Dodaj do ulubionych

AFTY U TRZYLATKI !!!!!!!!!!!!!

26.12.03, 14:38
Od kilku dni moja Natalka cierpi na dokuczliwe afty w jamie ustnej. Zaczęło
się od anginy, po dwóch dniach przyplątało się to dziadostwo. Po trzydniowym
podawaniu nystatyny (2,5 ml 2 razy dziennie), smarowaniu Solcoserylem i
fioletowaniu niektóre z nich zmniejszyły sie znacznie, ale zostały jeszcze
dwie największe w samym tyle buzi, gdzie niestety nie dosięgam przy
smarowaniu. One chyba sprawiają jej największy ból. Oczywiście nie chce jeść
prawie też nie mówi. Jest płaczliwa i w ogóle 'nie do życia". Chciałabym jej
jakoś ulżyć, a do lekarza idziemy dopiero w poniedziałek. Pomocy!!!
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: AFTY U TRZYLATKI !!!!!!!!!!!!! 26.12.03, 16:40
      a może Hascosept pomoże, jest w nebulizatorze, więc nawet do tyłu jamyn ustnej
      sięgniesz, mnie pomaga, a mam afty w dorosłym życiu wink
    • alba8 Re: AFTY U TRZYLATKI !!!!!!!!!!!!! 26.12.03, 19:04
      Prawdopodobnie nie podawaliście dziecku jakiegos osłonowego środka, np. Lakcidu
      lub Nystatyny, co w przypadku podawania antybiotyku może prowadzić nawet do
      stanu zapalnego jamy ustnej. Ja to przechodziałam wielokrotnie, bo mój mały
      jest bardzo podatny - zaraz "Chwyta" jakieś bakterie. Dletego często
      pędzlowałam mu usta taką miksturą, którą sama robiłam - oczywyście na zlecenie
      laekarza - , jeśli pamietam to składa sie ona z: fiolki Lakcidu, fiolki wit.
      B12,fiolki Polocainum 1%, 10 kropli Cebionu, pól tabletki Nystatyny (obranej z
      osłonki i rozgniecionej)to wszystki mieszałam i kilka razy dziennie pędzlowalam
      gazikiem wnętrze jamy ustnej. Miksturę trzyma się w lodówce, a gazik oczywyście
      musza być jałowe. Pomagało, choć dla dziecka nie było to przyjemne, ani dla
      mnie, zwlaszcza gdy mały probowal gryźć.
    • jarenka Re: AFTY U TRZYLATKI !!!!!!!!!!!!! 26.12.03, 23:27
      Właśnie przeszłam to samo z moją 4-letnią córą. Zacząło się niby anginą, więc
      od razu poszedł antybiotyk (OSPEN), później zapalenie jamy ustnej i afty.
      Oprócz Nystatyny i (zamiennie) Flumyconu doustnie (3 razy dziennie),
      pędzlowaliśmy buzię najpierw mieszanką nystatyny i aphtinu, a później
      lekarstwem zrobionym w aptece (działało trochę znieczulająco, więc dziecko
      mogło coś jeść). Do tego jeszcze Solcoseryl i gencjana. W sumie trwało to
      jakiś tydzień - dziś już jest ok, ale wycierpiało się dziecko solidnie. Acha,
      na początku podawałam jej też Panadol.
      • kostruszka Dziękuję za rady! 27.12.03, 12:54
        Kochane, bardzo dziękuję, że pomimo świątecznego czasu nie zostawiłyście mnie
        same z problemem. Afty jeszcze są i bolą, ale Niunia jakby weselsza i bardziej
        rozgadana. Zaczęłyśmy teraz płukać szałwią, a na miksturkę na receptę musimy,
        niestety, poczekać do poniedziałku (a tak na marginesie, to granda, by nie było
        od środy choć w sobotę dyżurnego lekarza w przychodni).

Do jarenki: Czyżby to jakiś nowy wirus? Ciekawi mnie jeszcze, jak długo
        podawałaś antybiotyk? Ja tylko trzy dni (Zinnat), bo tak mi zasugerował lekarz.
        Może zbyt krótko? Natalia największe afty ma z tyłu gardła (spore białe plamy
        otoczone ciemnoczerwoną obwódką). Zresztą może to nie afty??? Czy Twoja córa
        miała przy tym jakąś wysypkę? Moja miała lekką czerwoną kaszkę zwłaszcza na
        pupie i nogach. Przepraszam za tyle pytań, ale interesująca jest ta zbieżność
        objawów. Jeśli możesz, odpisz. Pozdrawiam serdecznie. Kasia
        • jarenka Re: Dziękuję za rady! 27.12.03, 21:35
          OSPEN podawałam 7 dni z tego względu, iż jest to stosunkowo delikatny
          antybiotyk. Silniejsze, takie jak np. Zinnat podaje się krócej (lekarz
          wspominał mi o jeszcze jednym antybiotyku rewelacyjnym podobno na takie
          dolegliwości, a zaczynającym się na "S" - nazwa niestety wyparowała mi z
          głowy). Gardła i migdałków mojej córki niestety nie udało mi się obejrzeć
          podczas choroby (tak ją bolał język, że nie chciała go wystawić), widział je
          tylko lekarz, ale białe plamy o których piszesz to prawdopodobnie pleśń, ropne
          czopy anginowe są bardziej żółtawe (tak mi tłumaczyła lekarka). Tak głęboko
          raczej nie da się wypędzlować, więc myślę, że załatwi to lek przeciwgrzybiczy
          doustnie. Żadnej wysypki nie zaobserwowałam.
          Pozdrawiam i życzę zdrówka
    • kamabs Re: AFTY U TRZYLATKI !!!!!!!!!!!!! 01.01.04, 21:03
      Witajcie,
      moja 11-mies corcia ma to samo! Bardzo sie meczy biedactwo, a my z nia- jest
      marudna , nie spi o nocy. Lekarz powiedzial, ze to zapalenie jamy ustnej.
      Chyba jakis paskudny wirus. Dostalismy krem na bazie Nyststyny, ale niewiele
      pomaga. Na forum czytalam, ze ktos stosował skutecznie VAGOTHYLEM. Moze kupic?
      Juz sama nie wiem , co robic, nawet cyca nie chce...
      • kostruszka Re: AFTY U TRZYLATKI !!!!!!!!!!!!! 02.01.04, 00:36
        Jarenko, dziękuję za wyczerpujące informacje. Afty całe szczęście (odpukać...)
        już za nami. W ostatnich dniach nawet małej trochę odpuściłam i tylko psikałam
        Hascoseptem, bo była strasznie umęczona (my zresztą tez). Przeszło, ale wiem,
        ze to draństwo lubi wracać, więc szczególnie dbamy (na ile się da) o higienę
        rąk, bo lubi je ciumkać. A w ogóle to wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Pa!
        Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka