10.12.09, 21:10
Proszę doświadczone mamy o pomoc!!!
Moja córcia około 3 tygodnie temu miała na łydce suchą skórkę, kąpałam ją w oilatum. Tydzień temu dostała niewysokiej gorączki więc pani doktor przepisała DURACEF no i zaczęło sie...od nózki która w tym wcześniej suchym miejscu zaczęła robić sie czerwona i powstałi krostki po dwóch dniach wyglądała juz okropnie, więc wycofaliśmy duracef i teraz dostaje zastrzyki ale krostki są już wszędzie tylko nie na brzuszku nie które są nie widoczne ale wyczuwalne pod palcem a te na nóżce (drugiej juz też) są czerwone i zlewają się.
Proszę wymieńcie się doświadczeniami.
Obserwuj wątek
    • luty71 Re: wysypka 10.12.09, 23:23
      Wygląda na reakcje alergiczną na antybiotyk (przy okazji - czemu przy
      niewysokiej goraczce pani doktor przepisala juz antybiotyk - czy były jakies
      inne objawy) - czy te zastrzyki to ten sam lek? Jeśli tak to trzeba odstawić -
      reakcja jest ewidentna. No i nie pozostaje nic innego tylko czekać, az organizm
      się "wyciszy" (u mojej córki wysypka i drapanie po sereku topionym ustąpiły po
      przeszło miesiącu - jak widzisz może to potrwać)- w międzyczasie możesz podawać
      jakieś antyhistaminy (skonsultuj z lekarzem)no i bardzo uważaj z dietą - przez
      jakiś czas nie podawaj silnych alergenów - z moich doświadczeń wynika,że w
      przypadku silnej reakcji alegicznej organizm zaczyna alergicznie reagować na
      rzeczy, na które wcześniej nie był uczulony - nakręca się rodzaj spirali. A ile
      lat ma córeczka? Czy wcześniej (oprócz tej suchej skóry na łydce) miałaś kłopoty
      z alergią? czy obecana wysypka swędzi?

Uważaj na Oilatum - bardzo często uczula - na suchą skóre bardzo polecam Dardię
      lipo maść firmy Intendis - u nas rewelacja
      • rozamag Re: wysypka 11.12.09, 18:01
        Po dzisiejszej wizycie u pediatry jestem bardziej zielona niz byłam. Zastrzyk to nie ten sam lek (neloren. Córcia ma 9 miesięcy i nigdy wcześniej nie chorowała, nawet potówki nie miała dopiero teraz od miesiąca walczymy z odparzeniem pieluszkowym i dopiero widać poprawę.Pediatra twierdzi, że to nie na leki skaza białkowa też nie (ja miałam) więc szukamy dermatologa i to szybko, chociaz stan się nie pogarsza ale też nie polepsza. Dzięki za odp
        • luty71 Re: wysypka 11.12.09, 23:57
          ja bym dalej obstawiała antybiotyk - wysypka pojawła się po jego podaniu.
          Wklejam link do innego forum - znalazłam przez przypadek, kiedy szukałam info o
          Duracefie - może coś Ci się rozjaśni w temacie.
          www.babyboom.pl/forum/zdrowe-dziecko-f24/pilne-uczulenie-na-duracef-9561/
          Całe szczęscie że sie nie pogarsza - trzeba cierpliwości - mozliwe że za pare
          dni zacznie blednąć - skora może się bardzo wysuszyć (przynajmniej tak zawsze
          było u mojego synka po ostrej reakcji alergicznej) - wtedy mozesz spróbowac tej
          Dardii. Pozdrawiam najserdeczniejsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka