Dodaj do ulubionych

swędzenie skóry

10.04.24, 11:21
od ok 2 tygodni strasznie swędzi mnie skóra w różnych miejscach na ciele np uda od tyłu, brzuch, ramiona od spodu. nie widać żadnych chorobowych oznak typu wysypka, ugryzienia. nie jest szczególnie wysuszona, nawilżanie nie pomaga. nie zmieniałam proszku, leków. jedyny doustny trop to witamina b complex (odstawiam i zobaczę czy się poprawi). gdzie szukać przyczyny?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: swędzenie skóry 10.04.24, 11:25
      To ty pisałaś o stresie ostatnio, czy mi się pomyliło?
      • swiezynka77 Re: swędzenie skóry 10.04.24, 12:21
        nie ja, stres w normie
        • alpepe Re: swędzenie skóry 10.04.24, 12:23
          Bo jakby ci z tego swędzenia pojawiły się rozstępy, a miejsca by pasowały, to ze stresu.
    • chatgris01 Re: swędzenie skóry 10.04.24, 11:47
      Zbadaj wątrobę.
      • swiezynka77 Re: swędzenie skóry 10.04.24, 12:22
        akurat dziś robiłam pakiet zlecony przez endo, więc tam jest tarczyca i próby wątrobowe
        • swiezynka77 Re: swędzenie skóry 10.04.24, 14:47
          TSH, ALT, AST w normie
          • is-laura Re: swędzenie skóry 10.04.24, 14:53
            A bilirubina?
            • swiezynka77 Re: swędzenie skóry 10.04.24, 15:03
              tej akurat nie badałam
    • mamtrzykotyidwato5 Re: swędzenie skóry 10.04.24, 11:51
      Iść do lekarza i zrobić badania krwi, bo takie swędzenie może być objawem wielu różnych chorób np.wątroby, nerek, tarczycy, a nawet Hiv i raka.
      • hanusinamama Re: swędzenie skóry 10.04.24, 15:00
        A także uczulenia...ale co tam z grubej rury rakiem postraszmy
    • 35wcieniu Re: swędzenie skóry 10.04.24, 12:26
      Mam tak często zimą, łączę to z ogrzewaniem. Kremy na to nie działają specjalnie.
      • 35wcieniu Re: swędzenie skóry 10.04.24, 12:29
        A, i z wodą, ale nie wiem jaki jest mechanizm, tzn. u mnie jest twarda i czasami wystarczy że włączę wodę i nawet jeszcze się nie zmocze z już mnie wszystko swędzi jakby od samych oparów, ale to też sezonowo tylko występuje (różny stan wody w zależności od pory roku? Nie wiem, trzeba by było porównać parametry)
        • chatgris01 Re: swędzenie skóry 10.04.24, 13:29
          35wcieniu napisał(a):

> czasam
          > i wystarczy że włączę wodę i nawet jeszcze się nie zmocze z już mnie wszystko s
          > wędzi jakby od samych oparów, ale to też sezonowo tylko występuje (różny stan w
          > ody w zależności od pory roku? Nie wiem, trzeba by było porównać parametry)
          >

Cykliczne chlorowanie?
          • 35wcieniu Re: swędzenie skóry 10.04.24, 13:39
            No podejrzewam coś w tym rodzaju ale nie wiem, nie zagłębiałam się.
    • mava12 Re: swędzenie skóry 10.04.24, 13:28
      >jedyny doustny trop to witamina b complex

to jeszcze zbadaj poziom wit D bo ona tez ma wpływ na skórę. Ja miałam podobne objawy (m.in.) przy jej niedoborach
    • forsythia Re: swędzenie skóry 10.04.24, 15:10
      Mozliwe, ze to uczulenie - najprawdopodobniej na pylki. Ja miewam podobne objawy i pomagaja zwykle leki antyhistaminowe.
      • swiezynka77 Re: swędzenie skóry 10.04.24, 15:42
        czy to możliwe, żeby uczulenie na pyłki nie objawiało się w ogóle w drogach oddechowych?
        • forsythia Re: swędzenie skóry 10.04.24, 20:58
          Tego nie wiem. Ja od zawsze mialam katar sienny, a swedzenie pojawilo sie nagle kilka lat temu - "na oko" raczej skoordynowane z sezonem pylenia.
          U mnie swedzenie zawsze wystepuje symetrycznie, najczesciej obie dlonie albo obie stopy lub konkretne miejsca na nich.
    • koronka2012 Re: swędzenie skóry 10.04.24, 15:30
      Gdybyś była w ciąży podejrzewałabym Cholestazę
    • klaviatoorka3.0 Re: swędzenie skóry 10.04.24, 15:46
      akurat wczoraj wylądowałam na nocnej i świątecznej z tego powodu- drapię się już od tygodnia, duszę w nocy i wczoraj w pracy zaliczyłam zjazd zupełny- swędzące bąble, kaar, dusznoći, ciśnienie jak w zatkanej rurze.

Dostałam dwa zastrzyki- Dexaven i Clemastinum, Clatre ddoustnie i jakiś spray na skórę, wypiłam litr wody, poszłam spać o 20 i... wstałam na rano do pracy jak odnowiona, aż nie mogłam uwierzyć przeglądając się w lustrze, co potrafią zdziałąć dwa zastrzyki. I po działąjącej jak magia Clatrze już wiem, że to, co brałam za pokrzywkę, katar, zapalenie krtani czy oskrzeli, oskrzeli, nerek i menopauzę - było po prostu krzyżową reakcją alergiczną na pyłki, nadmiar słońca i światłoczułe ziółka i tabletki, którymi próbowałam wyleczyć gardło...
      • taniax Re: swędzenie skóry 10.04.24, 16:05
        Swędzenie to jeden z najmniej typowych objawów meno, może swędzieć całe ciało ale też np uszy a wahania hormonalne przedwczesną meno ma dziś wiele kobiet też ze względu na duży poziom stresu i styl życia.
    • kurtkapuchowa Re: swędzenie skóry 10.04.24, 16:46
      Mojego M. okropnie swedzialo w zgieciu lokcia jednej reki, tak od wewnatrz. Poczytalam internety i stwierdzilismy, ze to z potu (sa charakterystyczne obszary na ciele, gdzie ten swiad sie uaktywnia) i ze trzeba robic oklady z czarnej herbaty. POMOGLO!
    • swiezynka77 Re: swędzenie skóry 11.04.24, 15:06
      Wzięłam Clatre wczoraj i dziś i jest poprawa. Czy to świadczy o tym że sprawa ma podłoże alergiczne czy swędzące histaminy mogą być spowodowane innym mechanizmem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka