Dodaj do ulubionych

Wierzący nie chcą odpisu na kościół?

22.06.12, 07:52
Czytelników Gazeta.pl zapytaliśmy, czy w sporze z Kościołem o sposób jego finansowania rząd słusznie obstaje przy odpisie od podatku w wysokości 0,3 proc. Aż 76 proc. odpowiedziało, że nie, bo "państwo nie powinno pośredniczyć" między wiernymi a Kościołem.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11989506,Jaki_odpis_podatku_na_Kosciol__76_proc___Zaden__To.html?lokale=warszawa
Obserwuj wątek
    • jhbsk Re: Wierzący nie chcą odpisu na kościół? 22.06.12, 08:58
      Ankieta przeprowadzona przez gazetę (obojętnie jaką) jest niemiarodajna.
      Ja osobiście uważam, że każdy kościół powinien być utrzymywany przez wiernych i z własnej działalności gospodarczej.
      • sibeliuss Re: Wierzący nie chcą odpisu na kościół? 22.06.12, 09:16
        A działalność ta powinna być opodatkowana zgodnie z prawem handlowym jak każdy przychód.
        • frattini Re: Wierzący nie chcą odpisu na kościół? 22.06.12, 09:19
          Żaden przychód nie powinien być opodatkowany. Karać człowieka podatkiem za to, że wykonał pracę i wziął za nią wynagrodzenie?
          • king.james Re: Wierzący nie chcą odpisu na kościół? 22.06.12, 10:03
            Opodatkowany powinien być zysk, a nie przychód.
            • frattini Re: Wierzący nie chcą odpisu na kościół? 22.06.12, 10:12
              Tu też się nie zgadzam. Zysk rodzi się z pracy, nie spada jak manna niebieska. Sama praca niezbędna do odniesienia zysku jest wystarczającym "podatkiem".
              Podatek powinien być dla każdego obywatela równy, bo każdy równo korzysta z usług policji, wojska, straży pożarnej itd. I zawsze traktowany wyłącznie jako zło konieczne, tj. im mniej podatków tym lepiej.
              • king.james Re: Wierzący nie chcą odpisu na kościół? 22.06.12, 11:49
                Nigdzie nie powiedziałem, że zysk powinien być opodatkowany procentowo. Równie dobrze może to być stała kwota.
          • mad_telepath Re: Wierzący nie chcą odpisu na kościół? 22.06.12, 12:01
            No dobrze, ale co w sytuacji, gdy ten pracujący obywatel z przyczyn losowych stanie się trwale niezdolny do pracy?
        • jhbsk Re: Wierzący nie chcą odpisu na kościół? 22.06.12, 11:58
          sibeliuss napisał:

> A działalność ta powinna być opodatkowana

Powinni płacić podatki jak wszyscy.
      • mk968 Re: Wierzący nie chcą odpisu na kościół? 22.06.12, 09:16
        tak masz racje tylko co to znaczy własna działność gospodarcza względem kośćioła Zakład Pogrzebowy na Bródnie są dwa zakłady pogrzebowe plus Kostnica
        • anoagata Re: Wierzący nie chcą odpisu na kościół? 22.06.12, 09:52
          Żadnych podatków,żadnej działalności gospodarczej.Ksiądz powinien siedzieć na plebanii jak kasjerka w banku,bywało,że ksiądz nie ma czasu dla parafianina bo musi zarybić staw lub czuwać nad innym polem.Tym co są w decyzjach /diecezjach/ każdy pleban płaci haracz.
          Może mieć kilku arową działkę do uprawy na własny użytek ,uprawiający sam lub przez gospodynię i finitooooo.
    • king.james Re: Wierzący nie chcą odpisu na kościół? 22.06.12, 10:05
      A jak się ma tytuł wątku do ankiety? Czy odpowiadali sami wierzący? Na pewno nie, bo ja sam kliknąłem opcję, która zdobyła te 76%.

Ale, BTW, nie zdziwiłbym się, gdyby spora część wierzących nie chciała łożyć na kościół. Przecież tak jest ze wszystkim - finansujcie, kupujcie, budujcie, ale najlepiej żebym ja się do tego nie dokładał.
      • anoagata Re: Wierzący nie chcą odpisu na kościół? 22.06.12, 10:26
        Jestem wierzącą ale nie jestem za odpisem.
        Daję do kościoła; ofiara na tacę,zbiórka na ubezpieczenie budynków kościół + kaplica,zbiórka na opał,czyli na olej do ogrzewania na zimę ,kolenda coroczna,zamówienie mszy i inne sakramenty i to powinno wystarczyć.
        Oczywiście są różne sytuacje i wyjątki i wtedy kościół może ubiegać sie o dotację z gminy,miasta itd.
        • loczek62 Re: Wierzący nie chcą odpisu na kościół? 22.06.12, 14:30
          Ale ten "odpis" to w aspekcie ciężkich pieniędzy w ramach subwencji o nazwie "Fundusz Kościelny"...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka