Dodaj do ulubionych

Wysypka u dwulatki

25.05.10, 10:04
Witam,
Mam problem z wysypka u mojej dwuletniej coreczki, ktora ma wysypke
na nogach, rekach i na policzkach (sa to zaczerwienione miejsca z
krostkami, czasami pojawiaja sie krosty ropne). Problem polega na
tym, ze ona to ma caly czas odkad skonczyla 6 miesiecy. Mieszkam w
Anglii i tu diagnozuja to jako egzeme (czyli atopowe zapalenie skory)
i daja mi tylko kremy nawilzajace na to, raz dostalam masc sterydowa
ale nic nie pomoglo. W Polsce rowniez bylam u lekarza i robilam testy
(mimo, ze ponoc niemiarodajne do 3 lat postanowilam sprobowac), nic
nie wyszlo. Jedna pani doktor stwierdzila ze moza ona ma taka skore.
Tak czy siak nie wiem co robic. Jesli ktoras z mam ma podobny problem
ze swoja pociecha bardzo prosze o jakies rady bo ja kompletnie nie
mam doswiadczenia z alergiami. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • roosihana Re: Wysypka u dwulatki 25.05.10, 10:45
      Musisz znaleźć alergen. Co je twoje dziecko i co pije?
      • magda77.0 Re: Wysypka u dwulatki 25.05.10, 11:09
        Jje wszystko i nie wiem jak sie zabrac do wyszukiwania alergenu. Rok
        temu probowalam dawac jej Bebilon Pepti ale nie pomoglo, tyle, ze ja
        nie wiem czy ja to dobrze zrobilam. A moze Nutramigen powinnam jej
        dac. Nie wiem tez czym zastapic nabial w tym wieku i co jej dawac
        zamiast serkow, masla do kanapki, itd. Probowalam tez odstawic owoce
        i podawac pokolei i patrzec na reakcje ale nie bylo co patrzec bo
        wysypka nie zeszla. Ona poprostu jest ciagle. Proszki tez zmienialam
        i nic. Tak caly czas mysle, ze moze to mleko. Ja ja karmilam wlasnie
        6 miesiecy i odkad przeszla na sztuczne to sie pojawilo ale tez mniej
        wiecej po 4 miesiacu zaczela jesc inne jedzenie i teraz nie wiem a,
        ze tu mi powiedzieli mi ze to egzema i tylko smarowanie sie zaleca to
        nie bralam pod uwage przez dlugi czas alergii.
        • roosihana Re: Wysypka u dwulatki 25.05.10, 11:53
          A dlaczego nie brałaś pod uwagę alergii? Wiesz, teraz jak dziecko je wszystko a
          ma wysypki i 2 lata to alergen bardzo trudno znaleźć. Ja bym zaczęła od tych
          najsilniejszych typu mleko i jego pochodne, a nie od owoców, choć te drobno
          pestkowe typu maliny często uczulają.
          Poczytaj o diecie hipoalergicznej. Moim zdaniem powinnaś wykluczyć masło, mleko,
          jogurty, wołowinę i wszystko co od krowy plus jajka.
          Co do zamienników mleka może ktoś inny sie wypowie? Może mleko sojowe, ryzowe,
          owsiane. Do smarowania kanapek pasta słonecznikowa?
          • fania74 Re: Wysypka u dwulatki 25.05.10, 14:35
            Do smarowania chleba może być masło kozie, topiony ser kozi, pasta z
            awokado, smalec domowy (moja córka tak je). Możesz dawać mleko
            ryżowe, owsiane. W dalszej kolejności sojowe (często uczula),
            migdałowe. Dodawać te mleka do potraw, deserów. Jajka możesz dawać
            przepiórcze, itd.
            • magda77.0 Re: Wysypka u dwulatki 25.05.10, 14:52
              Wiesz co nie bralam pod uwage bo jak poszlam z nia do lekarza
              (jeszcze kiedy byla na piersi) i pytalam o zmiany skorne i czy to nie
              czasem skaza to powiedzieli mi ze nie. Potem kiedy juz miala naprawde
              sporo tez pytalam i tez odpowiedz byla to nie mleko tylko egzema i
              juz. Wiec stwierdzilam ze to lekarz i sie zna. No i zglupialam bo nie
              wiem co to w koncu jest a jeszcze jak idziesz do lekarza i on to
              olewa to pozostaje dzialac na wlasna reke (moze powinnam sie wyklucic
              o konsultacje z alergologiem). Przy kazdej jednej wizycie u innego
              lekarza niz poprzednio o to pytam i jest jedna odpowiedz i brak checi
              leczenia.
              • fania74 Re: Wysypka u dwulatki 25.05.10, 15:01
                Ale powinnaś wiedzieć, że a Anglii tak właśnie wszystko określają i
                olewają sprawę. Musisz sama zbadać sprawę i być lekarzem swojej
                córki. Tak postępuje prawie każda z mam z tego forum. Na formum
                znajdziesz też kupę przydatnych informacji - tak żebyś nie musiała
                wszystkiego szukać metodą prób i błędów (na córce).
                • magda77.0 Re: Wysypka u dwulatki 25.05.10, 15:16
                  No wlasnie chyba tak trzeba, tylko nie wiem teraz jakie to mleko jej
                  dac bo musze i tak isc do lekarza i prosic o recepte bo tak przeciez
                  nie kupie. Bo coz ze nie dam jej jogurtow i masla jak mleko musze chyba
                  zmienic na jakies specjalne. Tylko teraz jakie to mleko? Robia w ogole
                  dla takich starszych dzieci takie mleko? Ja jej teraz daje Aptamil 1+
                  (w Polsce odpowiednik to Bebilon).
                  • fania74 Re: Wysypka u dwulatki 25.05.10, 15:25
                    Moim zdaniem nie musisz jej dawać żadnego sztucznego mleka, bo to
                    duża dziewczynka, ale oczywiście można się ze mną nie zgodzić. Ja
                    mojej córce nie daję. Jak miała 1,5 roku przestałam ją karmić
                    piersią, a zaczęłam jej podawać mleko ryżowe, jak miała dwa lata
                    zaczęłam jej podawać nabiał kozi (masło, jogurt, sery) i tak jest do
                    dzisiaj. Jak dziecko je mięsa nie musi pić mleka moim zdaniem. Choć
                    niektórzy uważają, że pijąc tylko mleko ryżowe dziecko powinno
                    dostawać wapń - można kupić mleko ryżowe w kartonie z dodatkiem
                    wapnia.
                    • magda77.0 Re: Wysypka u dwulatki 25.05.10, 15:44
                      Ja tez juz jakis czas temu myslalam, zeby jej odstawic mleko
                      modyfikowane ale nie wiedzialam na jekie zmienic z racji tej wysypki.
                      Przy moim starszym synu przeszlismy na zwykle mleko po odstawieniu
                      piersi czyli jak skonczyl rok. Musze sie tylko rozejrzec tu za tymi
                      zamiennikami masla bo nie wiem co jest dostepne szczerze mowiac (w
                      Polsce byloby mi latwiej). Bardzie dziekuje za rady, ciezko tak samemu
                      cos wymyslec.
                      • fania74 Re: Wysypka u dwulatki 25.05.10, 18:28
                        Poszukaj w sklepach eko.
                        • magda77.0 Re: Wysypka u dwulatki 25.05.10, 19:28
                          Powiedz mi jeszcze prosze co ewentualnie mozna by na deser podawac i
                          jak mniej wiecej wyglada dieta twojej corci (bo domyslam sie, ze macie
                          podobny problem). Czy ty tez w Anglii mieszkasz. Pozdrawiamsmile
                          • magda77.0 Re: Wysypka u dwulatki 25.05.10, 19:41
                            A i czy to maslo kozie nie bedzie uczulac? Moze jest jakies inne
                            jeszcze? Gdzies wyczytalam , ze chleb tez trzeba odstawic wiec nie wiem
                            co moglabym w zamian kupic zamiast chleba.
                            • fania74 Re: Wysypka u dwulatki 25.05.10, 21:01
                              Spokojnie, nie musisz chyba aż tak ograniczac diety. A poza tym przy
                              diecie antyalerg lub przeciwgrzybicznej należy odstawic pszenicę i
                              progukty z niej, a nie chleb. Moja córka od urodzenia do dziś (4
                              lata) nie je pszenicy i spokojnie sobie radzimy. Kupuję chleb żytni
                              i różne inne mąki do pieczenia i gotowania. Mieszkam w Polsce, na
                              szczęście. Na szczęście, bo w Anglii jest jeszcze gorzej z lekarzami
                              i ich wiedzą o alergii. Co jemy napiszę Ci jutro, ale naprawdę się
                              nie martw - spokojnie można sobie poradzic z ograniczeniami w
                              diecie. Tylko trzeba naprawdę skrupulatnie pilnowac, żeby dziecko
                              nie dostawało alergenów, bo jak robi się odstępstwa, to całe
                              staranie na nic. Pozdrawiam
                            • fania74 Re: Wysypka u dwulatki 26.05.10, 10:33
                              Niestety nie wiem czy kozie masło nie uczuli Twojej córki - z
                              alergikami nigdy nic nie wiadomo. Musisz sama wypróbować. Ale można
                              smarować też domowym smalcem, avokado lub domowym pasztetem.
                          • fania74 Re: Wysypka u dwulatki 26.05.10, 10:31
                            Opiszę Ci dietę mojej córki, ale pamiętaj, że ona ma ponad 4 lata i
                            już sporo je.
                            Śniadania: chleb żytni z masłem kozim, serkiem topionym kozim lub ze
                            smalcem domowym lub z dżemem (domowym) lub syropem daktylowym (to
                            też często jako deser), parówki eko wieprzowe, ser kozi żółty lub
                            biały, jajka przepiórcze, avokado (w kawałkach, posolone lub
                            rozsmarowane na chlebie), pasztet domowy, mięsa pieczone na zimno.
                            Czasem też wafle kukurydziane lub ryżowe zamiast chleba.

II śniadanie: ciastka z amarantusa eko (bez jajek, mleka, masła) +
                            owoc lub domowe racuchy z jabłkami (z mąki ryżowo-gryczanej)
                            czasem kanapka+owoc lub jogurt kozi+owoce
                            chrupki kukurydziane posmarowene masłem lub serem topionym

zupa: z dozwolonych warzyw (u nas już: ziemniaki, marchew, seler,
                            pietruszka, buraki, brokuły, kalafior, cukinia, ogórki kiszone,
                            kapusta kiszona, fasolka szparagowa, brukselka) - przeważnie je
                            krupnik lub barszcz ukraiński bo to jej ulubione, ale lubi też żurek
                            na zakwasie żytnim ze sklepu eko

II danie: mięsa peczone lub duszone (u nas indyk, wieprzowina,
                            jagnięcina lub kurczak eko, ale rzadko), ziemniaki, ryż lub kasza
                            (gryczana lub jęczmienna), warzywa lub surówka z kapusty pekińskiej

podwieczorek jak II śniadanie (czasem nie je niczego)

kolacja jak śniadanie

Pije wodę, soki z tolerowanych owoców, herbatę rooibos, mleko
                            ryżowe. Czasem kupuję śmietankę owsianą eko do potraw.

Na desery kupuję pudding ryżowy eko (waniliowy, czekoladowy lub
                            owocowy), lizaki eko, żelki eko, ciasteczka z amarantusa eko, robię
                            domowe ciasto lub racuchy z syropem daktylowym, ryżowym lub
                            klonowym, więc jak widzisz jest tego sporo.
                            • oliwia244 Re: Wysypka u dwulatki 26.05.10, 14:51
                              Fania napisz prosze jak robisz smalec domowy i dżem ?

Dieta naszych 4letnich dziewczynek jest identyczna.
    • fania74 Re: Wysypka u dwulatki 26.05.10, 10:41
      Napisałaś, że maść sterydowa nie pomogła, więc pomyślałam że zmiany
      mogą być nadkażone bakterią lub grzybem. Może użyj na próbę czegoś
      takiego jak triderm i się przekonasz. Ale najlepiej byłoby
      skonsultować się z jakimś dobrym alergologiem-dermatologiem.
      Poczytaj też wątki o grzybicy układu pokarmowego i pasożytach - też
      dają takie efekty jak wysypki. Tylko, że z grzybicą trzeba walczyć
      restrykcyjną dietą, no a z pasożytami - lekami.
      • magda77.0 Re: Wysypka u dwulatki 26.05.10, 12:33
        Matko chyba sie troche podlamalam bo wszystko ok tylko gdzie ja to
        wszystko w Anglii dostane. Jedyne co udalo mi sie dzisiaj zakupic to
        mleko ryzowe, kozie maslo, jakis jogurt kozi i tyle. Nigdy nie
        widzialam tu sklepow eco. Jade do Polski na caly miesiac w wakacje wiec
        zrobie rundke po lekarzach. Bardzo, bardzo Ci dziekuje za ten spis
        jedzonka. Pozdrawiam.
        • fania74 Re: Wysypka u dwulatki 26.05.10, 13:15
          Tylko stale pamiętaj, że napisałam to tylko tak informacyjnie, żebyś
          mogła się zorientować co takie dziecko na diecie bezmleczno-
          bezpszeniczno-bezjajecznej je. Twoją córkę może uczulać coś innego,
          więc nie możesz się tym kierować. Wszystko co nowe należy wprowadzać
          pojedyńczo i obserwować. I w pierwszej kolejności odstawić nabiał
          krowi i mięso krowie i cielęce. Po kilku tygodniach, jak nic to nie
          da możesz odstawić też kurze jajka. Tylko bardzo uważaj, bo w
          niektórych kupnych produktach są białka mleka i często jest to
          bardzo zaskakujące.
          A swoją drogą sporo rzeczy dziś kupiłaś smile Myślę, że w ciągu kilku
          dni zlokalizujesz inne produkty dla córki.
          Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz. W sklepach eko można kupić
          wegańskie margaryny. U nas nie przeszły, bo mają dodatek soku z
          cytryny, ale może Twojej małej nie będą uczulać i już będziesz miała
          łatwiej.
          • magda77.0 Re: Wysypka u dwulatki 26.05.10, 14:51
            Oczywiscie zdaje sobie sprawe, tylko gdyby jednak okazalo sie, ze to
            skaza to wystraszylam sie nieco gdzie ja to wszystko kupie. Ale
            przeciez musi tu cos byc. A co do diety to zaczne tak jak mowisz. Na
            szczescie 20 lipca jade do Polski i na pewno udam sie do alergologa,
            bede miala miesiac na zbadanie sprawy. Powiedz mi jeszcze jak
            bedziesz miala chwilke jak sie objawialo to u twojej corci, bo mnie
            wiele osob mowilo ze przy skazie sa ostrzejsze objawy jak biegunka i
            naprawde okropna wysypka. A moze jestes z Kielc lub okolic i znasz
            dobrego alergologa? Jeszcze raz dzieki za rady. Pozdrawiam.
            • czerwcowa_anulka Re: Wysypka u dwulatki 27.05.10, 12:31
              Hej, to nie musi być skaza. U nas problemy skórne identyczne jak u Was okazały się spowodowane
              owsikami i lambliami. Jesteśmy w trakcie leczenia, wszyscy lekarze mówili ze to alergia albo azs.
              Dopiero jak zaczęłam szukać sama to doszłam przyczyny...
            • fania74 Re: Wysypka u dwulatki 27.05.10, 13:28
              U mojej córki były początkowo tylko wysypki i swędzenie, a po dwóch
              latach dołączyła nadreaktywność oskrzeli. Tylko że jak jest na
              diecie, to skórę ma gładziutką, choć z natury suchą, i nikt nawet
              nie pomyśli, że ma AZS.
              Niestety, jestem z Wawy, a naprawdę dobrego alergologa nie znam. No
              może dr Z - polecana na tym forum. Pozdrawiam
              • magda77.0 Re: Wysypka u dwulatki 27.05.10, 16:50
                A jak sie robi badanie na pasozyty?
                • magda77.0 Re: Wysypka u dwulatki 27.05.10, 17:27
                  A zastanawiam sie czy mozna poprostu profilaktycznie podac jakies
                  srodka na pasozyty bez robienia badan. Juz wiem jak sie robi badanie
                  ale dziewczyny pisza, ze nieraz trzeba powtarzac bo nic nie wychodzi.
                  • puellapulchra Re: Wysypka u dwulatki 29.05.10, 00:21
                    No coz, z tymi alergiami roznie bywa. U mojej coreczki tez sie
                    zaczelo jak miala ok. 6 miesiecy, teraz tez ma 2 latka. Poczatkowo
                    zdiagnozowane jako skaza bialkowa. Dieta bezmleczna nie dawala
                    rezultatu, liminacje nasze, na wlasna reke tez nie. Badania kalu tez
                    nic nie wniosly. Jedna alergolog zdiagnozowala wirusa jelitowego,
                    ktorego leczyla dieta (mocno okrojona) i homeopatia. Tez z mizernym
                    skutkiem. Wiec w pewnym momencie powiedzialam - dosc diety! I
                    zaczelam dawac dziecku wszystko. Produkty mleczne tez, czekolade,
                    pszenice itp. I nie bylo pogorszenia. Przenieslismy sie do Niemiec i
                    tu wybralam sie do alergologa. Lekarka stwierdzila AZS, niezalezny
                    od diety, tylko powiedziala zeby jak najmniej chemii bylo w
                    jedzeniu, dala masc sterydowa i Aerius. I wreszcie, po
                    wielomiesiecznej walce (wczesniej sterydy tez byly, ale bez
                    rezultatu) skora corki w oczach wraca do normalnosci. Nie wiem, do
                    konca, jak to z tym jest. Dla mnie najwazniejsze jest, ze juz nie
                    swedzi i dziecko sie nie meczy. Bedzie nawracac wysypka, ale z
                    dobrymi lekami da sie ja okielznac.
                    Nie wiem, co Tobie poradzic, tak jak pisaly poprzedniczki, badanie
                    na robale w kupie, przede wszystkim.
                    Powodzenia
                    • magda77.0 Re: Wysypka u dwulatki 29.05.10, 10:34
                      No moja corke tu w Anglii tez diagnozuja jako egzeme (ok. 6 roznych
                      lekarzy pytalam) i wszyscy zgodnie twierdza,ze to egzema(azs). Tylko
                      moja corke to nie swedzi wiec juz nie wiem, lekarze mowia, ze azs nie
                      zawsze swedzi. Od kilku dni wprowadzilam jej diete i nic (nowa ropna
                      krosta sie pojawila). Te diety to dla mnie walka z wiatrakami.
                      Wiem,ze to trzeba ok miesiac czekac na efekty no ale myslalam,ze
                      chociaz nowe nie beda wyskakiwaly. Nie wiem juz czy dobrze robie z
                      dieta. Jaka dostalas masc sterydowa i co to jest ten Aerius. Jesli
                      mozesz mi napisac jak wygladala wysypka u twojej coreczki. Moja ma na
                      policzkach, ramionkach i nogach (uda z przodu), skora zaczerwieniona
                      z drobniutkimi krostkami szorstkimi. Niekiedy wyskakuja jej ropne
                      krosty (duze czerwone). Nie wiem juz co robic, boje sie,ze robie jej
                      krzywde dieta na wlasna reke. Pozdrawiam.
                      • puellapulchra Re: Wysypka u dwulatki 29.05.10, 19:59
                        Masc robiona w aptece, z silnym, jak powiedziala lekarka, sterydem i
                        gentamycina (antybakteryjny). Aerius to lek antyhistaminowy w
                        syropie. W Polsce tez go nam przepisywano.

Wysypka u mojej corki wygladala roznie - zaczelo sie od jednej,
                        okraglej szorstkiej plamy, raz zaczerwienionej, raz nie. Potem
                        pojawila sie druga na drugim policzku, potem troche drobniutkich
                        czerwonych krostek na szyi i na brzuszku. Z czasem te krostki
                        zlewaly sie w plamy. Znikaly tu, pojawialy sie gdzie indziej.
                        Najgorzej zrobilo sie jak wyskoczyly na plecach - mala odkryla fajny
                        sposob na drapanie sie, tarzajac sie po dywanie. I sila rzeczy
                        porobily sie rany, ciezkie do wyleczenia.
                        Teraz, po 5 dniach kuracji juz zostaly tylko rozowe slady po
                        miejscach, gdzie byly wstretne, saczace plamy. Nie bylo u nas krost,
                        jakie opisujesz, ale w sumie kazda skora jest inna.

Co do diety na wlasna reke - nie zrobisz szkody dziecku zamieniajac
                        pewne skladniki na inne - maka pszenna na orkiszowa, orkiszowa jest
                        zdrowsza i nie alergizuje. Do ciast, omletow itp nie dodaje zwyklego
                        mleka, tylko ryzowe, albo sojowe.
                        Na wszelki wypadek, jesli u Was przyczyna alergii jest Candida,
                        mozesz odstawic cukier (miod rownie dobrze slodzi), mleko krowie,
                        pszenice, i nie pamietam jeszcze ktore produkty szkodza przy
                        candidzie. Kasze sa cennym zrodlem wielu skladnikow odzywczych i
                        dodatkowo maja wlasciwosci lecznicze, jesli chodzi o sluzowke jelit,
                        ktora w przypadku alergikow zwykle jest uszkodzona.
                        Nie jestem ekspertem, niestety, ale poczytaj o zdrowych dietach u
                        malych dzieci, takie cos na pewno nie zaszkodzi.

A, jesli chodzi o gojenie skory - alergeny przebywaja w jelitach do
                        6 tygodni po odstawieniu ich. Wiec zmiany skorne moga jeszcze dlugo
                        byc...
                      • fizius Re: Wysypka u dwulatki 30.05.10, 16:32
                        Moja ma na
                        > policzkach, ramionkach i nogach (uda z przodu), skora zaczerwieniona
                        > z drobniutkimi krostkami szorstkimi.

A może to rogowacenie przymieszkowe? Mój takie ma, nie swędzie, nasila się kiedy
                        jest gorąco. Nie musi mieć związku z alergią. Do zdiagnozowania u dermatologa
                        • gabinetaga Re: Wysypka u dwulatki 04.06.10, 10:58
                          dziewczyny mój synek ma 2,5 roku -do odszczału wszystkich lekarzy!!od kiedy
                          stosuje dietę przeciwko candidzie czyli drożdzaki do podejrzewam ze ma po prostu
                          grzybice,wygląda coraz lepiej na buzi.mial bardzo czerwone policzki ze
                          strupkami.raz mu troszke schodzily i znowu sie pokazywały po jakimś czasie.teraz
                          ma buzie bez skazy,piękną idealną, a czego była wina- grzybicy!weżcie pod uwagę
                          obniżona odporność,za duzo słodyczy,wogóle błonnika,zaparcia u dziecka (robił
                          kupkę -twarde kulki,dodam,że w tej chwili dziecko robi"łądne kupki")czyli złe
                          odżywianie!Niestety sama do tego doszłam,nikt z lekarzy nawet na to nie wpadł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka