Dodaj do ulubionych

alergia a myszoskoczki...

09.06.10, 10:36
Witam Wszystkich.
Spotkałam się z opinią lekarza, który stwierdził, ze kupno zwierząt
dla alergika - 10 lat może pomóc w leczeniu. Astma i alergia może
być na tle nerwów - rozwód rodziców w wieku dziecka 4 lata.
Napiszcie o swoich przeżyciach, doświadczeniach.

Uściski.
Kasia

dawna kasiajulia, katrinaw na forum samodzielna mama
Obserwuj wątek
    • moniskap Re: alergia a myszoskoczki... 09.06.10, 12:32
      nie slyszałam o takim przypadku. Syna alergolog proponowała rezygnowac ze
      zwierzat futerkowych bo niby pojwienie sie alergi na nastepne zwierze futerkowe
      to tylko kwestia czasu.Syn jest uczulony na psa i kota.Słyszałam ze na tle
      nerwowym dzieci sie jąkaja,niespokojnie spia, nerwice żołądka moga miec,sa
      niesmiałe,małomowne ale alergia to raczej genetycznie astma jest nastepstwem
      alergi wziewnej. Tak przyajmniej mnie sie wydaje.
      • e-kasia_mm9 Re: alergia a myszoskoczki... 09.06.10, 14:25
        moniskap napisała:

astma jest nastepstwem
        > alergi wziewnej

Przede wszystkim pokarmowej, alergia wziewna to sprawa wtórna.
        U dziecka najpierw jest alergia na pokarmy, potem zaczyna reagować na pyłki, a
        potem dopiero pojawia się astma.
    • e-kasia_mm9 Re: alergia a myszoskoczki... 09.06.10, 14:21
      Stres może powodować, że objawy astmy są cięższe, ale w żaden sposób nie jest
      ich przyczyną. To działa dokładnie tak samo, jak przy każdej chorobie, jak
      człowiek jest w stresie, to choruje ciężej, bo organizm bardziej wyczerpany.
      Sam stres nie powoduje, ani astmy, ani alergii. Najpierw musi być alergia, żeby
      była astma, a stres może pogłębiać ich objawy.

Kupno zwierzaka, dla alergika, to głupi pomysł. Każdy zwierzak, to potencjalne
      źródło alergenów - sierść, ślina, kurz zbierający się na futerku, ściółka, karma.
      Na zwierzaka dziecko może się uczulić dopiero po kilku miesiącach przebywania
      zwierzaka w domu i wtedy będzie dodatkowy stres, jak się okaże, że trzeba będzie
      się zwierzaka pozbyć, a dziecko zdąży się do niego przywiązać i go pokochać.
      Gryzonie należą do najczęściej uczulających(najbardziej królik, myszy, świnka),
      potem ptaki, pokarm dla rybek i pleśnie w akwarium, psy, koty. Najbardziej
      odpowiednie dla alergika są węże, jaszczurki i żółw.
      • greenfilm Re: alergia a myszoskoczki... 13.06.10, 17:12
        u mnie jest odwrotnie, ja mam alergie-głównie roztocza i SIERŚĆ, ale co zrobić dziecko się uparło, zainwestowaliśmy w odkurzacz z filtrem wodnym , pomogło ale i tak teraz mamy rybki wink Jedyne zwierzątka dla alergików wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka