Dodaj do ulubionych

NUTRAMIGENOWE e-mamy odezwijcie sie

25.03.04, 10:33
Witam serdecznie wszystkie e-mamy katujace swe pociechu nutramigenem.
Chciałabym abyscie napisały jakie sa wasze doswiadczenia z tym przysmakiem.
chodzi mi tu o karmienie tym cudenkiem i wprowadzanie nowych pokarmow. mam
nadzieje ze bedziecie mialy ochote podzielic sie sowimi doswiadczeniami.
serdecznie dziekuje za kazda odpowiedz

pozdrawiam Sylwia mama Julki
Obserwuj wątek
    • hedom1 Re: NUTRAMIGENOWE e-mamy odezwijcie sie 25.03.04, 11:56
      Witaj,
      Ja zaczęłam podawać swojej córci Nutramigen dość późno bo dopiero jak skończyła
      rok i jadła już bardzo dużo smacznych pokarmówsmile i mieszankę taką zwykłą więc
      bałam sie jak to będzie ale po tygodniu walki i mieszania mała zaczęła pić to
      obrzydliwstwo a wczoraj po tygodniu karmienia Nutramigenem wypiła 2X po 240ml i
      krzyczała, że jeszcze chce. Poza tym w ciągu dnia je spokojnie normalne
      gotowane przeze mnie zupki i obiadki więc ma chyba szeroki wachlarz smakowy na
      języku!
      Pozdrawiam
      • anna0 Re: NUTRAMIGENOWE e-mamy odezwijcie sie 25.03.04, 12:19
        hej! sama piłam nutramigen w tamtym roku w lecie, żeby karmić mojego alergika,
        niestety mimo ze wlewałam w siebie 2 litry dziennie, mały miał wysypkę i
        zaczęłam go karmić samego nutramigenem i udało się. Polubił go, robię mu rózne
        przysmaki z nutramigenem, on nie chce pić innego mleka, po prostu go lubi. Co
        dziwe moja córeczka (3 latka, niealergik) uwielbia mu podkradac nutramigen, a
        mały alergik troche wyrósł z alergii i myslę że bez nutramigenu tak dobrze nie
        potoczyłyby się losy jego choroby, pozdrawiamy, Anka, Olusia i Wojtuś- alergik.
    • emilka30 Re: NUTRAMIGENOWE e-mamy odezwijcie sie 25.03.04, 12:12
      my juz jestem po kuracji nutramigenem.Ale wprowadzanie dodatkowych pokarmow
      musze powiedziec,ze obylo sie bez problemow, nawet chyba bardziej sobie
      przyswajala ze wzgledu na jedzenie nutramigenu- poprostu bardziej jej smakowalo
      zwykle jedzonko. W pewnym momencie do nutramigenu musialam dodawac kaszke albo
      kleik na zmiane, bo juz samego mleka nie chciala jesc. Zreszta obecnie jestesmy
      na bebilonie sojowym i tez nie chce jesc samego mleka.
      • mgurniak Re: NUTRAMIGENOWE e-mamy odezwijcie sie 25.03.04, 12:43
        moj 2,5 letni synek prawie od urodzenia jest na nutramigenie, przez to ze
        wczesniej "zaznał" tego "specyfiku" przyzwyczail sie do niego i bez problemu
        wcina kaszki ryzowe na tym mleku.
    • kruffa Re: NUTRAMIGENOWE e-mamy odezwijcie sie 25.03.04, 12:47
      Nie taki ten Nutramigen straszny. Moja córa go ubóstwia smile) I to od pierwszej
      łyżeczki. Kasia była karmiona piersią, ale musiała zostać odstawiona od niej sad
      (długo by opowiadać). Nutramigen smakował jej od samego początku.
      Problem pojawił się gdzie indziej. Nie chciała nic innego. Zaczęło się
      przemycanie innych pokarmów w Nutramigenie. Najpierw trochę kaszki, nie
      uczuliła, to dadaliśmy więcej kaszki i łyżeczkę zmielonego mięsa. POtem
      zaczęliśmy zmniejszać ilość Nutramigenu. Cyrk smile) Najważniejszą informacja od
      niani było przy wprowadzaniu nowej rzeczy: "zjadła, czy wyczuła i stwierdziła,
      że jeść nie będzie". smile)
      A co do smaku Nutramigenu, to sama sie do niego przyzwyczaiłam. (zawsze przed
      podaniem sprawdzam tempetaruję mleka, no a potem zlizujez ręki) Nie jest to jakas
      ambrozja, ale już mnie nie odrzuca.

Pozdr
      • sylwia0318 Re: NUTRAMIGENOWE e-mamy odezwijcie sie 25.03.04, 15:10
        Czesc Kruffa
        Mam podobny problem. Julka z wielkimi oporami i manifestami niejedzenia
        wreszcie przyzwyczaila sie do tego smaku, mi on nadal nie podchodzi. Teraz
        kiedy staram sie jej pomalu wprowadzac cos nowego, ona niestety za zadne skarby
        nie chce nic ruszyc. wydawalo mi sie ze jak dostanie cos lepszego w smaku to
        chetnie zje. Jak widac mylilam sie. Teraz zaczyna sie walka z podawaniem
        nowosci bo przeciez musze pomalu urozmaicac jej posilki. Powiem wam ze nie
        wiedzialam ze tak male dziecko potrafi tak daleko i mocno pluc. to jest
        niezle smile)

• aog Re: NUTRAMIGENOWE e-mamy odezwijcie sie 25.03.04, 12:50
      cześć Sylwia

dołączam się - też katuję swoje dziecko tym przysmakiem !
      ale co robić nie było wyjścia ....
      • izapema Re: NUTRAMIGENOWE e-mamy odezwijcie sie 25.03.04, 16:31
        Moj 8-mczny synek od dwoch m-cy jest na Nutramigenie i od poczatku wciaga cala
        butle. Po dwutygodniowej kuracji zaczelam wprowadzac nowe smaki i wszystko
        zjada z apetytem, wiec nie jest taki straszny ten ''przysmak''.
        Pozdrawiam
        Iza
        • mamaadama4 Re: NUTRAMIGENOWE e-mamy odezwijcie sie 25.03.04, 18:03
          Adaś ma 3 lata i 2 miesiące, na Nutramigenie jest prawie od urodzenia i jeszcze
          zanim otorzy rano oczy woła "mleczko". Pije dwa razy dziennie po ok 250 ml
          danka
    • coronella Re: NUTRAMIGENOWE e-mamy odezwijcie sie 27.03.04, 00:12
      No własnie- nie taki ten Nutramigen straszny. Moja córcia jest na piersi, a
      Nutramigen uwielbia smile) Podkrada mi smile) Bo ja to piję
      • ewa2233 Re: NUTRAMIGENOWE e-mamy odezwijcie sie 29.03.04, 09:32
        Ja niestety musiałam troszkę dosłodzić to paskudztwo glukozą,
        bo za nic synek nie chcial tego pić!
        Teraz zacznę zmniejszać dodatek cukru.
        2 - 3 razy dziennie dodaję trochę kaszki kukurydzianej.
        Poza tym podjęłam decyzję o odstawieniu od cyca
        i bardzo mi pomogły Wasze wypowiedzi, że Nutramiggen nie taki straszny smile
        Miałam wyrzuty sumienia, że zabieram małemu "pyszne mleczko".
        No, ale co zrobić?!
        Jacuś nie chce za bardzo ssać cyca (wszystko jest ciekawsze dookoła),
        a mój biust w wyniku działania laktatora odniósł wiele "obrażeń".
        Tak więc niech żyje Nutramigen! smile sad
    • kamama prosze o opinię 29.03.04, 13:02
      mam pytanie do mam których pociechy są wyłącznie na mleku modyfikowanym (bez
      karm. piersią): czy dzięki temu łatwiej wam znaleść alergen i i w jakim wieku
      mieliście wprowadzony nutramigen, pozdrawiam.
      • emilka30 Re: prosze o opinię 29.03.04, 14:58
        moja Martynka byla na nutramigenie od 2- go miesiaca zycia, natomiast na mleku
        modyfikowanym od poczatku- dostawala na poczatku oczywiscie moj pokarm,ale
        mialam za malo, a potem naturalnie zaniknal i to szybko(ale to inna
        historia).Natomiast jezeli chodzi o wprowadzanie pokarmow, to jest roznie i
        jednak mysle uzaleznione od kazdego dziecka indywidualnie. Martynka ma obecnie
        18 miesiecy,i prowadze dwie osobne kuchnie w domu, jedna dla niej druga dla
        nas.Nie da sie inaczej,trzeba uwazac bardzo, czasami alergia na dany produkt
        pojawia sie po trzech, czterech dniach, zalezy co dostanie do jedzenia.Czasami
        juz po pol godzinie jest wysypana.Generalnie polega to caly czas na pilnowaniu
        i sprawdzaniu czy sie uczuli, czy nie. A my jeszcze, zeby bylo wesolo jestesmy
        absolutnie na diecie bezmlecznej, takze to jest dopiero wydziwianie w
        eliminowaniu produktow alergicznych. I tutaj bardzo wszystkim mamom polecam
        ksiazke pani Moniki Beck- Pietrzak " Moje dziecko jest na diecie". Jest tam
        bardzo duzo praktycznych rad dotyczacych karmienia alergikow, oraz przepisy
        kulinarne przede wszystkim. Ja bardzo korzystam z ksiazki, czesto troche
        modyfikuje przepisy, i powiem ze nawet smacznie to wychodzi, ze nawet moj maz
        podjada Martynce.Ksiazke mozna kupic na stronach miedzy innymi
        Merlina.Pozdrawiam
      • kruffa Re: prosze o opinię 30.03.04, 16:02
        W sumie niby łatwiej... Ale w przypadku mojej małej uczę sie powoli rozpoznawać
        alergię pokarmową i kontaktową. Czasami ni z tego ni z owego potrafi mieć
        czerwony policzek, a potem to schodzi. Jestem na 99,9% przekonana, że te zmiany
        nie mają podłoża pokarmowego, ale zupełnie nie wiem co ją uczula. Wszystko
        zostało już wyeliminowane (nawet pralka dostaje już wodę filtrowaną). Pokarmową
        oczywiście też ma...
        Ale co tam! W końcu to tylko alergia. Są bardziej chore dzieci......
        • kamama do krufa 30.03.04, 21:08
          witam, mam ytanie? od jakiego wieku stosujesz nutramigen, u mnie Kama tez ma
          tak że czasami nagle rabi jej sie czerwony policzek albo wyskoczy krostka a
          potem za godz. nic nie ma, a ja zachodze w tgłowe czy to uczuliła kaszka ryzowa
          którą wprowadziłam ale po twoim liscie to sądze że chyba nie , co Ty na to? pa
          • kruffa Re: do krufa 30.03.04, 22:03
            Nutramigen je od początku 7 miesiaca życia, czyli będzie już 3,5 misiąca. Jak na
            razie z obeserwacji wychodzi mi, że:
            1. uczulenie na pokarm wychodzi jej na czole i policzkach w pierwszej
            kolejności(wyraźne krostki), najczęściej już kilka godzin po podaniu. Potem
            powoli (dzień lub dwa później) zaczynają się zmiany na nogach (czerwonewe plamy
            i na końcu na tułowi). Na buzi utrzymuje się dość długo.

2. Kontaktowe (najprawdopodobniej gdy otrze sie o coś - jeszcze nie wiem o co
            konkretnie) pojawia się i albo jeszcze tego samego dnia znika, albo zaczyna
            blednąć i w ciągu 2 dni znika.

Ostatnio doszłam do wniosku, że Mała oprócz alergii, ma po prostu bardzo
            delikatną i wrażliwą skórę na wszelkiego rodzaju otarcia, nawet o bawełnę.

Pozdrawiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka