Dodaj do ulubionych

Wiarygodność testów

07.09.10, 10:30
Witam,

mój Synek został skierowany na testy skórne, zapisani jesteśmy na październik.

Mam pytanie o wasze doświadczenia - jaka jest wiarygodność testów w wieku niecałe 1,5 roku? Naczytałam się i nasłuchałam tak najróżniejszych opinii, że już sama nie wiem co mam myśleć. No cóż, zaszkodzić, nie zaszkodzą, ale czy będą miarodajne?

To tylko tak z mojej ciekawości - chętnie dowiem się o Waszych doświadczeniach.
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Wiarygodność testów 07.09.10, 11:04
      mój syn miał robione testy skórne w wieku 4 lat; bylismy wtedy w specjalistycznym szpitalu alergologiczno-pulmonologicznym; w epikryzie był zapis: "testy dodatnie (...) nie wydają się mieć jeszcze znaczenia klinicznego";
      testy wykonane rok później potwierdziły odczyny dodatnie, pojawiło się też więcej dodatnich w miejscach, gdzie wcześniej było ujemnie....
      z moich obserwacji (na sobie i dzieciach) wynika, ze większe znaczenie od testów ma dokładna obserwacja na co dzień;
      ciekawa jestem jak przekonasz takiego malucha do 20- minutowego utrzymania rąk w bezruchu...
      • ma_niusia Re: Wiarygodność testów 07.09.10, 11:28
        Z tego co wiem, u takich dzieciaczków testy robi się właśnie z tego względu na plecach. Ja pamiętam moje pierwsze testy skórne (też jestem alergiczką), miałam około 7 lat, też były na plecach.
        Obserwacja i na tej podstawie dieta eliminacyjna - oczywiście, jednak mimo wielkiej ostrożności (nowości nie częściej niż raz na tydzień itd itp) niektóre objawy są niejednoznaczne, ostatnio mimo braku nowości ma przewlekłe biegunki i silne gazy, za to brak objawów skórnych, podejrzenie nietolerancji dwucukrów i inne takie, ale lekarka chce mieć przynajmniej ogólny obraz z testów - oprócz moich obserwacji.
        Ale właśnie naczytałam się, że w takim wieku robi się testy z krwi, że skórne niemiarodajne, z kolei w przychodni przyszpitalnej gdzie się leczymy wszyscy po kolei mówią, że jednak te testy w dużej mierze są miarodajne, no i tak z ciekawości...
        • slonko1335 Re: Wiarygodność testów 07.09.10, 11:59
          Nasza alergolog uważa, że gdy test wyjdzie dodatnio to alergia jest, gdy ujemny to wcale nie oznacza ze jej nie ma. W dodatku wynik dodatni nie musi oznaczać ze organizm jest na coś normalnie uczulony a wynik jest taki a nie inny bo wystąpiła alergia krzyżowa.
          Mój miał robione testy dwukrotnie jako 8 miesięczniak i jako półtoraroczniak-dwa razy na rączce-za jednym i drugim razem nie było najmniejszych problemów ale też bardzo sympatyczne pielęgniarki stawały na głowie aby uprzyjemnić ten czas dziecku. Przy pokarmowych wyszło to co sama zauważyłam (w tym 8 m-cu, nie wysżło tylko białko mleka na które uczulenie ma na pewno), przy wziewnych (1,5 roku nic nie wyszło ale tez reaguje ewidentnie). W czwartek idziemy robić rozszerzone pokarmowe.
          • slonko1335 Re: Wiarygodność testów 07.09.10, 12:01
            acha zapomniałam, że alergolog od razu jak weszliśmy powiedziała, że takiemu maluchowi (jak miał te 1,5 roku) testów robić nie będziemy, zmieniła zdanie podczas badania.
            • ma_niusia Re: Wiarygodność testów 07.09.10, 12:05
              Dzięki slonko,
              ale to mnie zastanawia ta rączka - mój jest mega aktywnym i energicznym dzieckiem, on normalnie chwili nie usiedzi w miejscu, a jeszcze z tymi testami (ja sama jak mam robione testy to z trudem się powstrzymuję, żeby nie drapać, więc wiem coś o tym!).

Może jednak na plecach zrobią...?
              • slonko1335 Re: Wiarygodność testów 07.09.10, 13:42
                może zrobią-ona miła za pierwszym razem tylko 3 alergeny sprawdzane z a drugim też podstawowe więc pewnie dlatego na rączce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka