Dodaj do ulubionych

pilne pomóżcie

16.10.10, 18:19
witam

mój synek od trzech tygodni pije nutramigen zagęszczany nutritonem. 4 dni temu wyszła mu brzydka wysypka na buzi , a dzisiaj juz wchodzi na brzuszek. Bylismy wczoraj u lekarki dostał dodatkowo debridat- na razie wziął 2 dawki. Dodam ze kupy sa bardzo luźne żółte z minimalnym dodatkiem śluzu.
Lekarka powiedziała żeby zmienić mleko na bebilon pepti. Nie wiem co robić.
czy ta wysypka może być od nutramigenu? czy mączka świętojańska z nutritonu może uczulać? czy na bebilonie pepti będzie jakas poprawa skoro nutramigen to mleko juz takie mozno okrojone dla alergików.? dziecko jest bardzo niespokojne , podciąga nóżki pod brzuch prawie w ogóle nie śpi tylko w pionie i na rękach. Proszę o info czy ktoś miał taką sytuację?
Co robić?
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: pilne pomóżcie 16.10.10, 21:09
      Moim zdaniem , zanim zmienisz mleko, najpierw wycofaj nutriton, przynajmniej na cztery dni, dopiero, jak nie będzie poprawy zmień mleko na bebilon pepti.
      Wysypka może być od nutramigenu, może być od nutritonu. Jeśli jest od nutramigenu, to bebilon pewnie też nie da poprawy, ale warto spróbować, bo różnie bywa, a mieszanki elementarne to droga impreza.
      Bóle brzuszka mogą być od mączki chleba świętojańskiego, to roślina motylkowa i może być wzdymająca.
      A czemu dajesz nutriton? Były problemy z ulewaniem? Ile miesięcy ma Twoje dziecko? A wcześniej co jadło?
      A dajesz synkowi wit.K i D? One też mogą powodować takie objawy. U nas po wit.K dziecko w ogóle nie spało.
      • miki2303 Re: pilne pomóżcie 16.10.10, 21:58
        mały bardzo ulewa , nawet po nutritonie zdarza mu się po 2 godzinach troszkę ulać mleka, jeśli chodzi o brzuszek to walka jest cały czas, podciaga nogi do brzucha i widze jest nie ok. mamy sab simplex też podajemy.
        zaczełam czytać w necie i zgłupiałam jedni pisza że dzieci różnie reagują i np na bebilonie jest lepiej, ja musze spróbować bo mały ma coraz gorszą wysypkę bardzo brzydką, stąd tyle moich pytań.
        z córką też to przerabialismy ale ona uspokoiła się od razu na nutramigenie i nie było takich sensacji. a tu na odwrót po 3 tygodniach picia takie sensacje. jak nie daje zagęszczacza to wtedy mały mocno ulewa i kółko sie zamyka. co robić
        • e-kasia27 Re: pilne pomóżcie 17.10.10, 22:34
          Dziecko może mieć bardzo silną alergię na krowie mleko, wtedy ani nutramigen, ani bebilon pepti się nie sprawdzi. Możesz na próbę kupić puszkę Elecare lub Neocate - to mieszanki elementarne i na ogół nie uczulają, chociaż też są produkowane z krowiego mleka, albo spróbować dawać mieszankę na bazie soi (np. bebilon sojowy).
          • naleczowianki Re: pilne pomóżcie 17.10.10, 23:18
            Polecam ten wątek, www.bioslone.pl/forum/index.php?topic=14274.0
            a w wolnej chwili cale forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka