Dodaj do ulubionych

7mc-wszystko uczula....

20.01.11, 15:24
Witam,

bardzo prosze o porade.
Moje dziecko ma prawie 7 miesiecy, pierwsze 6 karmiony tylko piersia, niedawno zaczelismy rozszerzac diete. Synek ma alergie-ja nie moge pic mleka (pol jogurtu dziennie nie bylo problemem) i jesc mocno alergizujacych rzeczy.
Synek dostal najpierw dynie, potem ziemniaczka, marchew, brokul....po kazdym mial malutka wysypke i troche furkotal w nosku.
Moje pytanie-odstawic wszystko czy jednak dawac mimo tych "drobnych" objawow alergii?
Dodam ze je bardzo chetnie. Przybierał dotąd normalnie.
Obserwuj wątek
    • kotkowa Re: 7mc-wszystko uczula.... 20.01.11, 15:32
      Nam alergolog polecila, zeby obserwowac po jakim czasie i jakich ilosciach danego pokarmu wystapi uczulenie. Jak juz wystapi, to trzeba odstawic pokarm i czekac az zejdzie i po jakims czasie mozna podawac mniejsze ilosci danego pokarmu, rzadziej, wtedy jest szansa, ze bedzie tolerowal (w ten sposob wyrabia sie tolerancje u malucha). Niestety zqwsze trzeba odstawic jak cos uczula i czekac az uczulenie zejdzie, zeby podac nowy pokarm. I podawac nowy trzeba poczatkowo w malej ilosci i obserwowac przez 2 dni. Jak nic nie wyskoczy, podac znowu. Jak wyskoczy dopiero po 2-3 dniach podawania, to znak, ze ten produkt mozna podawac wlasnie w mniejszych ilosciach, tyle, ile maly bedzie tolerowal.
      • e-kasia27 Re: 7mc-wszystko uczula.... 21.01.11, 00:12
        Według mnie jeśli coś powoduje choćby najmniejsze objawy, to nie należy tego podawać, bo to truje dziecko i przyczynia się do pogłębiania alergii.
    • kejzi-mejzi wejdz tu 25.01.11, 20:55
      synalergik.blogspot.com/
      • aleksa51 u nas cośi nnego pomogło 29.01.11, 09:09
        U mojej córci było podobnie. Odstawiłam jej wszystko i na kolejne 3 miesiące wróciliśmy do wyłącznego karmienia piersią. Znalazłam nawet takie właśnie zalecenia dla alergików. Poparła to też pani Monika- ówczesny ekspert z forum KP. Pomogło, bo przy kolejnym podejściu do rozszerzania diety było już dobrze. W międzyczasie i ja zaczęłam z powodzeniem włączać do mojej diety produkty, które ją wcześniej uczulały. Tak uwierzyłam w zbawczą moc mleka, że nadal się karmimy (wiadomo, że nie tylko mlekiem bo małam ma 2lata i 5 m-cy).
        Jednak gdyby nie pomagało sprawdziłabym na twoim miejscu czy mała nie ma candidy i innych pasożytów, które u mojej córki zawsze dają reakcjęna kakao- jak jest wysypka po czekoladzie to wiem, że czas na leczenie pasożytów. Chociaż moje dzieci starsze i ja stosuję w ślepo balsam kapucyński bez łachy lekarzy, bo badania zawsze na obezność pasożytów wychodzą moim dzieciom ujemnie.
    • kotkowa Re: 7mc-wszystko uczula.... 03.02.11, 13:18
      polecam przebadania na pasozyty. u nas przelom w leczeniu - okazalo sie, ze wszystkiemu winne sa lamblie; alergia jest tylko ich skutkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka