now7 04.03.11, 20:19 moja 2 coreczka psika i ma wodnisty katar.To juz drugi taki przypadek, bez goraczki i innych objawow.Zastanawiam sie wiec czy to moze jakas alergia na pylki? A moze cos innego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przeciwcialo Re: czy teraz cos pyli? 04.03.11, 20:59 Zerknałam w kalendarz- leszczyna i olcha. Ja tez psikam i kicham. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: czy teraz cos pyli? 04.03.11, 21:10 Nie, jeszcze nic nie pyli. Ale w najbliższych dniach zacznie, jeśli pogoda dopisze. Szczególnie na zachodzie kraju. Najpierw pylić będą leszczyna, olcha i cis. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: czy teraz cos pyli? 05.03.11, 08:35 od dawna juz pylą niektóre drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: czy teraz cos pyli? 05.03.11, 10:45 mami7 napisała: > od dawna juz pylą niektóre drzewa. Nie pylą. To że w kalendarzach pylenia jest podawane, że drzewa mogą pylić już w styczniu, nie znaczy, że tak jest każdego roku. To, czy drzewa pylą, czy nie zależy od pogody w danym roku. W tym jeszcze nie pylą, bo było za zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: czy teraz cos pyli? 05.03.11, 16:55 Leszczyna pyli. Popatrz na krzaki leszczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 www.alergen.info.pl 04.03.11, 21:25 pod tym adresem można na bieżąco sprawdzać, co pyli w jakim rejonie Polski Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: www.alergen.info.pl 05.03.11, 11:11 e-kasia27 napisała: > pod tym adresem można na bieżąco sprawdzać, co pyli w jakim rejonie Polski Trzeba wejść w czarną literę P na dole strony, żeby odczytać komunikat, a nie w kalendarz dla poszczególnych regionów, bo kalendarz jest tylko orientacyjny - rzeczywiste pylenie jest zależne od pogody w danym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: www.alergen.info.pl 05.03.11, 13:50 można sprawdzić (co robię), oczywiście wszystko zależy od pogody, ale też przy interpretacji trzeba czytać ze zrozumieniem. "Wraz ze wzrostem temperatury powietrza w atmosferze pojawiają się ziarna pyłku leszczyny, olszy i cisu. Przy ujemnej temperaturze powietrza, w godzinach nocnych powietrze będzie wolne od pyłku roślin. W pomieszczeniach zamkniętych utrzymuje się bardzo wysokie zagrożenie alergenami roztoczy kurzu domowego, alergenami zwierząt domowych i zarodników grzybów mikroskopowych." Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: www.alergen.info.pl 05.03.11, 14:08 Niestety pyli olcha i leszczyna. Stężenie nie jest zbyt wysokie, ale przy słonecznych dniach wzrasta. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: www.alergen.info.pl 05.03.11, 14:33 mami7 napisała: > można sprawdzić (co robię), oczywiście wszystko zależy od pogody, ale też przy > interpretacji trzeba czytać ze zrozumieniem. > > "Wraz ze wzrostem temperatury powietrza w atmosferze pojawiają się ziarna pyłku > leszczyny, olszy i cisu. Przy ujemnej temperaturze powietrza, w godzinach nocn > ych powietrze będzie wolne od pyłku roślin. W pomieszczeniach zamkniętych utrz > ymuje się bardzo wysokie zagrożenie alergenami roztoczy kurzu domowego, alergen > ami zwierząt domowych i zarodników grzybów mikroskopowych." > > Nie wiem skąd wzięłaś ten cytat, bo w tym serwisie, o którym mówiłam jest napisane, że pyłki mogą się pojawić wraz ze wzrostem temperatury, i to głównie w zachodniej części kraju, czyli tam gdzie jest cieplej, a z tego wynika, że sezon pylenia jeszcze nie nastał( nawet jeśli gdzieś już pojawiły się pojedyncze pyłki), więc tłumaczenie kataru i kichania pyłkami jest pomyłką, trzeba poszukać innej przyczyny, mogą to być np. pleśnie. W centralnej Polsce, tu gdzie mieszkam, jeszcze pylenia nie ma. Mam za oknem i olchy i leszczyny, i żadne jeszcze nie pylą. Kwiatostany są zamknięte. Ale prawdę powiedziawszy niewiele im już potrzeba, żeby się otwierały. Dwa, trzy dni porządnego słońca i pyłki zaczną latać z pełną mocą. Odpowiedz Link Zgłoś
betty69 Re: www.alergen.info.pl 05.03.11, 19:48 e-kasia czytamy te same info. tez mi kazdy mowi ze pyli bo opiera sie na tych standardowych kalendarzach pylen a nie dotyczacych danego roku i danych zaleznych od pogody w tym konkretnym roku. nie pyli ale za chwile pewnie zacznie. potwierdzeniem ze nie pyli jest moje dziecko ktore ma czysty nos a na olche i leszczyne z krwi mu wyszla 2 lata temu najwyzsza alergia. nie sadze zeby wyrosl a odczulany bedzie dopiero we wrzesniu Odpowiedz Link Zgłoś
betty69 Re: www.alergen.info.pl 05.03.11, 19:50 oczywiscie pisalam o centrum Polski ze nie pyli Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: www.alergen.info.pl 06.03.11, 08:43 > Nie wiem skąd wzięłaś ten cytat, bo w tym serwisie, o którym mówiłam jest napis www.mamalergie.pl/mapa-pylenia.html?id=4 Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
betty69 Re: www.alergen.info.pl 06.03.11, 10:29 Kruffo jakby nie bylo to na Twojej mapie jest b.niskie stezenie. I to w dzien bo w nocy wolne od alergenu. Moj syn ma '4' w klasie na Olche, Leszczyne, Brzoze i naprawde nie widac po nim objawow. Nie podaje zadnych lekow na alergie. I mam nadzieje ze dotrwa tak do wizyty u naszej kochanej alergolog (22.03) Odpowiedz Link Zgłoś
marzenak35 Re: czy teraz cos pyli? 06.03.11, 00:42 Ma owsiki . Przeleczysz robaki i nie będzie kataru . Odpowiedz Link Zgłoś
now7 Re: czy teraz cos pyli? 06.03.11, 18:25 dzieki za info a odnosnie owsikow to rzeczywiscie sa zwiazane z psikaniem i katarem? Odpowiedz Link Zgłoś