Dodaj do ulubionych

czy teraz cos pyli?

04.03.11, 20:19
moja 2 coreczka psika i ma wodnisty katar.To juz drugi taki przypadek, bez goraczki i innych objawow.Zastanawiam sie wiec czy to moze jakas alergia na pylki? A moze cos innego?
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: czy teraz cos pyli? 04.03.11, 20:59
      Zerknałam w kalendarz- leszczyna i olcha. Ja tez psikam i kicham.
    • e-kasia27 Re: czy teraz cos pyli? 04.03.11, 21:10
      Nie, jeszcze nic nie pyli.
      Ale w najbliższych dniach zacznie, jeśli pogoda dopisze. Szczególnie na zachodzie kraju.
      Najpierw pylić będą leszczyna, olcha i cis.
      • mami7 Re: czy teraz cos pyli? 05.03.11, 08:35
        od dawna juz pylą niektóre drzewa.
        • e-kasia27 Re: czy teraz cos pyli? 05.03.11, 10:45
          mami7 napisała:

> od dawna juz pylą niektóre drzewa.

Nie pylą.
          To że w kalendarzach pylenia jest podawane, że drzewa mogą pylić już w styczniu, nie znaczy, że tak jest każdego roku.
          To, czy drzewa pylą, czy nie zależy od pogody w danym roku.
          W tym jeszcze nie pylą, bo było za zimno.
          • przeciwcialo Re: czy teraz cos pyli? 05.03.11, 16:55
            Leszczyna pyli. Popatrz na krzaki leszczyny.
    • e-kasia27 www.alergen.info.pl 04.03.11, 21:25
      pod tym adresem można na bieżąco sprawdzać, co pyli w jakim rejonie Polski
      • e-kasia27 Re: www.alergen.info.pl 05.03.11, 11:11
        e-kasia27 napisała:

> pod tym adresem można na bieżąco sprawdzać, co pyli w jakim rejonie Polski

Trzeba wejść w czarną literę P na dole strony, żeby odczytać komunikat, a nie w kalendarz dla poszczególnych regionów, bo kalendarz jest tylko orientacyjny - rzeczywiste pylenie jest zależne od pogody w danym roku.
        • mami7 Re: www.alergen.info.pl 05.03.11, 13:50
          można sprawdzić (co robię), oczywiście wszystko zależy od pogody, ale też przy interpretacji trzeba czytać ze zrozumieniem.

"Wraz ze wzrostem temperatury powietrza w atmosferze pojawiają się ziarna pyłku leszczyny, olszy i cisu. Przy ujemnej temperaturze powietrza, w godzinach nocnych powietrze będzie wolne od pyłku roślin. W pomieszczeniach zamkniętych utrzymuje się bardzo wysokie zagrożenie alergenami roztoczy kurzu domowego, alergenami zwierząt domowych i zarodników grzybów mikroskopowych."

• kruffa Re: www.alergen.info.pl 05.03.11, 14:08
            Niestety pyli olcha i leszczyna. Stężenie nie jest zbyt wysokie, ale przy słonecznych dniach wzrasta.

Kruffa
          • e-kasia27 Re: www.alergen.info.pl 05.03.11, 14:33
            mami7 napisała:

> można sprawdzić (co robię), oczywiście wszystko zależy od pogody, ale też przy
            > interpretacji trzeba czytać ze zrozumieniem.
            >
            > "Wraz ze wzrostem temperatury powietrza w atmosferze pojawiają się ziarna pyłku
            > leszczyny, olszy i cisu. Przy ujemnej temperaturze powietrza, w godzinach nocn
            > ych powietrze będzie wolne od pyłku roślin. W pomieszczeniach zamkniętych utrz
            > ymuje się bardzo wysokie zagrożenie alergenami roztoczy kurzu domowego, alergen
            > ami zwierząt domowych i zarodników grzybów mikroskopowych."
            >
            >

Nie wiem skąd wzięłaś ten cytat, bo w tym serwisie, o którym mówiłam jest napisane, że pyłki mogą się pojawić wraz ze wzrostem temperatury, i to głównie w zachodniej części kraju, czyli tam gdzie jest cieplej, a z tego wynika, że sezon pylenia jeszcze nie nastał( nawet jeśli gdzieś już pojawiły się pojedyncze pyłki), więc tłumaczenie kataru i kichania pyłkami jest pomyłką, trzeba poszukać innej przyczyny, mogą to być np. pleśnie.

W centralnej Polsce, tu gdzie mieszkam, jeszcze pylenia nie ma.
            Mam za oknem i olchy i leszczyny, i żadne jeszcze nie pylą. Kwiatostany są zamknięte. Ale prawdę powiedziawszy niewiele im już potrzeba, żeby się otwierały. Dwa, trzy dni porządnego słońca i pyłki zaczną latać z pełną mocą.
            • betty69 Re: www.alergen.info.pl 05.03.11, 19:48
              e-kasia czytamy te same info. tez mi kazdy mowi ze pyli bo opiera sie na tych standardowych kalendarzach pylen a nie dotyczacych danego roku i danych zaleznych od pogody w tym konkretnym roku. nie pyli ale za chwile pewnie zacznie. potwierdzeniem ze nie pyli jest moje dziecko ktore ma czysty nos a na olche i leszczyne z krwi mu wyszla 2 lata temu najwyzsza alergia. nie sadze zeby wyrosl a odczulany bedzie dopiero we wrzesniu
              • betty69 Re: www.alergen.info.pl 05.03.11, 19:50
                oczywiscie pisalam o centrum Polski ze nie pyli
            • kruffa Re: www.alergen.info.pl 06.03.11, 08:43
              > Nie wiem skąd wzięłaś ten cytat, bo w tym serwisie, o którym mówiłam jest napis

www.mamalergie.pl/mapa-pylenia.html?id=4
              Kruffa
              • betty69 Re: www.alergen.info.pl 06.03.11, 10:29
                Kruffo jakby nie bylo to na Twojej mapie jest b.niskie stezenie. I to w dzien bo w nocy wolne od alergenu. Moj syn ma '4' w klasie na Olche, Leszczyne, Brzoze i naprawde nie widac po nim objawow. Nie podaje zadnych lekow na alergie. I mam nadzieje ze dotrwa tak do wizyty u naszej kochanej alergolog (22.03) smile
    • marzenak35 Re: czy teraz cos pyli? 06.03.11, 00:42
      Ma owsiki . Przeleczysz robaki i nie będzie kataru .
      • now7 Re: czy teraz cos pyli? 06.03.11, 18:25
        dzieki za info
        a odnosnie owsikow to rzeczywiscie sa zwiazane z psikaniem i katarem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka