Dodaj do ulubionych

roztocza-odczulanie

10.03.11, 05:13
Mój 10-letni syn kaszle od 4 m-cy- w końcu ustalono, że to najprawdopodobniej efekt uczulenia na roztocza-testy skórne-8-9; lekarz zaproponował odzczulanie, nie dał jednak żadnych leków-a mały co noc ma ataki kilkugodzinnego kaszlu-ja , jak widac, spac nie mogę. Jakie leki likwidują taki kaszel? Pulmicort nie działał.Claritine też nie. Przecież odczulanie trwa 3 lata, a pierwsze efekty widac po pół roku? Ja juz nie wiem, gdzie szukac pomocy? I czy podawac steryd do nosa, skoro po tygodniu podawania u dziecka pojawił sie koszmarny katar (brał awamys) ?
Obserwuj wątek
    • lea-1 Re: roztocza-odczulanie 11.03.11, 19:03
      Witaj, moja córka jest juz poł roku na odczulaniu (roztocza )od roku na (trawy). Ma nadal objawy alergii szczególnie teraz jest trudno je zlikwidowac, gdyz jest centralne ogrzewanie( tak twierdzi nasz alergolog)my na kaszel mamy symbicort(taki wiekszy lub jak sa duszności ventolin, ciągle uzywamy wody morskiej do nosa- codziennie plus krople w zależności od tego jaki nos jest zapchany to podaje buderin i avamys(avamys po 1 aplikacji ważny jest tylko 2 miesiące).Syn młodszy tez ma alergie na roztocza ,ciągle kaszla i ma zapchany nos, codziennie wieczorem dostaje xyzal, singulair oraz krople takie jak wyżej.Jednak mało widoczne sa efekty po stosowaniu przez 3 miesiace tych leków!Moze na wiosne bedzie lepiej.
      • oliwkawawa Re: roztocza-odczulanie 11.03.11, 23:06
        a pasożyty bierzecie pod uwagę? może lepiej najpierw zbadać, i odrobaczyć niż podawać leki, w tym sterydy.. glista często daje objaw w postaci kaszlu nocnego. myślę że warto to sprawdzić.
        • maman3 Re: roztocza-odczulanie 12.03.11, 09:49
          Pasożyty odrobaczane w ciemno- to nie one sa przyczyną-pisałam, że mały ma bardzo silne uczulenie na roztocza.
        • lea-1 Re: roztocza-odczulanie 12.03.11, 20:09
          Ja brałam, sama prosiłam o skierowanie na badania i nie wyszło nic,ale 2 razy mimo tego syna odrobaczałam!Jakoś mało skutecznie chyba, niestety u nas nos jest najbardziej zapchany1Wszyscy lekarze u których byłam, laryngolog, pediatra i nasza pani alergolog po zajrzeniu do nosa -STWIERDZONO Alergiczny niezyt nosa!Testy skórne u córki i syna na alergeny duże ,córce zanim zdecydowałam się na odczulanie zrobiłam jeszcze testy z krwi.Wynik jeszcze gorszy 6 klasa na trawy i roztocza ,reszta mniej.Więc nie pozostaje mi nic innego jak podawanie tych leków!Syn od tygodnia czuje sie ok,(twu twu) aby nie zapeszyć!Tak to po 2 dniach przedszkola był juz chory,cały tydzien przechodził!Łał!, może leki już działają? Od 2 miesięcy podaje mu tran ,może tez troszkę pomógł?Dodam,że córka zupełnie inaczej to przechodziła niż syn,łagodniej.Tez bym chciała jak najmniej leków im podawac ,ale co zrobić?
    • lea-1 Re: roztocza-odczulanie 11.03.11, 19:10
      aa zapomniałam dodac ze córka ma 14 lat syn 5.Alergia syna zaczeła sie od rozpoczecia edukacji przedszkolnej.Od pażdziernika jest juz po 7 antybiotykach!Najpierw zapalenie uszu potem świsty w oskrzelach i ciągle zapchany nos z kaszlem.Troche moze zle nazwy leków napisałam ale mam je w apteczce i trudno mi zapamiętac dokładny zapis ( mimo ,że tyle juz lat uzywam)aaaaa Córka pulmicort ma tylko wtedy gdy czuje sie ok ,czyli mało kaszla itp a symbicort bierze jak juz ma wiekszy kaszel i tp
      • maman3 Re: roztocza-odczulanie 11.03.11, 20:08
        No to mnie nie pocieszyłaś...sad
        • lea-1 Re: roztocza-odczulanie 11.03.11, 20:31
          kazdy przypadek(alergii) jest inny! Może u was bedzie inaczej?życzę wam tego!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka