Dodaj do ulubionych

witamina K i D która nie uczula

23.03.11, 22:31
Witam,

Macie doświadczenia z witaminami K i D dla noworodka, które mają możliwie bezpieczny skład?
Wyczytałam już, że odnośnie witaminy K to dobra jest Baby K.
A co z witaminą D?

Kruffa, co Tobie zalecała dr Z.?
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: witamina K i D która nie uczula 24.03.11, 08:42
      Moje dzieci urodziły się przed modą podawania witaminy K, więc nie wiem.
      A po co w ogóle się ją podaje?

Co do witaminy D - w sumie w ogóle prawie nie dawałam, a jeśli już to w tabletkach. Córka urodziła się późną wiosną i dużo czasu spędzała na spacerach, więc dodatkowa witamina nie była jej już potrzebna, a zimą jak miała 6 m-cy musieliśmy przejść na mieszankę, a w niej jest witamina D, więc jej nie dawałam.
      Syn urodził się pod koniec zimy, więc chyba trochę (jak w ogóle pamiętałam) mu tych tabletek rozpuszczałam, ale tylko do momentu aż zrobiło się ciepło - czyli gdzieś przełom kwietnia/maja. Potem juz nie podawałam, bo nie widziałam sensu. Jak znów przyszła zima to już sobie głowy tym nie zawracałam, bo jak byłam w pracy dostawał mieszankę, poza tym miał już bogatą dietę, więc nie widziałam sensu podawania czegoś co i tak przyswaja się tylko w iluś tam procentach.

Ogólnie - jeśli już to w tabletkach, ale tylko zimą, bo w lecie jest to bez sensu.

Kruffa
      • oliwkawawa Re: witamina K i D która nie uczula 24.03.11, 11:04
        Dziękuję za szybką odpowiedźsmile

Witamina K jest na krzepliwość krwi, zalecają ją podawać od 8 doby do ukończenia 3 miesiąca życia. Ale znam matki, które tej witaminy nie podawały i nic dzieciom nie było. Zresztą sama piszesz, że Twoje dzieci są z czasów kiedy nie było takich praktyk...

Co do witaminy D.. Zastanawiam się nad tym mocno, bo z tego co pamiętam przy pierwszym dziecku miałam zalecenie podawać ją tylko w okresie październik-marzec. I wychodzić na spacery, bo słońce=witamina D. A że na spacery chodziliśmy dużo, więc nie dawałam. Synek i tak miał bardzo szybko zarośnięte ciemiączko i robiliśmy nawet badania pod tym kątem...

No nic, muszę to przemyśleć. Witaminę K raczej będę podawać, co do wit. D mam wątpliwości.
        • mami7 Re: witamina K i D która nie uczula 24.03.11, 11:37
          ja tez mialam spore watpliwosci jesli o witamine d chodzi, ale podawalam niemowlakowi, ciemie bardzo dlugo duze. potem syn przeszedl na diete bezmleczna i z czasem okazalo sie, ze mimo calego dnia na dworzu w lecie, wielu spacerów, duzej ilosci ruchu, ma skrajnie niski poziom witaminy D, niesttety dalos ie to juz zauwazyc na kosciach.
          suplementujemy, ale jakos drakonsko to nie przystasta, ale jest lepiej.

okazuje sie, ze teraz bardzo duzo dzieci w naszym kraju ma niedobory witaminy d. nie wiem z czego to wynika, pewnie cala otoczka srodowiskowo-przemyslowa, ale spora wine ponosza filtry przeciwsloneczne.

temat trudny, samemu trzeba zadecydowac, albo poszukac lekarza ktoremu sie zaufa.
          ja mam jakies tabletki, vigantolen chyba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka