Dodaj do ulubionych

czeste infekcje drog oddechowych

01.08.11, 14:30
Mam nastepujacy problem. Moj 3- letni syn odkad skonczyl 3 miesiace czesto choruje na zapalenie gardla, oskrzeli i pluc. Ostatnio skierowano go na badania alergologiczne z powodu podejrzenia astmy oskrzelowej. w testach wyszlo 0,60IU\ml bety laktoglobuliny i nic poza tym. Nie wiem co mam o tym myslec. Moze powtorzyc badania na wieksza ilosc alergenow??
Obserwuj wątek
    • zuzi.1 Re: czeste infekcje drog oddechowych 02.08.11, 00:18
      Tak, zrób mu cały panel wziewny i pokarmowy, testy z krwii. Mój syn b. często miał zapalenia oskrzeli, często bez temp. Jak się okazało po testach ma b. wysoką alergię na roztocza kurzu i dośc wysoką na pleśnie i psa- i to była ta przyczyna zapalen oskrzeli, którą leczymy wziewami i odczulamy szczepionką. W takich przypadkach nie podaje się antybiotyków, chyba, że sytuacja jest b. powazna i wówczas trzeba podac.
      • kotkowa Re: czeste infekcje drog oddechowych 05.08.11, 12:41
        dorzucilabym jeszcze test potowy w kierunku mukowiscydozy dla spokoju ducha - zaleca sie, gdy jest ponad 8 powazniejszych infekcji w roku.
        • dorek3 Re: czeste infekcje drog oddechowych 05.08.11, 12:50
          Te poważniejsze to należy rozumieć jako zapalenia oskrzeli i płuc?
          • leluchow1 Re: czeste infekcje drog oddechowych 09.08.11, 08:58
            MI powiedziano że poważniejsze to zapalenie płuc lub oskrzeli leczone antybiotykiem lub trudno poddające się typowemu leczeniu.
            Nasz synek też od ukończenia 15 miesiąca życia (zbiegło się to z przedszkolem starszaka) miał zapalenie oskrzeli średnio 1 w mcu. Próba potowa wyszła ujemne (dwukrotnie). Ja wariowałam i wmawiałam mu mukowiscydozę przy każdym kaszlu. Od kiedy trafiliśmy do alergologa, młody dostał singulair na stałe i wziewy (pulmicort i ventolin) przy zaostrzeniach - nie wiem co to antybiotyk. Powiem szczerze że nawet nie wiem czy choroby syna to zapalenie oskrzeli czy nie. Młody ma katar, 2 dni później obturację, 2-3 dni ventolinu i 7-10 pulmicortu i wracamy do normy. Do lekarza idę po recepty i na okresowe kontrole. A w testach mój obecnie 4 latek czysty jak łza. Choć po mleku i truskawkach są sensacje kataralno - biegunkowe. Próba potowa nie zaszkodzi na pewno.
          • kotkowa Re: czeste infekcje drog oddechowych 09.08.11, 10:10
            Tak, to zapalenia oskrzeli lub pluc, kiedy potrzebny jest antybiotyk. Moj maly tez mial test potowy, robiony 3 razy dwiema metodami, na szczescie ujemny. On w ogole nie choruje, ale mial z kolei podejrzenie o nietrawienie tluszczow, a to jeden z objawow. Ja sama prosilam, zeby zrobili mu ten test. Teraz noworodki maja co prawda robione badania przesiewowe, ale wlasnie lekarz nam powiedzial, ze az 30% dzieci ma mukowiscydoze, mimo prawidlowego wyniku przesiewu.
            • zuzi.1 Re: czeste infekcje drog oddechowych 09.08.11, 11:02
              Kotkowa, a czy udało Ci się dotrzec do przyczyny nietrawienia tych tłuszczów?
              • kotkowa Re: czeste infekcje drog oddechowych 11.08.11, 09:44
                Bedziemy kontrolowali te tluszcze jeszcze raz we wrzesniu - prawdopodobnie bylo to spowodowane tym, ze maly dlugo pil bebilon pepti mct z tluszczami latwoprzyswajalnymi, a badanie mial robione krotko po przejsciu na zwykly bebilon pepti ze zwyklymi tluszczami - enzymy sie jeszcze nie rozkrecily na dobre.
            • dorek3 Re: czeste infekcje drog oddechowych 09.08.11, 12:58
              No chyba trochę przesadził z tymi 30%. To by oznaczało że obecnie taki procent społeczeństwa ma mukowiscydozę.
              Mój przesiewowo ujemny (załapał się na pilotażowy program); ma zdiagnozowana astmę i obciążony wywiad (ja jestem alergikiem), na wizewach. Czasami z jakiegoś zaostrzenia nie wyjdziemy obronną ręką i jest antybiotyk. Przez 8 lat dwa zapalenia płuc i kilka zapaleń oskrzeli. Beż żadnych odchyleń w badaniach i bez problemów brzusznych.
              • leluchow1 Re: czeste infekcje drog oddechowych 10.08.11, 07:37
                Przesiew pewności nie daje - ja słyszałam o kilku % fałszywych wyników w obie strony. Mój też miał przesiew i chlorki. Pewnie dla spokoju zrobiłabym próbę potową,ale nie można uznawać że każdy antybiotyk na oskrzela to mukowiscydoza.
                Dorek, jak wygląda u was leczenie takie standardowe, jak wyglądają zaostrzenia i co wówczas podajesz? U nas zaostrzenia są zawsze i tylko w czasie infekcji kataralnej.
                • dorek3 Re: czeste infekcje drog oddechowych 10.08.11, 09:11
                  U nas niemal identycznie. Wcześniej sporadycznie pojawiał się kaszel bez wyraźnej przyczyny, ale od 2-3 lat obowiązuje zasada: nie ma kataru-nie ma problemu. U nas to zostało zdiagnozowane jako kaszlowa wersja astmy.
                  Przebieg jest powtarzalny do bólu:
                  - zaczyna sucho pokasływać - po 1-2 dniach zaczyna się katar (który zapewne wcześniej leci tylko gardłem) - suche pokasływanie przybiera na sile i trwa ok 2-3 dni (tym bardziej jest intensywne im bardziej wodnisty jest katar) - zalega cisza (1 dzień) - pojawia się b.mokry kaszel.
                  Odkąd młody dostaje leki rozszerzające długo działające na stałe faza suchego kaszlu nie jest zbyt uciążliwa. W zasadzie co najbardziej mnie męczy to odpowiednio szybkie wyeliminowanie wydzieliny w tej fazie mokrej. Jest wprawdzie dużo mniej uciążliwa ale stanowi dobry grunt do nadkażenia i jeśli się przeciąga to właśnie wtedy pojawiają się problemy i konieczny jest antybiotyk.
                  Młody od roku jest na Seretide 125 2x1 jako dawce podtrzymującej +singular i antyhistamina w okresie pylenia"jego" pyłków (II-VII). W zaostrzeniu przy suchym kaszlu dokładam Berodual i przechodzę na Setreteide 250 2 x 1. W fazie mokrego kaszlu dodatkowo mukolityk i odstawiam Berodual. Ostatnio również dokładany ma Eurespal, nie lubię tego leku ale widzę że jak jest bez niego to wszystko trwa dłużej. Jak się nic nie nałoży to zwykle cały proces trwa około 10 dni.
                  Młody ma silnie dodatnie testy na pyłki wszystkich drzew i traw. Od tej jesieni ruszamy z odczulaniem.
                  • leluchow1 Re: czeste infekcje drog oddechowych 10.08.11, 11:12
                    To u nas najpierw jest katar potem po 24-48 h suchy kaszel który się nasila. Ale jak nie ma kataru to jest idealnie. Młody w sumie od poł roku bez wziewów na stałe. Wystarczała monkasta. W trakcie zaostrzeń jest pulmicort i ventolin/berodual. U nas czasem jest faza mokra a czasem po prostu przestaje kaszleć sucho i koniec, ale ta wersja jest rzadsza. No i młody jest w testach czysty jak łza. Choć np po truskawkach ma okropne biegunki a po "przebiałkowaniu krową" ma katar. Mam nadzieje ze jak bedzie starszy (teraz ma 4 lata) może mu coś pokaże. Cholera wie.
                    • dorek3 Re: czeste infekcje drog oddechowych 10.08.11, 11:26
                      Tak naprawdę to i przebieg i leczenie u naszych dzieci jest dość podobne z tym że mój starszy więc ma troszkę inne leki. Także z uwagi iż jak był bez rozszerzaczy to potrafił przekasłać te 3 dni non stop. A teraz to jest po prostu pokasływanie. Ale jak odstawione miał całkiem wziewy, po cudownych zeszłorocznych wakacjach to przy pierwszej infekcji (z katarem oczywiście) zlazło mu niżej i miał pierwsze w życiu zapalenie płuc właśnie.
                      Testy od początku (3 rż) mu wychodziły mocno dodatnie, wywiad ma obciążony (ja alergik) - to pewnie tez przyczyna iż mniej się u niego doszukują np. muko niż astmy (była w Rabce na diagnostyce).
                      • leluchow1 Re: czeste infekcje drog oddechowych 10.08.11, 11:38
                        U nas lekarz robił chlorki tak dla spokoju sumienia. To ja się doszukiwałam a i do tej pory mam odchyły. Lekarz puka się w głowę i każe odpuścić bo dla niego dzieciak nie ma cienia podejrzenia w kierunku mukowiscydozy przy obecnych objawach. No i do tego przesiew ok, chlorki ok, rtg klatki ok, usg ok, kupa daleka od tłuszczowej, masa i wzrost też ok tylko głowa mamusi lekko rypnięta smile U nas wywiad też ciekawy:
                        ja alergik
                        mąż alergik (astma i obturacje do okresu dojrzewania)
                        starszak alergik
                        • dorek3 Re: czeste infekcje drog oddechowych 16.08.11, 12:05
                          Dziś rozmawiałam z alergolożką (30 lat pracy) i potwierdziła, że doszukiwanie się mukowiscydozy tam gdzie wychodzą silnie dodatnie testy jest bez sensu. Diagnostykę taka prowadzi się wtedy kiedy mamy objawy a brak potencjalnych winowajców. Tak samo postępuje Rabka, a oni maja olbrzymie doświadczenia i z alergiami i mukowiscydozą.
                • kotkowa Re: czeste infekcje drog oddechowych 11.08.11, 09:49
                  Ja nie mowie, ze to mukowiscydoza, po prostu dla spokoju ducha bym wykluczyla ta chorobe, tak samo jak zrobilam to u mojego dziecka.
                  • leluchow1 Re: czeste infekcje drog oddechowych 11.08.11, 10:37
                    Ja też bym zrobiła. U swojego robiłam. Choć mnie to sporo kosztowało i do tej pory przy każdym kaszlnięciu włącza mi się czerwona lampka i i choć dziecko zdrowe to mi odchył w głowie siedzi to jednak zawsze w takich sytuacjach wspominam o chlorkach
                    • aagulek leluchow1 13.08.11, 19:28
                      tak z czystej ciekawosci a sprawdzaliscie ktoremukowiek z Was obecnosc pasozytow?
                      leczylismy corke pulmicortem do czasu az alergolog powiedziala, ze jedna z jej pacjentek ma gliste i nagle skonczyly sie comiesieczne adenowirusy etc, bo to cyklicznosc robali, z mniejszymi i wiekszymi perypetiami corka byla leczona i skutkowalo, nie wiem co to antybiotyk ale i nie wiem co to steryd. Maz alergik odczulony na czeresnie bez problemu je zjada
                      • leluchow1 Re: leluchow1 16.08.11, 07:10
                        Kiedy mały chorował raz w mcu nie sprawdzaliśmy pasożytów, ale leki wziewne i zabranie starszaka z przedszkola poskutkowało roczną przerwą w zapaleniu oskrzeli. Sprawdzaliśmy robale po kilku latach - u starszaka wyszły lamblie.
              • kotkowa Re: czeste infekcje drog oddechowych 11.08.11, 09:47
                Nie sadze, zeby przesadzil. On pracuje na oddziale chorob metabolicznych, wiec zajmuje sie tez mukowiscydoza. Mowi, ze dotychczas byli pewni, ze w przesiewie ucieka ok. 10% dzieci, ale badania wykazuja, ze jest to az 30%. Mukowiscydoza u wielu dzieci nie zostaje wykryta, mutacji jest kilka tysiecy, niektore daja lekki przebieg choroby, takze trudno sie polapac. Ponoc dosc spory procent spoleczenstwa moze miec mukowiscydoze, tylko wlasnie te lzejsze postacie nie sa wykrywane. W kazdym razie test potowy to badanie proste, tanie i nieinwazyjne, a daje wlasciwie pewnosc (robione 3 krotnie, 2 metodami).
                • dorek3 Re: czeste infekcje drog oddechowych 11.08.11, 10:07
                  Absolutnie nie neguję, że takie badani powinno się robić gdy jest podejrzenie. Ale tak mi się z drugiej strony skojarzyło, że jeśli każdy z nas by poszedł do genetyka to na bank każdemu coś wyjdzie nie tak. Czasami się więc zastanawiam gdzie należy postawić granicę bardzo szczegółowej diagnostyce. To oczywiście nie w odniesieniu do autorki wątku.
    • leluchow1 Re: czeste infekcje drog oddechowych 10.08.11, 11:48
      A no i u nas od 3 lat bez gorączki. Czasem się zdarzy jakaś jednodniowa ale to bardziej łączę z katarem niż oskrzelami
      • marzenak35 Re: przy oskrzelach leczy sie pasozyty 09.10.11, 22:36
        Jeśli sa duszności to należy przeleczyć silnie pasożyty pyrantelum przez 3 dni powtorka po 14 dniach , potem vermoxem przez 3-4 dni. U mego syna duszności potem już nie wrociły. Nawracające zapalenia oskrzeli wskazują na pasozyty i złą dietę. Przyczyną zalegajacej flegmy jest nabial i maka pszenna albo wogole gluten. Na męczący kaszel proponuję roztarty czosnek z masłem lub oliwą smarować piersi dziecka . Taki okład na co najmniej 30 minut lub godzinę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka