Dodaj do ulubionych

Podłoga w pokoju alergika

01.08.11, 19:11
Dziewczyny,

Jaką podłogę polecacie do pokoju alergików?
Boję się zwłaszcza lakierów i klei ukrytych w panelach/deskach itp.

Może macie to już za sobą i możecie mi coś doradzić. Pozdr
Obserwuj wątek
    • tin_t Re: Podłoga w pokoju alergika 01.08.11, 21:39
      a panele na klik?
    • glicynia Re: Podłoga w pokoju alergika 01.08.11, 21:41
      Najlepiej łatwa do czyszczenia (odkurzaczem i na mokro). Ja miałam panele (w mieszkaniu wynajmowanym) i parkiet (we własnym) i było ok. Trzeba unikać lakierów chemoutwardzalnych.
      Najgorsza jest wykładzina.
    • lidek0 Re: Podłoga w pokoju alergika 02.08.11, 21:11
      Parkiet, łatwy w utrzymaniu, trwały, tylko alkier trzeba dobrać. A masz alergika na lakiery?
      • klaramama-to-ja Re: Podłoga w pokoju alergika 02.08.11, 22:07
        Syn ma alergię na trawy i zboża, ale reaguje kaszlem na "jakieś" chemiczne substancje.
        np. kilka miesięcy temu kupiłam bambusowe matki na stół - dostawał od nich napadów kaszlu
    • ro_ry Re: Podłoga w pokoju alergika 03.08.11, 16:06
      Polecałabym drewnianą podłogę. Drewno samo w sobie jest hypoalergiczne. Znajdziesz też bezpieczne lakiery dla alergika. Tutaj znajdziesz więcej informacji na ten temat www.mojealergie.pl/wszystko_o_alergii/dom_bez_alergii/robimy_remont/hipoalergiczny_parkiet_1.html
    • atina00 Re: Podłoga w pokoju alergika 07.04.17, 13:35
      Chciałabym odświeżyć... Będę pewnie trochę wymagająca ale poszukuje parkietu drewnianego, ekologicznego ( bez formaldehydów ) ze względu na alergie dziecka , dodatkowo żeby mógł się nadawać na ogrzewanie podłogowe ( musi być cienki ) a na koniec jeszcze żeby był biały i miał wzór jodełki. Ma ktoś coś do polecenia? Proszę o opinie, na pewno nie chcemy żadnych płytek i imitacji parkietu w formie płytek bo tego jest pełno w sklepach
      • lidek0 Re: Podłoga w pokoju alergika 09.04.17, 18:42
        Ja od parkieciarza słyszałam, że przy ogrzewaniu podłogowym parkiet - jaki by nie był - odpada. To jednak izolator nie przewodnik ciepła.
      • krasecki Re: Podłoga w pokoju alergika 10.04.17, 09:52
        Można znaleźć spokojnie na rynku taki parkiet, są parkiety dedykowane dla alergików z niską emisją formaldehydów itd. Dostałem ostatnio katalog szwajcarskiej frmy Bauwerk. Odwiedziliśmy ich stoisko w trakcie targów w lutym w Katowicach , mają parkiety układane w jodełkę a katalogu jest artykuł na temat zawartości min. formaldehydów w parkietach oraz innych materiałach wykończeniowych i jaki to ma wpływ na nasze zdrowie szczególnie jeżeli ktoś ma astmę czy alergie. Napisz do dystrybutora to pewnie mogą ci wysłać katalog.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka