Dodaj do ulubionych

do e-kasia27

07.11.11, 21:55
Pozwoliłam sobie skierowac post do ciebie bo widze ze jestes tu mocno obeznana w temacie. A wiec sprawa wyglada tak
jestem po testach krwi u 18 msc dziecka. Z pokarmowych nic nie wyszło a z wziewnych jak wyzej pies na 3, a kon i kurz na 1. Pies mocno potwierdzony bo po oddaniu psa siostrez stan skóry znacznie sie poprawia. A po kontakcie nawet tylkoz opsiona siostra pogarsza sie. Od wrzesnia byłysmy z dzieckiem na mocnej diecie bezmlecznej bezjajecznej bez jabłek i marchewki czekolady i wszelkich innych podejrzanych produktów. Na poczatku diety byl tez Aerius ale go odstawiłam bo mialama wrazenie ze zamazuje mi moje obserwacje pokarmowe. czyli rozumiem ze mamy unikac psów ale moze byc trudne bo psiaki sa dookoła no i konia i kurzu. Czy to znaczy ze mozemy przestac sie dietowac?? Czy podawac aerius?? Czy te uczulenia tj poies kon i kurz krzyzują sie z czyms?? CZy z wziewnych alergii tez sie wyrasta?? maz jest wziewnym alergikiem
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: do e-kasia27 07.11.11, 23:26
      ro1975an napisała:

> Pozwoliłam sobie skierowac post do ciebie bo widze ze jestes tu mocno obeznana
      > w temacie. A wiec sprawa wyglada tak
      > jestem po testach krwi u 18 msc dziecka. Z pokarmowych nic nie wyszło a z wziew
      > nych jak wyzej pies na 3, a kon i kurz na 1. Pies mocno potwierdzony bo po odda
      > niu psa siostrez stan skóry znacznie sie poprawia. A po kontakcie nawet tylkoz
      > opsiona siostra pogarsza sie.

Skoro po oddaniu psa od razu widać różnicę, to może macie szczęście i to tylko pies był sprawcą kłopotów? Alergeny psie jeszcze przez jakiś czas w mieszkaniu będą, więc trzeba trochę poczekać. Skoro już jesteście na diecie, to moim zdaniem trzeba tę dietę utrzymać do czasu, aż skóra będzie całkiem zdrowa i wtedy pojedynczo wprowadzać nowe rzeczy. Bo jak teraz zrezygnujesz z diety całkowicie, i stan znowu się pogorszy, to znowu będziesz w punkcie wyjścia.

Od wrzesnia byłysmy z dzieckiem na mocnej diecie
      > bezmlecznej bezjajecznej bez jabłek i marchewki czekolady i wszelkich innych p
      > odejrzanych produktów. Na poczatku diety byl tez Aerius ale go odstawiłam bo mi
      > alama wrazenie ze zamazuje mi moje obserwacje pokarmowe.

Tu masz rację, jak dieta eliminacyjna zwiadowcza, to lepiej nie brać żadnych lekarstw, bo zamazują obraz, mogą maskować objawy.

czyli rozumiem ze mamy
      > unikac psów ale moze byc trudne bo psiaki sa dookoła

No bez przesady, przecież anafilaksji od psa nie ma. Nie podchodzić do psów, nie głaskać, i tyle.

>no i konia i kurzu.

Końskie włosie było używane w starych tapicerowanych meblach, materacach i męskich marynarkach, więc jak masz w domu jakieś zabytki..., no i smyczki są robione z końskiego włosia, więc może być problem, gdyby chciała zostać np. skrzypaczką, ale tak to z unikaniem konia większych problemów, chyba nie ma, chyba że macie stadninę koni, albo koło stadniny mieszkacie.
      Gorzej z kurzem, ale uczulenie niewielkie, więc problemów nie powinno sprawiać.
      Szczególną uwagę zwróć na łóżka - kołdry, poduszki najlepiej poliestrowe, często prać i wietrzyć, jak najmniej dywanów, zasłon, kap, wyrzucić wszystkie pióra, wełniane koce, kapy, futrzaki, maskotki często prać, nie używać nawilżaczy, więcej w zasadzie nic się nie da zrobić. Można jeszcze kupić filtr powietrza, jak koniecznie chcesz.

Czy t
      > o znaczy ze mozemy przestac sie dietowac??

Na razie nie. Najpierw spraw, aby dziecko było całkiem zdrowe. Potem rozszerzaj dietę powoli.

Czy podawac aerius??

Jeśli nic strasznego się nie dzieje i jest poprawa, to moim zdaniem nie ma potrzeby podawania.

Czy te uczuleni
      > a tj poies kon i kurz krzyzują sie z czyms??

Pies z innymi psowatymi, koń z osłem i zebrą(koniny nie jeść), kurz z krewetkami i mięczakami, ale rzadko, i z roztoczami mącznymi (wąchaj wszystkie mąki, kasze, ziarna, suszone owoce, czy nie mają stęchłego zapachu).

CZy z wziewnych alergii tez sie wy
      > rasta?? maz jest wziewnym alergikiem

Z żadnych alergii sie nie wyrasta. Alergikiem jest się do końca życia, ale objawy alergii, sposób reagowania na poszczególne alergeny może się w ciągu życia bardzo zmieniać.
      Wysypki zwykle ustepują do 3 roku życia, potem pojawiają sie katary, częste anginy, zapalenia uszu, gardła, zatok, oskrzeli, płuc, przerost migdałów, może pojawić się astma i cała masa innych chorób wywołanych alergią.
      • ro1975an Re: do e-kasia27 08.11.11, 21:44
        Dzziekuje ci za odpowiedz i podziwiam wiedze, ale pewnie zdobyta bo życie zmusiłosmile Troche mni emartwi ze ta wziewna alergia zmienia sie potem w zapalenai osktrzeli a nawet astme a widze jak mąz sie czasami meczy. No z koniem to okazuje sie ze moze byc problem bo sasiad tj 2 domy dalej kupił sobie 2 konie. Oj ci nasi lekarze!!! zaden nie powiedzial ze w czasie diety odstawic aerius bo bedzie mi maskowac objawy. Sama sie wkurzyłam i tak zrobiłam. Jescze raz dziekuje ci za wszelkie informacje. Moze troche si epolepszyz a czasem bo za ok tydzien przeprowadzam sie do nowego domu tam chociaz ni ema grzyba. Dobrej nocy.
        • e-kasia27 Re: do e-kasia27 09.11.11, 11:22
          Jak mieszkasz w zagrzybionym domu, to główną przyczyną wszystkich problemów może być ten grzyb, a nie alergia.
          A końmi dwa domy dalej to się tak znowu nie przejmuj, to wystarczająco daleko.
    • gmarcik79 Re: do e-kasia27 05.09.12, 10:53
      e-kasiu27, czy mogłaby napisać do Ciebie na priv? Jeśli tak to napisz mi proszę adres e-mail?
      • e-kasia27 Re: do e-kasia27 05.09.12, 18:29
        A nie możesz napisać na forum?
        • gmarcik79 Re: do e-kasia27 05.09.12, 21:20
          mogę, .... Więc... Czytałam sporo Twoich wątków na gazecie i chciałam napisać z prośbą o pomoc. Moja córka ma 12 lat. Gdy była mała miała AZS. Często chorowała na zap. oskrzeli, skóra była fatalna. Wtedy sięgałam róznych metod. Były i diety i maści i kąpiele i mleko na receptę i kapiele w wywarze ze słomy, aloes,i różności. W diecie niestety nie pomagała nam babcia sad(. Lekarz mowił że wyrosnie. W każdym razie gdy miała jakies 5 faktycznie samo przeszło. Nie chorowała. Zdarzały się jakies infekcje, jakies typowe dla dzieci, nie częste. Skóra ok. No może trochę ducha ale bez zmian. Uwierzyłam ze wyrosła. Tylko że to był poczatek marszu alergicznego. Jak miała 10 lat pojawil się zap. oskrzeli, ktore nie przechodziło po antybiotyku. Udaliśmy się do pulmonologa, która dała skierowanie do szpitala. Diagnoza astma, alergiczny nieżyt nosa, i bardzo wysoka eozynofilia. Z krwi wyszła glista.Alergia wyszła na roztocza, zyto, tymotkę, kota. Pojechałam do por. chorob zakaźnych. Potwierdzona glista i toxokaroza. Brała zentel, za jakiś czas wermox. Za rok miała bad kontrolne i miała leukopenie. Pojechalismy do hematologa. Tam po kilu wizytach i badaniach wyszło dodatnie ANA 2. Dalej reumatolog. Jest teraz diagnozowana w kierunku tocznia. Tydzien temu miała pobierany wycinek. Po rozm. tel wiem że nie jest dobry, a ponadto wyszły dodatnie miana glisty, reszty jeszcze nie ma. Nie pije mleka. Chyba pojadę z nia do dr. Ozimka. A może zrobić jej test MRT o którym gdzies wspominałaś? Już sama nie wiem czy udać się do jakiegoś immunologa? Może poradzisz mi co mam robić?
          • gmarcik79 Re: do e-kasia27 19.10.12, 13:36
            Córka ma zespół toczniopodobny, zespół raynolda. Czy choroby z autoagresji można powiązać bardziej z pasożytami, czy z alergią?
            • e-kasia27 Re: do e-kasia27 20.10.12, 01:31
              gmarcik79 napisała:

> Córka ma zespół toczniopodobny,

A co jej właściwie dolega?
              Jakie ma objawy? Co się dzieje?
              Co zaproponowali w związku z tą diagnoza?
              Gdzie się leczycie?

>zespół raynolda.

Kto i na jakiej podstawie to stwierdził?
              Jakie ma konkretne objawy i jak często?
              Dostaje jakieś lekarstwa?

Czy choroby z autoagresji możn
              > a powiązać bardziej z pasożytami, czy z alergią?

Z alergią można powiązać i choroby z autoagresji i pasożyty.

Co robisz z tymi pasożytami?
              W jakim rejonie Polski mieszkacie? W mieście, czy na wsi?
              Czy po podawaniu leków poprzednim razem w kale były martwe glisty?

Czy obecnie córka ma jakieś konkretne objawy chorobowe?
              Czy bierze stale i jakie lekarstwa?

• e-kasia27 Re: do e-kasia27 20.10.12, 01:10
            Nie wiem, jak to się stało, że ci od razu we wrześniu nie odpisałam, może było wtedy dużo wpisów i ten jakoś szybo znikł z pierwszej strony, że go nie zauważyłam?

marcik79 napisała:

> Tylko że to był poc
            > zatek marszu alergicznego. Jak miała 10 lat pojawil się zap. oskrzeli, ktore ni
            > e przechodziło po antybiotyku. Udaliśmy się do pulmonologa, która dała skierowa
            > nie do szpitala. Diagnoza astma, alergiczny nieżyt nosa, i bardzo wysoka eozyno
            > filia.

Bardzo wysoka, czyli ile?
            Czy na alergię dostała jakieś leki?
            Jakie badania zrobili jej w tym szpitalu?

>Z krwi wyszła glista.Alergia wyszła na roztocza, zyto, tymotkę, kota.

To były testy skórne?
            Co jeszcze było sprawdzane?

Po
            > jechałam do por. chorob zakaźnych. Potwierdzona glista i toxokaroza. Brała zent
            > el, za jakiś czas wermox.

Czy to leczenie było wtedy skuteczne?

>Za rok miała bad kontrolne i miała leukopenie.
            Czyli ile konkretnie tych krwinek miała?
            A reszta morfologii w normie?
            A co miała jeszcze badane?
            Czy brała wtedy jakieś leki z powodu alergii?

Pojech
            > alismy do hematologa. Tam po kilu wizytach i badaniach wyszło dodatnie ANA 2.

A co jeszcze badali i z jakim skutkiem?

> Dalej reumatolog. Jest teraz diagnozowana w kierunku tocznia. Tydzien temu miał
            > a pobierany wycinek.

Wycinek ze skóry?

Po rozm. tel wiem że nie jest dobry, a ponadto wyszły doda
            > tnie miana glisty, reszty jeszcze nie ma. Nie pije mleka. Chyba pojadę z nia do
            > dr. Ozimka. A może zrobić jej test MRT o którym gdzies wspominałaś? Już sama n
            > ie wiem czy udać się do jakiegoś immunologa? Może poradzisz mi co mam robić?

Za mało danych, żeby można było coś konkretnego radzić.
            Jedyne, co mi się tu wydaje pewne, to to że masz alergiczkę.
            Dodatnie ANA 2 jeszcze o niczym nie świadczy.
            • e-kasia27 Re: do e-kasia27 20.10.12, 01:47
              Ile konkretnie to ANA 2 wyszło?
              • gmarcik79 Re: do e-kasia27 21.10.12, 19:02
                >A co jej właściwie dolega?
                Jakie ma objawy? Co się dzieje?
                Co zaproponowali w związku z tą diagnoza?
                Gdzie się leczycie?

Leczymy się u pulmonologa: dostaje Alvesco, Avamys, Azomyr. Ma alergiczny nieżyt nosa. Blokady nosa, oddycha prze nos. Teraz nie choruje na droki oddechowe, ale wcześniej bardzo często miała zap. oskrzeli.
                U reumatologa: dostała Plaqenil, Agapurin. Nie ma żadnych objawów klinicznych tocznia, dlatego ma stwierdzony zespół toczniopodobny. Zespół raynolda - robili jej badania: kapilaroskopie. Rece ma jak lody. W badani ma nieliczne, niespecyficzne zmiany morfologii naczyń. Cechy mikroangiopatii. Miaął pobierany wycinek do badań histopatologicznych - Złogi a kl. IgG - ujemne, w kl. IgM dodatnie na granicy skórno-naskórkowej. Do reumatologa była droga taka. Miała kontrolne badania w szpitalu chorób płuc. Okazało się że była leukopenia. Zalecili nam kontrole u hematologa. Tam miała badanie: morfologia, rozmaz krwi, płytki krwi. W obrazie białokrwinkowym 7% co może być związane z alergią. Liczba leukocytów poniżej normy. Potem zrobili bardziej szczegółowe badania: P/c anty HCV ujemny, CMV ujemnyp/c p. jądrowe ANA Hep 2 dodatni 1:1000 typ świecenia : ziarnisty. Do dalszej diagnostyki ANA profil 3. Więc miała zrobiony już u reumatologa i : ANA 2 1: 320, i wątpliwy wynik w kierunku obecnosci przciwciał przeciwko dsDNA i PCNA, oraz obniżoną aktywność hemolityczną dopełniacza. Nie wykryto przeciwciał ANCA. Potem kolojne gdzie gdzia były przeciwciała PCNA.
                • gmarcik79 Re: do e-kasia27 21.10.12, 19:11
                  <Bardzo wysoka, czyli ile?
                  Czy na alergię dostała jakieś leki?
                  Jakie badania zrobili jej w tym szpitalu?
                  Więc pierwsze badania miała w 210 roku. Eozynofilia wtedy wyszła 8,9% . Mocz ok. Próby wątrobowe ok. IgE całkowite 2425 IU/ml, Rtg płuc ok. Częściowe zacienienie zatok szczekowych, duże obrzeki małżowin nowa. Testy : pyłki traw4mm/rumień 16, bylica bąbel 5/ rumień 20, roztocza bąbel 5/ rumień 16. Test śródskórny z poliwakcyny po 30 min 15mm, po 12 godz. 25mm, po 24 godz 16 mm. I IgG acaris lumbric 1,46 dodatni. Potem był leczona u zakaźnika zentelem. Dodatkowo wyszła dodatnia toksokaroza. Teraz tez ma doodatnie miana glistnicy ale zakaźnik mówi że one się długo utrzymują. W kale nigdy nic nie zobaczyliśmy.

>Z krwi wyszła glista.Alergia wyszła na roztocza, zyto, tymotkę, kota.

To były testy skórne?
                  Co jeszcze było sprawdzane?

Po
                  > jechałam do por. chorob zakaźnych. Potwierdzona glista i toxokaroza. Brała zent
                  > el, za jakiś czas wermox.

Czy to leczenie było wtedy skuteczne?

>Za rok miała bad kontrolne i miała leukopenie.
                  Czyli ile konkretnie tych krwinek miała?
                  A reszta morfologii w normie?
                  A co miała jeszcze badane?
                  Czy brała wtedy jakieś leki z powodu alergii?

Pojech
                  > alismy do hematologa. Tam po kilu wizytach i badaniach wyszło dodatnie ANA 2.

A co jeszcze badali i z jakim skutkiem?

> Dalej reumatolog. Jest teraz diagnozowana w kierunku tocznia. Tydzien temu miał
                  > a pobierany wycinek.

Wycinek ze skóry?

Po rozm. tel wiem że nie jest dobry, a ponadto wyszły doda
                  > tnie miana glisty, reszty jeszcze nie ma. Nie pije mleka. Chyba pojadę z nia do
                  > dr. Ozimka. A może zrobić jej test MRT o którym gdzies wspominałaś? Już sama n
                  > ie wiem czy udać się do jakiegoś immunologa? Może poradzisz mi co mam robić?

Za mało danych, żeby można było coś konkretnego radzić.
                  Jedyne, co mi się tu wydaje pewne, to to że masz alergiczkę.
                  Dodatnie ANA 2 jeszcze o niczym nie świadczy.
                  • gmarcik79 Re: do e-kasia27 21.10.12, 19:21
                    Przepraszam, za dużo skopiowałam. Dodam jeszcze że w wieku 2 lat miała badania i już wtedy była eozynofilia. Nikt nie wpadł żeby zrobić badania krwi w kierunku glisty. Miała robione bad. kału ale nigdy nic nie wyszło. IgE wtedy miała 1039. Wtedy mieszkaliśmy na wsi. Od 7 lat mieszkamy w mieście. IgE swoiste: D1 IgE roztocze pteron. kl VI, D2 IgE roztocze farinae. kl. VI, IgE tymotka kl. IV, IgE żyto kl. III. Badań było sporo. To tak z grubsza.
                    • e-kasia27 Re: do e-kasia27 21.10.12, 23:32
                      gmarcik79 napisała:

> Przepraszam, za dużo skopiowałam. Dodam jeszcze że w wieku 2 lat miała badania
                      > i już wtedy była eozynofilia. Nikt nie wpadł żeby zrobić badania krwi w kierunk
                      > u glisty.

Glisty nie żyją wiecznie, zdychają najdalej po trzech latach. Nie można się zarazić nimi od siebie samego, ani od innych domowników, więc jeśli nawet jako dwulatka miała glisty, to one już dawno pozdychały. Jeśli teraz miała glisty, to musiała się zarazić ponownie.

Miała robione bad. kału ale nigdy nic nie wyszło. IgE wtedy miała 103
                      > 9.

Podwyższona eozynofilia i podwyższone IgE z pewnością ma i miała z powodu alergii, a nie z powodu glist.

Wtedy mieszkaliśmy na wsi. Od 7 lat mieszkamy w mieście. IgE swoiste: D1 IgE
                      > roztocze pteron. kl VI, D2 IgE roztocze farinae. kl. VI, IgE tymotka kl. IV, I
                      > gE żyto kl. III. Badań było sporo. To tak z grubsza.

Sporo testów alergicznych?
                      To wypisz wyniki wszystkich.
                      Bo skupić się należy na alergii, a nie na szukaniu, wymyślaniu i leczeniu chorób, których nie ma.

Zapytam jeszcze raz

Jakie dziecko ma teraz objawy?

Bo albo nie napisałaś wszystkiego, albo ja czegoś nie rozumiem.

Wychodzi na to, że jedynym objawem choroby jest zapchany nos, a dostaje baterię leków(na astmę, reumatoidalne zapalenie stawów, miażdżycę!) - bardzo toksycznych, szkodliwych leków, które mogą spowodować, że naprawdę się ciężko rozchoruje.
                      Po co?

Chcesz mieć zdrowe dzieci, to zajmij się wyeliminowaniem z diety alergenów, to na pewno przyniesie lepsze efekty, niż te wszystkie leki razem wzięte i na pewno nie będzie szkodliwe dla zdrowia.

• gmarcik79 Re: do e-kasia27 22.10.12, 08:21
                        Masz rację. Leczymy jakieś wyniki a nie objawy. Miała obturacyjne zapalenia oskrzeli jak była mała. Plaqenil bierze od miesiąca. Fizycznych objawów tocznia nie ma. Leki miała przepisane po 3 wizytach w szpitalu na reumatologii ( 2 jednodniówki i jeden pobyt gdzie miała pobierany wycinek do badań) Jakie dziecko ma objawy? Fizycznych o które pytają przy toczniu nie ma. Ona miała atopowe zapalenie skóry. Teraz skóra przesuszona i ma grudki pod ramionami jakby miała kaszkę mannę pod skórą. Masz rację leukopenia pojawiła się rok po braniu sterydów. Potem dalsza diagnostyka jak pisałam wcześniej. Poszukam alergenów pokarmowych, tzn sprawdzimy testy. czy możesz mi polecić gdzie mogę wykonać? Miała robione tylko alergeny wziewne. Testy skórne. No może kilkanaście to nie sporo... A zkrwi było tylko kilka.
                  • e-kasia27 Re: do e-kasia27 21.10.12, 23:01
                    gmarcik79 napisała:

> <Bardzo wysoka, czyli ile?
                    > Czy na alergię dostała jakieś leki?
                    > Jakie badania zrobili jej w tym szpitalu?
                    > Więc pierwsze badania miała w 210 roku. Eozynofilia wtedy wyszła 8,9%

To nie jest bardzo wysoka eozynofilia.

Mocz ok
                    > . Próby wątrobowe ok. IgE całkowite 2425 IU/ml,

Tu za to jest sporo i dlatego warto by było zrobić alergiczne testy z krwi na pokarmy, może by wyszło czego dziecko nie powinno jeść.

Dom uporządkowałaś pod kątem alergika?
                    Na czym dziecko śpi, jaką ma pościel, z czego kołdra, poduszka, materac?

• gmarcik79 Re: do e-kasia27 22.10.12, 07:53
                      Nie mamy firan, dywanów, zabawek pluszaków, zabawki w pudłach. Musimy jeszcze kupić regał zamknięty na książki. Nie ma pościeli z pierza. Nie miała testów pokarmowych. Gdzie najlepiej można zrobić testy pokarmowe z krwi? Jesteśmy z okolic Łodzi.
                • e-kasia27 Re: do e-kasia27 21.10.12, 22:43
                  gmarcik79 napisała:

> Leczymy się u pulmonologa: dostaje Alvesco, Avamys, Azomyr.

Czy te leki brała zanim pojawiła się leukopenia?
                  (pytałam jaki konkretnie był wynik, ale nie odpowiedziałaś)
                  Leukopenia bardzo często pojawia się u dzieci leczonych przewlekle sterydami.

Ma alergiczny nieży
                  > t nosa. Blokady nosa, oddycha prze nos. Teraz nie choruje na droki oddechowe,
                  > ale wcześniej bardzo często miała zap. oskrzeli.
                  > U reumatologa: dostała Plaqenil, Agapurin.

Na co to dostała, skoro nie ma żadnych objawów choroby????
                  Wyniki wątpliwych testów chcą leczyć?
                  Dajesz jej te lekarstwa przez cały czas?
                  Jak dziecko się po tym czuje?

Gdzie się leczycie u tego reumatologa, w jakiej przychodni?

Nie ma żadnych objawów klinicznych t
                  > ocznia, dlatego ma stwierdzony zespół toczniopodobny.

Skoro nie ma żadnych objawów, to na podstawie czego stwierdzili ten zespół????
                  Tylko tych podwyższonych przeciwciał???

>Zespół raynolda - robili
                  > jej badania: kapilaroskopie. Rece ma jak lody.

Ręce jak lody, to nie nie jest zespół Raynauda!!!!

Kapilaroskopia nie jest miarodajnym badaniem i w zasadzie nic z niej nie wynika - mogą w niej wychodzić zmiany a choroby można nie mieć, i na odwrót, można mieć zespół Raynauda i zmian w kapilaroskopii nie mieć.

Czy twoje dziecko jest grube, czy chude?
                  Czy chętnie je, czy jest niejadkiem?
                  Czy jada wszystko, jak leci, czy tylko niektóre pokarmy? I jakie je najchętniej?

Czy miała kiedykolwiek typowy napad astmy?
                  Czy stosujesz jakąś dietę wykluczającą alergeny?
                  Czy robiłaś jej testy alergiczne skórne pokarmowe?
                  Czy robiłaś jej testy alergiczne z krwi pokarmowe?

• gmarcik79 Re: do e-kasia27 22.10.12, 08:41
                    Wcześniej nie miała leukopenii. 3,6, 3,2, 3,5, 3,8 ( lekko poniżej 4).

Na co to dostała, skoro nie ma żadnych objawów choroby????
                    > Wyniki wątpliwych testów chcą leczyć?
                    > Dajesz jej te lekarstwa przez cały czas?
                    > Jak dziecko się po tym czuje?
                    >
                    > Gdzie się leczycie u tego reumatologa, w jakiej przychodni?

Czuje się dobrze. Leczymy się w Łodzi na Spornej. W sumie to prywatnie. Badania ma robione na Spornej. Hematolog też na Spornej. Zakaźnik w Szpitalu Biegańskiego.
                    Zanim jej te leki zaczęłam podawać to byliśmy też u profesora immunologa i alergologa. Nikt mi nie potrałił odpowiedziec jak to wszysto się wiąże. Zakaźnik mówi że glista nie ma wpływu na zaburzenia immunologiczne....W co wątpię..A alergia. Na pewno ma.

Czy twoje dziecko jest grube, czy chude?
                    > Czy chętnie je, czy jest niejadkiem?
                    > Czy jada wszystko, jak leci, czy tylko niektóre pokarmy? I jakie je najchętniej
                    > ?
                    >
                    > Czy miała kiedykolwiek typowy napad astmy?
                    > Czy stosujesz jakąś dietę wykluczającą alergeny?
                    > Czy robiłaś jej testy alergiczne skórne pokarmowe?
                    > Czy robiłaś jej testy alergiczne z krwi pokarmowe?

Córka jest raczej szczupła. Nie chuda, taka normalna. Dieta dotyczy mleka. Ale wcześniej je jadła. Ona nie lubi niektórych rzeczy. I sama ich nie je np. surowych pomidorów. Kiedys miała robione badania takim urzadzeniem BICOM. Gdy była mała problem alergii był duzy. Miała atopowe zapalenie skóry. Potem minęło i błędnie myśleliśmy taka jak nam powiedział jakiś lekarz że przeszło... Badań pokarmowych nie miała.
                    • e-kasia27 Re: do e-kasia27 22.10.12, 10:27
                      gmarcik79 napisała:

> Wcześniej nie miała leukopenii. 3,6, 3,2, 3,5, 3,8 ( lekko poniżej 4).

Wcześniej, to znaczy kiedy?
                      Jak długo już bierze sterydy?

> Zanim jej te leki zaczęłam podawać to byliśmy też u profesora immunologa i aler
                      > gologa.

No i co on powiedział, kazał dawać te wszystkie lekarstwa?

Nikt mi nie potrałił odpowiedziec jak to wszysto się wiąże. Zakaźnik mó
                      > wi że glista nie ma wpływu na zaburzenia immunologiczne....W co wątpię..A alerg
                      > ia. Na pewno ma.

Alergia może mieć wpływ na wszystko, a dodatkowo leczenie, jakie stosujesz może jeszcze bardziej na wszytko wpływać. Każdy dodatkowy lek, to gwóźdź do trumny dla alergika.
                      Jedyna słuszna droga postępowania, to znaleźć i wykluczyć alergeny z diety, a dopiero jak coś nie minie pomimo diety, to podaje się lekarstwa, jeśli na prawdę nie można się bez nich obyć.

> Córka jest raczej szczupła. Nie chuda, taka normalna. Dieta dotyczy mleka.

Czy wykluczyłaś całą krowę, we wszelkiej postaci, czy tylko samo mleko?
                      A co z mlekiem ukrytym w gotowych wyrobach - wędliny, pieczywo, słodycze i inne?
                      A wołowina, cielęcina?

Badań poka
                      > rmowych nie miała.

No to je zrób, bo to podstawa, od której trzeba zacząć.

Z krwi zrób na początek panel mix - Diagnostyka robi takie za ok. 100 alergenów, ok 100zł.

Z tego nie dowiesz się wprawdzie na co konkretnie jest uczulenie, ale dowiesz się w jakim kierunku warto dalej szukać alergenów i czy w ogóle warto robić testy z krwi, bo jak tu nic nie wyjdzie, to będzie wiadomo, że nie ma po co wydawać pieniędzy na szczegółowe badania z krwi. Chociaż powinno coś wyjść, bo ma wysokie IgE całkowite.

I koniecznie zrób testy skórne dla pokarmów - na wszystko, co się da.
                      Jak chcesz robić prywatnie, to masz w Łodzi centrum alergologii
                      www.alergologia.com.pl
                      tam powinni testy zrobić porządnie i poprawnie.

Przed testami skórnymi musisz na tydzień odstawić Azomyr (nie podawać w ogóle), a Alvesco i Avamys chociaż ograniczyć do minimum.
                      Przed testami z krwi nie musisz odstawiać tych leków.

A jak będziesz miała wyniki testów, to się odezwij.
                      • gmarcik79 Re: do e-kasia27 22.10.12, 11:04
                        Dziękuję Ci za pomoc. Zrobię jej testy pokarmowe i się odezwę. Sterydy bierze od 2 lat. Brała jak miała 2 latka -4 latka. I potem w wieku 10 lat. Teraz ma 12.No właśnie ten immunolog kazał. I dlatego zaczęliśmy. Mleko ukryte je . Ale nie wiem czy to mleko jest alergenem.... Bo przecierż nie miała badań. A na skórze też nie ma zmian. Poczytam o diecie, zrobie testy i się odezwę co dalej. Dziękuje Cismile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka