Dodaj do ulubionych

import docelowy na Elecare w 2012r

16.01.12, 15:32
Czy od stycznia 2012 r zmieniły sie jakieś procedury dotyczące importu docelowego np. na Elecare? Mój gastrolog dostał info z NFZ, że coś się pozmieniało ale żadnych konkretów dokładnie nie . I wniosek wypisał nam tak jak dawniej ;-(
Obserwuj wątek
    • avenasativa Re: import docelowy na Elecare w 2012r 16.01.12, 17:40

Papiery te same tylko, teraz już nie wysyłamy do nfz a to zaświadczenie, kt wcześniej wysyłaliśmy do nfzu wysyłamy do ministerstwa bo teraz minister podejmuje decyzje o refundacji, później już do apteki więc teoretycznie powinno być szybciej.
      • drugi.gosc9 Re: import docelowy na Elecare w 2012r 16.01.12, 18:27
        A to podanie od nas rodziców, które było do NFZ to teraz tez mamy pisać tylko do Ministerstwa? Czy tylko wniosek + zaświadczenie od lekarza wystarczą?
        • avenasativa Re: import docelowy na Elecare w 2012r 18.01.12, 13:20
          - Kopia potwierdzenia ubezpieczenia dziecka,
          - zaświadczenie lekarskie o potrzebie stosowania produktu
          - odręczne podanie do ministra zdrowia z prośbą o refundację
          nr do mz ds. refundacji 226349(306) lub końcówki 726,207
          • kagryc Re: import docelowy na Elecare w 2012r 10.02.12, 13:53
            A może ktoś z Was wie jak później oni oddają ten wniosek? czy listownie czy trzeba się u nich pojawić po odbiór? Złożyłam wniosek wraz z tymi załącznikami w Ministerstwie Zdrowia i nikt nie umiał mi wtedy odpowiedzieć jak oni to załatwiają, kierują pod te numery telefonu co podała avenasativa, ale nikt nie odbiera. paranoja! Narzekaliśmy na NFZ, ale w Wawie obsługiwała to bardzo miła Pani i wszystko odbywało się płynnie i wszystko umiała wyjaśnić a nawet podpowiedzieć. Jak już będę miała ta partię mleka w domu to odetchnę bo jak narazie to jestem pełna obaw. Drodzy Rodzice napiszcie jak już załatwiliście mleczko po nowych procedurach, ka jakie doświadczenia?
            • drugi.gosc9 Re: import docelowy na Elecare w 2012r 10.02.12, 15:47
              Ja też już złożyłam wniosek w tym roku i czekam na razie na odpowiedź z Ministerstwa już dłużej niż w roku poprzednim (ale wtedy nie decydowali w Ministerstwie o refundacji więc szybko dostawałam odpowiedź).
              • kagryc Re: import docelowy na Elecare w 2012r 10.02.12, 18:07
                a wiesz może czy mają odesłać ten wniosek czy czekasz na telefon z Ministerstwa? W NFZ to szło bardzo sprawnie i góra dwa tygodnie zawsze miałam wniosek dostarczony listownie. A teraz ciekawe ile to się zejdzie czy ktoś w tym Ministerstwie myśli o naszych dzieciach że to jest ich główne pożywienie i nie można z tym zwlekać bo ta procedura i tak jest długa.
                • drugi.gosc9 Re: import docelowy na Elecare w 2012r 10.02.12, 19:35
                  Ja nie jestem z Wa-wy ani nawet z woj. mazowieckiego więc raczej muszą mi odesłać tak jak do tej pory odpowiedź listownie.
                  • kagryc Re: import docelowy na Elecare w 2012r 11.03.12, 10:36
                    Minął już miesiąc jak złożyłam wniosek w Ministerstwie i nie mam odpowiedzi, najlepsze jest też to żeby się tam dodzwonić i o cokolwiek dopytać to trzeba chyba worek soli zjeść, telefony o różnych porach dnia milczą. paranoja. czy ktoś już z was jest po tej całej "nowej" procedurze. Jak jeszcze trochę to potrwa to moje dziecko zostanie bez mleka.
                    • drugi.gosc9 Re: import docelowy na Elecare w 2012r 11.03.12, 13:51
                      Ja już dostałam, pozytywnie rozpatrzony. Trwało to ponad miesiąc, a między datą stempla na wniosku (tam gdzie Ministestwo się podbija) a datą osobnego pisma z decyzją o refundacji jest aż 20 dni różnicy.
                    • avenasativa Re: import docelowy na Elecare w 2012r 12.03.12, 20:46
                      Ja też już dostałam , trwało to miesiąc, odesłano pocztą. Sądze , że ogólny czas realizacji jest podobny a nawet szybszy jak poprzednio ( wcześniej MZ 1 do 2 tyg plus nfz ok 3 tyg) więc w sumie podobnie tylko na znaczki mniej wydałam wink
                    • kagryc Re: import docelowy na Elecare w 2012r 12.04.12, 10:58
                      Moi drodzy moje obawy były jednak jednak instynktowne. Denerwowałam się o ten wniosek że nie mam odpowiedzi i co się okazało wniosek zaginął!!!!!!!!!!!!!!!!! wyobrażacie sobie to ???!!! I nie ma możliwości posługiwania się ich kopią za zgodność z oryginałem więc tamten wniosek musiałam unieważnić (osobiście w Ministerstwie) aby nie czekać w nieskończoność na reklamacje itp. itd. Rozpatrzyli ponownie nowy wniosek, ale wiecie co to znaczy te podpisy od początku. A ile nerw mnie to kosztowało .... brr. Więc moi drodzy bierzcie to pod uwagę i bądźcie czujni. I chociaż mieszkam 80km od Wawy wniosek będę odbierać już osobiście!!!
    • maciek22223 Re: import docelowy na Elecare w 2012r 27.03.12, 16:59
      tak , od stycznia zmienilo sie miejsce skladania wniosku o refundacje . wczesniej sie to robilo w oddziale NFZ teraz sklada sie go wraz z podaniem o import docelowy na Miodowej w ministerstwie. Wtedy bylo szybciej a teraz dluzej .......jak zawsze zmiany sa na lepsze ,......... pozdrawiam
      • maciek22223 Re: import docelowy na Elecare w 2012r 27.03.12, 17:10
        jesli ktos nie ma co podac dziecku w zwiazku z dlugim czasem oczekiwania na decyzje to moge poratowac kilkoma sztukami
    • ilonap-odraza Re: import docelowy na Elecare w 2012r 01.04.12, 22:07
      Witam
      ja jestem jeszcze przed załatwieniem importu docelowego na elocar.Proszę mi powiedzieć czy trzeba osobiście składać wniosek w Warszawie-ja jestem z Sosnowca??Czy w odpowiedzi dostaje się na konkretną ilość puszek mleka czy ogólnie tylko o zgodzie na import??Ile kosztuje wtedy 1 puszka Elocaru bo wiem,że jest w dużej mierze refundowana.Taki wniosek składa się raz do roku??.

z góry dziękuje
      • domisar Re: import docelowy na Elecare w 2012r 01.04.12, 22:15
        Musisz mieć specjalny formularz, który dajesz do wypełnienia lekarzowi prowadzącemu (alergolog, gastroenterolog) lub pediatrze (w oparciu o opinie lekarza specjalisty) - musi wypełniać lekarz z placówki NFZ nie z prywatnego gabinetu!
        Następnie wniosek zawozi się do Konsultanta Wojewódzkiego właściwego dla danego rejonu (znajdziesz w internecie).
        Potem wysyłasz wniosek do Ministerstwa Zdrowia.
        Nie wiem ile kosztuje w tym roku puszka, ale w zeszłym po refundacji kosztowała 3,20zł.
        Aaaa, na formularzu musisz podać ilość zamawianych puszek. Oblicza się je specjalnym kalkulatorem, podając dobowe zapotrzebowanie dziecka na mleko.
        Jeśli podasz maila wyślę Ci potrzebne formularze i kalkulator.
        • ilonap-odraza Re: import docelowy na Elecare w 2012r 01.04.12, 23:55
          Domisar bardzo dziękuje za błyskawiczną odpwowiedz.Oto mój email: ilonapodraza@interia.pl i
          czekam od Ciebie na wnioski i kalkulator
          Elecar to nasz ostatni ratunek bo bebilon pepti,nutramigen i mleko sojowe odpada crying

pozdrawiam serdecznie
        • maciek22223 Re: import docelowy na Elecare w 2012r 11.04.12, 15:45
          Domisar to i mi przeslij na poczte niby wniosek bo tu posty kasuja pogadamy o tym pepti maciek.rist@wp.pl
        • kagryc Re: import docelowy na Elecare w 2012r 12.04.12, 10:46
          Drogi Domisar proszę jak możesz prześlij mi ten kalkulator na priv : kasiach1984@o2.pl
        • monik.2482 Re: import docelowy na Elecare w 2012r 17.05.12, 22:12
          Witam.Czy mogłabym również prosić o przesłanie na mój e-mail formularzy i kalkulatora, potrzebnego do wypełnienia wniosku na import docelowy?
          Byłabym wdzięczna.
          Pozdrawiam!
          • maciek22223 Re: import docelowy na Elecare w 2012r 21.05.12, 10:10
            podaj meila , mam problem z wyslanie na priv
            • monik.2482 Re: import docelowy na Elecare w 2012r 21.05.12, 13:23
              Proszęsmile
              monik24_82@o2.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka