Dodaj do ulubionych

Refundacja Bebilonu Pepti

04.02.12, 20:50
Witam. Moje dziecko ma stwierdzone atopowe zapalenie skóry i dermatolog wystawił zaświadczenie, że powinno pić Bebilon Pepti. Moj pediatra powiedział, że od nowego roku nie ma już refundacji na mleka i że musze kupowac na 100%. Ale w aptece słyszałam, że nie ma refundacji na Nutramigen dla alergików, ale że jest na Bebilon Pepti. Dziecko ma 17 miesiecy. Kto pomoże mi rozwiazac ta zagadkę? Zależy mi na refundacji, bo mnie nie stać na takie mleko!
Obserwuj wątek
    • patyska Re: Refundacja Bebilonu Pepti 05.02.12, 15:52
      bzdura - pepti jest refundowany i o ile dobrze kojarzę jest teraz tańszy niż przedtem. poinformuj o tym pediatrę, niech nie wprowadza ludzi w błąd.
    • aleksandra1977 Re: Refundacja Bebilonu Pepti 05.02.12, 18:31
      jest refundowany.
      d.polskatimes.pl/k/r/15/56/2b/4efb4d5530094_z.pdf
      (pierwsza pozycja na stronie 172)
    • alek.polk Re: Refundacja Bebilonu Pepti 05.02.12, 19:36
      dzięki za odpowiedź!
      • mischell Re: Refundacja Bebilonu Pepti 07.02.12, 14:13
        Też mam problem z tym mlekiem tą całą "refundacja"
        Synek prawie 15 miesiecy, od samego początku od kiedy pije mm, pije bebilon Pepti.
        Zawsze recepte wypisywał pediatra, i kupowaliśmy wtedy 50% taniej. Teraz już pojawił się problem, bo pediatra nie ma podkładki od alergologa, a wizytę u niego mamy w połowie kwietnia.
        Dzwoniłam do NFZ, pan po drugiej stronie poinformował mnie że w naszym wypadku nie ma znaczenia już kto by wypisał receptę czy pediatra czy alergolog bo nie należy nam się już mleko ze zniżką bo dziecko ma powyżej 12 m !
        Czy jest gdzieś jasno napisane do kiedy to mleko się należy, czy sa jakieś ograniczenia wiekowe. Wszedzie piszą, mówia co innego.
        Może ktoś coś wie ?
    • kruffa Re: Refundacja Bebilonu Pepti 07.02.12, 15:46
      To zadzwoń jeszcze raz i nich ci poda podstawę prawną do takiego stwierdzenia.

Kruffa
    • katarzynadudek7 Re: Refundacja Bebilonu Pepti 07.02.12, 17:01
      Refundacja jest - właśnie kupowałam 7zł z groszami. Co do wieku córka ma 20m. Zaświadczenie na szczęście zapobiegawczo wypisali mi w Rabce. Ale przede mną w przychodni była kobieta której nie wypisano recepty właśnie ze względu na wiek - ile dziecko miało to nie wiem.
    • diablica_diabla Re: Refundacja Bebilonu Pepti 07.02.12, 17:03
      Jestem w tej samej sytuacji. Pani alergolog powiedziala ze nie ma refundacji - nie jest to prawda. Dowiedzialam sie u zrodla, ze jesli alegrolog wystawi zaswiadczenie ze masz dostawac mleko Mi napisala, ze 100% wiec nie wykupilam i ide do innego alegrologa.
      • mischell Re: Refundacja Bebilonu Pepti 07.02.12, 19:39
        To jest jakis obłed ! sami nie wiedzą (lekarze) co maja nam mówić w związku z tym.
        Mało tego, koleżanka znajomej mamy z forum rówieśniczego wysłała maila do NFZ w Bydgoszczy, z pytaniem ( problem niemal identyczny jak u mnie) i otrzymała odpowiedź od kierownika ds skarg i wniosków

"honorowane i uznawane będą recepty wypisane również przez lekarza pediatrę, który udziela świadczeń w ramach podstawowej opieki zdrowotnej. Nie jest zatem konieczne aby decyzję o wypisaniu recepty na mleko podjął wyłącznie lekarz alergolog.W kwestii refundacji mleka wyjaśniam, że NUTRAMIGEN n i e figuruje aktualnie na liście refundacyjnej (obowiązuje zatem pełna odpłatność) natomiast BEBILON PEPTI jest refundowany (odpłatność 30%) w zespołach wrodzonych defektów metabolicznych, alergiach pokarmowych i biegunkach przewlekłych.
        Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienia będą Pani pomocne w uzyskaniu należnego Pani dziecku świadczenia."

Po otrzymaniu maila poszła do pediatry, ta podobno gdzies podzwoniła i dostała recepte na refundacje.
        Wiec nie rozumiem u mnie w NFZ Zielona Góra takich informacji nie udzielają, tylko że się nie należy bo dziecko ma powyżej 12 m, a w Bydgoszczy żadnych ograniczeń wiekowych nie ma.
        Chore to wszystko.

Napisałam w kilka miejsc, kilka maili, zobacze co odpiszą, jesli wogole.
    • agniecha_p1984 Re: Refundacja Bebilonu Pepti 07.02.12, 22:57
      Z nutramigenem to prawda, ale bebilon jest refundowany. Kupujemy wiec jestesmy w temacie.
      • kinga8326 Re: Refundacja Bebilonu Pepti 07.02.12, 23:14
        www.nfz-lodz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3158&Itemid=38
        www.nfz-lodz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3092&Itemid=38
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka