Dodaj do ulubionych

Darmowe leki dla dzieci - pytanie

21.09.23, 22:19
Moja corka miała dziś wystawiana receptę przez lekarza z Enel-Med. Nie dostała kodu uprawniającego do darmowych leków, mimo ze lek jest na liście. Lekarz mówi, ze nie może nadać kodu bo nie ma kontraktu z NFZ?
To prawda, ze tylko lekarzem z kontraktem z NFZ mogą wystawiać recepty na darmowe leki?

Btw na początki września u lekarza z NFZ tez dostalam receptę bez refundacji, leki oczywiscie na liście. Fajny ten program, nie ma co…
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 21.09.23, 22:23
      Najprawdopodobniej ma rację. Lekarz bez kontraktu nie może wystawić nawet recepty na lek refundowany.

I nie "fajny ten program", tylko wystawianie recept zniżkowych działa identycznie. Od dekad.
      • anilorak174 Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 21.09.23, 22:27
        Bzdura. Dostaje od prywatnego lekarza recepte na leki z refundacja.
        • panna.nasturcja Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 21.09.23, 22:43
          Bo prywatni lekarze normalnie mogą wystawiać recepty na leki refundowane, na ryczałt itd.
          Ale na te bezpłatne tylko u lekarza przyjmującego na nfz.
        • sabek81 Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 22.09.23, 12:25
          anilorak174 napisała:

> Bzdura. Dostaje od prywatnego lekarza recepte na leki z refundacja.
          Dokładnie, ja akurat od ginekologa, chodzę tylko prywatnie.
    • anilorak174 Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 21.09.23, 22:27
      Tak. Tylko lekarz z umową nfz może to wystawić.
    • panna.nasturcja Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 21.09.23, 22:43
      Tak, to prawda, był wątek wczoraj i było linkowane oświadczenie luxmedu, że tylko lekarz przyjmujący na nfz może je wystawiać.
    • agus-ka Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 21.09.23, 22:51
      Dziekuje za informacje. Czemu jednak lekarz przyjmujący w ramach NFZ nie wystawił recepty z refundacja? Leki drogie, nie za kilka złotych…. Irytujące to, ze ciagle trzeba sprawdzać…
      • panna.nasturcja Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 21.09.23, 22:53
        Lekarz przyjmujący na nfz powinien wystawić, trzeba pilnowac, niestety.
      • memphis90 Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 22.09.23, 12:33
        1. Można nie spełniać warunków refundacji danego leku, tzn jest refundowany, ale w chorobie A, a nie w B
        2. Zwykły błąd ludzki, tj systemu gabinetowego (nie zawsze zniżka wskoczy z automatu, czasem zmienia się kod ean refundowanego preparatu i ten sam pisany tysiąc razy preparat ze „starym” kodem ma nagle z automatu zniesioną zniżkę)
        3. Dupochron pt „nie napisze na zniżkę, bo w razie kontroli to ja będę płacić i po co mi to?” - czyli motyw zasługujący na wyjątkowe potępienie
    • nuka_2 Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 21.09.23, 22:54
      W EnelMed może wypisać leki refundowane ale nie darmowe. W POZ i AOS może wypisać darmowe o ile ma odpowiednią dokumentację potwierdzającą rozpoznanie i włączenie leku spełnia kryteria refundacyjne
      • nuka_2 Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 21.09.23, 22:58
        Ten sam lek może u jednej osoby być darmowy np.lek przeciwzakrzepowy (Xarelto, Eliquis, Pradaxa) jeśli włączony np w zatorowości płucnej a u innej w migotaniu przedsionków będzie na 100%
      • nuka_2 Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 21.09.23, 23:04
        Do POZ jeszcze trudniej będzie się dostać. Dodatkowo będą pacjenci do 18 rz i 65 plus , ktorzy już uzyskali gdzie indziej poradę i recepty na leki ale nie darmowe.
        • panna.nasturcja Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 22.09.23, 00:04
          Dokładnie tak. Kompletnie bez sensu. Ale część nie pójdzie, bo sie nie dowie, nie będzie mieć czasu, machnie ręką i w ten sposób leki będą a jednak ich nie będzie. Czyli jest propaganda a koszty małe.
    • szmytka1 Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 22.09.23, 07:28
      Na nfz nie przejdzie recepta bez refundacji na refundowany lek z kodem DZ. Wczoraj lekarz probowal mi wcisnąć, wmawiając że nie ma refundacji 100%, poklikałam co tam uważał i przy etapie końcowym system zablokował te receptę, wyświetlacz duży napis, że lek jest darmowy. Lekarz musiał cofnąć się i poprawić i dopiero system przepuścił dalej i umożliwił wydruk. Wiem, bo stoczyłam batalię i czułam satysfakcję, że wyszło na moje 😆 a lekarz ma tak ustawiony monitor,że jako pacjent widzę co tam klika i co mu wyskakuje
    • alinalen Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 22.09.23, 10:58
      Tak, tylko NFZ, Lux Med o tym informuje
    • ga-ti Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 22.09.23, 12:13
      Darmowe leki darmowymi, ale mam wrażenie, że płatne są jeszcze droższe. Co mi po darmowych, jeśli w tym tygodniu zostawiłam kilka stów w aptece. Zwykły wirus, przeziębienie, dopadło wszystkich. Tabletki do ssania na gardło, aerozole do gardła, aerozole do nosa, na zatoki, na gorączkę, syropy wykrztuśne, witaminki, olejek eteryczny... niby nic, żadna konkretna chroba, ech.
      • szmytka1 Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 22.09.23, 13:37
        Ja wykupiłam 2 opakowania witamin i 1 buteleczke nutridrinka 109 zł.
    • septembra Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 22.09.23, 12:22
      Tak, żeby lek był darmowy to musi być recepta z odpowiednim kodem wystawiona przez lekarza NFZ
    • memphis90 Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 22.09.23, 12:23
      Nieprawda.
      prawniklekarza.pl/czy-lekarz-przyjmujacy-prywatnie-moze-wystawic-recepte-z-refundacja-na-lek/
      • memphis90 Re: Darmowe leki dla dzieci - pytanie 22.09.23, 12:27
        Chociaz nie, czekaj. Do tej pory leki ze zniżką mógł wystawić każdy lekarz (choć prywatne placówki często nie chciały pisać zniżek, zasłaniając się „brakiem umowy z NFZ”), ale co do bezpłatnych to rzeczywiście aktualnie może wypisać je tylko lekarz POZ i AOS.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka