Dodaj do ulubionych

Do nowej Pani minister zdrowia

09.08.23, 08:59
Podpowiem pani za darmo jak zmniejszyć kolejki do lekarzy specjalistów. Nic to nie będzie kosztowało, trzeba tylko skasować niektóre kretyńskie przepisy, które obecnie obowiązują.
Podam na przykładzie pacjenta chorego na astmę..
Otóż teraz sprawa wygląda tak. Jak ktoś ma astmę, która jak wiadomo jest chorobą nieuleczalną i ma dobrze dopasowane leki to i tak czy chce czy nie chce musi raz w roku iść do pulmonologa by dostać od niego pismo na którym będą podane leki, które ma zażywać , bo bez tego pisma lekarz rodzinny nie ma prawa wypisać mu tych leków z refundacją, tylko pełnopłatne.
A to jeszcze nie wszystko, żeby móc się zapisać do tegoż pulmonologa trzeba przedtem zapisać się do lekarza rodzinnego i dostać skierowanie!!!
To samo jest z chorymi na prostatę, choroby dermatologiczne, czy laryngologiczne i pewnie jeszcze innych specjalności, których ja nie znam.
Innymi słowy miliony ludzi zalicza w roku co najmniej jedną niepotrzebną wizytę u specjalisty.
Po co?
ps,
Moja rada jest darmowa.
Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: Do nowej Pani minister zdrowia 09.08.23, 14:44
      Zlamas, moze by Twoje pisanie dotarlo tam gdzie go kierujesz ale powinienes pisac "do ministerki" albo lepiej ministereczki, toc to tak ladnie wyglada.
    • pozytonium Re: Do nowej Pani minister zdrowia 09.08.23, 15:19
      Opiszę ci ciekawszy przypadek. Miałem skierowanie na rezonans magnetyczny z NFZ. Terminy odległe o lata. Mam abonament Lux Med. Wolny termin był za tydzień, ale ta firma nie uznaje skierowań NFZ. Musiałem się zjawić u lekarza Lux Med, by ten przepisał mi skierowanie (to samo) na nowo.
      • zlamas-kutany Re: Do nowej Pani minister zdrowia 09.08.23, 16:04
        pozytonium napisał:

> Opiszę ci ciekawszy przypadek. Miałem skierowanie na rezonans magnetyczny z NFZ
        > . Terminy odległe o lata. Mam abonament Lux Med. Wolny termin był za tydzień, a
        > le ta firma nie uznaje skierowań NFZ. Musiałem się zjawić u lekarza Lux Med, by
        > ten przepisał mi skierowanie (to samo) na nowo.
        >
        Widać przykład idzie z góry, nawet jak jest wadliwy, a wręcz beznadziejnie głupi. No ale widzisz Lux med zaliczył dwie wizyty zamiast jednej, no i obie płatne, moze o to właśnie chodzi w tym burdelu?
        • pozytonium Re: Do nowej Pani minister zdrowia 09.08.23, 16:56
          zlamas-kutany napisał:

> pozytonium napisał:
          >
          > > Opiszę ci ciekawszy przypadek. Miałem skierowanie na rezonans magnetyczny
          > z NFZ
          > > . Terminy odległe o lata. Mam abonament Lux Med. Wolny termin był za tydz
          > ień, a
          > > le ta firma nie uznaje skierowań NFZ. Musiałem się zjawić u lekarza Lux M
          > ed, by
          > > ten przepisał mi skierowanie (to samo) na nowo.
          > >
          > Widać przykład idzie z góry, nawet jak jest wadliwy, a wręcz beznadziejnie głup
          > i. No ale widzisz Lux med zaliczył dwie wizyty zamiast jednej, no i obie płatne
          > , moze o to właśnie chodzi w tym burdelu?

W ramach skromnego abonamentu, więc nie wiem czy się wzbogacił :)
          Na mnie raczej tracą. Ale tak wygląda abonament/ubezpieczenie. Na jednych tracą, na innych zyskują.
          Sam rezonans kosztował 600 zł plus 150-300 zł za przepisanie skierowania. Razem mogło wyjść 900 zł.

Problem jest w tym, że ludzie nie mają pojęcia, jak się w służbie zdrowia poruszać. Przeważnie schorzenia diagnozowane są u osób podeszłych. Nie mogłem się dodzwonić do Poznania, to wysłałem fax o 3 w nocy. Skoro podali numer fax. Na drugi dzień sami się do mnie dodzwaniali. Odpowiada mi piątek to jadę.

Nie może być wykluczenia w Polsce osób, które nie dają sobie rady, choćby z racji wieku. Każdy dzień jest przyjemny, coś można przezeń zrobić. Dlaczego skazywać tych ludzi na śmierć?

Był przypadek w Krakowie, gdzie tramwaj obciął delikwentowi nogi. ZUS skierowywał pacjenta na co roczne badania, czy by mu owe nogi nie odrosły. Po trzech latach komisja lekarska napisała do ZUS "pacjentowi tramwaj ujebał nogi, już mu nie odrosną". I skończyło się wysyłanie.
    • privus Re: Do nowej Pani minister zdrowia 09.08.23, 16:32
      To teraz będzie majstrowa od zdrowia?
    • pozytonium Jeszcze jedno 09.08.23, 17:27
      zlamas-kutany napisał:

NFZ ubolewa, że na wizyty za 5-15 lat przychodzi tylko coś koło połowy zarejestrowanych.
      Oni by przyszli ale musieliby powstać z grobu.

Moja recepta na sukces jest taka:
      Skierowanie jest ważne w każdej placówce medycznej na terenie RP i EU.
      Przecież nie ma sensu przepisywać tych samych skierowań na ten sam zabieg.

Okres oczekiwania nie powinien być dłuższy niż miesiąc, góra dwa. Pacjenci ze skierowaniami CITO powinni być obsłużeni w ciągu tygodnia - dwóch.
      • zlamas-kutany Jaja sobie robisz? 09.08.23, 19:11
        pozytonium napisał:
        >
        > Okres oczekiwania nie powinien być dłuższy niż miesiąc, góra dwa. Pacjenci ze s
        > kierowaniami CITO powinni być obsłużeni w ciągu tygodnia - dwóch.
        >
        • pozytonium Re: Jaja sobie robisz? 10.08.23, 03:18
          zlamas-kutany napisał:

> pozytonium napisał:
          > >
          > > Okres oczekiwania nie powinien być dłuższy niż miesiąc, góra dwa. Pacjenc
          > i ze s
          > > kierowaniami CITO powinni być obsłużeni w ciągu tygodnia - dwóch.

A nie za dwa lata.
      • snajper55 Re: Jeszcze jedno 10.08.23, 11:35
        pozytonium napisał:

> zlamas-kutany napisał:
        >
        > NFZ ubolewa, że na wizyty za 5-15 lat przychodzi tylko coś koło połowy zarejest
        > rowanych.
        > Oni by przyszli ale musieliby powstać z grobu.
        >
        > Moja recepta na sukces jest taka:
        > Skierowanie jest ważne w każdej placówce medycznej na terenie RP i EU.
        > Przecież nie ma sensu przepisywać tych samych skierowań na ten sam zabieg.
        >
        > Okres oczekiwania nie powinien być dłuższy niż miesiąc, góra dwa. Pacjenci ze s
        > kierowaniami CITO powinni być obsłużeni w ciągu tygodnia - dwóch.

Jestem za. Zostało jedynie przekonać NFZ, aby płacił za te wszystkie badania zlecone przez dowolnego olskiego lekarza i wykonane przez dowolna placówkę w UE. Ech, moj przewrażliwiony na punkcie swojego zdrowia kuzyn robiłby sobie co tydzień tomografię a co dwa tygodnie rezonans magnetyczny.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka