Dodaj do ulubionych

Profesjonalny alergolog?

03.04.12, 15:50
Taka refleksja mnie naszla bo probuje sobie w glowie poukladac co sie dowiem na forum, z tym co uslysze od roznych lekarzy i przesiac przez sito zdrowego rozsadku i intuicji...
przeszlismy przez kilku alergologow i dermatologow. ZADEN nie zainteresowal sie chocby minimalnie, nie zapytal, nie napomknal:
- o tym jakie Syn robi kupki, ZERO, temat kupy nie istnial
- czy ma jakies dolegliwosci ze strony ukladu pokarmowego - ulewania, bole brzuszka czy inne
- czy choruje, czy miewa katar, kaszel, cokolwiek, ZADEN lekarz sie tym nie zainteresowal.
dlaczego?
czy wg Was to profesjonalne podejscie?
jak mozna diagnozowac alergie ogladajac wylacznie skore dziecka przez pol minuty i stwierdzajac AZS? czy to nie tak ze powinno sie przeprowadzic doglebny wywiad i dopiero na tej podstawie dawac jakiekolwiek wskazania? czy mialam duzego pecha ze na takich lekarzy trafilam? czy Wasi podchodza komleksowo? a moze sie czepiam?
Obserwuj wątek
    • bogna_78 Re: Profesjonalny alergolog? 03.04.12, 16:08
      Wiesz co, ja ostatnio tez nad tym się zastanawiam.
      dziewczyny cały czas radzą - idź do dobrego alergologa. a ja nie mam pojęcia, o czym one mówią. od ponad roku szukam dobrego alergologa w swoim mieście, i jakoś znaleźć nie mogę, bo o każdym są jakieś negatywne opinie. Niby chodzimy do dosyć dobrego alergologa (z polecenia, ma dobra opinię), ale chyba nie o to mi chodzi. właśnie zytałam, jak to dobry lekarz powinien po stanie śluzówki w nosie poznać alergie na pyłki, a mój nawet do nosa nigdy nie zajrzał!
    • domisar Re: Profesjonalny alergolog? 03.04.12, 18:37
      Nie czepiasz się. Bardzo trudno trafić do dobrego lekarza. I to nie tylko do alergologa, ale i do lekarzy innych specjalizacji. Ja przeszłam taką ścieżkę zdrowia - niestety. I na wielu odwiedzonych pseudo specjalistów tylko dwóch mogłabym uznać za prawdziwych lekarzy.
      Pierwszym jest gastroenterolog, który zdiagnozował alergię u córki, gdy miała 3,5 miesiąca (objaw nietypowy - kupy= śluz z krwią). Wielu twierdziło, że to biegunka, albo, że dzieci na piersi tak mają i inne bzdury. On zrobił godzinny wywiad. Wypytywał o wszystko - o kupy, o kolki, ulewanie itp. itd. Od razu było widać, że zna się na rzeczy.
      Drugim lekarzem przez duże L jest nasz obecny alergolog. Specjalista, który obejrzał dziecko centymetr po centymetrze - zajrzał również do nosa i ucha, a nawet obejrzał intymne części ciała - wszystko, dosłownie wszystko. No, ale jest jeden mankament... to 300km.
      Reszta doktorów, którą miałam wątpliwą przyjemność odwiedzić, chyba wiedziała mniej ode mnie (takie odniosłam wrażenie- zastrzeleni co drugim pytaniem).
    • porzeczka_mocna Re: Profesjonalny alergolog? 03.04.12, 20:10
      Profesjonalne podejście to nie jest. Ale ja jeszcze nie spotkałam wiele lepszych. Jeden zainteresował się nosem i uszami - ale mały na wizycie był zaglutowany, na granicy obturacji, więc może dlatego. Inny alergolog pytał o choroby syna. Inny patrzył jak na idiotó, bo po co przychodzimy, skoro mały skórę ma w porządku (taa, no i co z tego, że akurat w tamtym momencie miał w porządku?)

Raz byłam u lekarza, który wypytywał całkiem sporo - o jedzenie, ulewanie, choroby. Chyba z godzinę u niego bylismy. Niestety, koszmarny dojazd - za daleko.
      • agus7 Re: Profesjonalny alergolog? 03.04.12, 22:14
        Nie pocieszacie mnie... bo jakaz to pociecha ze tez przewaznie nie mozecie dobrze trafic. Ja sie tylko zastanawiam jak to mozliwe ze specjalisci polecani, albo wspolpracujacy z liczacymi sie osrodkami, do ktorych sa tasiemcowe kolejki, a potem okazuje sie ze ja - laik w zasadzie wiem wiecej od nich?! Pierwszy raz pozalowalam dzis ze nie zostalam lekarzem - alergologiem smile

Domisar, kusisz, oj kusisz wyprawa (dla nas to pewnie z 10 a nie 300 km) do Twojej alergolog... choc troche boje sie (o ironio losu!) restrykcyjnych zalecen. I jak tu dogodzic kobiecie, matce? wink
        • yula Re: Profesjonalny alergolog? 03.04.12, 23:49
          ja też nieraz żałowałam że nie jestem lekarzem, tylko do specjalizacji nie mogę się zdecydować - przydałby sie i alergolog, gastroenterolog, neurolog, psychiatra a do tego psycholog, pedagog i parę innych specjalizacji uncertain
        • domisar Re: Profesjonalny alergolog? 04.04.12, 07:35
          "Ja sie tylko zastanawiam jak to mozliwe ze specjalisci polecani, albo wspolpracujacy z liczacymi sie osrodkami, do ktorych sa tasiemcowe kolejki..."

Bo ze standardowym alergikiem radzi sobie każdy. Co za problem wypisać receptę na mleko lub na maść starydową na wysypki? A prawda jest taka, że choć alergików jest sporo, to większość z nich ma delikatna postać. Kilku moich znajomych ma małych alergików i ich "przygoda" z alergią zakończyła się na podaniu Bebilonu Pepti czy Nutramigenu. Potem serwowane były wszystkie dania słoiczkowe i koło roku mleka HA lub już zwykłe mm. Tak więc dla takich alergików, to nawet pediatra wystarczy. Natomiast dzieciom ze silniejszą alergią, czy też skrajnym przypadkom, to już nie potrafią pomóc. I wtedy zaczyna się wędrówka od specjalisty do specjalisty...
          • esiak-86 domisar! 04.04.12, 12:39
            Domisar możesz powiedzieć z jakiego miasta masz alergologa? Ja też szukam już od półtora roku dobrego lekarza i co jeden to lepszy w niewiedzy swojej... uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka