Dodaj do ulubionych

skóra i problemy

09.01.13, 11:56
Mały na drugi dzien po urodzeniu dostał opuchlizny na oczkach, nie mógł otworzyc przez 2 dni. urodził sie z trądzikiem noworodkowym, któy sie nasilałi. po skonczeniu 2 tygodniu mega wysypka. zaczeło sie od czoła i schodziło w dół, powieki , policzki karczek, szyja, klatka, rączki nózki. Z krostek sączyła sie ropna wydzielina. Alergolog nie stwierdził alergii, pediatra orzekła ŁZS. Odstawiam mleko(przetwory, wędliny,białe pieczywo, paluszki, ciastka), jajka, kurczaka po 3 tyg. wysypka ustapiła ale mały dostał olbrzymiej ciemieniuchy na główce czole i brwiach. Borykam sie z nią do dziś - ściągamy i powraca. jestem przekonana ze to alergia chociaż pediatra wątpi w moje podejrzenia. Mały bardzo chlusta pokarmem, krztusi sie i robi zielone wodniste kupy. Obecnie ma 2,5 miesiąca. Zauważyłam oprócz problemów w/w krosty między paluszkami u rąk, okresowe wysypki na brzuszku i brzydko pachnące za uszkami. przecieram, myje, nacieram tłusta maścią a mały ma jakby poodrywane uszka. nie wiem jak to pielegnować czy wysuszać czy natłuszczać. czym tez smarować buźke alergika. Oilatum, oilan, emolium go uczula. No i nie wiem co z dietą. czy czekać ze to LZS przejdzie czy jeszcze bardziej restrykcyjnie ograniczyc diete. (jem indyka, wieprzowine,delme, chleb, ziemniaki, ryż,marchewkę,buraki, brokuła,sałatę, fasolke szparagową w zupie, pietruszke w zupie, cukinie,jabłka , domowy dzem z jablek, troche jagód, makaron z przenicy durum, pekinkę, olej rzepakowy, wodę Mama i ja, witaminy Femibion N, omegamed z alg). proszek do prania biały jeleń, witamina D i K z oliwą z oliwek.
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: skóra i problemy 09.01.13, 15:11
      Wygląda na to, że macie typowe objawy alergii.

Jeśli chodzi o ulewanie, to przede wszystkim odstaw na tydzień witaminy D+K - one bardzo często powodują problemy z brzuszkiem u dzieci.

Kąp dziecko tylko w samej wodzie, możesz czasem dodać do wody trochę sody spożywczej, albo wywaru z siemienia lnianego.
      Natłuszczaj skórę tylko tam, gdzie jest wyraźnie sucha, reszty niczym nie smaruj.
      Do smarowania używaj zwykłego kremu bambino - krem ochronny z tlenkiem cynku.

Tam gdzie skóra brzydko pachnie możesz przez kilka dni posmarować cieniutko clotrimzolum(krem przeciwgrzybiczy do kupienia w aptece), ale jak są otwarte rany(leci krew) to lepiej tego nie rób, tylko idź do lekarza, żeby przepisał ci coś innego.

Jeśli chodzi o twoją dietę, to indyka i wieprzowinę jedz na zmianę, cztery dni jeden gatunek, cztery dni drugi, wtedy łatwiej wyłapiesz, jeśli któreś z nich uczula. Jak pieczesz, smażysz, czy gotujesz mięso, to nie dodawaj żadnych warzyw, możesz używać majeranek. A mięso obtaczać do smażenia w mące kukurydzianej, albo w bułce tartej utartej w domu z bezmlecznych bułek, chleba.

W delmie sprawdź czy na pewno nie ma tam nic z mleka.
      Jeśli masz gdzieś tesco blisko, to jest tam tescowa margaryna w zielonym kubku, w której nie ma mleka i jest dużo smaczniejsza od delmy.

Chleb kupuj tylko paczkowany z wypisanym na opakowaniu pełnym składem(wszystkie polepszacze i inne, te z margaryna odrzucaj, bo może być mleczna margaryna), jak jest napisane, że w składzie jest tylko mąka, zakwas, drożdże, to w to nie wierz.
      Zwykłe, najtańsze kajzerki zwykle są bez mleka.

Ziemniaków nie jedz codziennie, najlepiej jedz przez kilka dni, a potem przerwa z tydzień, bo często uczulają - jak będziesz robić przerwy, to łatwiej zauważysz, że szkodzą.

Wyrzuć z diety na trzy tygodnie marchew, pietruszkę, jabłka - całkowicie.
      Możesz za to jeść ogórki (tylko surowe), sałatę, cykorię, pieczarki, kalafiora, kukurydzę, groszek zielony, kaszę gryczaną białą i paloną, szpinak(ale bez dodatku czosnku), melona, arbuza, możesz też spróbować jeść banany.
      Dżem usmaż sobie z jagód mrożonych i zwykłego(nie żelującego!) cukru.

Nie jedz dużo kapusty pekińskiej, kalafiora, brokuła, bo to może powiększać wzdęcia i ulewania u dziecka, niezależnie od alergii.

Pranie włączaj na dodatkowe płukanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka