Dodaj do ulubionych

Ile kosztuje Bebilon pepti i Nutramigen?

16.07.04, 17:43
Bardzo proszę podajcie mi przybliżone ceny Bebilonu pepti i Nutramigenu?
. I czy są jakieś jeszcze mleczka dla alergików i ile kosztują? Dziękuję
Obserwuj wątek
    • dominikams Re: Ile kosztuje Bebilon pepti i Nutramigen? 16.07.04, 17:52
      Bebilon Pepti ok. 12 zł (na zniżkę), Nutramigen z 15.
      Jeszcze jest Bebilon Amino (dla megaalergików)cena kosmiczna ok. 28 zł.
      • jelma Re: Ile kosztuje Bebilon pepti i Nutramigen? 16.07.04, 22:28
        są jeszcze mleka sojowe, mój synek akceptuje je znakomicie smile niestety rowniez
        mogą czasami wywoływać alergię, chociaż u nas sprawdziły sie leiej niż
        nutramigen, po którym małemu bardzo się ulewało i wymiotował...
        Isomil najtańszy okolo 9zl, Prosobee 12zl, (ceny na zniżkową receptę) albo w
        marketach bebiko sojowe i bebilon sojowy
        • lch74 Re: Ile kosztuje Bebilon pepti i Nutramigen? 17.07.04, 12:49
          Ja też na początku myślałam o mleku sojowym ale trochę poczytałam i pozostałam przy Nutamigenie. Soja a więc i jej przetwory zawiera fitohormony, które są odpowiednikami żeńskich hormonów (wykorzystywane np. przy leczeniu skutków menopauzy) i nie zaleca się podawania zbyt dużej ilości soi i pochodnych chłopcomsad Ja wcinam soję, robię sobie mleko i na nim np. naleśniki czy płatki owsiane ale synkowi bezpośrednio nie podaję właśnie ze względu na to. Aktualnie trwają badania nad wpływem fitohormonów na niemowlęta i dzieci płci męskiej. Z drugiej strony jednak nie słyszałam nic o problemach z tym związanych np. u Japończyków, którzy jedzą dużo soi. Do końca jeszcze nic nie wiadomo...ale wolę nie ryzykowaćsad
          Pozdrówkismile
          • aaaaaaaa Re: Ile kosztuje Bebilon pepti i Nutramigen? 18.07.04, 12:05
            bebilon pepti w aptece na śląsku z receptą 16 zł bez recepty 24-25 zł
            • anies75 Re: Ile kosztuje Bebilon pepti i Nutramigen? 18.07.04, 22:35
              a slask to nie w polsce?

wszedzie jest 50% ceny
              ?????????
            • kruffa Re: Ile kosztuje Bebilon pepti i Nutramigen? 19.07.04, 10:30
              Jeśli tyle musisz płacić, to bym to zgłosiła do Inspektora Farmaceutycznego. Bo
              to w końcu taki mały skandal!!! To sa preparaty refunfdowane!!!
              • agngre Re: Ile kosztuje Bebilon pepti i Nutramigen? 19.07.04, 10:41
                Są refundowane, jeśli są sprzedawane na receptę, a jeśli komuś nie chce się iść
                do lekarza po receptę to kupuje pełnopłatne. Przecież apteka musi mieć receptę,
                żeby dostać refundację...
                • m.kszczotek Re: Ile kosztuje Bebilon pepti i Nutramigen? 19.07.04, 11:40
                  Refundowane do pewnego wieku dziecka. Załazyłam wątek w tym temacie wink
                  • kruffa Re: Ile kosztuje Bebilon pepti i Nutramigen? 19.07.04, 11:56
                    Właśnie zamierzam to sprawdzić u takiego inspektora - mojej ciotki smile))
                    Niech sie kobitka zainteresuje to jej ciostecznej wnuczki bedzie to dotyczyć za
                    11 miesięcy smile))
                    Dam wam znac smile)

Pozdr
                    • m.kszczotek Do kruffa 19.07.04, 12:34
                      Czy będziesz sprawdzać wysokość zniżki czy kwestię wpływu wiku alergika na
                      możliwośc otrzymania takiej zniżki?
                      • kruffa Re: Do kruffa 19.07.04, 12:45
                        I to i to. Bo ostatnio po tym co czytam na forum o lekach, firmach
                        farnaceutycznych i aptekach - cisnienie mi wzrosło smile)))

Pozdr
                      • nana30 Re: Do kruffa 19.07.04, 12:51
                        Ludziska, bebilon pepti ma tzw cenę urzędową- wynosi ona 25.55zł. Jeśli ktoś ma
                        przepisaną receptę na ten bebilon(obojętnie- 1, czy 2) na tzw "choroby
                        przewlekłe"(np AZS jest uwzględniona jako przewlekła choroba), to płaci za
                        niego w aptece 50% wartości czyli 12.78. Jesli komus uda się kupić bez recepty
                        (chociaz nie powinno sie udać bo jest to lek z grupy ATC- tylko na rec.
                        lekarską) to zapłaci za niego 100% wartości. Poza tym może być przypadek , że
                        lekarz wypisując rec. nie zaznaczy na niej "choroby przewlekłe", wtedy płatnośc
                        za bebilon jest również 100% wartości czyli 25.55.
                        Ceny w kazdej aptece w Polsce powinny byc takie same-ze względu na to ze cena
                        jest "urzędowa", a jesli ktos w jakiejs aptece spotka się z większą opłatą, to
                        radzę zmienic aptekę
                        Pozdrawiam
                        Nana
                        • nana30 Re: Do kruffa 19.07.04, 12:58
                          Acha, i jeszcze jedno.
                          Z Nutramigenem sytuacja jest analogiczna, z tym ze jesgo podstawowa cena to ok
                          30zł z groszami(nie pamietam dokładnie, musiałabym sprawdzić). Więc za rec. z
                          przepisaną choroba przewlekła płaci się 50%-ok 15 zł.
                          Jak jest z wiekiem, do ktorego obowiązuje refundacja za te preparaty to nie
                          jestem pewna, ale najlepiej zapytać lekarza, bo to oni wypisują. Dla apteki nie
                          ma znaczenia ile lat ma dziecko na ktore wypisano preparat, byle była recepta
                          prawidłowo wypisana przez lekarza.
                          Nana
                          • anies75 Re: Do kruffa 19.07.04, 22:09

30,11 nutramigen na 100%
                            • matizka Re: Do kruffa 20.07.04, 12:28
                              dziewczyny,

pediatra kazala mi dokarmic, a jednoczesnie stwierdzila alergie u malej i
                              przepisala Nutramigen. Ale recepty sa takie, ze place 100%. To kiedy to bedzie
                              choroba przewlekla, kto to ma stwierdzic?

aga
                              • agngre Re: Do kruffa 20.07.04, 12:31
                                skoro alergia jest stwierdzona = choroba przewlekła i lekarka powinna na
                                recepcie zaznaczyć P
                                przecież alergia to nie katarek, że przechodzi w 7 dni...
                                • nana30 Re: Do kruffa 20.07.04, 12:44
                                  Wiesz co, tak naprawdę zalezy to do lekarza. Teoretycznie każdy lekarz ma prawo
                                  wypisac Ci receptę na chorobę przewlekła, ale niektórzy uważają, że najpierw
                                  powinien zlecić lekarz specjalista, zdiagnozować alergię i wtedy dopiero jako
                                  kontynuację przepisują dalej na chorobe przewlekła. Najlepiej od razu poproś
                                  lekarza czy nie mógłby Ci napisać na przewlekłą bo jest taniej. Jesli będzie
                                  robił problemy-albo przespaceruj się do innego z ta samą prośbą, albo idz do
                                  alergologa. Czasem lepiej zamówic prywatnie pediatrę, zapłacić za wizytę i
                                  niech zapisze od razu kilka opakowań(możesz poprosić na dłuższą kurację). I tak
                                  lepiej się to będzie opłacało(mnie zapisał 10 op na kilku rec.a za wizyte
                                  zapłaciłam 40 zł). Ale to tylko wtedy gdybyś miała problemy normalnie u
                                  pediatry, jak juz mówiłam, większość nie robi problemu i od razu pisze na Rp.P
                                  (przewlekłą).
                                  Nana
                                  • berka30 Nutramigen 20.07.04, 14:54
                                    Potwierdzam.Mnie pediatra ptzepisywała Nutramigen pełnopłatnie, bo wg niej
                                    zniżka przysługuje tylko wtedy, gdy alergia jest potwierdzona (pytanie:niby jak
                                    u 3 miesięcznego dziecka?), poszłam więc do rodzinnego i bez problemu dostaję
                                    recepty z P.
                                    • anies75 Re: Nutramigen 20.07.04, 22:49
                                      hehe potwierdzona
                                      ja mam taka lekarke co nikomu nie daje skierowań żadnych
                                      to kto ma potwierdzic
                                      jakie badania
                                      ale recepty od samego poczatku z P, i nawet 1 puszka bebilonu jak miał 6 tyg była z P
                                      tak na próbe tylko a ze zniżką
                              • kruffa Re: Do kruffa 20.07.04, 12:43
                                Może zapomniała dopisać P. Mi się też to kilka razy zdarzyło. Kupowałam 1
                                puszkę jesli musiałam i dzwoniłam do lekarki, żeby mi nową recepte wypisała.
                                Pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka