Dodaj do ulubionych

singulair i aspartan

13.02.13, 20:59
Witam,
być może temat kiedyś już był poruszany na forum, ale jestem świeżo po lekturze
zdrowiewnaturze.wordpress.com/2012/04/19/gorzka-prawda-o-sztucznych-slodzikach/
artykułu o słodzikach - ASPARTANIE, i trudno mi opanować drżenie rąk.

CZy ktoś z Was miał takie wątpliwości, że niby hamuje się astmę, a wpędza sie w inną, gorszą chorobę, jak guzy mózgu. Dlaczego lekarze zapisujący singulair nie mówią o tym drobnym szczególe w składzie?
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: singulair i aspartan 13.02.13, 23:31
      Przy skutkach ubocznych, jakie może spowodować główna substancja(lecznicza) tego preparatu, to ten dodatek aspartamu jest naprawdę drobnym szczegółem.

Jeśli chcesz go mieć bez aspartamu, to zapytaj farmaceutę w aptece(albo sama poszukaj w internecie), może ci taki zamiennik znajdzie, jest ich sporo, więc może nie wszystkie mają w składzie aspartam.

bazalekow.mp.pl/leki/item.html?id=17340 - tu znajdziesz nazwy zamienników, ale składu niestety nie.

Nawiasem mówiąc najlepszym sposobem na hamowanie astmy jest wykluczenie wszystkich alergenów pokarmowych, a nie podawanie leków, bo leki niczego nie leczą, łagodzą tylko objawy.
      Wprawdzie nie zawsze to wystarcza, ale zawsze pozwala bardzo ograniczyć ilość przyjmowanych lekarstw.
      • siasiunia1 Re: singulair i aspartan 14.02.13, 20:43
        "Nawiasem mówiąc najlepszym sposobem na hamowanie astmy jest wykluczenie wszystk
        > ich alergenów pokarmowych, a nie podawanie leków, bo leki niczego nie leczą, ła
        > godzą tylko objawy."

montelucast singular etc akurat nie łagodzi objawów tylko przeciwdziała astmie w wielu przypadkach
        co do kolejnego zdania - wiadomo że dieta jest najlepsza na alergię pokarmową ale astma jest też objawem alergii wziewnej i wtedy nie wykluczysz.
        • e-kasia27 Re: singulair i aspartan 15.02.13, 15:48
          A co dla Ciebie oznacza: "przeciwdziała astmie"?
          Bo dla mnie wszystko, co nie likwiduje przyczyny, jest tylko łagodzeniem objawów.

Alergia wziewna nigdy nie występuje w postaci izolowanej.
          Pierwszym krokiem do alergii u dziecka jest alergia na pokarmy, dopiero potem dołącza do tego reakcja na alergeny wziewne. Jeśli odpowiednio wcześnie wyeliminuje się alergeny pokarmowe, to reakcja wziewna może się w ogóle nigdy nie ujawnić.

Jeśli już reakcje wziewne występują, to po wykluczeniu wszystkich alergenów pokarmowych, w bardzo wielu przypadkach reakcje na alergeny wziewne stają się tak małe, że można z nimi żyć, nie używając żadnych leków, albo używać ich tylko okresowo w czasie nasilonego kontaktu z alergenem.

Dlatego eliminacja alergenów pokarmowych to podstawa, od której należy zacząć w każdym przypadku alergii. I to taka podstawa, na którą bardzo łatwo można mieć wpływ, w przeciwieństwie, do tego, co fruwa w powietrzu i na co wpływu na ogół nie mamy.

• siasiunia1 Re: singulair i aspartan 15.02.13, 20:58
            "przeciwdziała" to znaczy iż nie tylko łagodzi objawi ale również pomaga w zaleczeniu choroby.
            Podam przykład - bierzesz lek - potem przechodzą Ci objawy. Nie bierzesz leku - nadal jestes chory

moje doświadczenia z mojego życia oraz z życia mojego dziecka absolutnie kolidują z tym co piszesz.
            Młoda miała wyeliminowane wszystkie składniki które ją alergizowały, brak wysypki na skórze przez bardzo długi czas a i tak astma jej sie ujawniła koło 2,5 roku.
            I to na w takim nasileniu iż musi brac wziewy cały czas.

w moim przypadku nie było alergii pokarmowej zaś od razu wziewna.

a co do diety przy alergii pokarmowej to jest oczywista oczywistosc ale nie oznacza to że nie uniknie się astmy. Dlatego właśnie lekarze zalecają branie montelukastu żeby zmniejszyc ryzyko wystąpienia choroby.
            • barbibarbi Re: singulair i aspartan 15.02.13, 21:12
              u mojego dziecka też nie było pokarmowej alergii, tylko ujawniła się od razu wziewna. Teraz w okresie zimowym pokasłuje tylko czasami, więc raczej nie widzę sensu podawania leków wziewnych (ma przepisane). Ale może się mylę, jeśli wziewne sterydy leczą i cofają rozwój choroby, a nie tylko znoszą objawy to może powinnam dawać je także w okresie zimowym?
              • siasiunia1 Re: singulair i aspartan 15.02.13, 21:46
                wg mnie powinnaś sie zapytac lekarza .

w przypadku mojej córki na początku miała podawane dosyc silne sterydy niestety ale teraz jak już jest starsza schodzimy powoli do coraz mniejszych dawek. Zobaczymy jak to będzie w okresie wiosennym w tym roku. Mam nadzieje że tak samo jak w moim przypadku koło 6 roku objawy będa na tyle słabe że wystarczy tylko antyhistaminowy lek a potem tylko już doraźnie.

wiem jedno - że jak się rezygnuje z sterydów trzeba to robic stopniowo zmniejszając dawki
                a może już nie trzeba będzie wracac? smile
                • barbibarbi Re: singulair i aspartan 15.02.13, 21:58
                  ale ja nie rezygnuję, tylko jeszcze nie zaczęłam podawać. Objawy wystąpiły w środku lata w zeszłe wakacje, zanim doszliśmy do tego, że ten kaszel to nie infekcja, tylko objaw alergii minęło kilka miesięcy, a teraz jest już diagnoza, są przeprowadzone testy, przepisane leki - tylko okazało się, że dziecko zimą kaszle sporadycznie. Właściwie są dni kiedy nie kaszle wcale, a zdarzają się takie że pokasłuje rano i wieczorem. Dlatego mam wątpliwości czy zacząć dawać już, czy poczekać aż zacznie pylić i wtedy zobaczymy czy objawy się zaostrzą.
                  • siasiunia1 Re: singulair i aspartan 15.02.13, 22:54
                    aaa, ja myślałam że już bierze i się zastanawiasz czy nie odstawic smile

a dostaje antyhistaminowego cos? (xyzal, zyrtec czy aerius)

Jeżeli nie bierze to jak zaczyna się pokasływanie to jej dawaj

Jeżeli i tak bierze to wtedy monitoruj ten jej kaszel - wiesz możliwe że to kwestia suchego powietrza od kaloryfera, rzadszego wietrzenia etc. nie koniecznie musisz wchodzic z wziewami

ja jak zmiejszałam dawki wsłuchiwałam się w kaszel. Alergiczny jest bardzo charakterystyczny, taki "szczekający", myślę że rozpoznasz. Wtedy bym jednak zdecydowała się na wziew Jeżeli kaszel przechodzi po nawilżeniu pomieszczenia czy podawaniu większej iości płynów to wstrzymaj się.

jeżeli zaczyna kasłac czesto to wtedy jej podaj. W przypadku mojej to rano był kaszel a wieczorem już objawy zapalenia oskrzeli jak sie spoznilam.

mam nadzieję że uda się bez wziewów.
                    • e-kasia27 Re: singulair i aspartan 16.02.13, 02:25
                      siasiunia1 napisała:

>
                      > ja jak zmiejszałam dawki wsłuchiwałam się w kaszel. Alergiczny jest bardzo char
                      > akterystyczny, taki "szczekający", myślę że rozpoznasz.

Szczekający kasze jest przy zapaleniu krtani - zapalenie krtani częste jest u alergików.
                      Ale kaszel alergiczny może tez być inny - mokry z odkrztuszaniem dużej ilości lepkiego śluzu, albo suchy, albo taki nijaki, jak wtedy, gdy coś w gardle łaskocze i trzeba ciągle pokasływać - nie ma na to żadnej reguły i nie da się odróżnić kaszlu alergicznego, od niealergicznego. Przy zakażeniach wirusowych i bakteryjnych kaszel może być identyczny.

>
                      > W przypadku mojej to rano był
                      > kaszel a wieczorem już objawy zapalenia oskrzeli jak sie spoznilam.

To typowe dla alergika obturacyjne zapalenie oskrzeli spowodowane kontaktem z alergenem.

• e-kasia27 Re: singulair i aspartan 16.02.13, 02:17
                barbibarbi napisała:

> u mojego dziecka też nie było pokarmowej alergii, tylko ujawniła się od razu wz
                > iewna.

Musiała być alergia pokarmowa, tylko jej nie zauważyłaś, bo nie jest łatwo zauważyć jeśli się nie wie, czego szukać i na co zwracać uwagę, a nie ma wyraźnej wysypki, czy innych wyraźnych objawów.
                Ja, przez prawie 30 lat, żyłam w przeświadczeniu, że nie absolutnie mam alergii, dopóki nie byłam zmuszona do tego, aby się alergią zainteresować z powodu mojego syna. A teraz wiem, że miałam od wczesnego dzieciństwa całe mnóstwo objawów, tylko nikt mi nie powiedział, że to alergia.

• e-kasia27 Re: singulair i aspartan 16.02.13, 02:03
              siasiunia1 napisała:

> "przeciwdziała" to znaczy iż nie tylko łagodzi objawi ale również pomaga w zale
              > czeniu choroby.
              > Podam przykład - bierzesz lek - potem przechodzą Ci objawy. Nie bierzesz leku -
              > nadal jestes chory

OK, tylko, że ten lek nie leczy choroby. Po jego braniu choroba nie zniknie. Nie ma jej(pozornie) tylko wtedy, gdy go się bierze, po odstawieniu leku choroba nadal będzie.

Jeśli masz zakażenie bakteryjne i weźmiesz antybiotyk, to lek zabije bakterie i jesteś zdrowa, bo lek zadziałał na przyczynę choroby - zlikwidował ją. Jest to więc lek, który leczy.

W przypadku singulairu nie ma oddziaływania na przyczynę choroby, bo ten lek nie likwiduje uczulenia, które chorobę wywołuje, tylko likwiduje skutki, jakie to uczulenie wywołało, czyli rozszerza nieco oskrzela i zmniejsza stan zapalny w oskrzelach.
              Nie jest to więc leczenie, tylko łagodzenie objawów choroby.

>
              > moje doświadczenia z mojego życia oraz z życia mojego dziecka absolutnie kolidu
              > ją z tym co piszesz.
              > Młoda miała wyeliminowane wszystkie składniki które ją alergizowały, brak wysyp
              > ki na skórze przez bardzo długi czas a i tak astma jej sie ujawniła koło 2,5 ro
              > ku.

Brak wysypki nie jest miarą oddziaływania alergenów.
              Alergia ma dużo więcej objawów niż tylko wysypka i nie każdy objaw jest łatwo zauważyć, więc to że mamie się wydaje, że dziecko nie ma objawów alergii, jest bardzo niemiarodajne.
              Jeśli w tak młodym wieku już ujawniła się astma, to znaczy, że twoje dziecko od urodzenia było narażone na bardzo wiele alergizujących czynników i że większości z nich nigdy nie wyeliminowałaś. Ale swoją drogą, to myślę, że to nie koniecznie od razu była astma, mogły to być obturacje spowodowane alergią, tylko ok.20% takich przypadków przeradza się w astmę.

> I to na w takim nasileniu iż musi brac wziewy cały czas.

Ile lat ma Twoje dziecko?

>
              > w moim przypadku nie było alergii pokarmowej zaś od razu wziewna.

Musiała być pokarmowa, tylko mogłaś o tym nie wiedzieć, że jesteś alergiczką, bo mogły być bardzo skąpe tego objawy. Teraz też jest na 100% u Ciebie pokarmowa alergia, bo po prostu nie ma innej możliwości. I jeśli masz jakieś objawy alergii, to te objawy by na pewno bardzo się zmniejszyły(a może by całkiem znikły), gdybyś wyeliminowała wszystkie alergeny pokarmowe ze swojej diety.
              Gdy zmniejszy się ogólne obciążenie organizmu alergenami, to w bardzo wielu przypadkach organizm potrafi sobie poradzić z tym, co lata w powietrzu, albo całkowicie, albo przy bardzo nikłych objawach.

> a co do diety przy alergii pokarmowej to jest oczywista oczywistosc ale nie ozn
              > acza to że nie uniknie się astmy. Dlatego właśnie lekarze zalecają branie monte
              > lukastu żeby zmniejszyc ryzyko wystąpienia choroby.

Branie montelukastu nie zmniejszy ryzyka wystąpienia choroby, a wręcz przeciwne może je zwiększyć, bo biorąc leki znoszące objawy zaniedbujesz przyczynę choroby.
              Skoro nie ma ataków astmy, to nie zwracasz uwagi na dietę, nie starasz się eliminować alergenów, bo wydaje Ci się, że wszystko jest pod kontrolą - a to prowadzi do tego, że stan zapalny w oskrzelach cały czas się pogłębia i choroba cały czas postępuje, bo oskrzela są systematycznie niszczone przez reakcje uczuleniowe, aż w pewnym momencie branie tych leków okaże się niewystarczające i trzeba będzie zastosować bardziej agresywne środki, aby złagodzić objawy astmy.
              Czy teraz stosujesz dietę wykluczającą alergeny, czy wiesz na co jest uczulenie, czy szukasz cały czas alergenów, które uczulają twoje dziecko?
              Jeśli tego nie robisz, to cały czas działasz na szkodę dziecka i ryzykujesz, że jej choroba będzie przebiegała coraz intensywniej i że oprócz astmy pojawią się też inne alergiczne choroby.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka