Dodaj do ulubionych

SKAZA A TRĄDZIK

19.07.04, 23:02
Mam prośbę .Może ktoś wie czym sie różni skaza białkowa od trądziku
niemowlęcego?Czy to łatwo odróznić?
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: SKAZA A TRĄDZIK 20.07.04, 14:01
      Z tego co pamiętam (moja córka ma miała i jedno i drugie) - tradzik wyszedł jej
      ok 2-3 tygodnia życia. W ciągu kilku godzin zsypało jej buzię i głowkę. Były to
      najczęściej krostki z białymi końcówkami - dość wyraźne - można powiedzieć
      wągry smile) Te alergiczne były mniejsze i badziej delikatne. Dodatkowo przy
      alergii pojawiły się miejsca z suchą skóra.
      Ale tak naprawdę dobry lekarz moze je odróznić.
      Rozróznienia naukowego nie znam. U nas tak to wygladało.
      • ankasza Re: SKAZA A TRĄDZIK 20.07.04, 14:52
        Dzięki.Właśnie czekamy na wizyte(jeszcze jakieś 2 tyg.)
        • berka30 Re: SKAZA A TRĄDZIK 22.07.04, 19:45
          Łatwo odróżnić skazę od trądziku.Trądzik to po prostu krostki(moja córka
          dostała trądziku w wieku 1,5 m-ca, a kilka tygodni później na buzi skazę
          białkową.Wcześniej wiedziałam,że skaza to "czerwone,szorstkie, jakby
          polakierowane policzki" i nie bardzo wiedziałam jak to miałoby wyglądać, ale
          jak zobaczyłam to u córki-od razu wiedziałam że to TO.Policzki są faktycznie
          szorstkie,czerwone i jakby polakierowane.
          • ankasza Re: SKAZA A TRĄDZIK 22.07.04, 20:32
            Moja nie czerwonych ani szorstkich policzków.Tylko te krostki są suche.Takie
            jasne tylko jak jest gorąco albo płacze albo kiedy się zmęczy,to wtedy
            caerwienieją.Intuicja mi podpowiada,że to nie skaza,ale zobaczymy co powie
            lekarz.A na trądzik to chyba jest "za stara".Niedługo kończy rok.
            • berka30 Re: SKAZA A TRĄDZIK 22.07.04, 21:05
              Pamiętam,że jak córka miałą trądzik, to krostki nasilały się po płaczu, po
              kąpieli, po jedzeniu(=spoceniu).Lekarz przepisał antybiotyk w maści i nie
              wiem,czy minęły dwa tygodnie, jak trądzik ustąpił.(przypadek, efekt leku?).
              • ankasza Re: SKAZA A TRĄDZIK 22.07.04, 21:51
                Mam nadzieję,że okaże się ,że to nie skaza.A skaza jest na środku policzków?Bo
                moja ma z boku,tak bardziej u dołu.
                • kruffa Re: SKAZA A TRĄDZIK 23.07.04, 10:08
                  KOści policzkowe - czyli boki buzi - to klasyczne miejsca występowania skazy.
                  Lakierowane, czewone policzki to jedno, a krostki po bokach i nie tylko to
                  drugie. U mojej córki były potem jeszcze zmiany na czole...

Pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka