Dodaj do ulubionych

Pyłkowica - poradźcie co podać

28.05.13, 10:13
Witam. Przepraszam, jestem pewna że takie pytania już były ale ja nie mogę w tej chwili czytać forum. Doradźcie proszę. Córka, 12 lat, alergia na pyłki (trawy, żyto, brzoza, olcha, leszczyna, babka) oraz alternaria. Do tej pory na Aeriusie podawanym rano w dawce 5 ml, alergia pojawiała się w czerwcu i trwała przez całe lato, choć już z mnieszym nasileniem - czyli najsilniej reagowała na trawy i zboża. W tym roku alergia pojawiła się już w maju (czy nawet pod koniec kwietnia), Aerius wydaje się nie poprawiać sytuacji. Najgorzej jest po przebudzeniu. Ataki kichania, zapchany nos. Swędzący nos, oczy. Trze cały czas. Nie wiem, czy zmieniać jej ten Aerius na inny lek (jest jakiś bez dużych skutków ubocznych?). Czy macie jakiś sprawdzony przeciwalergiczny spray do nosa i krople do oczu? Myślę, że najrozsądniej będzie podawać jej lek wewnętrznie i zewnętrznie. Dziękuję!
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Pyłkowica - poradźcie co podać 28.05.13, 12:19
      Loratadynę (claraitinę) w tabletkach spróbuj dawać - jedna tabletka na noc.
      Jak to nie pomoże, to zyrtek, albo clemastin.

5ml aeriusa, to dawka dla mikrego pięciolatka, a nie dla 12 latki.
      Poza tym desloratadyna według mnie działa słabiej niż loratadyna.

A na dłuższą metę trzeba pomyśleć o zmodyfikowaniu diety - wykryciu alergenów pokarmowych i może o odczulaniu na brzozę , żyto i trawy, jeśli dolegliwości są takie dokuczliwe.

Jak najgorzej jest po przebudzeniu, to może chodzić o jedzenie niestety, a reakcja na pyłki, to tylko dodatek i skutek alergii pokarmowej. Pogarszać sytuacje też mogą roztocza i to na czym śpi.

Robiłaś jej jakieś badania, testy?

• matiuszka Re: Pyłkowica - poradźcie co podać 28.05.13, 21:44
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Testy robiłam dwukrotnie (skórne); wyniki mniej więcej się pokrywają. Wiele alergenów ją uczula bo i sierść wszelaka i alternaria oraz trawy i zboża, drzewa; z pokarmówki białko i kakao (w niewielkim stopniu). Jednak objawy wskazują, że największym problemem są trawy i zboża - bo w ciągu roku właściwie jakiś większych problemów nie ma. Więc leki dostaje tylko w okresie wiosenno-letnim.
        Jeśli dawka leku jest zbyt niska to w pierwszej kolejności podniosę (aerius 5 mg 1 tabl na noc); potem spróbujemy z loratadyną, jeśli aerius nie pomoże. A czy coś zewnętrznie do nosa/oczu nadawałoby się dla dzieci?
        • wiki11110 Re: Pyłkowica - poradźcie co podać 28.05.13, 22:21
          do nosa NAsonex, Flixonase itp. Wszystko na receptę. to są leki sterydowe ale stosowane doaraźnie u mojej 4 latki działają cuda.
        • e-kasia27 Re: Pyłkowica - poradźcie co podać 29.05.13, 02:11
          Ale Ty w końcu dajesz aerius w tabletkach, czy w syropie?
          Żebyś nie przesadziła z ilością - raz na dzień - albo 1 tabletka 5mg, albo 10ml syropu.
          Syrop możesz też dawać w dwóch dawkach rano i wieczorem po 5ml.
          • matiuszka Re: Pyłkowica - poradźcie co podać 29.05.13, 10:03
            Kasiu - do tej pory dawałam 5 ml w syropie, ale zmienię na tabletki 5 mg 1 tabletka na noc.
            • dorek3 Re: Pyłkowica - poradźcie co podać 31.05.13, 09:24
              Czy syrop czy tabletka to nie ma znaczenia jeśli dawka ta sama. Syrop nawet szybciej się wchłania. Zamienienie na loratadynę również.
    • dorek3 Re: Pyłkowica - poradźcie co podać 31.05.13, 09:25
      odczulasz dziecko?
      • matiuszka Re: Pyłkowica - poradźcie co podać 10.06.13, 10:17
        Tak, wiem że to nie ma znaczenia czy podaję aerius w tabletkach czy w syropie. Zmieniłam na tabletki, bo ekonomiczniej i wygodniej jeśli miałam zwiększyć dawkę.

Nie odczulam jeszcze ale na jesień chyba będziemy musieli zacząć. W poprzednich latach jakoś dawaliśmy radę ale w tym roku już jest ciężko.

W tej chwili najgorsze objawy ze strony oczu. Bolą, łzawią, jedno jest spuchnięte. Poradźcie proszę, czy stosujecie jakieś krople p-alergiczne u dzieci?
        • alfa36 Jakie krople do oczu? 11.06.13, 10:48
          Podciągnę wątek, bo również pilnie poszukuję skutecznych kropli do oczu. Dla siebie. Mi kompletnie nie pomagają leki, żadne zyrteki czy flonidany..., ostatnio bralam cos nowoczesniejszego, rownież bez rezultatow (oprocz wzmożonego apetytusad), jakos zawsze przemęczę sie z alergią. Do nosa biorę sterydy i jest lepiej. Oczy do tego roku nie sprawiały mi takiego kłopotu. W tym roku jest koszmarnie. Muszę cos doraznie wziąść do oczu, bo oszaleję. Doradcie, proszę, co...
          • deszczu_kropelka Re: Jakie krople do oczu? 11.06.13, 14:50
            Alfa, krople do oczu: Opatanol, Cusicrom, Zabak - na receptę.
            Pomaga też przepłukiwanie oczu solą fizjologiczną, krople nawilżające np. Bepanthen Eye, Hyal-drop - bez recepty.
            Życzę szybkiej poprawy!
            • alfa36 deszczu kropelka 12.06.13, 10:13
              Dziękuję Ci.
              • bee-30 Re: deszczu kropelka 13.06.13, 13:21
                Na mojego 5,5 latka aerius też słabo działa, zmieniliśmy na claritinę 1/2 tab raz dziennie, do oczu opatanol, jak tragicznie jest do jeszcze dodatkowo tobradex.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka