beaw27 19.08.04, 01:52 Czy ktoś wie? Bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chalsia Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 19.08.04, 08:55 Ale przepraszam - czemu się akurat upierasz przy naturalnym? Co Ci szkodzi dać Bakomę Premium (która jest tylko owocowa) ??? Pozdrawiam, Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś
marianka15 Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 19.08.04, 09:01 Ojej, chyba wszystkie! Czy chodzi Ci może o to, które są mniej lub bardziej alergizujące? Moja córcia może np. jeść jogurty naturale, ale nie może produktów, które mają w składzie słodkie mleko, gł. laktozę (=cukier mleczny). Jogurty zawierają wiec już mleko dalece przetworzone, a tym samym są bezpieczniejsze dla alergików. Jeżeli więc masz taki problem, to podpowiadam, aby unikać jogurtów danone, gdyż wg opinii znajomych matek są silnie alergizujące ze wzgledu na dodatek chemii. Dobre są produkty Bakomy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 19.08.04, 09:03 Ja też znam tylko Bakomę Premium, a naturalny możesz sobie zrobić sama, było już o tym niejednokrotnie. (Do mleka np. pasteryzowanego dodajesz żywe qltury bakterii). Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 19.08.04, 09:05 Chodzi o jogurt bez mleka w proszku Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 19.08.04, 09:07 mam pytanie: skad wziac te zywe kultury bakterii? Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 19.08.04, 09:09 Chodzi o mleko w proszku jak rozumiem, bo nie ma jogurtu bez mleka A nie moze byc kefir? polecam Milko i Bakoma. Pozdrawiam, Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 19.08.04, 10:11 Żywe kultury są np. w Lakcidzie, lub innych preparatach tego typu (w zależności co dziecko może, bo wiem ze nie wszystkie mogą lakcid). Kefir lub maślanka kupne, niestety, też w większości zawierają mleko w proszq.:- ( Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 19.08.04, 10:16 Kefir Milko i Bakoma nie maja mleka w proszku, wiem to juz od dawien dawna, chyba, ze cos sie zmienilo.(?) pozdrawiam, Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 19.08.04, 10:27 Oooooooo... to miło... nie wiedziałam )) Odpowiedz Link Zgłoś
kajka_997 Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 19.08.04, 10:35 Dziewczyny,a od jakiego wieku dzieciak maze jesc taki bezmleczny jogurt? Odpowiedz Link Zgłoś
beaw27 Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 19.08.04, 11:18 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Oczywiście chodziło mi o dodatek mleka w proszku.Podawałam przez ok. tydzień( o ja głupia! )jogurt Bakoma naturalny, będąc święcie przekonana, że tam nie ma mleka w proszku. No i efekt jest taki, że Dziecko ma objawy ze strony ukł. pokarmowego ( pisałam o tym na wątku o Beneflorze ), na skórze na szczęście tragedii nie ma - stan skóry taki jak zwykle, tzn. 3-4 dni super, następne 3-4 dni jakieś krostki i szorstkości w "stałych" miejscach. Kiedyś jak się pojawiały zmiany od razu smarowałam je Elidelem i stale natłuszczałam maściami robionymi na receptę. Od 1 lipca nie używam Elidelu - tak w ramach eksperymentu i muszę przyznać, że wielkiej różnicy nie widzę.No, może w portfelu... Dziś rano podałam Dziecku 1 łyżeczkę Beneflory - o dziwo zjadła tak na sucho, bo powiedziałam Jej, że to jogurcik w proszku ( wiecie, przez tydzień dostawała już ten nieszczęsny jogurt a tu nagle znowu czegoś NIE WOLNO, więc Dziecko zakręcone.Na szczęście moja Córeczka w jakiś cudowny sposób mi wierzy jak mówię np. Pamiętasz, że pani doktor powiedziała, że płatków kukurydzianych nie jemy i Ona mi wtedy mówi: Tak, bo będą kjostki. I tak samo było dzisiaj z jogurtem,niestety.) Teraz czekam na efekty podawania Beneflory. Może macie jakieś swoje przemyślenia w tym temacie? Będę wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
ulka_e Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 19.08.04, 11:55 Przecież wystarczy przeczytać w sklepie skład jogurtu a już będziesz wiedziała co w nim jest Odpowiedz Link Zgłoś
jana_mama_misi Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 19.08.04, 12:29 Kiedys, chyba z rok temu zwróciłam uwage na jogurt naturalny marki TESCO, na pewno nie bylo w nim mleka w proszku, nie wiem jak jest teraz. Pozdr. Jana Odpowiedz Link Zgłoś
rosiee Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 19.08.04, 14:03 Przepraszam, ale dlaczego to nieszczesne mleko w proszku jest takie niebezpieczne? Odpowiedz Link Zgłoś
halina_mama_leny Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 19.08.04, 16:45 rosiee napisała: > Przepraszam, ale dlaczego to nieszczesne mleko w proszku jest takie > niebezpieczne? "Czyste" mleko, w proszku czy w płynie, jest potencjalnie najsilniej alergizujące, bo zawiera wszystkie bałaka, które bywają alergenami. Niektóre z tych białaek rozkładaja np. przy gotowaniu albo podczas fermentacji jogurtowej. Jesli ktos jest uczulony tylko na białko, którego się rozkłada przy produkcji jogurtu, to jogurty będzie mógł jeść, chociaz po wypiciu szklanki mleka go obsypie. No a jesli do jogurtu producent dodaje "czyste" mleko to całe powyższe rozważania mozna o kant stołu rozbić.. Odpowiedz Link Zgłoś
h.king Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 19.08.04, 16:47 Ja mam taki sposób na domowy jogurt. Znalazłem go w książce o kuchni indyjskiej. Trzeba zagotować mleko (3 litry) i ostudzić do temperatury około 40 stopni. Można to sprawdzać na czuja, tzn wsadzamy palec do mleka i jeżeli bez heroizmu wytrzymamy 5 sekund to znaczy że temperatura jest ok. Potem do szklanki dajemy 1/2 jogurtu i mieszamy z tym wystudzonym mlekiem. Następnie całość mieszamy i odstawiamy garnek w ciepłe miejsce ( najlepiej jeszcze go czymś przykryć). Po 12-24 godzinach jogurt jest gotowy. Chowamy go do lodówki, aby bakterie nie zjadły całego cukru zawartego w mleku, bo wtedy jogurt staje się mocno kwaśny. Czasami się nie udaje, głównie ze względu na nieodpowiednią temperaturę mleka, czasem tez podejrzewam że jogurty ze sklepu bywaja pełne (nie)żywych kultur bakterii. Kiedy jogurt się kończy możemy go zużyć do produkcji następnej partii. Życzę smacznego. Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
lidia.d Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 20.08.04, 07:20 Chyba jogurt pitny i smietankowy Campiny nie zawierają mleka w proszku, a przynajmniej producent nic o nim nie napisał na opakowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
jagnisia5 Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 20.08.04, 09:26 Cześć, Znakomite jogurty (naturalne i owocowe) z mleka krowiego bez żadnych "polepszaczy" można kupić w W-wie w sklepach z żywnością z gospodarstw ekologicznych. Ja zaopatruję się w sklepach przy ul. Tureckiej 1 i na ul. Resorowej 14. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaw2 Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 21.08.04, 23:28 A cos może bliżej centrum lub najlepiej na pradze północ? Dzięki z góry. Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
aniapatryk Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 20.08.04, 13:09 Ja daje Bakuśie Bakomy, nie zawiera mleka w proszku. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
marianka15 Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 21.08.04, 09:13 Ale Bakusie (chodzi Ci o serki piankowe?) są bardziej niebezpieczne od zwykłego jogurtu naturalnego Bakomy. Więc jeżeli mama ma dzieko alergiczne, proponuję nieco sie z nimi wstrzymać, choć tam rzeczywiście nie ma informacji o mleku w proszku. Chodzi po prostu o ten proces zachodzący w mleku podczas wytwarzania jogurtu. Moja córcia jogurty naturalne może jeść od dawna, a Bakusie od kilku miesiecy - po jej policzkach widzę, że jednak jest duża różnica pomiedzy serkiem a jogurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
anies75 Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 23.08.04, 22:44 bakus ma tez jogurty na stronie internetowej sa pokazane wygladają jak serki ale sa wyzsze i chudsze Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: Bakus 21.08.04, 14:33 ...ale w składzie są BIAŁKA MLEKA dodatkowo.............nata Odpowiedz Link Zgłoś
aniapatryk Re: Bakus 23.08.04, 13:52 No włsnie i bądź tu madry człowieku, jak mojego syna uczula Bakoma Premium jogurt morelowy, a Bakuś piankowy nie uczula a też morelowy. Ciezko czasami zrozumiec naprawde pewne sprawy.Więc staram sie już nie zagłębiać. Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: Bakus 23.08.04, 14:51 Morele tu pewnie nie maja znaczenia, bo Bakuś morelowy to ich chyba na oczy nie widział (do jogurtu dodają kawałki owoców żeby było autentyczniej), ale może chodzi o skrobie kukurydzianą, albo inne dodatki? Odpowiedz Link Zgłoś
beaw27 Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 21.08.04, 15:26 Własnie kupiłam jogurt pitny Campiny ale póki co nie dałam go Dziecku bo narazie lekarka kazala Jej podawac Beneflore przez tydzien a po tygodniu jeszcze raz zrobic probe z jogurtem i wtedy musze miec pewnosc że ten jogurt, który Jej podam nie będzie zawierał mleka w proszku. Co do jogurtów ze sklepu w W-wie to mamy troszkę za daleko, ponieważ jesteśmy z Gdańska.... Odpowiedz Link Zgłoś
beaw27 Czy wiecie coś o biojogurtach Maćkowy??? 23.08.04, 23:08 Czy ktoś wie czy zawierają mleko w proszku? Odpowiedz Link Zgłoś
milena_w Re: Czy wiecie coś o biojogurtach Maćkowy??? 24.08.04, 07:49 właśnie sobie popijam campinę jogurt naturalny pitny składniki:mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych Bifidobacterium i L. acidophilus Odpowiedz Link Zgłoś
milena_w Re: Czy wiecie coś o biojogurtach Maćkowy??? 24.08.04, 07:50 ja właśnie ten jogurt daje synkowi i jest w porządku, więc chyba piszą prawdziwy skład że nie ma mleka w proszku Odpowiedz Link Zgłoś
beaw27 Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 24.08.04, 11:28 Dostałam dziś odpowiedź od Maćkowy i oni napisali ze dodają mleko w proszku do swoich jogurtów bio. Bleeeee. Tak więc mam już odpowiedź. Chyba zacznę jednak od tej Campiny. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 24.08.04, 11:33 A może jednak zrobić samemu w domu jogurt naturalny i dodać do tego owoce, trochę cukru. W smaku super i bedziesz miała 100% pewność. Polecam też zrobienie z sera białego domowego serka homogenizowanego. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
beaw27 Do Kruffy 25.08.04, 01:21 Dzięki za podpowiedź z tym jogurtem domowym - tylko od czego zacząć, jak go stworzyć? Z tej Campiny a co potem? Z twarożkiem to nie jest głupi pomysł ale najpierw musimy pomyślnie przejść próby z jogurtem a potem z masłem i wtedy będziemy mieć pole do popisu dla twarożku. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Do Kruffy 25.08.04, 12:14 Ja jogurt naturalny robię czasami sama - mniej więcej wg tego przepisu: www.klinika-zdrowia.com/przepisy.php?o=czytaj&p_id=1 Do tego owoce, które maluch je surowe, albo z kompotu - rewelacyjne są np. morele, wiśnie - jesli masz i możesz dać. Do smaku doprawić odrobiną cukru (ja akurat małej dodaję do jedzenia - jesli już - fruktozę. Wszystko to miksujemy i tyle. Żeby było bardziej gęste można dodać odrobinkę klieku ryżowego kukurydzianego. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
milena_w Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 10.09.04, 12:25 ostatnio odkryłam jogurty i serki homogenizowane MALUTY nie mają mleka w proszku ani grama. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 10.09.04, 13:02 Dzieci uczula białko mleka krwiego /najczęściej/ a ono jest w każdym jogurcie, nie ma znaczenia czy mleko w proszku czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
halina_mama_leny Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 10.09.04, 15:05 lidek0 napisała: > Dzieci uczula białko mleka krwiego /najczęściej/ a ono jest w każdym jogurcie, > nie ma znaczenia czy mleko w proszku czy nie. I prawda i nieprawda. Nie ma jednego uczulającego "bialka mleka", to skrót myślowy. Naprawde w mleku są 4 białka, które moga alergizować, i nie wszystkie osoby uczulone na mleko sa uczulone na wszystkie 4. Natomiast jedno czy dwa z tych białek (z różnymi informacjami sie spotykałam) podczas fermentacji jogurtowej tracą swoje własciwości uczulające. Więc jesli ktos jest uczulony tylko na to jedno białko, to jogurt będzie mógł jeść, o ile oczywiscie producent po fermentacji nie dopaprze do niego mleka np. w proszku. Na podobnej zasadzie niektóre osoby uczulone mleko krowie moga jeśc mleko kozie. Ale absolutnie nie mozna mówic, że sa to "jogurty bez mleka" bo to piramidalna bzdura. Pozdrawiam H. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 10.09.04, 20:07 Wielkie dzięki za tak cenne informacje. Moje dziecko ma alergię na jak myślałam białko mleka krowiego. Robiliśmy testy, byliśmy u alergologa, dieta 2 lata i po próbie podania jogurtów znów koszmar. Ja myślałam, że białko to białko, a tu proszę. Tylko czy są testy wykrywające uczulenia na każde odzielnie? Wolałabym na dziecku ne\ie eksperymentować bo koszmarnie to znosi. Odpowiedz Link Zgłoś
halina_mama_leny Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 12.09.04, 16:25 lidek0 napisała: > > Tylko czy są testy wykrywające uczulenia na każde odzielnie? Wolałabym > na dziecku ne\ie eksperymentować bo koszmarnie to znosi. Chyba są. Specjalnie się nie interesowałam, bo w naszym wypadku testy specjalnie by mojej wiedzy na temat tego, na co dziecko jest uczulone, nie powiększyły. Pozdrawiam H. Odpowiedz Link Zgłoś
milena_w Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 17.09.04, 06:58 ja myślę że producent nie zawsze umieszcza informację o zawartości mleka w proszku w jogurcie. zdarzało się że dałam synkowi jogurt niby bez mleka i innych "podejrzanych" dodatków a on wysypany na drugi dzień, więc chyba rzeczywiście lepiej robić samemu ja dziś sprubóję zrobić nie ze zwykłego mleka a z NAN HA. zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
beaw27 Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 17.09.04, 11:02 I jak sie do tego zabierzesz?? Tzn. weźmiesz mleko Nan HA i co dalej???? Odpowiedz Link Zgłoś
milena_w Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 20.09.04, 08:57 tak jak ze zwykłego mleka, 2 litry ogrzać do temp. ok. 40 stopni, dodać szklankę jogurtu gotowego i odstawić w ciepłe miejsce, można też owinąć czymś. Odpowiedz Link Zgłoś
beaw27 Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 12.09.04, 15:21 Oczywiście, że nie miałam na myśli jogurtu bez mleka tylko jogurt bez mleka w proszku, o czym już wcześniej pisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
halina_mama_leny Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 12.09.04, 16:24 beaw27 napisała: > Oczywiście, że nie miałam na myśli jogurtu bez mleka tylko jogurt bez mleka w > proszku, o czym już wcześniej pisałam. Ja wiem i ty wiesz Ale najwyraźniej nie wszyscy, co widac i w tym wątku i jakichs pobocznych też. Sugeruje jednak dużą precyzję w doborze słów i tytułów, bo nie każdy jest w stanie doczytać, a po co się mają dzieci męczyć... Pozdrawiam H. Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: Który jogurt naturalny nie zawiera mleka??? 10.09.04, 15:05 BIAŁKA mleka krowiego są rózne: laktoalbumina, laktoglobulina (uczulają najczęściej), kazeina, glikoproteina – rzadziej. Pozdrawiam, Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś