08.04.14, 15:40
Witam. Jestem mamą 4,5-miesięcznego chłopca i niestety od 2 tygodni mamy podejrzenie alergii. Bardzo proszę o rady i opinie bo widzę ze moja pediatra nie jest dobrze zorientowana w temacie a ja juz odchodzę od zmysłów.
Karmie synka piersią i od 2 miesięcy mieliśmy problem z awanturami przy cycu, no ale podobno to normalne wiec nie wnikalam. Około miesiąca temu synkowi pod jedna pacha i w dołach podkolanowych pojawiła sie wysypka ( sucha, czerwona). Myślałam ze to odparzenie wiec tylko smarowalam bepanthenem. 2 tyg temu zaczął wymiotować po każdym posiłku wiec jadłam sie do lekarza. Pani doktor stwierdziła nietolerancje białka mleka krowiego i kazała odstawić cały nabiał. Tak tez zrobiłam. Przepisala rownież maść robiona na zmiany skórne oraz dicoflor. Po 2 dniach stosowania maści i diety wysypka ustąpiła, po 3 dnia h ustały wymioty a po 4 dniach synek jadł spokojnie przy piersi. Byłam przeszczesliwa. Po 2 dniach takiego blogostanu powróciła wysypka oraz pojawiły sie zielone sluzowate kupy a także awantury przy cycu. Aktualnie nasze karmienie trwa 2 minuty lewy cyc , 3 minuty prawy cyc. Dłużej sie nie da bo synek sie wydziera i pręży, mimo prób karmienia na leżąco, siedzaco, na chodzonego i inne takie.
Aktualnie jem ryż (biały i brązowy) buraki, ogórek zielony, chleb lub bułki graham, wędlinę sucha krakowska, mięso wieprzowe ( sporadycznie). 3 dni temu odstawiam pomidory i jabłka.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie powinnam jeszcze szukać " rozwiązania problemu"? Dodam jeszcze ze synek od tych 2 tygodni zaczął mało przybierać- przez te 2 tygodnie przytył 150 gr. Boje sie, ze pediatra każe odstawić od piersi młodziaka a tego bardzo nie chce. Proszę o wszelkie wskazówki.
Obserwuj wątek
    • parietaria Re: Alergia? 08.04.14, 16:03
      Czyli żywisz się ryżem, pieczywem i wędliną.
      Skąd taki pomysł na dietę matki karmiącej?
      Dlaczego nie jesz kasz, warzyw, zup?
      • oliwa28 Re: Alergia? 08.04.14, 16:10
        Przepraszam masz racje- jadam jeszcze zupy warzywne. Z samych warzyw tylko ogórek- jadłam jeszcze paprykę, marchewkę i pomidory oraz jabłka (z owoców) ale pediatra stwierdziła ze skoro pojawiły sie zielone kupy to widocznie jest jeszcze jakiś czynnik alergizujacy i kazała odstawić pomidory, paprykę i jabłka. Kiedyś gdy jeszcze nie było podejrzeń alergii próbowałam banana ale wtedy wlasnie pojawiała sie zielona kupa wiec zrezygnowałam.
        Wymienione wcześniej rzeczy jadam na chwile obecna tj od 3 dni jeśli sie nie mylę. Po konsultacji z pediatra odstawiam jak najwiecej, aby wyeliminować zielone kupy i wtedy po kolei włączać nowe warzywo czy owoc.
        • parietaria Re: Alergia? 08.04.14, 16:33
          A jakie to zupy? Z czego gotujesz? jak przyprawiasz/
          Jakiego tłuszczu używasz?
          Co pijesz? herbata,soki, woda mineralna?

Ile jesz pieczywa dziennie? smarujesz czymś?
          dlaczego nie jesz mięsa? np pieczone zamiast gotowych wędlin?
          • oliwa28 Re: Alergia? 08.04.14, 17:54
            Zupę gotuje teściowa wiec dokładnie to nie wiem co tam jest wink ale dojrzałam ziemniaka, marchewkę, brukselke( jej nie zjadam bo nienawidzę) jakiś kalafior. Nie zabiela jej niczym. Z tego co mi wiadomo przypraw tez nie używa- może jakaś odrobina soli. Z napojów pije raz dziennie herbatke na laktacje z hippa i wodę niegazowaną. Pieczywa jem sporo bo ciagle głodna jestem wiec czymś sie muszę zapchać. Myśle ze bedzie tego około 5,6 małych grahamek + 4,5 kromek chleba graham. Nie smaruje ich niczym typu masło, margaryna. Z mięsa jadam czasem gotowana wieprzowinę.
            Jeszcze raz podkreslam, ze to jest moje menu na chwile obecna. Wcześniej jadłam głownie wędliny i mięso drobiowe, używałam masła, dużo więcej warzyw było w mojej diecie, ale po wizycie u pediatry znacznie ograniczyło sie pole manewru.
            • parietaria Re: Alergia? 09.04.14, 00:05
              Takie ograniczanie diety często nie jest rozwiązaniem.
              Zapychasz się pieczywem. Nie mam pojęcia jakiej jakości jest to pieczywo, bo bułka bułce nie równa. na dodatek jesz to na sucho. Nie dziwię się że jesteś głodna.
              Zastanów się czy nie należałoby tego zmienić.
              A kasze: np. na początek jaglana. Warzywa na parze.
              Mięso pieczone w domu.
              Tłuszcz też jest ważny.
              Ja bym się zapytała o tę zupę, co w niej jest.

• chalsia Re: Alergia? 09.04.14, 00:28
              1. odstaw produkty zawierające gluten - zielone kupy są częste przy alergii na gluten
              2. sprawdź dokładnie skład tej kiełbasy krakowskiej - bardzo często w wędlinach jest mleko - a najlepiej w ogóle jej nie jedz
              3. odstaw herbatkę laktacyjną

jeśli jesteś głodna - jedz kaszę gryczaną, jaglaną i mięso, z warzyw fasolowe
    • oliwa28 Re: Alergia? 08.04.14, 16:03
      Czytam inne posty i postanowiłam dodać, ze oprócz tych zmian w dołach podkolanowych- nazwałabym to takim bardziej czerwonym, suchym "plackiem" niż typowa wysypka- nie mamy żadnej innej np na buzi. Ciemieniucha była delikatna przez kilka dni na początku życia synka- Teraz jej juz dawno nie ma. Tylko te smierdzace, zielone i sluzowate kupy. Czy może tak być ze nietolerancja białka mleka krowiego daje tak różne objawy u rożnych osób? Bo czytając wypowiedzi innych forumek to nasze trochę odbiegają od innych.
      • sasanka0_0 Re: Alergia? 30.04.14, 12:27
        o tym jak jak objawia sie alergia mozesz poczytac tutaj: latopic.pl/Alergia-pokarmowa/Jak-objawia-sie-alergia, z tego co zaobserowalam wsrod znajomych, to objawy mga byc rozne, tzn.u jednych jest wysypka, u innych dochodzi jeszcze do tego biegunka, mysle ze moze miec to zwiazek z etapek czy nasileniem alergii
    • wolanska03 Re: Alergia? 16.05.14, 14:45
      ja mogę polecić to urządzenie jeśli chodzi o alergie, moje dziecko miało zmiany skórne, katar alergiczny zakupiłam urządzenie 3 miesiące temu, inaczej się spi mojemu maluchowi, wstaje bardziej radosny bo nie męczy się tak jak kiedyś inovmed.pl/pl/p/AllerDMC-Urzadzenie-przeciwroztoczowe/120... mój mąż również jest alergikiem i on również odczuwa ulgę, więc działanie widac ''gołym okiem''
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka