Dodaj do ulubionych

Czekam na sugestie

24.08.14, 20:16
...co jeszcze mogę sprawdzić i zrobić. Syn, 3 lata, od 6 miesiąca życia chorujący na obturacje oskrzeli, głownie w okresie jesienno zimowym. Od kwietnia tego roku co ok. 3 tygodnie skurcz oskrzeli, i wtedy pomaga mu tylko zastrzyk rozkurczający. Ige, Iga w normie, testy alergiczne ujemne, pasożytów brak, badana mukowiscydoza. Leki które bierze na stałe to pulmikort, singulair. jeździmy nad morze, w góry. nie wiem, gdzie szukać punktu zaczepienia, nie wiem co powoduje takie stany. Zaczyna się kichaniem, w drugim dniu katar, trzeci kaszel aż do duszności. co poradzicie?
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Czekam na sugestie 24.08.14, 21:02
      Testy płatkowe dla pokarmów, test transformacji blastycznej dla mleka, test MRT, albo dieta eliminacyjna w ciemno na rok, ale to tylko w przypadku, gdy dziecko nie chodzi do przedszkola, jak chodzi, to będzie łapał wszystkie wirusy i dieta też nie pomoże, bo przy każdej chorobie scenariusz będzie się powtarzał.
      • justa.1979 Re: Czekam na sugestie 24.08.14, 22:21
        Będzie chodził do przedszkola, ale teraz nie chodzi i też jest nieciekawie. Skąd wziąć skierowanie na takie testy?
        • sonka_sonka Re: Czekam na sugestie 25.08.14, 11:14
          Dodatkowo - sprawdziłabym dom pod kątem pleśni i wprowadziłabym profilaktykę antyroztoczową. Nawet jak nie ma uczulenia na roztocza i pleśnie to są to silne czynniki drażniące przy istniejących stanach skurczowych oskrzeli i piszę z własnego doświadczenia - mam astmę alergiczną. Profilaktyka antyroztoczowa w pigułce tutaj. alergsova.pl/alergia
    • anushia Re: Czekam na sugestie 25.08.14, 17:16
      -Odrobaczyć - nie zaszkodzismile a mówią że astma czasem jest powiązana z glistą ludzką.Polecany na tym forum jest dr. Ozimek.
      -Dieta. Bez mleka.

MRT prywatnie się robi.
      • sonka_sonka Re: Czekam na sugestie 26.08.14, 10:09
        Astma to astma, a objawy podobne do astmy ze wzlędu na robaki to co innego. Dobry alergolog bez problemu to różnicuje, nie zależy wrzucać tego do jednego worka, bo to myli pacjentów. Odrobaczenie jest konieczne.
    • mammajowa Re: Czekam na sugestie 25.08.14, 21:20
      plus chlamydia i mykoplasma pneumoniae (igg i igm z krwi).
    • e-kasia27 Re: Czekam na sugestie 25.08.14, 21:46
      justa.1979 napisała:

> ...co jeszcze mogę sprawdzić i zrobić. Syn, 3 lata, od 6 miesiąca życia chorują
      > cy na obturacje oskrzeli, głownie w okresie jesienno zimowym. Od kwietnia tego
      > roku co ok. 3 tygodnie skurcz oskrzeli,

Te skurcze oskrzeli występują znienacka, czy każdy poprzedzony jest katarem, przeziębieniem?

i wtedy pomaga mu tylko zastrzyk rozkur
      > czający.

Kto mu te zastrzyki zleca,byliście w szpitalu?
      Jeśli ta, to czy zrobili mu kompleksowe badania? Jakie i co wyszło?
      Jaką diagnozę postawili?

>Ige, Iga w normie, testy alergiczne ujemne,

Jakie to były testy?
      Co było sprawdzane i na ile wyszło - masz dokładne wyniki?

>pasożytów brak

Jakie badania na glisty były i ile razy?

, badana muk
      > owiscydoza. Leki które bierze na stałe to pulmikort, singulair

U jakiego lekarza się leczycie Alergolog? Pulmonolog?

jeździmy nad mo
      > rze, w góry. nie wiem, gdzie szukać punktu zaczepienia, nie wiem co powoduje ta
      > kie stany. Zaczyna się kichaniem, w drugim dniu katar, trzeci kaszel aż do dusz
      > ności. co poradzicie?

Jak zaczyna się to kichanie, to co mu wtedy dajesz?
      Czym go zawsze leczysz?
      Czy ma wtedy temperaturę?
      Co dajesz na obniżenie temperatury?
      A gdy jest zdrowy, to kaszel jest cały czas, czy przechodzi?

Skąd jesteś? Gdzie się leczycie?
      Jakie są warunki mieszkaniowe? Macie w domu zwierzaki jakieś, albo coś, co mogłoby być przyczyną problemu - wilgoć w starym domu, grzyb, farby, lakiery, jakieś pyły, mieszkacie w jakimś charakterystycznym miejscu?
      Skoro skurcze pojawiają się tak regularnie co trzy tygodnie, to co się wokół dziecka zmienia z taką samą częstotliwością?

Czy próbowałaś kiedykolwiek stosować jakąś dietę?
      Czym karmiłaś w niemowlęctwie? Jak długo piersią?
      Kiedy zaczęłaś rozszerzać dietę?
      Jakie problemy alergiczne były u niemowlaka?

• justa.1979 Re: Czekam na sugestie 26.08.14, 08:11
        Skurcze są poprzedzone najpierw kichaniem, później rozwija się lekki zazwyczaj katar, po czym jest kaszel i duszność. Zazwyczaj jeździmy do naszego pediatry, który daje nam te zastrzyki, ale pare razy byliśmy gdzie indziej i też lekarze nie widzieli innej opcji pomocy. Jest to silna obturacja oskrzeli, zaciąga.
        Badania miał robione z krwi jak miał 2 latka. IGE total 14,4, Fast D1(roztocza) <0,10.
        Później byliśmy w Rabce w klinice i tam miał robione testy skórne wszystko na 0. i IGA 0,556, IGG 7,03, IGM 0,92, IGE całkowite<16,4.
        Miał chlorki w pocie - ujemny, kał na pasożyty ujemny.
        Jesteśmy z okolic Kielc i leczymy się tam. Ale byłam jeszcze u innych pulmunologów i niewiele pomogli.
        Stale bierze Pulmikort i singulair. Jak zaczyna mieć kaszel to dodaję uj 15 kropli Berodualu,ale mu nie pomagają te wziewy. Zazwyczaj nie ma gorączki, chyba że ma jest to połączone z infekcją, ale to rzadko. Podaję mu wtedy raczej ibum. Poza okresami duszności osłuchowo zawsze czysto, nic mu nie jest. Nie ma świstów, może biegać i nie kaszle. Ale to jak jest już wyprowadzony.
        po podaniu zastrzyku zaczyna się kaszel mokry i odkasływanie i mu przechodzi.
        Warunki mieszkaniowe dobre, nie ma wilgoci, grzybów, mało kwiatów, zwierzęta na podwórku, oprócz chomika ale to u starszego w pokoju i od niedawna.
        Był 2 miesiące temu odrobaczany.
        Nie jestem w stanie stwierdzić co się wokół niego zmienia, raczej nic specjalnego. Do tego roku takie pogorszenia były w okresie jesienno - zimowym, czyli od października do kwietnia. Później zdrowiutki. A w tym roku zimą chorował 2 razy, a od kwietnia co trochę są pogorszenia. A nic się nie zmieniło.
        Piersią karmiłam krótko, bo około 5 miesięcy. Niestety nie miałam pokarmu. nigdy nie miał zmian na skurcze. Jedynie rzadkie kupki, ale po odstawieniu mleka modyfikowanego po konsultacji z alergologiem ten problem ustąpił. Mleka nie je. Podobno mogę mu podawać w formie przetworzonej, czyli jogurty.Teraz staram mu się nie podawać czekolady i orzechów.
        Dieta rozszerzana od około 6 miesiąca. oprócz kupek ze śluzem nie było innych dolegliwości na zewnątrz alergicznych. Ale już tych kupek nie ma.
        Mykoplazmę miał badaną w czerwcu. IGG i IGM. Obydwa ujemne.
        Coż jeszcze? Myślałam o jakiejś bakterii w oskrzelach, bądź jakim niedorozwoju oskrzeli.
    • rose_33 Re: Czekam na sugestie 26.08.14, 08:59
      A jakie stosowala Pani tabletki na odrobaczanie i w jakich cyklach/odstępach. Ile syn waży?
      • justa.1979 Re: Czekam na sugestie 26.08.14, 10:58
        Stosowałam zentel, 1 tabletkę, za 2 lub 3 tygodnie już nie pamiętam - 2 tabletkę. W ciągu ostatniego roku miał 2 razy badanie na pasożyty, nic nie wyszło.
    • rojto Re: Czekam na sugestie 13.04.16, 01:24
      Pierwsze co bym zrobil na Pani/Pana miejscu to poszedł di jakiejś ksi e garni czy empiku i wydał 29 zl za ksiazke Michala Tombaka, specjalisty od anatomi ciala i wszystkiego co zwiazane jest z medycyna niekonwencjonalna. Tam tombak opisuje jak wyleczyć wszystko w tym dolegliwości jakie miewa pani syn, i to naturalnymi metodami na dodatek kilka dni.
      Proponuje sobie po czytac nawet same opinie o Tombaku i zaangażować sie w proste leczenie z jednej z Jego ksiazek. A zastrzyki, antybiotyki radził bym omijać jak najdalej bo to czysta trucizna jest. I jak organizm opciazony chemia ma sie wzmocnić i zabic chorobe..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka