Dodaj do ulubionych

jaki probiotyk dla alergika

27.09.15, 20:43
Witam, mam pytanie do mam alergików na białko mleka, chce mojemu dziecku podać probiotyk acidolac, macie jakies doświadczenia z nim, dziecko nie toleruje sladowych ilosci alergenu, producent deklaruje ze jest odpowiedni dla alergikow, ale ponoc wszystkie te szczepy probiotyczne sa hodowane na bialkach mleka.
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: jaki probiotyk dla alergika 27.09.15, 23:43
      Latopic, Multilac baby
      • wilgga Re: jaki probiotyk dla alergika 29.09.15, 15:24
        Mój też nie toleruje śladowych ilości białek mleka, a ostatnio daję acidolac i jest ok. Dicoflor i trilac uczulają. Latopic zawiera witaminę c i też często uczula.
        • mamaalergika85 Re: jaki probiotyk dla alergika 29.09.15, 21:22
          Dziekuje za odpowiedzi
          • basia_bas Re: jaki probiotyk dla alergika 30.09.15, 10:54
            Ja podawałam małej Latopic od kiedy skończyła 3 miesiące, od początku była bardzo zagrożona alergią bo obydwoje z mężem jesteśmy alergikami. Podawałam jej codziennie w mleku (najpierw moje, potem pepti) przez jakieś 1,5 roku. Według mnie miało to dla niej bardzo pozytywne działanie. Później codziennie dawałam jej łyżeczkę oleju z czarnuszki, jest gorzki, ale jak dziecko od małego pozna smak, to później pije nawet chętnie - przynajmniej u nas tak było. Nie chorowała, wysypki nie były tak duże. Mała nadal ma skazę, nadal chodzimy w bawełnianych ubrankach, ale jest dużo lepiej. Teraz już czasem zje coś z przetworzonym mlekiem, np. naleśnika czy placuszka.
            • sasanka0_0 Re: jaki probiotyk dla alergika 05.11.15, 18:35
              ja rowniez stosowalam Latopic u dziecka z alergia, nie bylo zadnych problemow, bo to probiotyk jest specjalnie przeznaczony dla dzieci z alergia, wiec nie uczula!! stosowalam 3 miesiace ale juz po kilku tygodniach zauwazylam ze alergia zmniejszyla nasilenie, dziecko wyraznie mniej cierpialosmile dostalam tez od znajomej krem Latopic, bardzo delikatny, bo dla alergikow, nie podraznie wiec wogole, a skutecznie nawilza skore!
              • wilgga Re: jaki probiotyk dla alergika 06.11.15, 16:22
                Niestety muszę sprostować swoją poprzednią wypowiedz, acidolac okazało się że jednak uczula i to mocno. Na poczatku podawania nic się nie działo a potem jak wysypało to 3 tygodnie goiliśmy.
                • rzecznik_polpharma Re: jaki probiotyk dla alergika 09.11.15, 15:47
                  Witam

Czy możemy prosić o informację o jaki Acidolac dokładnie chodzi?
                  Czy był to jedyny preparat podawany dziecku?

Pozdrawiam
                  eRzecznik Polpharma
                  • wilgga Re: jaki probiotyk dla alergika 09.11.15, 15:57
                    Chodzi o acidolac baby. Niestety jestem pewna że to acidolac bo nic innego wtedy dziecko nie dostało. Ale moje dziecko to skrajny przypadek alergiczny. Nie toleruje śladowych ilości mleka i wielu innych rzeczy. U córki stosowałam acidolac i moim zdaniem był to jeden z lepszych probiotyków. Po trzech dniach znikały zielone kupy. Niestety synek jest bardzo mocno uczulony na mleko i na chwilę obecną jesteśmy bez żadnego probiotyku, bo po każdym coś się dzieje.
                    • rzecznik_polpharma Re: jaki probiotyk dla alergika 09.11.15, 16:34
                      Czy to były saszetki czy kropelki Acidolac Baby?

Pozdrawiam
                      eRzecznik Polpharma
                      • wilgga Re: jaki probiotyk dla alergika 09.11.15, 19:05
                        To były saszetki Acidolac Baby. Może Pan jako zakładam znawca tematu, może polecić jakiś probiotyk gdzie bakterie nie są hodowane na mleku (bo przepuszczam że w tym jest problem). U nas jest też uczulenie na ziemniaka i kukurydzę więc ważne też są substancje dodatkowe w probiotyku.
                    • mamaalergika85 Re: jaki probiotyk dla alergika 09.11.15, 18:19
                      Ja mam w domu saszetki Acidolac, niedługo będę dawać synkowi,wiec przekonam się jak to będzie u nas, wczesniej wprowadzalam nowe produkty,więc nie chciałam mieszać. Teraz mam pewne obawy po Twoim wpisie Wilgga, bo mój maly to tez skrajny przypadek alergii - detektor tzw. śladowych ilości sad
                      • wilgga Re: jaki probiotyk dla alergika 09.11.15, 19:12
                        Wiesz każde dziecko inne więc u Was może być akurat ok. I tego Wam życzę.
                        U nas tragedia z rozszerzaniem diety, bo co bym nie dała to coś się dzieje, jak nie skóra to jelita. Ja już wariuje bo nie wiem co mu dawać żeby nie jadł codziennie tego samego.
                        • mamaalergika85 Re: jaki probiotyk dla alergika 09.11.15, 20:41
                          U nas tez nie za ciekawie, mam wrażenie, że młody stał się jeszcze wrazliwszy na swój główny alergen tj. mleko. Ze względów bezpieczeństwa alergolog zaleciła nam posiadanie adrenaliny w domu,także zakupiłam epipen.
                          A ponoć dzieci wyrastają z alergii na mleko najpóźniej do 3 roku życiasmilenasz przypadek to taki wyjątek potwierdzający regułęsmile
                          • dawo11 Re: jaki probiotyk dla alergika 09.11.15, 20:47
                            wilga - jakie macie objawy jelitowe?
                            • wilgga Re: jaki probiotyk dla alergika 09.11.15, 21:57
                              Dawo głównie zielone kupy lub rzadkie kupy. Śluz na szczęście ostatnio się nie pojawia, obym nie zapeszyła.
                              Mamaalergika- u nas też mocno na mleko reaguje. Doknięcie opakowania po czekoladzie i potarcie taką rączką oczu spowodowało ich opuchliznę i mega katar trwający około godziny. A jak u Was z jajkiem bo pomiętam że miał po białku pokrzywkę.
                              • mamaalergika85 Re: jaki probiotyk dla alergika 10.11.15, 08:08
                                Pewnie kakao tak mocno uczulilo, u nas po podaniu pól kostki gorzkiej czekoladki pokrzywka na calej buzi,katar,kichanie,podałam lek antyhistam,objawy ustapily po godzinie.to bylo pierwsze podanie kakao,wiec pewnie zdarzyl się uczulić jak zjadłam podczas karmienia piersią pare kostek czekolady.a co do białka jajka to lekarz zalecił rok czasu nie podawać,nie robić żadnych prób i dopiero po tym czasie będziemy cos robic. Moje dziecko tez ma ubogi jadłospis.
                                Pozdrawiam i dużo zdrówka smile
                                • mamaalergika85 Re: jaki probiotyk dla alergika 10.11.15, 08:16
                                  Troszkę źle napisałam w poprzednim poście odnośnie waszego incydentu z czekoladą, miałam na myśli ze to kakao tak moglo przyczynić się do reakcji uczuleniowej, bo ma tez ogromny potencjał alergiczny.
                                  • wilgga Re: jaki probiotyk dla alergika 10.11.15, 08:44
                                    Kakao raczej nie bo w testach nie wyszło. Na dotknięcie zaś kefiru zareagował 2 bąblami pokrzywkowymi. Unikamy teraz mleka jak się da, myślę że rok na pewno, może dłużej.
                                    Co do jajek to jecie w obecności małego jajka? Chodzi mi o opary, które podobno też uczulają. My używamy raz w tygodniu ale przy zamkniętych drzwiach do kuchni.
    • mamaalergika85 Re: jaki probiotyk dla alergika 10.11.15, 10:25
      Tak jemy,gotuje,smażę w obecności młodego jajka,mam świadomość ze opary tez mogą uczulić, zostalam o tym nawet poinformowana przez lekarza,ale synek nie manifestował objawów alergii to zrezygnowaliśmy z takich środków ostrożności jeżeli chodzi o mleko to inna sprawa staram się go izolować nawet od oparów.
      • wilgga Re: jaki probiotyk dla alergika 10.11.15, 12:19
        Wiesz ja juz sama nie wiem jak lepiej. Ryby całkiem z domu usunełam, od roku wiem ze jest na nie mocno uczulony, ale smazyłam przy nim, w wakacje nadal reagował na dotyk ale mniej niż rok temu, w testach jednak dorsz wyszedł wysoko. Teraz po dwóch miesiącach bez ryby reaguje mocniej, ale to wiem że tak może być. Teraz może za rok moze później spr?buje. Ja mam nadziejé że bez kontaktu alergia mu osłabnie, ale z drugiej strony jak ma mały kontakt to jest szansa że nabierze tolerancji. Trudny wybór.
        • mamaalergika85 Re: jaki probiotyk dla alergika 10.11.15, 13:16
          Dokladnie,trudny wybór, ja przy wiedzy o silnej alergii na niektóre produkty staram się wyciszyć organizm,ale jezeli chodzi o pozostale alergeny to nie stosuje juz takich restrykcyjnych metod.
          • mamaalergika85 Re: jaki probiotyk dla alergika 10.11.15, 13:18
            Jeżeli chodzi o ryby to faktycznie trudna sprawa.u na przykład młody ma silna alergie na tuńczyka a dorszem zajadal się nawet w nadmorskich restauracjach.
            • wilgga Re: jaki probiotyk dla alergika 10.11.15, 18:23
              Jesli chodzi o probiotyki to są jeszcze esencje probiotyczne na ziołach i owocach. Tyle że bogate w składzie i boje się że coś z tego uczuli małego. Natomiast Olga Smile na swoim blogu pisze jak zrobić probiotyk z kiełkowanych nasion. Mam już pierwszą nieudaną próbę za sobą. Może druga próba wypadnie lepiej.
              • mamaalergika85 Re: jaki probiotyk dla alergika 11.11.15, 14:44
                Hmm ciekawy temat z tymi probiotykami, muszę zgłębić temat,dzięki za informacje.
              • dawo11 Re: jaki probiotyk dla alergika 11.11.15, 14:52
                Wilgga rozumiem, że te kupy skłoniły was do badań, a badania potwierdziły alergię. U nas nieco inaczej, gdy pojawiły się zielone kupy i zaparcia, to kilku lekarzy to zignorowało uznając, że dzieci tak mająsad wprowadzając mnie w błąd. Teraz już wiem, że to reakcja alergiczna, może niezbyt typowa, ale jednak. Natomiast w testach nic nam nie wychodzi. U nas tak samo wystarczy odrobina czegoś mlecznego i problem się zaczyna- najpierw puchną mu powieki, gdyby dostał jeszcze raz czy więcej (pod inną postacią) to pojawiają się mega zaparcia, itp.Trafiłam tutaj, bo zainteresował mnie temat probiotyku....jak się okazuje pewnie go też uczulał....nikt nam nie powiedział....
                • wilgga Re: jaki probiotyk dla alergika 12.11.15, 14:34
                  Dawo - u nas alergia była prawie od urodzenia. Problemy z kupami i trawieniem zaczęły się w 20 miesiącu jak odstawiłam małego od piersi. Z probiotykami to całkiem jestem zmieszana. Córce od urodzenia dawałam dicoflor, potem zmieniliśmy na acidolac. Dicoflor jest na kazeinie. Córka niby z alergii na nabiał wyrosła, ale nie do końca. Jak za dużo zje nabiału, szczególnie serów, czy sernika to ją trochę wysypuje. Czyli trochę jej kazeina szkodzi. Teraz tak się zastanawiam czy nie przez to że cały czas ten dicoflor jadła. Z drugiej strony probiotyki pomagają, ale czy na prawdę nie da się tego hodować na czymś innym niż białka mleka?
    • graza125 Re: jaki probiotyk dla alergika 22.11.15, 18:54
      Witaj jeśli chodzi o alergików i probiotyki to chyba najlepiej zasięgnąć opinii lekarza jaki podawać żeby nie zaszkodził zwłaszcza, że wybór jest tak duży. Ewentualnie możesz tez spytać farmaceutę w aptece. Myślę, że taka wiedzę posiadają. Generalnie w sieci tez znajdziesz info.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka