vinca
14.02.17, 13:24
Cora 2 lata, jako niemowlak bardzo cierpiala z powodu AZS (sączące się rany na twarzy i w zgięciach kolan). W wieku 7 miesiecy zaczela brac Zyrtec ktory bardzo pomogl, problem niemal zniknal. W wieku okolo 1 roku zaczela chorowac (zbieglo sie to z pojsciem do zlobka). Wszystkie infekcje dotyczyly glownie drog oddechowych. W wieku 16 miesiecy wyladowala w szpitalu - byla bardzo oslabiona, slaniala sie - tam dali jej antybiotyk i bardzo szybko doszla do siebie ale do dzis nie wiem co jej bylo. Potem zaczely sie nawracajace zapalenia oskrzeli (tak przynajmniej twierdzi nasza pediatra ktorej przestalam ufac). W wieku 19 miesiecy stwierdzono atypowe zapalenie pluc. Okropnie wtedy kaszlala. Ze skora problemy owszem pojawialy sie, ale tylko od czasu do czasu, nikt by nie zgadl ze ma AZS. Nasza alergolog stwierdzila ze to idzie w kierunku astmy oskrzelowej i dala Flixotide. Dodam, ze nie udalo mi sie nigdy odkryc na co jest uczulona mimo diet eliminacyjnych. Przez perwsze 2 miesiace bylo super, ale potem znow zaczela kaszlec i tak kaszlala przez caly swoj 23 i 24 miesiac co znow skonczylo sie antybiotykiem bo nikt nie wiedzial co innego mozna z nia zrobic. Flixotide w ogoel nie pomagal mimo zwiekszonych dawek. Wkurzylam sie i wszystko po antybiotyku odstawilam, zaczelam dawac tylko Zyrtec. W tym samym czasie zabralam dziecie ze zlobka.I nie powiem jest o wiele lepiej, ale kaszlu calkiem nie wyeliminowalismy. Od miesiaca prowadze dziennik i najdluzsza przerwa bez kaszlu to 2 dni, zazwyczaj 1 dzien. Doszly nam swisty - glownie przy wdechu (mam wrazenie ze wczesniej tego nie bylo). Kaszle glownie wieczorem i czasem rano - zazwyczaj nie trwa to dlugo. Nie ma kataru, goraczki - no nie jest chora. Ale kaszle. Mamy przespane noce.
Za tydzien nowy alergolog/pulmonolog. O co mi chodzi - czy ten kaszel moze byc spowodowany alergia czy szukac gdzie indziej? Robilismy Ige calosciowe i wyszlo niskie... Testow jeszcze zadnych nie robilismy. Cora nie kaszle po wysilku (ale kaszle np przy intensywnym placzu). W ktora strone isc??