Dodaj do ulubionych

czy ktos tak mial?

14.02.17, 13:24
Cora 2 lata, jako niemowlak bardzo cierpiala z powodu AZS (sączące się rany na twarzy i w zgięciach kolan). W wieku 7 miesiecy zaczela brac Zyrtec ktory bardzo pomogl, problem niemal zniknal. W wieku okolo 1 roku zaczela chorowac (zbieglo sie to z pojsciem do zlobka). Wszystkie infekcje dotyczyly glownie drog oddechowych. W wieku 16 miesiecy wyladowala w szpitalu - byla bardzo oslabiona, slaniala sie - tam dali jej antybiotyk i bardzo szybko doszla do siebie ale do dzis nie wiem co jej bylo. Potem zaczely sie nawracajace zapalenia oskrzeli (tak przynajmniej twierdzi nasza pediatra ktorej przestalam ufac). W wieku 19 miesiecy stwierdzono atypowe zapalenie pluc. Okropnie wtedy kaszlala. Ze skora problemy owszem pojawialy sie, ale tylko od czasu do czasu, nikt by nie zgadl ze ma AZS. Nasza alergolog stwierdzila ze to idzie w kierunku astmy oskrzelowej i dala Flixotide. Dodam, ze nie udalo mi sie nigdy odkryc na co jest uczulona mimo diet eliminacyjnych. Przez perwsze 2 miesiace bylo super, ale potem znow zaczela kaszlec i tak kaszlala przez caly swoj 23 i 24 miesiac co znow skonczylo sie antybiotykiem bo nikt nie wiedzial co innego mozna z nia zrobic. Flixotide w ogoel nie pomagal mimo zwiekszonych dawek. Wkurzylam sie i wszystko po antybiotyku odstawilam, zaczelam dawac tylko Zyrtec. W tym samym czasie zabralam dziecie ze zlobka.I nie powiem jest o wiele lepiej, ale kaszlu calkiem nie wyeliminowalismy. Od miesiaca prowadze dziennik i najdluzsza przerwa bez kaszlu to 2 dni, zazwyczaj 1 dzien. Doszly nam swisty - glownie przy wdechu (mam wrazenie ze wczesniej tego nie bylo). Kaszle glownie wieczorem i czasem rano - zazwyczaj nie trwa to dlugo. Nie ma kataru, goraczki - no nie jest chora. Ale kaszle. Mamy przespane noce.
Za tydzien nowy alergolog/pulmonolog. O co mi chodzi - czy ten kaszel moze byc spowodowany alergia czy szukac gdzie indziej? Robilismy Ige calosciowe i wyszlo niskie... Testow jeszcze zadnych nie robilismy. Cora nie kaszle po wysilku (ale kaszle np przy intensywnym placzu). W ktora strone isc??
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: czy ktos tak mial? 14.02.17, 22:49
      Jeśli pojawiły się świsty, to w zasadzie już macie astmę.
      Tak, to alergia. Masz od początku wszelkie objawy alergii.
      Dziecko już od dawna powinno być na diecie wykluczającej alergeny.
      Jeśli wyszło niskie IgE całkowite to w testach z krwi pewnie nic nie wyjdzie. W skórnych też może nic nie wyjść, a zresztą i tak alergolog nie będzie chciał takich zrobić tak małemu dziecku. Jeśli zaproponuje inne testy np.płatkowe, to zrób, jest szansa, że coś wyjdzie.
      Alergolog zapisze ci zapewne leki na astmę, dawaj je, przynajmniej do końca maja, bo to najgorszy dla alergików okres: pylenie drzew i początek pylenia traw, ale te leki nic nie pomogą, jeśli nie wprowadzisz w tym czasie diety eliminacyjnej i astma będzie się dalej rozwijać.
      Musisz wprowadzić dietę w ciemno, to jedyny sposób na bycie zdrowym.
      Wykluczyć trzeba bardzo dużo rzeczy, ale warto.
      Dieta gdzieś tu na forum jest, jeśli się zdecydujesz, to znajdę, ale to dopiero po wizycie u alergologa, bo jeśli będzie chciał robić jakieś testy, to lepiej jest wszystko jeść, bo wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że coś w nich wyjdzie.
      • vinca Re: czy ktos tak mial? 15.02.17, 13:03
        Ogromne dzieki za odpowiedz. Z tą dietą, to już nie raz robilismy podejscie. Mała praktycznie nie je mleka, jogurtow, masła. Przez jakis czas nie jadla tez jajek (no i nie chciala ich jesc, teraz je chetnie). Był okres czasu ze nie jadla glutenu. Eliminowalismy drożdże. I to wszystko na nic, nie widzialam poprawy wlasciwie zadnej.

Jedyny alergen jaki udalo mi sie namierzyc to kiedys zanim skonczyla rok ewidentnie zle reagowala na wywary miesne (ale to jej minelo-w sensie nie ma juz od dawna po nich wysypek). Podejrzewam rowniez roztocza gdyz w calym mieszkaniu mamy wykladziny i niestety kurz mimo odkurzania po 2 razy dziennie...

Poprosze link do tej diety, ale ja juz i tak nie wiem co jej dawac do jedzenia - niemal wszystko moze uczulacuncertain
        W dodatku z jedzeniem u niej srednio (10 centyl)...

Wczoraj cale popoludnie swiszczala i kaszlala - tak zle nie bylo od 1,5 miesiaca...

Jesli to astma, to dlaczego Flixotide jej nie pomagal i tak strasznie kaszlala? Zadne inhalacje jej wtedy zreszta nie pomagaly (lacznie z Ventolinem). To bylo jeszcze zanim pojawily sie swisty...
        • vinca Re: czy ktos tak mial? 15.02.17, 13:23
          A i jeszcze jedno, czy biorac Flixotide mozna jednoczesnie na stale przyjmowac Zyrtec??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka