Dodaj do ulubionych

transformacja blastyczna

21.09.17, 16:37
Może ktoś doradzi co robić... w wielkim skrócie - córka ma 2,5 roku i AZS, niemal całkowicie wyciszony. Problemem przez rok kiedy chodzila do zlobka byly uporczywe choroby a wlasciwie nieustający kaszel i zapalenia oskrzeli (5 czy 6 w 2016). Na poczatku 2017 miala okropne świsty. Żadne testy nic nie wykazywaly (panel pediatryczny wyszedl ok), nie obserwowałam by po jakichs produktach bylo gorzej. 9 miesiecy temu zrezygnowalam ze zlobka. Zmieniłam lekarza. Infekcje leczylismy Flixotide, przez jakis czas przyjmowala Singulair. Owszem chorowala - ale nie musiala brac antybiotykow i konczylo sie na zwyklym przeziebieniu. Przez pol roku nei podawalam mleka. Od ponad 3 miesiecy jest calkowicie zdrowa i nie przyjmuje zadnych leków. W lipcu zrobilismy test rozetowy i transformacje blastczyna w kierunku mleka i mąki. Nie moglam dostac sie do lekarza, wydawalo mi sie ze wynik jest ok wiec wprowadzilam mleko. Niz zlego sie nie stalo. Tymczasem wczoraj zadzwonila do mnie pani doktor z informacja, ze wynik jest zly, ze corka ma alergie utajoną przede wszystkim na gluten ale i mniejsza na mleko. Kazala wprowadzic restrykcyjna diete bezglutenowa. Podkreślam, że corka jest zdrowa i od 3 miesiecy nic zlego sie nie dzieje. W innym badaniu wyszlo, ze ma niedobor immunoglobuliny A. Inna alergolog do ktorej chodzimy na NFZ twierdzi, że to badanie (transformacja blastyczna) jest kontrowersyjne i przez wielu lekarzy nieuznawane. Nie wiem co robic. Córka wreszcie od paru miesiecy chętnie je i to niemal wszystko - wcczesniej byl wielki problem z jedzeniem. Jest mała (ma 2 lata i 8 miesiecy i mierzy 89,5 cm, wazy 12,5kg) ale ja jestem niska (158cm) i mąż także niewysoki (178cm). Bardzo nie chciałabym wprowadzac jej tej diety - na te chwile nie widze powodu. Pani doktor uwaza, ze powinnam i ze to przez to tak chorowala. Ale skoro chorowala a od 3 miesiecy nie choruje mimo podawania i mleka i glutenu???
Obserwuj wątek
    • pagaa Re: transformacja blastyczna 22.09.17, 08:13
      ciężko coś doradzić, bo z jednej strony jeśli czuje się dobrze, to po co dieta, ale z drugiej może się okazać, ze po pół roku jedzenia mleka, glutenu wszystko wróci. tu nie przewidzisz. na pewno nie mów, że córka jest mała, jest jak najbardziej normalnego wzrostu i wagi, mój syn ma 2,8 i waży 12,5 a wzrostu 90, lekarz nie widzi w tym nic nienormalnego i ja też, normalnie je, pije, lata biega skacze. mam trójkę dzieci w tym alergicy. takiego testu nigdy nie robiłam i nikt mi nie proponował. po różnych przejściach z dziećmi podchodzę do tematu tak, żeby nie dać się zwariować. ja bym na razie diety nie wprowadzała, może ograniczyłabym bardziej mleko jako mleko, jeśli zaczęłoby się coś dziać, wtedy rozważałabym restrykcyjną dietę, może jeszcze gdzieś to skonsultowała, ale to ja, Ty zrobisz jak zechcesz, to jest Twoje dziecko nie moje. może przejdź się do jeszcze jednego specjalisty. często dzieci chorują cały rok jak idą do żłobka czy przedszkola, a potem już się uodparniają. u sąsiada córka pierwszy rok w przedszkolu i 7 antybiotyków, od tego czasu (3 lata) już nic, u sąsiadki syn to samo a teraz jest w szkole i od tamtego pamiętnego roku też miewa po prostu przeziębienia, bez antybiotyków już. ciężko Ci coś doradzić, ja bym chyba poszła po trzecią opinię do innego lekarza.

• vinca Re: transformacja blastyczna 22.09.17, 10:29
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. No właśnie 2 innych alergologow podważa to badanie... w październiku mamy wizytę kontrolna u jednego z nich to jeszcze dopytam. U nas w zeszłym roku było 6 antybiotyków, poddalam się i ze zlobka zabrałam. Chcę zrobić podejście do przedszkola za kilka miesiecy. Dietę wprowadzę chyba wtedy jak coś się zacznie dziac...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka