Dodaj do ulubionych

bakterie w moczu

15.12.04, 12:04
Dziewczyny, ze względu na niemożność ustalenia co nagle pogorszyło stan mojej
córy z AZS dermatolog dał nam sierowanie na posiew moczu, mimo iż Gosia nie
miała temperatury. Zakazała używać woreczka do pobrania, bo z jej
doświadczenia wynika częste "zabrudzenie" bakteriami z zewnątrz. kazała
rozebrać dzieciaka, umyć pupę dokładnie roztworem rywanolu i czekać z jałowym
pojemniczkiem (podobno tak to robią w szpitalach). Dziś odebrałam wynik
posiewu cytuję:' wyizolowane organizmy- Escherichia Coli ilość- 10^5 bakterii
w 1ml moczu.' Wizytę mam dopiero za tydzień, więc może któraś z Was mi
odpowie czy taka ilość wskazuje na zapalenie układu moczowego, czy kurczak,
słabo umyłam tym rywanolem. Bo się martwię. A jak zakażenie to co teraz?
Antybiotyki? A jak to znoszą alergicy? Aha i jeszcze jedno pytanie, czy
zakażenie układu moczowego rzeczywiście powoduje pogorszenie stanu skóry u
dzieci z AZS?
Dzięki za odpowiedż
Beata
Obserwuj wątek
    • beciaw2 Re: bakterie w moczu 15.12.04, 14:53
      naprawdę nikt nie miał doczynienia z zakarzeniem układu moczowego u alergika?
      • bb12 Re: bakterie w moczu 15.12.04, 16:56
        Moja starsza córka,obecnie 15 latka przez 6 lat była pod stałą kontrolą
        nefrologa ,ze względu na nawracające zapalenia układu moczowego.Jest alergiczką
        i antybiotyki dostawała[jak przy innych choróbskach]poza tym Furagin bardzo
        długo[5 lat na pewno]poczatkowo w większych dawkach a później tylko na noc.
        To był złożony problem.
        Kaja też jest na Furaginie, bo ma białkomocz i powiększoną nerkę[po USG].Posiew
        moczu ujemny.
        Moje dzieci nie sa uczulone na leki[czasem szkodzi jakiś składnik zawiesiny].
    • mikolajek10 Re: bakterie w moczu 21.12.04, 23:28
      Mój synek miał bakterie coli w moczu dwukrotnie - gdy miał miesiąc i potem po
      kolejnym miesiącu, też 10 do 5. Był leczony antybiotykami, a potem furaginem.
      Nie oiszesz w jakim wieku jest twoja mała. Mój Micio miał robioną po wyleczeniu
      cystografię, żeby sprawdzić czy nie ma żadnej wady.Teraz (ma już 14 mies.)jest
      wszystko dobrze. Pozdrawiam.Ewa
    • mikolajek10 Re: coli 21.12.04, 23:31
      Mój synek miał bakterie coli w moczu dwukrotnie - gdy miał miesiąc i potem po
      kolejnym miesiącu, też 10 do 5. Był leczony antybiotykami, a potem furaginem.
      Nie oiszesz w jakim wieku jest twoja mała. Mój Micio miał robioną po wyleczeniu
      cystografię, żeby sprawdzić czy nie ma żadnej wady.Teraz (ma już 14 mies.)jest
      wszystko dobrze. Pozdrawiam.Ewa
      • beciaw2 Re: coli 28.12.04, 13:07
        Dzięki dziewczyny.
        Jesteśmy już po antybiotykach. Augmentin doustnie dał lekkie, ale diabelnie
        żrące biegunki. Gosia miała pupę jak pawian. Dziś odebrałam wynik kontrolnego
        posiewu- mocz jałowy. USG też nie wykazało nic niepokojącego. Za dwa dni UCM.
        Ale nie o tym chciałam pisać. Córeczka ma prawie 8 miesięcy i lekkie AZS.
        Zakażenie układu moczowego bezobiawowe, lecz długo (tak wykazała morfologia)
        trwające dało fatalne pogorszenie stanu skóry. Niestety w ruch musiały iść
        sterydy. Po kuracji antybiotykami skóra z dnia na dzień piękniała i dziś jest
        już prawie dobrze.Wniosek- drogie mamy atopików, jak jest żle to koniecznie
        trzeba zrobić posiew moczu. Prywatnie kosztuje 12 zł. A może to to pogarsza
        skórę waszych dzieci
        Dużo zdrowia
        Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka