froggie 03.01.05, 12:50 Chcialabym zmienic dominice miesko.Dotad jadla kurczaka i indyka. Jakie mieso jeszcze jest bezpieczne dla alergikow? Czy wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anetanie Re: jakie miesko 03.01.05, 13:06 Nam lekarka poleciła królika i indyka na poczatek z kurczakiem kazała poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
magda1104 Re: jakie miesko 03.01.05, 15:07 Może wieprzowina? U nas rewelacja, chociaż wprowadziłam dopiero w 11 miesiącu. ale są słoiczki ze schabem chyba od 10 miesiąca. Albo wspomniany królik, jeśli dziecko jest młodsze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
froggie Re: jakie miesko 04.01.05, 10:21 Dziekuje za odpowiedzi! Troche mamy sprzeczne info, ja z wieprzowina bede czekac dlugo bo slyszalam, ze najbardziej uczla. Dziecko nie je nabialu i glutenu, wiec z wieprzowina sie nie bede spieszyc. Co do kurczaka to na razie bylo z nim ok,ale chce zmienic zeby sie na drob nie uczulila. SLyszalam,ze dziczyzna jest dobra? Cos wiecie na ten temat? Na pewno nie bedzie nafaszeroana chemia. Odpowiedz Link Zgłoś
izado Re: jakie miesko 04.01.05, 12:36 Wieprzowina jest bardzo słabym alergenem. Zdaniem niektórych uczula najrzadziej, a na pewno zdecydowanie rzadziej niz cielęcina i wołowina. Jednak nie zaleca się jej u alergików (zarówno dzieci, jak i dorosłych), ze względu na niekorzystny wpływy lektyn mięsa wieprzowego na układ immunologiczny. U alergików lektyny mogą uwalniać mediatory zapalenia bez udziału przeciwciał IgE. Mogą więc wywołać natychmaistową reakcję, m.in. katar, kaszel, napad astmy, obrzęk krtani. Pozdrawiam, Iza. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: jakie miesko 04.01.05, 12:15 My dajemy jeszcze krolika, z tym, ze rzadko, bo z pewnego zrodla mamy gora raz w tygodniu. Wieprze wchodza bez problemow, oczywiscie mieso, nie wedliny - moze to nie chodzi o uczulanie, tylko raczej o to, ze to jest tluste mieso, wiec sie dla calkiem malych dzieci nie nadaje? Odpowiedz Link Zgłoś
froggie Re: jakie miesko 04.01.05, 13:14 Dziekuje za wyjasnienia byc moze o to chodzilo. Wychodzi na to ze z wieprzowina trzeba uwazac. A jak z dziczyzna ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna1982 Re: jakie miesko 04.01.05, 17:46 Witaj! Moja niunia ma alergie i na kurczaka i na indyka. Daję jej królika i gołębia (mój tata ma)i nie długo dam jej jagnię i zamierzam dać cielęcinę (na mleko nie jest uczulona). Z tym że jagnię jest drogie - pytałam w rzeźniku to za 300 g chcą 15 zł. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tymonia Re: jakie miesko 07.01.05, 01:01 Ja daję królika, ponoć świetna, ale droga jest jagnięcina. Byłam na konsultacji u pani dietetyk, doświadczonej w dziedzinie leczenia alergii u dzieci i polecała dziczyznę, wiem, że mamy podają alergikom przepiórki. Tymonia Odpowiedz Link Zgłoś