Dodaj do ulubionych

jakie miesko

03.01.05, 12:50
Chcialabym zmienic dominice miesko.Dotad jadla kurczaka i indyka. Jakie mieso
jeszcze jest bezpieczne dla alergikow? Czy wiecie?
Obserwuj wątek
    • anetanie Re: jakie miesko 03.01.05, 13:06
      Nam lekarka poleciła królika i indyka na poczatek z kurczakiem kazała poczekać.
    • magda1104 Re: jakie miesko 03.01.05, 15:07
      Może wieprzowina?
      U nas rewelacja, chociaż wprowadziłam dopiero w 11 miesiącu. ale są słoiczki ze
      schabem chyba od 10 miesiąca.
      Albo wspomniany królik, jeśli dziecko jest młodsze.
      Pozdrawiam
      • froggie Re: jakie miesko 04.01.05, 10:21
        Dziekuje za odpowiedzi!
        Troche mamy sprzeczne info, ja z wieprzowina bede czekac dlugo bo slyszalam, ze
        najbardziej uczla. Dziecko nie je nabialu i glutenu, wiec z wieprzowina sie nie
        bede spieszyc. Co do kurczaka to na razie bylo z nim ok,ale chce zmienic zeby
        sie na drob nie uczulila. SLyszalam,ze dziczyzna jest dobra? Cos wiecie na ten
        temat? Na pewno nie bedzie nafaszeroana chemia.
        • izado Re: jakie miesko 04.01.05, 12:36
          Wieprzowina jest bardzo słabym alergenem. Zdaniem niektórych uczula
          najrzadziej, a na pewno zdecydowanie rzadziej niz cielęcina i wołowina.
          Jednak nie zaleca się jej u alergików (zarówno dzieci, jak i dorosłych), ze
          względu na niekorzystny wpływy lektyn mięsa wieprzowego na układ
          immunologiczny. U alergików lektyny mogą uwalniać mediatory zapalenia bez
          udziału przeciwciał IgE. Mogą więc wywołać natychmaistową reakcję, m.in. katar,
          kaszel, napad astmy, obrzęk krtani.

Pozdrawiam,
          Iza.
    • isma Re: jakie miesko 04.01.05, 12:15
      My dajemy jeszcze krolika, z tym, ze rzadko, bo z pewnego zrodla mamy gora raz
      w tygodniu. Wieprze wchodza bez problemow, oczywiscie mieso, nie wedliny - moze
      to nie chodzi o uczulanie, tylko raczej o to, ze to jest tluste mieso, wiec sie
      dla calkiem malych dzieci nie nadaje?
      • froggie Re: jakie miesko 04.01.05, 13:14
        Dziekuje za wyjasnienia byc moze o to chodzilo. Wychodzi na to ze z wieprzowina
        trzeba uwazac. A jak z dziczyzna ktos wie?
        • joanna1982 Re: jakie miesko 04.01.05, 17:46
          Witaj! Moja niunia ma alergie i na kurczaka i na indyka. Daję jej królika i
          gołębia (mój tata ma)i nie długo dam jej jagnię i zamierzam dać cielęcinę (na
          mleko nie jest uczulona). Z tym że jagnię jest drogie - pytałam w rzeźniku to
          za 300 g chcą 15 zł.
          Pozdrawiam
          • tymonia Re: jakie miesko 07.01.05, 01:01
            Ja daję królika, ponoć świetna, ale droga jest jagnięcina. Byłam na konsultacji
            u pani dietetyk, doświadczonej w dziedzinie leczenia alergii u dzieci i
            polecała dziczyznę, wiem, że mamy podają alergikom przepiórki.
            Tymonia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka