kruffa Re: Lekkie AZS- a co potem? 17.01.05, 10:25 Jak dla mnie to trochę za wsześnie na coś innego niż mleko. Co do lekkiego - smaruj balsamami dla atopików, uzywaj przeznaczonych dla nich mydeł i tyle. A czy te masci nie zawierają przypadkiem sterydów? Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
jutta2 Re: Lekkie AZS- a co potem? 17.01.05, 14:45 mam masc linola hydro 1% ta zawiera hydrokortizon druga robiona w aptece to czestego smarowania calego ciala, mam pytanie do Pani co dziecko z azs moze jesc i od kiedy ?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Lekkie AZS- a co potem? 17.01.05, 14:57 Maściami z hydrokortizonem smaruję od wielkiego dzwonu. TE MAŚCI NIE NADAJĄ SIĘ DO CZĘSTEGO STOSOWANIA !!! POczytaj sobie o skutkach długotrwałego stosowanie sterydów na skórę. Na dodatek skóra się przyzwyczaja i trzeba sięgnąc po mocniejszy steryd. Takich zmian jak twojego dziecka nigdy nie smarowałabym sterydami. Moja ma takie cały czas - raz mniejsze raz większe. Smaruję mleczkami i kremami dla atopików. Kiedyś to minie. Takim dzieciom jak nasze najlepiej wprowadzić coś nowego pod koniec 6 m-ca zycia. Najlepiej zacząc od kleiku ryżowego lub kukurydzianego Nestle (jest czysty bez dodatków), brokuły, dynię, ziemniaka, marchew - ale zawsze pojedynczo. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
jutta2 Re: Lekkie AZS- a co potem? 17.01.05, 15:01 czy moze mi Pani podac nazwy kremow i masci dla atopikow? Odpowiedz Link Zgłoś
ja27-09 Re: Lekkie AZS- a co potem? 17.01.05, 14:59 Nie chcę byś sceptyczna,ale po moich doświadczenia z alergią pokarmową i AZS straciłam już nadzieję na poprawę.Moja córcia ma 2 lata i 5 mies. a od 3 tyg. życia borykamy się z problemem alergii.Na początku to było lekkie zaczerwienienie policzków i sucha skóra.W tej chwili to są pękajace strupy na dłoniach,zaczerwienione oczka,swedzące placki pod kolanami,wysypka na nogach i plecach.Dosłownie wszędzie. Nie pomaga Zyrtec, Claratine o maścich do smarowania nie wspomnę.Wszelkie kapiele w oliwkach,soli(!)też nie pomagają.Po prostu z wiekiem jest gorzej.Tak,tak dieta eliminacyjna też jest od poczatku.Lista produktów zakazanych jest długa,mleko Isomil,i wzmożona uwaga na wszystko co je.Nauczyłam się od pierwszego rzutu oka na etykietę rozpoznawać zakazany produkt.A nie jest to łatwe zważając, że napisy na etykietach są mikroskopijne,a do wszystkiego jest dodawana serwatka lub jaja w proszku.Tak się ostatnio zastanawiam, czy może w końcu moja Olka uczuliła się na mleko sojowe, które pije od samego poczatku (wyłączając długie karmienie piersią).Za parę dni wybieramy się do alergologa, bo pediatra już nam nie pomoże. W związku z powyższym-błagam podzielcie się swoim doświadczeniem-CZYM MOGĘ SMAROWAĆ JEJ SKÓRĘ,aby jej ulżyć?????? Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: Lekkie AZS- a co potem? 17.01.05, 15:32 wyglada na to, ze to wlasnie mleko sojowe wzmaga objawy azs u Twojwj corki - Jeremi ma tez tak, jak sie naje czegos alergizujacego (u nas alergia pokarmowa naila azs). soja jest silnym alergenem - nie mozecie sprobowac nutramigenu lub bebilonu amino? zyrtec nie pomoze - jego zadaniem jest nie dopuscic do rozwoju astmy. jesli moge cos poradzic to kapiele w linoli, naprzemiennie ze zwyklym szarym mydlem lub Bialym Jeleniem czy jak mu tam , zelem topialyse lub olejkiem a-derma. do samrowania krem physiogel, mleczko topialyse, exomega aderma. czesto okazuje sie, ze dieta nie ma szczegolnie duzego wplywu na objawy azs, a ograniczajac diete dziecku doprowadza sie do niedoborow, ktore moga pogorszyc stan skory. jesli skora nie jest poraniona, nie ma nadzerek dobry jest krem znieczulajacy - optiderm sie chyba nazywa (czasem uzywamy) a jesli dojdzie do zakazenia, kilka razy smaruje tridermem (masc mocna, ale robie to tylko w wyjatkowych przypadkach) a nastepnie "wykanczam" nadkazenie bactrobanem. tak, pediatra tu nie pomoze, trzeba isc do alergologa. Odpowiedz Link Zgłoś
jutta2 Re: Lekkie AZS- a co potem? 17.01.05, 15:43 czego uzywacie drogie mamay na codzien do smarowania tych miejsc jakiego kremu masci czy balsamu? Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: Lekkie AZS- a co potem? 17.01.05, 15:47 ale ktorych miejsc? tych z lekka wysypka? ja teraz kremu physiogel, jest super. a na te miejsca w bardzo zlym stanie masci typu bactroban, czasem steroidowe, 10 minut po nich - physiogel. a smarujesz mascia cholesterolowa? bo jakos nie doczytalam... bo to tanie i dobre (o ile nie ma dodatku witaminy A, ktora moze uczulic) Odpowiedz Link Zgłoś
ja27-09 Re: Lekkie AZS- a co potem? 17.01.05, 15:47 Dzięki Patysku.Będziemy próbować.Też zauważyłam,że nasilenie azs nie zalezy zawsze od diety. za kilka dni wizyta u lekarza. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: Lekkie AZS- a co potem? 17.01.05, 15:51 poniewaz azs i alergia pokarmowa to dwie rozne rzeczy to nam alergolog kazala w kupach grzebac i to co niestarwione wyrzucac z diety. to samo z nowosciami: jak nastepnego dnia kupa jest brzydka to znaczy, ze pokarm uczula. bo objaw skorny jest nie do wysledzenia przy azs. napisz co tam u tego lekarza bylo Odpowiedz Link Zgłoś