26.01.05, 18:17
Hej Mamy na diecie bezmlecznej! czy ktoras z was probowala moze uzywac do smarowania pieczywa i w innych kulinarnych celach ghee - sklarowanego masla pozbawionego wody i bialka (tzn sam tluszcz)? to takie maslo uzywane w kuchni indyjskiej, robi sie ze zwyklego, a po spreparowaniu nie musi stac w lodowce, nie jelczeje, ladnie pachnie.... na pewno lepiej niz flora czy inna margaryna, pomijam juz kwestie utwardzaczy. bo mnie wlasnie natchnelo dzisiaj, przyrzadzilam i czekam, co z tego wyniknie smile
pzdr
aubergine
Obserwuj wątek
    • setia Re: masło 26.01.05, 20:23
      A czy moglabys krok po kroku opisac klarowanie tego masla, chetnie go sprobuje.
      Pozdrawiam, Kasia.
      • aubergine Re: masło 26.01.05, 21:02
        hej!
        przepis w linku ponizej. wg niektorych receptur zalecaja najpierw pokrojenie masla na kawalki i przeplukanie kilkakrotnie czysta woda, dalej jak w przepisie, ja zrobilam bez tego. a, i na probe z 2 kostek masla, jesli sie sprawdzi zrobie wiecej smile

kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,55741,554546.html
    • daria.1 Re: masło 26.01.05, 23:39
      Słyszałam , ze dawanie alergikowi sklarowanego masła przynosi efekty. Napisz jak u was przeszło.
      • maya_maya A co z Benecolem? 27.01.05, 01:46
        A Benecolu nie lubisz, czy nie smakuje Ci. Dla matek na bezmlecznych dietach to
        idealna margaryna.
        • setia Re: A co z Benecolem? 27.01.05, 20:48
          Trudno powiedziec o jakiejkolwiek margarynie zeby byla idealna - przeciez to
          czysta chemia.
          • izado Re: A co z Benecolem? 27.01.05, 22:18
            No właśnie! smile
            A Ghee jest rzeczywiście świetne. Używałam kiedyś mieszkając tam gdzie można
            kupić je w całkiem normalnym supermarkecie smile Pychotka.
            Dobrze, że mi o nim przypomniałyście smile

A propos, w tym artyklule z przepisem jak je zrobić napisali, że w
            przeciwieństwie do normalnego masła nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Z
            czego wniosek, że cholesterol podnosi białko i woda smile))) Dobre! smile

Iza.
            • aubergine Re: A co z Benecolem? 28.01.05, 11:55
              hehe smile choc cos w tym moze byc. ja tam chemikiem nie jestem, ale wiem ze jesli w diecie zastepuje sie trans nasycone kwasy tluszczowe cis nienasyconymi kwasami tluszczowymi powoduje to wzrost HDL cyzli 'dobrego cholesterolu'. moze w trakcie tego gotowania zmienia sie stopien naszcenia kwasow tluszczowych w masle :-o
      • aubergine Re: masło 28.01.05, 11:36
        wczoraj po poludniu zjadlam troche na probe - jak dotad buzia synka nie gorsza niz byla, a kupa calkiem w porzadku. po zwyklym masle mial wysypke na drugi dzien, wiec moze bedzie dobrze smile
        • julamimi Re: masło 28.01.05, 12:13
          hm, wlasnie chcialam to wyprobowac i wczoraj zrobilam; czy juz po skarowaniu,
          jak to cos sie znow zrobi stale, to nadal powinno byc zolte i przezroczyste?
          • aubergine Re: masło 28.01.05, 12:35
            zolte ale nieprzezroczyste. a jak sie wyjmuje z lodowki poczatkowo to gorzej sie smaruje niz zwykle maslo
            • bziuk Re: masło 28.01.05, 12:42
              dziewczyny a jaką to ma trwałość?
              mi kolega mowił, że dłuższą niż masło ale konkretów nie znam sad
              jak tak dla eksperymantu trzymałam raz małą porcję w lodówce miesiąc
              i nadal nie śmierdziało...

pzdr bziuk
    • samosia123 Re: masło 31.01.05, 11:47
      zrobiłam ale chyba przypaliłam.
      czy po sklarowaniu ma być żółte? bo w przepisie napisane jest "kolor orzechowy"
      więc taki ciemny zółty. tak tez zrobiłam, ale jest gorzkie.
      i jeszcze jedno pytanie, czy stosować to tak samo jak masło czyli do pieczywa i
      do potraw?
      • patrischa Re: masło 05.02.05, 19:48
        benecol nie jest polecany dla kobiet w cizy i karmiacych,tak jest zreszta na
        opakowaniu napisane,ale jest margaryna flora, wskazana dla majacych skaze
        bialkowa i uczulonych na laktoze...taka widnieje na etykiecie a i co wazne nie
        zawiera tluszczow utwardzanyh
    • anetakd Re: masło 05.02.05, 20:39
      Tez wczoraj zrobiłam to masło wg tego przepisu, ale jakoś nie ma orzechowego
      smaku i zapachu. Smażyłam na nim placki ziemniaczane wczoraj i dzisiaj synek,
      którego karmię piersią ma trochę szorstkich plam na skórze. Nie wiem czy od
      tego.
    • kajka_997 Re: masło 06.02.05, 16:09
      Sluchajcie,a czy tego ghee mozna uzywac np.do robienia ciasteczek?Moja Mala w
      domowych wypiekach uczula wlasnie margaryna bezmleczna(benecol,rama
      oliwio).Mialabym wiec problem z glowy!
    • jamila Jak efekty - czy nadal podajecie? 15.03.05, 00:05
      Dzieki izado i kuracji rosolowej oraz tematowi 'tluszcze..' dotarlam do tego
      watkusmile
      Mam wiec pytanie: jak Wasze wrazenia? Czy nadal przyrzadzacie sklarowane maslo
      (tudziez gheesmile)? Jak Wasze dzieciaczki?
      Jesli odpowiedzi beda pozytywne, to powiedzcie, jakie maslo kupujecie do
      klarowania? Z tego co widze, gotowe masla maja konserwanty i inne dodatkisad
      Moze jest jakies, ktore polecacie? Oselka albo cos innego...

Pozdrowionkasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka