bzura.1 15.02.05, 10:36 Witajcie drogie emamy. Czy 6-cio miesiecznemu alergikowi mogę dodać do zupki gotowanego schabu? Pozdrawiam mama Pawełka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izia30 Re: Czy dać schab? 15.02.05, 11:29 dla takiego malucha poleca się raczej królika, jagnięcine, oraz indyka (indyk wśród drobiu uczula najmniej, kurczak najbardziej). jeżeli dziecko jest uczulone na białka krowie to wstrzymaj się z wieprzowina i wołowiną (cielęcina też) Odpowiedz Link Zgłoś
bzura.1 Re: Czy dać schab? 15.02.05, 12:26 Dzięki. W takim razie jeszcze się wstrzymam ze schabikiem. Spróbuję "upolować" gdzieś królika lub indyka Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Czy dać schab? 15.02.05, 12:38 Ja akurat jako pierwszą wprowadziłam wieprzowinę (własnie schab), bo było to jedyne "niesypane" mięso jakie miałam w tamtym okresie, ale mała miała 9 m-cy, a alergolog nie miała nic przeciwko. Rozumiem dlaczego wołowiny/cielęciny nie wolno. Wieprzowiny za dużo tez nie, ale dlaczego zupełnie nie? Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Czy dać schab? 15.02.05, 14:17 Hm. Fakt, ze to jest tluste mieso, wiec moze dlatego za duzo nie. A moze to ma cos wspolnego z histamina? Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Czy dać schab? 15.02.05, 14:33 Własnie chodzi o histaminę - podobnie sparawa wygląda z cukrem, jednak aby nie popadać w paranoję i w przypadku iż w tamtym okresie było to jedyne pewne mięso, jakie miałam - alergolog stwierdziła żeby się nie wygłupiac i dziecku dać i po drodze - jeśli się uda - spróbować zdobyć jeszcze jakies inne mięso (np. królika). Do dziś podaję wieprzowinę, królika (a ostatnio i indyka) na przemian. Skóra małej w okresie podawania wieprzowiny wcale się nie pogorszyła, wręcz poprawiła. Oczywiście nie za sprawą wieprzowiny, tylko wykrycia głównego sprawcy ) Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Czy dać schab? 15.02.05, 15:29 Mozliwe )). Ja mam akurat pewne kurczaki i kroliki, wiec z wieprzem bylam ostrozna, ale znam dziecie, ktore tylko swinina zyje )). Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: Czy dać schab? 15.02.05, 13:01 ja bym nie dala. a krolik albo indyk? Odpowiedz Link Zgłoś
izado Re: Czy dać schab? 16.02.05, 10:19 Mięso wieprzowe uczula akurat najmniej. Z tym, że alergolodzy każą z nim ostrożnie ze względu na lektyny - białka, które po zetknięciu z przeciwciałami aglutynacyjnymi (czyli białkami głównych grup krwi) mogą wywołac aglutynację (czyli zlepianie się krwinek czerwonych i płytek krwi), co prowadzi do mikrozakrzepów. Moga tez wpływac pobudzająco lub hamująco na rózne podklasy limfocytów. Niektóre lektyny ulegają neutralizacji podczas gotowania lub trawienia w żołądku. Większość z nich jest wydalana z organzizmu bez szkody dla niego ale u alergików zaleca się ostrożnośc, ze względu na zaburzenia pzrepuszczalności śluzówki jelita. U alergika mogą one wywolać uwalnianie mediatorów zapalenia bez udziału przeciwcial IgE. Ja jednak bym sprobowała, jesli masz mieso z pewnego źródła. Co do "bezpiecznego" indyka, u nas uczula a kura nie. Dobry jest też gołąb (może masz dostęp do jakiegoś hodowcy), rzadko uczula, a jest bogaty w żelazo. Iza. Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: Czy dać schab? 16.02.05, 10:31 Z tym, że alergolodzy każą z nim > ostrożnie ze względu na lektyny - białka, które po zetknięciu z przeciwciałami > aglutynacyjnymi (czyli białkami głównych grup krwi) mogą wywołac aglutynację > (czyli zlepianie się krwinek czerwonych i płytek krwi), co prowadzi do > mikrozakrzepów. O Boze, a ja karmie moje dziecko wieprzem. Ale czasami mozna? Odpowiedz Link Zgłoś
bzura.1 Re: Czy dać schab? 16.02.05, 10:41 Z tym, że alergolodzy każą z nim > ostrożnie ze względu na lektyny - białka, które po zetknięciu z przeciwciałami > aglutynacyjnymi (czyli białkami głównych grup krwi) mogą wywołac aglutynację > (czyli zlepianie się krwinek czerwonych i płytek krwi), co prowadzi do > mikrozakrzepów. Zabrzmiało to strasznie więc na razie wstrzymam się z podawaniem wieprzowiny. Dziękuję za fachowe wyjaśnienie Pozdrawiam mama Pawełka Odpowiedz Link Zgłoś
izado Re: Czy dać schab? 16.02.05, 11:02 Spokojnie!! Przeczytajcie co jest dalej - większośc lektyn jest neutralizowana i wydalana. Poza tym lektyny zawieają właściwie wszyskie pokarmy, ale te świni z jakiegoś powodu są uważane za bardziej niż inne niekorzytne dla ludzi. Ze względu na to co robią, u alergika mogą wywołać reakcję wyglądającą jak alergiczna, więc w razie czego na pewno zobaczycie, że coś jest nie tak Ja jem praktycznie tylko mięso wieprzowe,a moi znajomi (o których już pisałam, mają kilkunastomiesięczną Zosię) dają dziecku tez głównie wieprzowinę. Uczula ona tak jak napisałam najmniej z mięs. Sama planuję małej ją wprowadzić, zwłaszcza, że Chińczyk kazał mi dawać jej tłuste mięso, więc karkówka jak znalazł Iza. Odpowiedz Link Zgłoś
bzura.1 Re: Czy dać schab? 16.02.05, 12:21 W sumie masz rację. Najważniejsze to obserwować reakcję dziecka na nowy produkt, bo przecież nie samym "chlebem" człowiek żyje: Odpowiedz Link Zgłoś
baja6 Re: Czy dać schab? 16.02.05, 22:23 Mój zaufany lekarz zalecił dawanie wieprzowiny, bo raczej nie uczula i jest tłusta, a moja córka bardzo słabo przybiera na wadze. Ma teraz 17 miesięcy i od 2 miesięcy dostaje schab pieczony. Od 3 tygodni nie dostaje indyka i je tylko wieprzowine i skóra wygląda znacznie lepiej! Zastanawiam się, jakie mięso teraz podam na zmianę zamiast indyka - może gołębia? -tylko gdzie go można upolować? Basia Odpowiedz Link Zgłoś