Dodaj do ulubionych

Czy dać schab?

15.02.05, 10:36
Witajcie drogie emamy.
Czy 6-cio miesiecznemu alergikowi mogę dodać do zupki gotowanego schabu?
Pozdrawiam
mama Pawełka
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: Czy dać schab? 15.02.05, 11:29
      dla takiego malucha poleca się raczej królika, jagnięcine, oraz indyka (indyk
      wśród drobiu uczula najmniej, kurczak najbardziej). jeżeli dziecko jest uczulone
      na białka krowie to wstrzymaj się z wieprzowina i wołowiną (cielęcina też)
      • bzura.1 Re: Czy dać schab? 15.02.05, 12:26
        Dzięki.
        W takim razie jeszcze się wstrzymam ze schabikiem. Spróbuję "upolować" gdzieś
        królika lub indykasmile
      • kruffa Re: Czy dać schab? 15.02.05, 12:38
        Ja akurat jako pierwszą wprowadziłam wieprzowinę (własnie schab), bo było to
        jedyne "niesypane" mięso jakie miałam w tamtym okresie, ale mała miała 9 m-cy,
        a alergolog nie miała nic przeciwko.

Rozumiem dlaczego wołowiny/cielęciny nie wolno. Wieprzowiny za dużo tez nie,
        ale dlaczego zupełnie nie?

Kruffa
        • isma Re: Czy dać schab? 15.02.05, 14:17
          Hm. Fakt, ze to jest tluste mieso, wiec moze dlatego za duzo nie. A moze to ma
          cos wspolnego z histamina?
          • kruffa Re: Czy dać schab? 15.02.05, 14:33
            Własnie chodzi o histaminę - podobnie sparawa wygląda z cukrem, jednak aby nie
            popadać w paranoję i w przypadku iż w tamtym okresie było to jedyne pewne
            mięso, jakie miałam - alergolog stwierdziła żeby się nie wygłupiac i dziecku
            dać i po drodze - jeśli się uda - spróbować zdobyć jeszcze jakies inne mięso
            (np. królika).
            Do dziś podaję wieprzowinę, królika (a ostatnio i indyka) na przemian. Skóra
            małej w okresie podawania wieprzowiny wcale się nie pogorszyła, wręcz
            poprawiła. Oczywiście nie za sprawą wieprzowiny, tylko wykrycia głównego
            sprawcy smile)

Kruffa
            • isma Re: Czy dać schab? 15.02.05, 15:29
              Mozliwe wink)). Ja mam akurat pewne kurczaki i kroliki, wiec z wieprzem bylam
              ostrozna, ale znam dziecie, ktore tylko swinina zyje wink)).
    • patyska Re: Czy dać schab? 15.02.05, 13:01
      ja bym nie dala. a krolik albo indyk?
    • izado Re: Czy dać schab? 16.02.05, 10:19
      Mięso wieprzowe uczula akurat najmniej. Z tym, że alergolodzy każą z nim
      ostrożnie ze względu na lektyny - białka, które po zetknięciu z przeciwciałami
      aglutynacyjnymi (czyli białkami głównych grup krwi) mogą wywołac aglutynację
      (czyli zlepianie się krwinek czerwonych i płytek krwi), co prowadzi do
      mikrozakrzepów. Moga tez wpływac pobudzająco lub hamująco na rózne podklasy
      limfocytów. Niektóre lektyny ulegają neutralizacji podczas gotowania lub
      trawienia w żołądku. Większość z nich jest wydalana z organzizmu bez szkody dla
      niego ale u alergików zaleca się ostrożnośc, ze względu na zaburzenia
      pzrepuszczalności śluzówki jelita. U alergika mogą one wywolać uwalnianie
      mediatorów zapalenia bez udziału przeciwcial IgE.

Ja jednak bym sprobowała, jesli masz mieso z pewnego źródła.

Co do "bezpiecznego" indyka, u nas uczula a kura nie. Dobry jest też gołąb
      (może masz dostęp do jakiegoś hodowcy), rzadko uczula, a jest bogaty w żelazo.

Iza.
      • setia Re: Czy dać schab? 16.02.05, 10:31
        Z tym, że alergolodzy każą z nim
        > ostrożnie ze względu na lektyny - białka, które po zetknięciu z
        przeciwciałami
        > aglutynacyjnymi (czyli białkami głównych grup krwi) mogą wywołac aglutynację
        > (czyli zlepianie się krwinek czerwonych i płytek krwi), co prowadzi do
        > mikrozakrzepów.

O Boze, a ja karmie moje dziecko wieprzem. Ale czasami mozna?
      • bzura.1 Re: Czy dać schab? 16.02.05, 10:41
        Z tym, że alergolodzy każą z nim
        > ostrożnie ze względu na lektyny - białka, które po zetknięciu z
        przeciwciałami
        > aglutynacyjnymi (czyli białkami głównych grup krwi) mogą wywołac aglutynację
        > (czyli zlepianie się krwinek czerwonych i płytek krwi), co prowadzi do
        > mikrozakrzepów.
        Zabrzmiało to strasznie więc na razie wstrzymam się z podawaniem wieprzowiny.
        Dziękuję za fachowe wyjaśnienie
        Pozdrawiam
        mama Pawełka
        • izado Re: Czy dać schab? 16.02.05, 11:02
          Spokojnie!! smile
          Przeczytajcie co jest dalej smile - większośc lektyn jest neutralizowana i
          wydalana. Poza tym lektyny zawieają właściwie wszyskie pokarmy, ale te świni z
          jakiegoś powodu są uważane za bardziej niż inne niekorzytne dla ludzi.
          Ze względu na to co robią, u alergika mogą wywołać reakcję wyglądającą jak
          alergiczna, więc w razie czego na pewno zobaczycie, że coś jest nie tak smile

Ja jem praktycznie tylko mięso wieprzowe,a moi znajomi (o których już pisałam,
          mają kilkunastomiesięczną Zosię) dają dziecku tez głównie wieprzowinę.

Uczula ona tak jak napisałam najmniej z mięs. Sama planuję małej ją wprowadzić,
          zwłaszcza, że Chińczyk kazał mi dawać jej tłuste mięso, więc karkówka jak
          znalazł smile

Iza.
          • bzura.1 Re: Czy dać schab? 16.02.05, 12:21
            W sumie masz rację. Najważniejsze to obserwować reakcję dziecka na nowy
            produkt, bo przecież nie samym "chlebem" człowiek żyje:
            • baja6 Re: Czy dać schab? 16.02.05, 22:23
              Mój zaufany lekarz zalecił dawanie wieprzowiny, bo raczej nie uczula i jest
              tłusta, a moja córka bardzo słabo przybiera na wadze. Ma teraz 17 miesięcy i od
              2 miesięcy dostaje schab pieczony. Od 3 tygodni nie dostaje indyka i je tylko
              wieprzowine i skóra wygląda znacznie lepiej! Zastanawiam się, jakie mięso teraz
              podam na zmianę zamiast indyka - może gołębia? -tylko gdzie go można upolować?
              Basia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka