Dodaj do ulubionych

jakie masło, które łatwo się smaruje???

16.02.05, 19:49
żeby było zdrowe, bez wielu świństw (troszkę może mieć, bo mała nie ma
alergii pokarmowej tylko lekki AZS), i żeby łatwo rozsmarowywało się na
chlebie. Jak rano mam zrobić kanapki to mnie odrzuca jak myślę o tym
skamieniałym maśle...
help
ps
wiem, że są wieksze problemy niż twarde masło, ale ot mnie naprawdę dobija,
poza tym mam okropną grypę i to dobija mnie tym bardziej...
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • izado Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 16.02.05, 21:14
      Masła nawet z małą ilością "świnstw" i nawet dla nie-alergika nie polecam.
      A problem z rozsmarowywaniem można rozwiązac bardzo prosto - nie wkładasz na
      noc masła do lodówki. W nocy (przynajmniej u mnei) jest chłodniej niż w dzień,
      więc masło moze spokojnei stać w maselniczce nie w lodówce. W dodatku masło
      jest akurat jedynem tłuszczem, w przypadku którego można zauważyć nawet
      początki jełczenia (śmierdzi kwasem masłowym), więc łatwo się zorientujesz, że
      się już nie nadaje do jedzenia..

Iza
      • kruffa Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 16.02.05, 22:00
        Nawet nie trzeba na całą noc wykładać z lodówki. Wystarczy zapamiętać iż
        pierwszą czynnością (no może jedną z pierwszych smile zaraz po wstaniu, było
        wyjęcie masła z lodówki. Trzymaj je w ciemnym pojemniku, aby światło do niego
        nie dochodziło.
        Do tego nadaje się to najbardziej tłuste masło - mam mało wody i w miarę szybko
        robi się plastyczne. Stosuję taka metodę od paru lat i jest ok,

Kruffa
        • mama007 Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 16.02.05, 22:05
          dzięki dziewczyny, widać taki już mój los, żeby zostać przy tym "twardym"
          maśle. Chyba główny problem leży w tym, że rano jestem totalnie
          nieprzytomna... uncertain
          dzięki za rady smile pozdrawiam
        • izado Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 16.02.05, 22:08
          A jakie to jest to najbardziej tłuste masło? Jest jakieś mniej tłuste? Na pewno
          jest to wtedy jeszcze masło? smile

Iza
          • kruffa Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 16.02.05, 22:12
            Zawsze sprawdzam aby miało powyżej 80% tłuszczu. smile

Kruffa
            • magda1104 Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 16.02.05, 22:14
              A jakie masło polecacie/same używacie?
            • izado Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 17.02.05, 09:56
              "Normalne" masło ma 82% tłuszczu. Reszta to masła z dodatkiem tłuszczów
              roślinnych - jak dla mnie to już nie masła, czyli "cósie" zrobione wułącznie ze
              śmietany smile

Iza.
    • hanna73 Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 16.02.05, 23:14
      w Białymstoku na oddziale alergologicznym polecaja margaryne Nova.
      smaruje sie idealnie smile
      • monaluiza Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 16.02.05, 23:32
        hanna73 napisała:

> w Białymstoku na oddziale alergologicznym polecaja margaryne Nova.
        > smaruje sie idealnie smile

No to do Białegostoku nie dotarało, że podawanie dzieciom margaryny to
        zbrodnia. I to jeszcze tej, która nie zawiera cholesterolu, którego organizm
        dziecka tak bardzo potrzebuje. Nic tylko prać !!! Rece opadają sad(((
        Lekarze z bożej łaski !

Mona
        • hanna73 Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 17.02.05, 09:16
          Moze. Ale dzieje sie tak na oddziale slynnego profesora od alergii pokarmowych
          prof. Kaczmarskiego.
          Ale poruszę z nim ten temat przy nastepnej wizycie.
          Bo ja tylko wiem, że to forum to tez zadna wyrocznia, jeden mówi tak, drugi
          inaczej.
          Na tym forum wyczytałam np. że jaja przepiórcze są zazwyczaj ok. A wyzej
          wymieniony profesor powiedział mi, ze jaja to jaja, czy kurze, czy
          przepiórvccze (tak jak mleko, - czy krowie czy kozie).
          I weź tu bądz madry.
          • izado Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 17.02.05, 09:54
            Co do mleka, pan profesor niestety nie do końca ma rację. Owszem w mleku kozim
            są białka alergizujące, tak jak i w krowim. Ale w kozim nie ma wszystkich tych,
            które są w krowim. W związku z tym może się zdarzyć, że dziecko jets uczulone
            akurat na któreś z tych, które są w krowim, a nie ma w kozim i wtedy z
            powodzeniem może pić mleko kozie.
            Jak widać, to że ktoś ma prof. przed nazwiskiem wbrew pozrom nie wystarczy.

Iza.
            • kruffa Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 17.02.05, 10:09
              Iza, nie jest tak do końca.
              Nawet najlepszy lekarz nie jest w stanie przekazać całej swojej wiedzy w
              trakcie wizyty. Mi lekarka tłumczy wiele rzeczy, ale na takie pytanie też
              odpowieda jajo to jajo, mleko to mleko. Nie za bardzo jest czas aby dokladnie
              wytłumaczyć matce o co dokładnie "biega", a pytań mam zawsze mnóstwo. Lekarz
              wie, ze najczęściej w mleku uczula kazeina. I ja do naszej lekarki nie mam
              pretensji, że mi tak szczegółowo nie tłumaczy, bo wizyta musiłabym trwać ze 2
              godziny za każdym razem, a i tak nie trwała nigdy krócej niż 40 min.

Kruffa
              • izado Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 17.02.05, 10:14
                Ja po prostu jestem strasliwie podejrzliwa co do lekarzy. Za dużo razy
                się "nacięłam" sad Nie na to, że coś nie do końca wyjaśnili, tylko podejmowali
                złe decyzje. A swoją drogą to bardzo męczące, ciągłe zastanawianie się czy dany
                lekarz wie co mówi, w końcu to nie moja rola sad

Iza.
            • hanna73 do izado 17.02.05, 22:53
              Profesor nie powiedzial wcale, ze kto jest uczulony na kurze jaja musi byc tez
              uczulony na przepiorcze. Nie powiedział tez mi, ze moj syn jest uczulony na
              jaja na pewno. Ale powiedział, ze przepiorcze jaja nie sa wcale tak bardzo
              rozniace sie od kurzych.
              A co do tej margaryny, to spytam sie go przy nastepnej wizycie.
              I pozwolicie, ze chwilowo bede miala do niego wieksze zaufanie, jak do was. Po
              prostu musze zaufac jakiemus lekarzowi. A o tym duzo dobrego slyszalam, min. na
              tym forum.
              Byłam u niego pierwszy raz niecale dwa tygodnie temu i juz jest poprawa.
              • izado Re: do izado 18.02.05, 10:47
                hanna73 napisała:

> I pozwolicie, ze chwilowo bede miala do niego wieksze zaufanie, jak do was.

Jasne, to przecież Twoja sprawa smile Przepraszam za zamieszanie.

Iza
        • atopik Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 17.02.05, 09:51
          Mona, prosze wskaż jakiego tłuszczu do smarowania chlebka powinnam używać dla
          mojego dziecka alergicznego, które nie może jeść masła ?! I jeszcze poprosze o
          info jaki olej mogę dodawać do ciasta pieczonego w piekarniku ok 300 st.C ???
          Dodam, że dziecko ma nieco ponad rok...
          • monaluiza Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 17.02.05, 14:44
            atopik napisała:

> Mona, prosze wskaż jakiego tłuszczu do smarowania chlebka powinnam używać dla
            > mojego dziecka alergicznego, które nie może jeść masła ?!

A próbowałaś masła klarowanego (Ghee)? Najczestszym winowajcą jest białko, a w
            maśle klarowanym nie powinno go być.

> I jeszcze poprosze o
            > info jaki olej mogę dodawać do ciasta pieczonego w piekarniku ok 300 st.C ???

A czy musisz stosować olej ? Jeśli już to tylko olej z oliwek.

Mona

• monaluiza Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 17.02.05, 14:47
            atopik napisała:

> info jaki olej mogę dodawać do ciasta pieczonego w piekarniku ok 300 st.C ???

Aha... możesz dostać olej kokosowy ?? Ten byłby jeszcze lepszy, najzdrowszy. Ma
            bardzo ładny zapach kokosa, ale nie wiem czy akurat do tego ciasta, które chcesz
            upiec by ten zapach pasował smile

Mona
            • kruffa Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 17.02.05, 15:14
              A olej kokosowy można próbowac podawac dzieciom, które nie mogą jeść orzechów
              itp?

Kruffa
              • izado Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 17.02.05, 15:20
                Olej kokosowy nie zawiera białka (www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/cgi-
                bin/list_nut_edit.pl), więc myślę, że można spróbować. Ja planuje to zrobić.

Iza
                • izado Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 17.02.05, 15:21
                  Znowu ten link mi źle wszedł. Może teraz będzie lepiej:

www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/cgi-bin/list_nut_edit.pl
                  • izado Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 17.02.05, 15:23
                    Nic z tego sad
                    Wklejam link do tej drugiej bazy:

www.nutritiondata.com/facts-001-02s00e4.html
      • patyska Re: jakie masło, które łatwo się smaruje??? 17.02.05, 09:53
        margaryne tam polecaja... i pomyslec ze bylam o krok od decyzji leczenia
        dzieciaka w Bialymstoku!
    • mama007 pytanie do kruffy 17.02.05, 20:03
      a dlaczego w ciemnym pojemniku to masło ma być...??
      pozdr
      • kruffa Re: pytanie do kruffy 18.02.05, 09:44
        M.in. światło powoduje jełczenie masła.

Kruffa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka