04.06.05, 22:35
Czy sztućce zawierają nikiel, a także stalowe garnki typu Berghaff czy Zepter oraz inne kuchenne urządzenia???
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: Nikiel 06.06.05, 08:55
      wszelkie metalowe przedmioty mozna podejrzewac o zawartosc niklu, i tego nikt ci
      na pewno nie powie, wystarcza sladowe ilosci zeby u uczuleniowca wywolac
      reakcje. polecam naczynia ze szkla, sa rowniez garnki do gotowania, a sztucce
      dla dziecka najlepsze sa melaminowe lub plastykowe
    • patyska Re: Nikiel 06.06.05, 13:27
      z tego co wiem, berghoffa garnki maja nikiel, ale trzeba spytac "u zrodel" wink
      ciekawe, czy monety zawieraja nikiel...
      a probowalas garow ze szkla? nie dosc ze bez niklu, to jeszcze atrakcyjne
      wizualnie sa... wink
    • sta.ania Re: Nikiel 06.06.05, 13:39
      ja jestem uczulona na nikiel i tak naprawdę tylko dłuższy kontakt z nim
      powoduje reakcję, ale to chyba jak zwykle rzecz bardzo indywidualna.
      • izia30 Re: Nikiel 06.06.05, 14:01
        monety zawieraja nikiel.
        ja tez mam uczulenie ale tylko wyskakuje na prawym nadgarstku (nie moge nosic
        zegarka) i na brzuchu (klamerka od paska)
        • patyska Re: Nikiel 06.06.05, 14:07
          zawieraja mowisz... no to moze garnek berghoffa nie byl zlym zakupem, bo Jeremi
          kilka dni temu "ukradl" mi monety z portfela wink i jedna chytrusowi wpadla za
          pieluche i przykleila sie do podbrzusza - nosil ja tam ze 2 godzimy, jak go
          przewijalismy to sie okazalo, ze ma uroczy "stempel" ale zadnej reakcji
          alergicznej wink a moze to dobra metoda badania alergii na nikiel? wink))
          • sta.ania Re: Nikiel 06.06.05, 16:12
            na pewno dobra, u mnie dłuższy kontakt(jak napisała Izia) powoduje wysypkę lub
            zaczerwienienie skóry - np właśnie klamerka od paska. Wiele osób spośród moich
            znajomych ma takie reakcje i są to jedyne reakcje alergiczne jakie mają. Nie
            pamiętam dlaczego ale przy okazji robienia testów skórnych kilka lat temu na
            Koszykowej, pewien profesor poinformował mnie ze alergia na nikiel często idzie
            w parze z alergią na czarny barwnik (ma on inną nazwę bardziej naukową ale
            musiałabym zerknąć w dokumenty). ja związku nie widzę ale może..?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka