kiniaw1 04.06.05, 22:35 Czy sztućce zawierają nikiel, a także stalowe garnki typu Berghaff czy Zepter oraz inne kuchenne urządzenia??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izia30 Re: Nikiel 06.06.05, 08:55 wszelkie metalowe przedmioty mozna podejrzewac o zawartosc niklu, i tego nikt ci na pewno nie powie, wystarcza sladowe ilosci zeby u uczuleniowca wywolac reakcje. polecam naczynia ze szkla, sa rowniez garnki do gotowania, a sztucce dla dziecka najlepsze sa melaminowe lub plastykowe Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: Nikiel 06.06.05, 13:27 z tego co wiem, berghoffa garnki maja nikiel, ale trzeba spytac "u zrodel" ciekawe, czy monety zawieraja nikiel... a probowalas garow ze szkla? nie dosc ze bez niklu, to jeszcze atrakcyjne wizualnie sa... Odpowiedz Link Zgłoś
sta.ania Re: Nikiel 06.06.05, 13:39 ja jestem uczulona na nikiel i tak naprawdę tylko dłuższy kontakt z nim powoduje reakcję, ale to chyba jak zwykle rzecz bardzo indywidualna. Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: Nikiel 06.06.05, 14:01 monety zawieraja nikiel. ja tez mam uczulenie ale tylko wyskakuje na prawym nadgarstku (nie moge nosic zegarka) i na brzuchu (klamerka od paska) Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: Nikiel 06.06.05, 14:07 zawieraja mowisz... no to moze garnek berghoffa nie byl zlym zakupem, bo Jeremi kilka dni temu "ukradl" mi monety z portfela i jedna chytrusowi wpadla za pieluche i przykleila sie do podbrzusza - nosil ja tam ze 2 godzimy, jak go przewijalismy to sie okazalo, ze ma uroczy "stempel" ale zadnej reakcji alergicznej a moze to dobra metoda badania alergii na nikiel? )) Odpowiedz Link Zgłoś
sta.ania Re: Nikiel 06.06.05, 16:12 na pewno dobra, u mnie dłuższy kontakt(jak napisała Izia) powoduje wysypkę lub zaczerwienienie skóry - np właśnie klamerka od paska. Wiele osób spośród moich znajomych ma takie reakcje i są to jedyne reakcje alergiczne jakie mają. Nie pamiętam dlaczego ale przy okazji robienia testów skórnych kilka lat temu na Koszykowej, pewien profesor poinformował mnie ze alergia na nikiel często idzie w parze z alergią na czarny barwnik (ma on inną nazwę bardziej naukową ale musiałabym zerknąć w dokumenty). ja związku nie widzę ale może..? Odpowiedz Link Zgłoś