Dodaj do ulubionych

skóra jak pancerzyk :(

04.07.05, 09:09

Kochane!

Moja mała (15 m-cy) ma azs. Jestesmy w okresie kiedy jako tako udało nam sie
zagoic czerwone swedzace ogniska, niestety po masci (tak przypuszczam)
zostały po nich brazowe plamy, które w tej chwili sa tak zrogowaciałe i suche
ze skóra mojej córki przypomina pancerz. Wyglada jak skóra 90-letniej baci,
albo jak po oparzeniu. Na szczescie poki co (odpukac) nie wychodza jej nowe
krostki, narazie nic nie swedzi, ale jak sie pozbyc tego okropnego pancerza,
brązowej skóry. boje sie ze jej to nie zniknie, nie wiem juz czym smarowac.
Lekarz przepisał elidel, ale to było kiedy mała sie drapala, teraz boje sie
smarowac jej tak duza powierzchnie, narazie smaruje, natłuszczam..linomagiem,
ale mnic to nie daje.
Co robic?
Obserwuj wątek
    • patyska Re: skóra jak pancerzyk :( 04.07.05, 09:50
      mascia z mocznikiem wink najlpiej poprosic lekarza zeby przepisal na bazie
      cholesterolu 2 lub 3% mocznik
    • kruffa Re: skóra jak pancerzyk :( 04.07.05, 10:37
      Spokojnie. To z czasem minie. Skóra musi sie zregenerować. Moja córka miała rok
      temu skórę na rękach jak u krokodyla, dzisiaj nie ma po tym śladu. Może jeszcze
      skórka na dłoniech nie jest tak gładka jak na reszcie ciała, ale zmiany się
      cofają.
      Smaruj, nawilżaj. Letnie słońce goi taką skórę. W zimie dobrze jest dawać olej
      z wiesiołka - własnie aby trochę pomóc skórze.
      Daj dziecku czas. Jeśli dziecka nie swędzi nie smaruj elidelem.

Kruffa
      • agagacek2 Re: kruffo! skóra jak pancerzyk :( 04.07.05, 11:33
        A ile moze potrwac takie "zrzucanie pancerza"?
        • kruffa Re: kruffo! skóra jak pancerzyk :( 04.07.05, 11:59
          Nawet kilka miesięcy.

Kruffa
          • iska01 Re: kruffo! skóra jak pancerzyk :( 04.07.05, 21:03
            Hej! Mój synek choć nie ma stwierdzonego AZS ma często bardzo szorstką
            skórę ,czasami zaczerwienioną i to utrzymuje sie tygodniami.Mam sprawdzony krem
            i płyn do kąpieli(tylko w aptece)Balneum Baby Krem do pielęgnacji suchej i
            podrażnionei skóry.Plyn dolewa sie do kąpieli a krem stosuje sie przy
            podrażnionej ,łuszczącej, swędzącej,lub pękającej skórze.także przy łuszcycy i
            egzemie.Zawiera emolienty intensywnie nawilżające i jest
            antyalergiczny.Naprawdę przynosi ulgę i skóra staje sie mięciutka.Lepsze to niż
            maści na sterydach(choć czasem konieczne).Wypróbuj.POzdrawiam!
            • kruffa Re: kruffo! skóra jak pancerzyk :( 05.07.05, 09:21
              Tak własnie objawia się alergia i/lub AZS.

Kruffa
            • agagacek2 Re: skóra jak pancerzyk :( 05.07.05, 14:52
              Dzieki za rady...
              Moja mala od dawna kapiemy w Oilatum Plus (mysle ze ma bardzo podobne działanie
              co Balneum), po kapieli smarowalismy ja mascia z bizmutem, ale odkad zmiany
              skórne przyschły i nie swedza, ani tez nie wychodza nowe, przstałam uzywac tej
              masci. Myslałam zeby kupic krem Olitaum - wiem ze jest bardzo dobry, ale
              niestety jest go mało, a cena mnie przerasta. Kupiłam wczoraj polecona przez
              aptekarke Diprobase - mam nadzieje ze pomoze i przyspieszy regeneracje. Macie
              jakies doswiadczenia z ta mascia?

Jeszcze raz dziekuje za wszystkie posty. Kruffo - dzieki, bardzo mnie
              uspokoiłas ze ten pancerz zejdzie.
              • kruffa Re: skóra jak pancerzyk :( 05.07.05, 15:28
                Tani i dobry jest Alantan Plus krem.

Kruffa
                • czeska14 Re: skóra jak pancerzyk :( 05.07.05, 17:58
                  mojej małej pomagała maść diprobase, ale tylko maść bo krem diprobase
                  podrażniał skórę ponieważ zawierał inne składniki(patrz ulotka), co prawda mała
                  miała tylko suchą skórę bez pancerzyka, ale super nawilżała i wystarcza na długo
                  • sisters Re: skóra jak pancerzyk :( 06.07.05, 10:02
                    Mój (10-cy) synek od miesiąca raczkuje. Skóra, która zaczynała dochodzić do
                    siebie, znowu wygląda okropnie. Ale głównie na nóżkach i rękach. Czy myślicie
                    tak jak ja, że to podczas raczkowania (po sztucznym dywanie, parkiecie i
                    terakocie) tak podrażnia sobie skórę? I czy zdjęcie dywanu coś pomoże, czy
                    trzeba poczekać aż stanie na nogi. Jest tak gorąco, że nie mogę zakładać mu
                    długich spodni, bo się uparuje. Ciekawa jestem jak to wyglądało u Was.
                    Pozdrawiam
                    • patyska Re: skóra jak pancerzyk :( 06.07.05, 10:23
                      tak, to pewnie od tego. proponuje wrzucic na luz - bedzie latal, to zmiany
                      zejda wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka