Dodaj do ulubionych

Info o badaniach robalowych - nowości techniczne.

26.01.06, 12:05
Najbardziej ciekawiło to Matiuszkę. Ale wieści mam różne nie tylko o
badaniach:

1. Badania krwi na przeciwciała glisty. Lub innego gada. Robi się -
powiedział mój ekspert. Ale kompletnie i ze szczerego serca odradza. Jeżeli
dajmy na to była glista to organizm jeszcze długo po jej pozbyciu się
produkuje przeciwciała. Więc badanie krwi może pokazywać taką glistę nawet
wiele lat po jej wyleczeniu!
Więc reasumując badanie jest, ale do luftu. To samo pisze prof. Stefaniak w
tej książce parazytologicznej przy opisie lamblii. Tam też odradza badania z
krwi. Jest tam taki przykład, ze jego zespół miał wyleczonego- chorego u
którego przeciwciała na lamblie były wytwarzane 10 lat po wyleczeniu
lambiozy. Gdyby opierać sie tylko na badaniu krwi takiego pacjenta leczono by
go nieustająco na lamblie, których nie miał.

2. Test Elisa można zrobić na wszystko! Na np. glistę też. W warunkach
laboratoryjnych należy wyizolowac antygen np. glisty i wtedy połączenie go z
przeciwciałem tego robaka powoduje, ze płyn używany do testu Elisa
podświetlony światłem o odpowiedniej długości - zaświeci. Bo na tym z grubsza
polega test Elisa. W standarcie na lamblie jest w próbce albo antygen, albo
przeciwciało (zależy od producenta testu) - jeżeli z kału jest brakujący albo
antygen, albo przeciwciało - to przy podświetleniu płynu - on zaświeci.
W ten sposób test Elisa może dotyczyć każdego robala. Tylko w próbce musi być
własciwy antygen lub przeciwciało.

3. Leczenie glisty. Frapowało mnie, czy przy takich warunkach rozwojowych
larwy można się nią zarazić w rodzinie. Odpowiedź eksperta była taka, że
faktycznie to trudne.
Ale leczy się wszystkich dlatego, że NIGDY NIE WIADOMO gdzie było źródło
zarażenia i czy to czasem nie cała rodzina została zarażona z jednego źródła
pierwotnego. Więc mimo skomplikowań przy zarażeniu wzajemnym jest zawsze
ryzyko zarażenia pierwotnego! Leczy się więc wszystkich solidarnie.

4. Czy glistę można (widząc np. jakiś fragment w kale) pomylić z tasiemcem.
Otóż nie można. Tasiemiec nawet odmiana najmniejsza będzie miał zawsze
segmentową budowę. Jeśli więc zobaczymy w kale segmentowaną galaretkę- to
raczej tasiemiec. Jeśli bez segmentów - glista. Oczywiście nie zawsze będzie
to galaretka, czasami postać mniej nadtrawiona. Ale głownie chodzi o te
segmenty. Segmenty mają tylko tasiemce!
I teraz uwaga: zobaczenie samych segmentów nie jest wystarczające - trzeba
zbadać jaki to tasiemiec (czyli znalezisko do pojemnika i do laboratorium) -
tasiemce leczy się bowiem od rodzaju - różnymi lekami. Zentel i Vermox mimo
opisu w ulotce nie są najwłaściwszei skuteczne pzry tasiemczycach.

5. Mimo opisu na ulotkach Zentelu i Vermoxu - leki te nie działają na jaja
robaków. Dlatego leczenie z powtarzaniem serii nie jest fanaberią a
koniecznośćią.

I jeszcze ustaliłam trochę pomniejszych informacji. Ale najważniejsze
generalia opisałam dla wszystkich zainteresowanych.
Obserwuj wątek
    • beciaw2 Re: Info o badaniach robalowych - nowości technic 26.01.06, 12:28
      Agata, proponuję Ci nadać Nobla w zakresie uświadamiania nt.parazytologii. Albo
      przynajmniej Order Uśmiechu.
      • sigvaris Re: Info o badaniach robalowych - nowości technic 26.01.06, 12:51
        Dziękuję za Order!
        Moja córka byłaby dumna pewnie z robalowej mamy!!
        (no mam wątpliwości)
        smile)))))))))

Aaa zapomniałm napisać o nowym leku.
        Nic się nie dowiedziałam w tej sprawie. Pytałam, ale mój rozmówca mówi tylko o
        tym co wie na 100%. Inaczej nie ma rozmowy.
    • nowajulka Re: Info o badaniach robalowych - nowości technic 26.01.06, 13:15
      Pierwsze słyszę aby test elisa mozna było zrobic na wszystko..słyszałam, że
      tylko w kierunku glisty i lamblii..............gdzie robią badania w kierunku
      owsików i tasiemca ? Pytam z ciekawości, bo może tylko u nas w Krakowie ich nie
      robia, a chętnie dałabym marteiał do badania także i na te dziadostwa..........
      • chalsia Re: Info o badaniach robalowych - nowości technic 26.01.06, 17:11
        Testem ELISA można generalnie wykrywać większość pasożytów i nie tylko
        (schorzenia bakteryjne i wirusowe również). Wszystko zależy od dostępności
        odczynników (czyli albo konkretnych patogenów albo konkretnych przeciwciał).
        Chalsia
      • dziunia_f Re: Info o badaniach robalowych - nowości technic 26.01.06, 17:25
        Teoretycznie jest to rzeczywiscie mozliwe, technicznie wykonanie takiego badania
        jest naprawde proste. Ale nie sadze abys znalazla laboratorium, ktore to robi.
        Jesli wynik jest niemiarodajny to po co go wykonywac? Firmy produkujace gotowe
        kity do ELISA, czyli po prostu plytki oplaszczone antygenem nie maja rynku
        zbytu, wiec tego nie produkuja.
        Agata napisala:
        "W warunkach
        laboratoryjnych należy wyizolowac antygen np. glisty i wtedy połączenie go z
        przeciwciałem tego robaka powoduje, ze płyn używany do testu Elisa
        podświetlony światłem o odpowiedniej długości - zaświeci. "
        I tu moje wtracenie swoich przyslowiowych trzech groszysmileantygen robala na
        plytce laczy nie z przeciwcialem robala tylko z przeciwcialem, ktore znajduje
        sie w surowicy pacjenta. Jezeli badany pacjent ma robala, ma tez przeciwciala,
        ktore sie polacza w tescie ELISA, jesli robala nie ma-reakcja nie zajdzie. A
        swiecenie spowodowane jest tym, ze do tego przeciwciala trzeba dodac jeszcze
        jedno przeciwcialo (ktore sie z nim polaczy i je wykryje) tzw drugorzedowe,
        wyznakowane odpowiednim np. enzymem, wtedy dodajemy odczynnika, w ktorym jest
        substrat dla enzymu i enzym przeksztalca go w barwny produkt, i mierzona jest
        intensywnosc zabarwienia-im intensywniejsza barwa, tym wiecej swoistych
        przeciwcial, ktore zwiazaly sie z antygenem.
        • sigvaris Re: Info o badaniach robalowych - nowości technic 26.01.06, 17:43
          Dziuniu, jesteś WIELKA, a ja tylko próbuje swą mizerną łepetyną objąc to
          wszystko, co chciałabym zrozumieć. Ale widać, usiłowania to jedno, możliwości
          drugie. Oczywiście, ze przeciwciała nie mogą być od robala!
          Chciałam to opisac jakoś pzrystępnie, ale dobrze, że ktoś tu czuwa.

Powiem uczciwie, że o to drugie przeciwciało nawet wczoraj nie dopytywałam, bo
          to już był i tak nadmiar wiedzy..
          Ale widzę, że generalnie potwierdza się opinia, że TEORETYCZNIE jest to
          możliwe. I poza tym co trudne, to właściwie proste!

To możecie mi teraz wyjaśnić dlaczego test Elisa w przypadku lamblii tak
          rzadko wychodzi?
          Co prawda też wczoraj dowiedziałam się, że na opakowaniu każdego testu jest
          napisane żeby go co jakiś czas sprawdzać (tzn. jego wynik) mikroskopowo.
          • dziunia_f Re: Info o badaniach robalowych - nowości technic 26.01.06, 17:58
            Hihi kochana, znasz moje zboczenie zawodowesmile
            Co do testu ELISA na lamblie, sama sie nad tym glowie...Moze ma to zwiazek z
            samym antygenem lamblii, ze po jakims czasie traci swe wlasciwosci antygenowe,
            tzn. przeciwciala mniej chetnie sie do niego przyczepiaja i wynik moze byc
            falszywie ujemny? Moze lamblie posiadaja jakies zdolnosci do unikania reakcji ze
            strony ukladu immunologicznego? Chyba musze podrazyc temat, bo ciekawe to
            zagadnienie...
            • bambusska Re: Info o badaniach robalowych - nowości technic 26.01.06, 19:48
              jestescie wielkie mam ochte wydrukowac pare rzeczy i przykleic lekarzom na
              czolo... heheh
            • blueluna Re: Info o badaniach robalowych - nowości technic 26.01.06, 21:02
              Moj znajomy parazytolog - ale weterynaryjny - kiedys mi to tlumaczyl, nie wiem
              czy czegos nie pokrece - ze chodzi o zmiennosc genetyczna lamblii, ze one
              mutuja nieznacznie (trzy osoby z lambliami moga je miec odrobine rozniace sie
              budowa genetyczna) - ale wystarczajaco zeby nie byc w znaczacy sposob
              wykrywanymi tymi testami.
              • matiuszka Re: Info o badaniach robalowych - nowości technic 26.01.06, 22:10
                Oooo a ile tu nowości smile

No to mam takie pytanie: jeśli testy z krwi na przeciwciała nie są miarodajne
                bo przeciwciała utrzymują się w organiźmie długo po wyleczeniu robalka - w
                takim razie testy Elisa również nie będą miarodajne... z tego samego powodu?
                Jaka jest w końcu skuteczność testów Elisa?

I nadal szukam laboratorium w Krakowie które bada kał na glisty testem Elisa.
                Nowajulka, może Ty coś wiesz?
                • sigvaris Re: Info o badaniach robalowych - nowości technic 26.01.06, 22:56
                  No właśnie ... tylko w myśl tej tezy, że mimo upływu lat w organiźmie utrzymują
                  się przeciwciała na robala to chorych powinno być co i rusz (bo dochodzą Ci
                  zdrowi-ale-kiedyś-chorzy).
                  A jest odwrotnie. Nawet same (co światlejsze) laboratoria mówią że mają 30 %
                  trafień przy pomocy badań z antygenem... i koniecznym tu przeciwciałem.
                  Więc konia z rzędem temu co rozpracuje dlaczego test Elisa jest kiepski? i ma
                  małą wykrywalność.

Na pewno z moich forumowych obserwacji jest tragiczna wiedza o jego obsłudze
                  wśród laborantów. Np. kał jest odbierany od pacjentów, stoi kilka dni na oknie
                  (tak, tak, na grzejniku i w słońcu) - bo np. tylko w piątki jest badany
                  (czasami więc stoi tak 4 dni!). Gwarantowany wynik negatywny, wg. mojej
                  koślawej statystyki forumowej.

• nowajulka Re: Info o badaniach robalowych - nowości technic 27.01.06, 13:11
                    I tu muszę przyznać Ci rację.........leciałam jak obłąkana do labu aby oddać
                    próbke kału..........zdziwiło mnie czxemu mam czekać na wynik ponad tydzień
                    (sądziłam, że ma to związek z grzybaki, które także dałam - niestety
                    wyszły)........kiedy zadzwoniłam po tygodniu poprosili, abym zadzwoniła
                    popełudniu, bo.........test będzie robiony dopiero wtedy !!!! Jestem wśicekła,
                    bo wydałam 120zł na darmo............i musze zrobić jeszcze raz...........
                • dziunia_f Re: Info o badaniach robalowych - nowości technic 26.01.06, 23:41
                  Skutecznosc ELISA jest duza....w zaleznoscie od tego co badasz hihi. Wg
                  literatury fachowej skutecznosc to ok 98%. Co do wykrywania lamblii testem ELISA
                  to jest roznica czy w tescie materialem badawczym jest kal czy krew. Krew jest
                  kiepskim materialem,bo -tak jak pisala Agata- przeciwciala utrzymuja sie
                  dluuuugo i moga dac wynik pozytywnie dodatni. Kal jest ok, bo w tescie uzywane
                  sa wowczas przeciwciala wzorcowe, skierowane przeciw antygenowi lamblii,
                  znajdujacemu sie w badanym kale, wiec reakcja barwna i pozytywny wynik beda
                  tylko wowczas gdy dojdzie do polaczenia p-ciala z antygenem, czyli tylko wowczas
                  gdy w badanym kale znajduja sie lamblie. No chyba ze zajdzie taka sytuacja, jak
                  pisala ktoras z dziewczyn-roznice w budowie lamblii, jakies mutacje-to ma sens.
                  Powiedzmy, sa stosowane w tescie jakies przeciwciala, ktore polacza sie z
                  konkretnym antygenem lamblii, jakims bialkiem powierzchniowym na przyklad. Ale
                  wystarczy, ze zajdzie jakas mutacja, ktora zmieni budowe tego bialka i juz nasze
                  przeciwcialo sie nie polaczy.No i ELISA znow zawodzi. Ale jednak w wiekszosci
                  przypadkow, jesli bada sie kal, test ELISA jest miarodajny.
                  • beciaw2 Re: Info o badaniach robalowych - nowości technic 27.01.06, 08:07
                    Nam test Elisa z kału na lamblie wyszedł pozytywny, miesiąc od podania
                    pierwszej dawki leku również. Lekarz twierdzi że trzeba go powtórzyć po pół
                    roku po wyleczeniu wtedy jest bardziej wiarygodny. Ale zaznaczam że to zdanie
                    pediatry.
              • chalsia Re: Info o badaniach robalowych - nowości technic 27.01.06, 22:09
                Zgadza się. Z lambliami to trochę tak jak z wirusem grypy - szybko się
                zmieniaja i dlatego np. szczepienie p/wko grypie nie chroni w 100% przed grypą
                bo zależy od szczepu wirusa.
                Chalsia
                • sigvaris Re: Info o badaniach robalowych - nowości technic 28.01.06, 10:51
                  Do tej pory sądziłam że te zmiany w danym szczepie tego pierwotniaka dotyczą
                  tylko leków. Tzn. wiem od lekarzy, że się nie wybita lamblia jednym leczeniem
                  uodparnia na zastosowany lek.
                  Ale o tym nie pomyślałam. Poza tym jestem laikiem i trudno mi ocenić, czy
                  zmiany w danym szczepie powodują zmiany w wytwarzanym antygenie.

Jednak to co może byc istotne dla nas w praktyce, z takich informacji: że osoby
                  leczone i nie wyleczone (!!!) idąc na badania kontrolne nie mają pewności, czy
                  wynik jest prawidłowy. Prawda? Bo skoro zaszła jakaś mutacja szczepu, to wg.
                  tego, co pisze Chalsia może to rzutować na test Elisa....On juz nie
                  będzie "działał" i wynik będzie "normalny", czyli negatywny! A lamblia będzie..
                  I objawy chorobowe też będą.
                  No taki wariant "nie-działania" Elisa byłby tragiczny dla chorych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka