Dodaj do ulubionych

DO MAM DZIECI UCZULONYCH NA PROSZEK DO PRANIA

12.02.06, 11:08
wITAM SERDECZNIE
Proszę Was napiszcie mi jak do tego doszłyście,jak wyglądały zmiany skórne,
gdzie były umiejscowione,ile schodziła wysypka, czym pielęgnowałyście i
wreszcie w czym pierzecie. Wiem, że trochę tego jest,ale gubie się już w tym
wszystkim. Mała jest na diecie, Ige total 2,4 a ciało (z wyjątkiem buzi i
miejsca pod pieluszką!!??)wysypane kaszką czerwoną na tle plamek. Lekarz
pediatra mówi,że to AZS. Maść cholesterolowa trochę pomaga,łagodzi. Dodam,że
córka nigdy nie miała kolki,biegunki,bólu brzucha. Kąpię w oilatum i maść
cholesterol.
Proszę o pomocne odpowiedzi. kasia i patulka-13 miesięcy
Obserwuj wątek
    • ania77 Re: DO MAM DZIECI UCZULONYCH NA PROSZEK DO PRANIA 12.02.06, 13:32
      U nas to samo....zachodzę w głowę po czym to cholerstwo i nic.Też podejrzewałam
      proszek do prania ale odpada i wiele innych rzeczy..Ige w normie.Córka ma
      12,5miesiaca,problem zaczął się ok. 1,5 miesiąca temu.Wcześniej jadła wszystko
      co oczywiście dla takiego dziecka dozwolone,piła mleko,jadła jogurty i skóra
      była idealna.Nie wiem co się stało,nie umiem wytropić winowajcy.Zaczęłam nawet
      robić zapiski-co dziecko je,jak wygląda skóra.Zaczynam podejrzewać że nie ma to
      związku z niczym,zaostrza się bez wyraźnej przyczyny.A ile u Was to trwa?
      • kasiulka751 Re: Ania77 12.02.06, 13:44
        Cześć Aniu
        Trwa to właśnie od 1.5 mies.,jadła wszystko teraz dieta bezmleczna,
        bezglutenowa itp bez zmian-anawet jakby gorzej, choć maść chol. dużo pomogła. A
        dlaczego wykluczasz proszek? Może zmiany schodzą nawet 3 tygodnie czasem tak
        bywa.
        kasia
    • ania77 Re: DO MAM DZIECI UCZULONYCH NA PROSZEK DO PRANIA 12.02.06, 13:50
      Mam ten sam problem u 12,5 miesięcznej córki.Też podejrzewałam proszek ale
      niestety to był zły trop.Za nic nie potrafię ustalić przyczyny.Prowadzę nawet
      zapiski-co dziecko jadło,jak wyglądała skóra itd.U nas zaczęło się to ok.1,5
      miesiąca temu.Wcześniej córka jadła wiele rzeczy,piła mleko,jadła jogurty i
      wszystko było ok.Nie wprowadziłam nic nowego do jej diety a tu nagle AZS.Ige
      też jest w normie.Teraz boję się jej dawać cokolwiek do jedzenia,dieta jest
      uboga,odstawiłam nabiał,pije Bebilon pepti,bierze zyrtec,a mimo tego wysypka
      nie znika a nawet nasila się.A ile u Was to trwa?
    • rajbina11 Re: DO MAM DZIECI UCZULONYCH NA PROSZEK DO PRANIA 12.02.06, 13:50
      mój syn miał taie objawy po ŻÓŁTYM płynie do płukania.Okazało się,że uczula go
      barwnik.
    • ania77 Re: DO MAM DZIECI UCZULONYCH NA PROSZEK DO PRANIA 12.02.06, 13:51
      Napisała 2 razy bo za pierwszym razem coś mi wyskoczyło na ekranie że nie ma
      połaczenia z netem.....
      • ania77 Re: DO MAM DZIECI UCZULONYCH NA PROSZEK DO PRANIA 12.02.06, 13:54
        Kasiu wykluczyłam proszek bo od urodzenia piorę jej w loweli.Raz kupiłam w
        grudniu dzidziusia ale zaraz wszysko przeprałam ponownie w loweli i płukałam
        porządnie.Minęło już kilka tygodni a zmiany wcale nie zeszły a nawet jest
        gorzej..Co to jest?????????????????/
    • asiabed Re: DO MAM DZIECI UCZULONYCH NA PROSZEK DO PRANIA 12.02.06, 15:25
      Nie jestem mama, ale sama stosuje do prania bielizny platki mydlane (a mam
      problemy z skora) - polecam sprobowac.
      • kasiulka751 ania77 12.02.06, 16:56
        Ja też piorę od urodzenia w Loweli, ale może ona uczulała skórę i wreszcie po
        roku skóra nie wytrzymała ataków, a poza tym uczulenie może przyjść w każdej
        chwili. nie wiem, ale jak wytłumaczyć idealną skórkę pod pieluchą???Od wczoraj
        piorę w płatkach mydlanych, dam znać jak coś się ruszy-tylko nie wiem kiedy ew.
        można spodziewać się poprawy, po alergenie pokarm. skóra się regeneruje nawet 3
        tyg. a przy kontaktowym/??
        pozdrawiam cieplutko
    • leszcz1 Re: DO MAM DZIECI UCZULONYCH NA PROSZEK DO PRANIA 12.02.06, 17:31
      Witaj
      Na Twoim miejscu wypróbowałabym płatki. Po prostu po to, by spróbować i
      wykluczyć lub potwierdzić potencjalny alergen. Moje dziecko miało krostki na
      ciele - jakby skupiska i obok diety, którą wprowadziłam, wydaje mi się, że na
      to ciałko pomogły właśnie płatki. Teraz piorę tylko w płatkach i boję się
      trochę przejść na Lovelę. Spróbuj prać tak przezok. 2 tyg. i zobaczysz. Na
      pewno to nie zaszkodzi. Na pełne pranie w pralce rozpuszczam 2 łyżki płatków w
      gotującej się wodzie, wlewam do komory. Pamiętaj o dodatkowym płukaniu w b.
      ciepłej wodzie!
      Leszcz
      • ania77 Kasiu.... 12.02.06, 19:09
        Kasiu wypróbuj, ale chce Ci powiedzieć ,że moja córunia też miała idealną skórę
        pod pieluchą ale...do czasu,tam już też pojawiły się zmianysad(((((((najpierw w
        pachwinkach a potem gdzie indziej,na razie na pośladkach jest spokój.Myślę że
        to nie to...Skóra noworodka jest o wiele bardziej wrażliwa i nic by się nie
        działo wcześniej?Przez rok?A nie zauważasz jakichś zależności pokarmowych,że
        np. po zjedzeniu czegoś to zaognia się?U nas generalnie od 1,5 miesiąca to nie
        schodzi w ogóle tylko rozprzestrzenia się,na początku zaatakowało nóżki,potem
        rączki,buzię i brzuszek na dole.Jest tego coraz więcej a ja już zgłupiałam:
        (((Chwytam się wszystkiego i nic to nie daje.Zupełna dezorientacja.
    • irenka71 Re: DO MAM DZIECI UCZULONYCH NA PROSZEK DO PRANIA 12.02.06, 19:57
      wiem napewno że lovela uczula.ja jeszcze w ciąży kupiłam lovele i chciałam
      wyprać ciuszki dla malucha i po tym praniu dostałam na rękach mega wysypki a
      nie jestem alergikiem.teraz mojemu małemu alergikowi piorę w płatkach mydlanych
    • joaska26 Re: DO MAM DZIECI UCZULONYCH NA PROSZEK DO PRANIA 12.02.06, 20:27
      Moja Emilia ma wysypki od urodzenia.Najbardziej na buzi i szyi. Bardzo póżno
      wprowadziłam stale pokarmy bo bałam sie alergii pokarmowej. karmie przede
      wszystkim Bebilonem Pepti 1.Wysypka zginęła gdy zaczęłam używać płatków zamiast
      proszku. Ale wczoraj nagle ni stąd ni zowąd buzia czerwona jak indyk!? Pranie w
      płatkach, nowych pokarmów brak a więc????ja juz tracę kontrolę nad tym
      wszystkim....
    • chalsia Re: DO MAM DZIECI UCZULONYCH NA PROSZEK DO PRANIA 13.02.06, 02:33
      Najbezpieczniejsze (ale oczywiście nie w 100% bezpieczne) są płatki mydlane.
      Trzeba stosować przez min. 3-4 tyg, płukac podwójnie.
      Mój syn jest uczulony na Jelp oraz Lovel kolorowy. W związku z czym od dawna
      stosuję do całego prania w domu Lovel biały i na szczęście nie uczulił się na
      niego.
      Chalsia
      • ania77 Re: DO MAM DZIECI UCZULONYCH NA PROSZEK DO PRANIA 13.02.06, 07:46
        No ale żeby po roku czasu się uczulić to chyba mało prawdopodobne.....Zwłaszcza
        że skóra nworodka jest o wiele bardziej wrażliwa niż rocznego dziecka.No nie
        wiem..
        • chalsia Re: DO MAM DZIECI UCZULONYCH NA PROSZEK DO PRANIA 13.02.06, 08:25
          Można się uczulić w dowolnym momencie życia. Ja miałam ze 25 lat jak się
          uczuliłam na metale nieszlachetne. A jedna z mam tu pisała, że jej matka w
          wieku ponad 60 lat uczuliła się na kakao.
          Chalsia
    • abbra Re: DO MAM DZIECI UCZULONYCH NA PROSZEK DO PRANIA 13.02.06, 08:12
      Kasiulka , spróbuj zamienić Oilatum na Balneum Hermal . Po Oilatum moja córka
      bardzo się drapała i miała krostki . Dopiero Balneum wygładziło jej skórę .
      Poza tym piorę jej wszystko w Jelpie ( płuczę też w płynie Jelp ) .
      W przedszkolu pościel jest prana w zwykłym proszku - i moja córcia w miejscach
      nie osłoniętych piżamką ma często suchą skórę z krosteczkami .
      Pozdrawiam .
      • agular moj synek ma uczulenie na proszek 15.02.06, 17:34
        juz wyeliminowalam mu zdiety wszystko...przeszedl na sam Nutramigen i ciagle
        wysypka na całym ciele tylko pod pieluszką bez krodtek i w miejscach gdzie
        ubranko nie dotyka..jak bylo lato to do łokcia wysypka bo nosil krotki rekaw u
        body tylko chlodniej to od razu wysypka na calych rekach oprocz dloni i
        faktycznie jak zaczelam prac w platkach mydlanych to po wysypce ani sladu smile
        tylko platki nic nie dopieraja a ubranka szarzeją sad ale maluch NARESZCIE SIE
        NIE DRAPIE smile i to najwazniejsze smile
    • dzandzan Re: DO MAM DZIECI UCZULONYCH NA PROSZEK DO PRANIA 20.02.06, 16:07
      sMARUJ DZIECKO ZWYKŁYM KREMEM BAMBINO NAPRAWDĘ JEST SUPER, TYLKO CZĘSTO. jA STOSOWAŁAM RÓŻNOŚCI I NIC TAK NIE POMOGŁO.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka