Dodaj do ulubionych

Budujemy dom - dla alergika

02.03.06, 08:58
No właśnie, rozpoczynam etap wykończenia domu. Jeżeli macie jakieś rady,
doświadczenie, albo uwagi na co szczególnie zwrócić uwagę, bardzo proszę o
rady. Są pewne oczywiste rzeczy, tzn: bez dywanów i wykładzin, bez zasłon,
odpowiednie farby do ścian.Ale jak jest z lakierem do parkietów - nistety nie
wiem. W/g. mnie te ekologiczne (pachnące grzybkami) są po prostu słabe i
szybko się wycierają.A po takim zwykłym - będzie, czy nie bedzie uczulenia?
Jasiek reaguje na wszystkie srodki czystości typu np.Ajax, łącznie z płynami
do mycia szyb. Więc wszystko myję płynem do prania Bebi w odpowiednim
rozcieńczeniu.
Czekam na wszystkie sugestie i "przetestowane" w waszych rodzinkach sposoby
odnośnie pościeli, materaców, materiałów tapicerskich, mebli itp. Może to
będzie taki poradnik dla świeżych mam alergików, ale tych bardziej
uświadomionych też.
Pozdrawiam - Dorota.
Obserwuj wątek
    • kerstink Re: Budujemy dom - dla alergika 02.03.06, 09:20
      Przede wszystkim zadbaj, bys mogla rozszczelnic okna.

K.
      • dorismam Re: Budujemy dom - dla alergika 02.03.06, 10:11
        Dzięki. Jest taka opcja - poprzez przekręcenie klamki nie do końca, właśnie sie
        dowiedziała.
    • nowajulka Re: Budujemy dom - dla alergika 02.03.06, 10:23
      Kanapy i foltele - dobrze, aby były z gładkiego materiału, który możesz wyprać
      w pralce - Ikea ma takie
      Dywany - zamiast nich mozna kupić do pokoju dzieciecgo grubą, gładka narzutę na
      duże łóżko, która mozna raz w tygodniu wyprać
      Żaluzje - bradzo trudno je czyścić
      Szafki - lepiej zamiast regałów kupić takie z dzrzwiami szklanymi lub zwykłymi,
      aby chowane bibeloty, płyty, kasety mniej sie kurzyły. Nowe szafki powinny
      się "przewietrzyć, zanim zamieszkacie w domku.........
      Rzeczy wiklinowe, słmoiane ozdoby lepiej sobie darować......
      Kwiaty - my ich nie mamy - gromadza pleśn
    • xxxinkaxxx Re: Budujemy dom - dla alergika 02.03.06, 10:43
      jesli kaski wystarczy baardzo polecam odkurzacz centralny, niekwestionowanym
      plusem tego rozwiazania jest to ze rura wylotowa umieszczona jest na zewnatrz,
      nie zastapi tego zaden filtr, nawet hepa smile

odradzam panele podlogowe- zawieraja mnostwo chemii

dla alergika najlepsze sa zapewne plytki terakotowe w calym mieszkaniu, ale ja
      osobiscie nie lubie zimnej podlogi, mamy wiec drewno z ekologicznym lakierem,
      po prawie 3 latach nie zauwazylam aby sie wycieral (ale nie jest tzw wodny)

na etapie wykonczenia rada moze byc zbyt pozna- ale warto przekonsultowac ze
      specjalista prawidlowy system wentylacji, cyrkulacji powietrza, ilosci kratek
      wentylacyjnych, wysokosc komina itp

my mielismy, jak sie okazalo za niski komin wentylacyjny i sie "cofalo"..... smile

pozdr
      • kerstink Re: Budujemy dom - dla alergika 02.03.06, 10:45
        Tobie sie sprawdza ten odkurzacz centralny, mam na mysli pod katem uzytkowym dla
        Pani domu ?

K.
        • xxxinkaxxx Re: Budujemy dom - dla alergika 03.03.06, 18:14
          sprawdza! zamiast ciagania ciezkiego sprzetu, chodze sobie 'jak dama'- z sama
          rura smile

przyoszczedzilam na takiej klapce przy podlodze w kuchni, gdzie mozna zamiesc
          okruchy i sie wciagna, a teraz zaluje .....
          • kerstink Re: Budujemy dom - dla alergika 04.03.06, 22:51
            Dzieki.
            K.
    • gutekjr Re: Budujemy dom - dla alergika 02.03.06, 11:03
      U nas w domu mamy płytki z ogrzewaniem podłogowym (bez sypialni), u dzieci w
      pokoju jest korek (ma się go nie czepiać grzyb,pleśń itp.), klej do niego
      potwornie śmierdział, ale wprowadziliśmy się jakiś miesiąc po klejeniu. Korek
      robi wrażenie ciepłego w dotyku i dzieciaki przy zabawie siedzą bezpośrednio na
      nim Mamy przygotowane wszystko do odkurzacza centralnego, ale z braku kasy
      takiego jeszcze nie mamy. U mojego brata to funkcjinuje już z dwa lata i poza
      tym, że jest długa rura,to minusów raczej nie ma. U nas okna są całkiem
      zaszczelnione, ale mąż zrobił wentylację z zewnątrz z założonym filtrem, w
      każdym pomieszczeniu są kratki wentylacyjne i raz na kilka godzin powietrze w
      domu ma się wymieniać. Szczegółów technicznych nie znam,ale jak będziesz
      zainteresowana to daj znać. Na okna chcemy założyć rolety, u dzieci takie
      podgumowane, mam nadzieję, że będą się dobrze czyścić. Przy rurach do łazienki
      mamy założone filtry na wodę firmy Formaster. Wkłady trzeba wymieniać średnio co
      miesiąc, dobrze likwidują np. chlor. Na ścianach mamy farbę Śnieżki z serii
      Disney i jesteśmy z niej zadowoleni - szybko wywietrzała, zmywa się. Tylko zaraz
      po malowaniu kolory były baaardzo bajkowe, ale całe szczęście gdzieś do miesiąca
    • gutekjr Re: Budujemy dom - dla alergika 02.03.06, 11:08
      zbladły. Mebli mamy mało - z pokoju wydzieliliśmy garderobę z zasuwanymi
      drzwiami, na łóżkach mamy pokrowce antyalergiczne, na razie żadnej kanapy i
      foteli (no money). Do sprzątania w domu, również łazienki używam tylko płynu do
      mycia naczyń i płynu do szyb (ale przy myciu okien dzieci nie ma). Mąż chce
      jeszcze założyć filtr wewnątrz komputera, bo też jakby się z niego kurzyło. To
      chyba tyle. Miłego kończenia własnego gniazdka smile).
      Pozdrawiam
      Dorota
    • mamaksinka Re: Budujemy dom - dla alergika 02.03.06, 12:01
      My malowaliśmy parkiety lakierem Bona Traffic, podobno ekologiczny, zapach
      rzeczywiście w porównaniu z lakierami starego typu o wiele mniej wyraźny. Na
      razie minęło 1,5 roku, niewielkie zarysowania widać np. przy biurku, gdzie
      pracuję, no ale tam często szuram krzesłem. Mam porównanie z innym lakierem
      ekologicznym, którego nazwy nie pamiętam, ale którego cena była zdecydowanie
      niższa wink - tam na podłodze było widać plamy po wodzie, która wyciekła spod
      kwiatka i stała parę godzin.

Lakier tradycyjny odradzam zdecydowanie. Rozmawiałam kiedyś z człowiekiem, który
      zaowodowo zajmuje się cyklinowaniem i lakierowaniem i mówił, że jak cyklinuje
      takie stare podłogi, gdzie lakier był kładziony 10-15 lat temu, to nadal czuć
      ten smród...

• dorismam Re: Budujemy dom - dla alergika 02.03.06, 16:00
        NOWAJULKA - Czy gładki materiał to masz na myśli o jednolitej (nie pofalowanej)
        strukturze powierzchni (ale to zabrzmiało).
        Kwiatów nie mam teraz i mieć w domu nie bedę. Ale co z trawnikiem i kwiatami
        wokół domu?
        ..XINKAX..:
        Odkurzacza centralnego nie bedziemy zakładać - ja żadko odkurzam, za to raz
        dziennie ściągam cały kurz z podłóg część podłogi i spłukuję pod bieżącą wodą,
        moczę w płynie wyciskam dokładnie) i ściągam następny kawałek. NIE MOPOM - mam
        taką "szczotkę" podobną do tych w szpitalach, płaska powierzchia i wys. 1 cm,
        na którą zakłada się materiał na gumkach.
        Panele - właśnie w sypialniach planowaliśmy panele (póki dzieci małe, bo
        zniszczą, a potem zmienimy na parkiet)- ale teraz to zmiana planów.
        GUTEKJR: kiedyś zastanawialiśmy sięnad korkiem, ale teraz temat wraca - jaki
        rodzaj macie u siebie (wiem, że są przeróżne min. jakieś lakierowane).
        Wentylacja: poprosze o szczegóły, jeżeli jest to coś innego niż zwykła, ale
        dobrze zrobiona wentylacja ciśnieniowa. Kratki w pokojach są do OGRZEWANIA
        KOMINKOWEGO. No właśnie co wiecie na ten temat.
        Rolety gumowane - polecam - mam w dotychczasowym mieszkaniu.
        Dzięki i czekam na dalsze rady
        • ana256 Re: Budujemy dom - dla alergika 02.03.06, 21:18
          płyn do mycia ( wszystkiego) i do mycia naczyn frima SONET - polecam, są
          świetne. Maja tez proszki do prania.
          • dorismam Re: Budujemy dom - dla alergika 03.03.06, 11:40
            A co wiecie nt. klimatyzacji. Planowałam założyć w 2 sypialniach (od str. poł-
            zach), bo latem gorąco. Ale słyszałam bardzo różne opinie. Oczywiście filtry
            byłyby często wymienianie, ale .... no właśnie nie wiem?
            • ana256 Re: Budujemy dom - dla alergika 03.03.06, 18:20
              Filty trzeba pilnowac ! Nie wiem jakie rodzaje filtrów stosuja w klimatyzacji?
              Gdzieś na jakiejś stronie widziałam info architekci - dom alergika spróbuj tak
              poszukać. W fachowych pisamach o architekturze powinno cos byc. Może poszukaj
              formu architekci?
            • xxxinkaxxx Re: Budujemy dom - dla alergika 03.03.06, 18:21
              my mamy klime, ale odkad na swiecie zuzka - nie uzywamy..... wyczyszczona,
              zdezynfekowana czeka na lepsze czasy...

gdybym wiedziala, ze bedziemy mieli w domu takiego alergika nigdy bym tej
              klimatyzacji nie zrobila- plesn nie jest tylko w filtrach, ale w rowniez w
              przewodach, nie da sie do konca uniknac hodowli i rozpylania plesni

• gutekjr Re: Budujemy dom - dla alergika 03.03.06, 19:14
          Odnośnie korka: mamy firmy ipocork, sprzedaje go Dom Korkowy
          (www.domkorkowy.com.pl). Nasz nazywa się Riga i ma lakier połyskliwy - może być
          korek surowy, z lakierem matowym albo połyskliwym. Kupowaliśmy w małym sklepiku
          z wikliną, gdzie mieli bardzo dobre ceny i akurat trafiła się promocja "resztek"
          z Domu Korkowego. Braliśmy ok. 15 m kwadrat. i zapłaciliśmy 50 zł za metr (bez
          faktury), wtedy ten korek kosztował powyżej 70 zł. Chcieliśmy z lakierem
          matowym, ale ponieważ udało się z połyskliwym, mamy taki. Klej był mocniejszy
          (gdzie się płytkę przykleiło tam została smile)- fakt, że smierdział przy
          klejeniu, ale tydzień się porządnie wietrzyło i było ok. Jest super w utrzymaniu
          czystości, cieplejszy w dotyku od normalnej podłogi i wizualnie też.
          Jeżeli chodzi o wentylację, to jak tylko mąż wróci, to zagonię go do pisania smile)
          Pozdrawiam - Dorota
          P.S. Odnośnie odkurzacza centralnego - ja nie mam wykładzin, chodników itp, ale
          będę go używać bo męczy mnie gonitwa ze szczotką na 70 m kw. przynajmniej raz
          dziennie. I będzie można poodkurzać spokojnie materace, no i nie będzie się kurz
          unosił, tak jak w trakcie zamiatania.
        • gutekjr Re: Budujemy dom - dla alergika 11.03.06, 21:03
          I wreszcie odnośnie wentylacji (sorry, że dopiero teraz, ale mieliśmy w domu grypę):
          Ogrzewanie kominkowe - zatkac, poniewaz zawsze przenosi sie tamtedy jakis kurz itp.
          Wentylacja - okna i drzwi wejsciowe, balkonowe calkowicie szczelne, bez
          mikrowentylacji. Jeden wlot powietrza z zewnatrz, najlepiej w centralnej czesci
          mieszkania lub rozprowadzony kanalami do pokojow - ma to te zalete ze mozna
          zalozyc filtry. W kazdym pokoju, garderobie, lazience, kuchni itp kratki
          wentylacyjne, aby powietrze moglo se wyleciec. Nalezy tak wszystko
          zaprojektowac, aby uzyskac wymiane powietrza w pokojach mieszkalnych 2-3 x na dobe.
          Jak będziecie mieć pytania, to pisz - 50 % rodziny już zdrowe, to szybciej
          odpiszemy.
          Pozdrawiam
          Dorota
    • jk64 Re: Budujemy dom - dla alergika 04.03.06, 20:35
      mam pytanko bo mam tez syna alergika przeczytalam ze dobrze jest sprzatac
      mieszkanie nie uzywajac zadnych srodkow tylko plyn do naczyn moj synek ma 10-
      mies i ma tez alergie kontaktowa czy lazienke tez najlepiej sprzatac plynem do
      naczyn(do lazienki nie wchodzi)no i jak z podlogami do tej pory np.zlew w
      kuchni mylam Cifem a jak ten plyn nazywa sie prosze o rade
      • dorismam Re: Budujemy dom - dla alergika 06.03.06, 11:42
        ..xinkax.. - dzieki, no to jeden wydatek z głowy - klimatyzacji nie będzie.
        gutekjr - w sobote widziałam podłogi korkowe, mi sie podobały, ale mojemu M
        nie. Zaraz zobaczę ofertę na streonie, którą podałaś. Może znajdzie się jakiś
        korek bez takich dużych (nie wiem jak nazwać) w drzewie to są słoje (takie
        ciemne otoczki).
        jk64 - ja wszystko myję płynem do prania na bazie płatków mydlanych BEBI
        rozcieńczam w ciepłej wodzie. Wszystko ładnie czyści, łącznie z lustrami i
        szybami-okna, nawet podłogi - parkiet (nie niszczy lakieru). Lustra przecieram
        wodą z płynem, a potem tetrą do sucha. Natomiast w łazience raz na jakiś czas
        używam odkamieniacza, który dokładnie spłukuję, no i WC - Domestosem (jak
        dziecko śpi).
    • mamciabb Re: Budujemy dom - dla alergika 06.03.06, 15:00
      A wiec ja przeszłam już przez ten etap. Nie na wszystkie mije pomysły
      wystarczyło nam kasy. To co my zrobilismy to:
      1. okna które sa rozsczelniane
      2. Od. centralny z tym ze ja i tak za każdym razem czyszcze ten pojemnik
      3. na podłodze jest parkiet malowany lakierem wodnorozcienczalnym, ale takim
      specjalnym do sal gimnastycznych. Nie pamiętam nazwy kleju, ale też był jakiś
      specjalistyczny, kosztował znacznie wiecej niz te ktore mozna kupis w marketach
      budowlanych. Po połozeniu podłogi i jej lakierowaniu do momentu kiedy się
      wprowadziliśmy minęło prawie trzy miesiące.
      4. w kazdym pokoju ( nawet pomieszczeniu ) zrobiona jest wentylacja.
      5. piec sterowany jest centralnym termoregulatorem, ale poszczególne
      kaloryfery maja równiez termoregulatory.
      6. w oknach z załozenia zrobione były zaczepy na żaluzje, łatwo demontowalne do
      mycia.
      7.W kuchni jako blat w który osadzony jest zlew zastosowaliśmy blat kamienny (
      zawsze bałam się że z upywem czasu bedzie jakis grzyb )8.
      8.Zrezygnowaliśmy z kominka wewnętrznego ( bałam się dymu, a nawet bardziej tej
      sadzy którą tak naprawde widać na scianach dopiero wiosną - w poprzednim domu
      miałam kominek)na rzecz kominka tarasowego naa zewnątrz
      9. w domu jest pralnia połączona z suszarnią i tam sa specjalnie uszczelnione
      drzwi - składowanie ubrań to dla mnie rozmnażalnia "syfów ", a suszenie ich to
      wilgoć)
      10.zobaczysz, pyły budowlane wydostaja się zse wszystkich zakamarków jeszcze
      długo po tym jak się wprowadzicie dlatego jeśli chodzi o sprzatanie przed
      wprowadzeniem się to odkurzałam wszystko łacznie z sufitami.
      Najgordsze sa jednak pyłki pod listwami podłogowymi.
      Teraz do sprzatania najlepsza jest woda z odrobina octu i wietrzenie smrodu po
      tej wodzie.
      trzeba tez sobie kupic specjalne scierki do mycia okien i wycierania mebli (
      dwie sdztuki to koszt ok.9 PLN.
      Jak mi cos przyjdzie do glowy to napisze.

Pozdrawiam

• dorismam Re: Budujemy dom - dla alergika 09.03.06, 10:13
        mamciabb, a w jakim okresie po wybudowaniu się wprowadziliście (u nas mury
        stoją od zeszłego lata, mam nadzieję, że wystarczająco wyschną). Piszesz,że
        czekaliście 3 m-ce po lakierowaniu podłogi, a ściany malowaliście przed
        podłogami (chyba tak się robi)- jak potem pozbyłaś sie kurzu i pyłu ze ścian -
        (na mokro?) to mnie wkurza, bo przecież, czy parkiet, czy dechy drewniane to i
        tak trzeba cyklinowa i jest mnóstwo pyłu.
        Niestety nawet blat kamienny w kuchni nie ochroni przed grzybem, bo pod
        brzegiem zlewu jest uszczelka, która parcieje i grzyb gotowy. Też tak myslałam
        jak 6 lat temu wprowadzałam się do mieszkania.
        Kominek - zdecydowaliśmy się, robimy z płaszczem wodnym (ogrzewanie wody c.o.),
        bo tego pylącego się obawiam.

Do mycia okien polecam, albo taki specjalny papier - niepylący albo tetrę do
        wycierania do sucha. A jakich specjalnych ścierek używasz do czyszczenia mebli.
        Dzięki
    • chalsia Re: Budujemy dom - dla alergika 12.03.06, 13:24
      a tu link do duzego wątku na ten temat.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=21008951&a=21069150
      Chalsia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka