Dodaj do ulubionych

olej kukurydziany?

20.03.06, 17:51
uczula czy nie?
i czy jak dzieck jest uczulone na kukurydzę to równa się też olejowi
kukurydzianemu?
bo u nas kasza kukurydziana pod znakiem zapytania, więc zastanawiam się, czy
odpuścić sobie rzeczy, które mają w składzie olej kukurydziany?
jaska
Obserwuj wątek
    • mamaksinka Re: olej kukurydziany? 20.03.06, 17:56
      Olej teoretycznie mniejsze szanse, że uczuli. Tak teoretycznie to olej w ogóle
      nie uczula smile
      Ale to tylko teoria, czego przykładem moje dziecko, które nadal nie może jeść
      oliwy z oliwek...
      Ja bym się najpierw upewniła, że sama kukurydza (kasza) nie uczula.
      A jaką kaszę dawałaś? Przypadkiem nie kleik Nestle? Oststnio zaczęli dodawać do
      niego wit. B6, więc już nie jest taki dobry do testowania.
      • jaskag Re: olej kukurydziany? 20.03.06, 20:58
        próbowałam kleiku Nestle ale ze starej serii - bez dodatków tylko kukurydza i
        buzia była nie taka ale mały ząbkował, potem próbowałam flipsy kukurydziane i
        znów buzia nie taka ale lekarka mówiła, ze może chrupki którymi umazał buzie go
        podrażniły, a trzeci raz ugotowałam kaszę kukurydzianą z eko sklepu i znów ta
        buzia - nie wysypka tylko szorstkie grudki gdzieniegdzie (? zabij mnie nie wiem
        jak to się pisze smile))
        oczywiście próby robiłam w odstępie miesięcznym - z brzuchem było ok, kupa też,
        nastrój bez zarzutu tylko ta buzia
        dawno nic nie dawałam kukurydzianego, nie wiem, czy jeszcze raz próbować, bo
        mały ma skórę taką sobie i póki co tropię, o co chodzi, bo Antek je dosłownie
        kilka rzeczy, czyli: dynię, indyka, kaszę jaglaną, gryczaną, oliwę z oliwek i
        sinlac, pije wodę
        ciężka sprawa
        jaska
        • mamaksinka Re: olej kukurydziany? 21.03.06, 13:51
          Jest taka hipoteza, że olej to tłuszcz, więc nie uczuli smile Ja wczoraj zrobiłam
          trzecią próbę z oliwą z oliwek, eko, super, u mojego 19 mies. synka. Efekt -
          wysypka po kilku godzinach.
          Skoro Antek je oliwę, to może jakieś warzywko testuj lepiej? Buraka? Brokuła?
    • kerstink Jaskag 21.03.06, 14:04
      Prosze przypomnij mi: czy Antka nie mialas leczyc na Candide ? Moze zle
      pamietam, zalozmy ze jednak. To co robi ten Sinlac nadal w waszej diecie ? A w
      innym miejscu piszesz, ze dajesz mu do kaszy glukoze. No rozumiem, ze nie masz
      dla niego owocow, ale glukoza mu te owoce tez nie zastepuje. Poza tym ten
      Sinlac: u mojej corki policzki byly spuchniete i czerwone wlasnie po nim.
      Wymagalo to wyjazdu do babci, gdzie nie bralam Sinlacu a policzki w ciagu
      tygodnia byly ok. Oczywiscie wasz przypadek to ciezszy, ale po co mu dajesz tyle
      slodyczy ? Czy czytalas kiedys sklad Sinlacu ?

K.
      • jaskag Re: Jaskag 21.03.06, 19:37
        ja nie leczę dziecka na candidę - u nas wyszło u pani kamirskiej candida
        albicans jeden plus, czyli nieliczne (po antybiotykach) ale mój mały od wielu
        miesięcy bierze enterol i lekarze powiedzieli, ze nie mam leczyć tej candidy, bo
        to norma, zwłaszcza po antybiotykach,
        wiem, ze zaraz napiszecie, ze enterol to grzyb i nie wolno, ale to bzdura -
        enterol to dobry grzyb i leczy też candidę, a poza tym według badań to
        najskuteczniejszy probiotyk (według gastrologa z działdowskiej), a ja mu wierzę
        jaska
        • kerstink Re: Jaskag 21.03.06, 20:51
          Faktycznie, teraz sobie przypominam, ze ten jeden plus ciebie nie zmartwil.

U mnie to tylko corka miala dwa plusy, cala reszta tylko jeden plus a mimo to
          wlaczylismy diete plus Sanum u dzieci, cos innego u doroslych. A mimo tego
          malego plusika teraz lekarka zaordynowala mi leczenie grzyba przewodu
          pokarmowego, z jakims odkwaszaniem i odtruwaniem plus dieta bezglutenowa - z
          powodu zmian skornych na rekach. Wiec nie bylabym taka pewna, czy nie ma jednak
          problem z Candida u twojego syna, szczegolnie po ostatnich antybiotykach. W
          takiej sytuacji jak przedstawisz na forum kazda ewentualnosc bym brala pod
          uwage, i w pierwszej kolejnosci bym wyrzucila slodyczy - inaczej Sinlac i
          glukoze nie mozna nazwac, tym bardziej ze one sa wypelniaczami.
          K.
    • nowajulka Re: olej kukurydziany? 21.03.06, 15:42
      Czy Wy się leczycie na candidę ?Jeżli tak, to nawet olej odpoada. Bo kukurydza
      może tylko wzmacniac objawy, podobnie jak ziemniaki, buraki czy gotowana
      marchew.
      • dorismam Re: olej kukurydziany? 22.03.06, 17:02
        Dziewczyny nie popadajmy w skrajności. Jeżeli dziecko jje niewiele, to przecież
        nie odbierzemy mu tego (bo grzyb na +). Trzeba wybrać tzw. mniejsze zło. Oni sa
        pod opieką dobrych lekarzy i im zostawmy leczenie dziecka. Chociaż zawsze
        wszystkie uwagi moga naprowadzić na jakiś trop.
        • nowajulka Re: olej kukurydziany? 22.03.06, 17:05
          Jak w skrajności ? Istnieje wiele olejów, nie tylko kukurydziany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka