Dodaj do ulubionych

Testy a Zyrtec

13.04.06, 15:31
Odebrałam właśnie wyniki testów z krwi mojego synka (panel mieszany).
Wszędzie same 0. Niestety nie zostałam poinformowana o tym, że należy
odstawić Zyrtec przynajmniej na tydzień przed pobraniem krwi. Naraziłam
dziecko niepotrzebnie na stres, zapłaciłam 150,- zł i nic z tego. Wyniki mogą
być fałszywe - powiedziała pani z laboratorium. Tak to u nas jest niestety.
Jak się sama czegoś nie dowiesz to Ci nie powiedzą. A tak mi zależało na tym
badaniu. Pomijam fakt, że czekałam na wynik 3 tygodnie. Jestem wściekła. Co
Wy na to e-mamy? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • myszka355 Re: Testy a Zyrtec 13.04.06, 16:12
      moim zdaniem samo laboratorium powinno cie poinformowac jak sie przygotowac do
      badania-dlaczego nie zapytałas?nie doszukuj sie teraz winy to nie ma sensu
      odstaw lek i powtórz badania-mam pytanie konsultowałas to chocby z pediatra?
      jesli tak to on juz powinien cie pouczyc-rada;-jesli zazywa dziecko inne leki
      tez to skonsultuj bo słyszałam ,ale nie jestem pewna ze sa tez inne leki ktore
      trzeba na kilka dni odstawic
    • marki0 Re: Testy a Zyrtec 13.04.06, 16:19
      no co lżejszą masz kieszeń o 150zł i tyle! Ja już nie raz sie wpakowałam, bo
      mnie lekarz czy laborantka nie poinformowali o tym czy o tamtym! A przecież ja
      nie musze wszystkiego wiedzieć! Faktyczne wszystkie leki na alergie oraz wapno
      czy inne z jego dodatkiem powinno sie odstawic na 2 tyg przed testami. Jednak
      mój np ma tak sina alergię ze bez leków nie moze funkcjonowąć i odstawiam je
      zaledwie na 2 dni prze testami a i tak wychodza mu silne uczulenia. A co do
      testów z krwi to one nie są zbyt miarodajne i to chyba szkoda kasy na nie.
      Mojemu np wyszło że nie ma alergi na mleko a jak je mu podaółam dostawał
      zapaści.Co ty na to? A nie mogł tych badań zrobić na skierowanie?
      • magga7 Re: Testy a Zyrtec 14.04.06, 10:27
        Żadna z nas nie musi wiedzieć i sama się dowiadywać jak przygotować dziecko do
        badania. Obowiązek powiadomienia pacjenta o tym leży po stronie personelu
        medycznego. A pieniędzy pewnie że mi szkoda, jednak bardziej szkoda mi dziecka,
        które niepotrzebnie stresowałam kłuciem. Co do samych testów z krwi to
        faktycznie zastanawiam się czy warto się ich wynikami sugerować w doborze
        jedzenia dla dziecka. A skierowania na testy z krwi nie dostałabym od mojego
        alergologa. On jest zwolennikiem testów skórnych, które w najbliższym czasie ma
        wykonać u mojego dziecka.
    • nowajulka Re: Testy a Zyrtec 13.04.06, 20:34
      Dystrybutor zyrtecy twierdzi, że leku nie trzeba odstawiać przed testami z
      surowicy. Inaczej jest w przypadku testów skórnych - te powinno się odstawić na
      3 dni przed badaniem.
      • korneliap Re: Testy a Zyrtec 14.04.06, 07:23
        ja wczoraj robilam panel pokarmowy mojej 2 letniej corce a tez dostwala
        wczesbiej Zyrtec sad
        • nowajulka Re: Testy a Zyrtec 14.04.06, 10:17
          No i jak ? Wyszło coś ?
        • magga7 Re: Testy a Zyrtec 14.04.06, 10:29
          Korneliap, jak odbierzesz wyniki to napisz koniecznie co wyszło.
          • akaja Re: Testy a Zyrtec 14.04.06, 11:44
            Leków antyhistaminowych nie trzeba odstawiać przed badaniami z krwi.
            Ta pani z laboratorium opowiadała jakieś idiotyzmy. Leki antyhistaminowe
            odstawia się tylko przed testami skórnymi albo przed próbami prowokacyjnymi
            stosowanymi w diagnostyce astmy oskrzelowej, alergii pokarmowej.
            • magga7 Re: Testy a Zyrtec 14.04.06, 11:49
              Do Akaji - taką informację posiadasz od lekarza? Robiłaś może testy z krwi
              swojemu dziecku?
              • akaja Re: Testy a Zyrtec 14.04.06, 18:31
                Sama jestem lekarzem. To ,że testy alergiczne z krwi można robić na
                antyhistaminikach jest pewne na bank.
            • nowajulka Re: Testy a Zyrtec 14.04.06, 11:50
              Moja koleżanka robiła Dziecku testy na Zyrtecu i wyszły. Pozytywnie,
              oczywiście.
              • magga7 Re: Testy a Zyrtec 14.04.06, 12:17
                Pozytywnie - czyli wyszło że dziecko jest uczulone na pewne alergeny?
                • nowajulka Re: Testy a Zyrtec 14.04.06, 14:28
                  Tak, wyszły alergie zarówno pokarmowe jak i wziewne. Mały ma 3,5 roku, był na
                  Zyrtecu. To mnie skłoniło to skontaktowania sie z dystrybutorem, który
                  poinformowal, że zażywanie leku nie jest przeciwskazaniem do wykonania testów z
                  surowicy. Mam to "na piśmie"
              • korneliap Re: Testy a Zyrtec 15.04.06, 15:18
                no to dobrze ze Zytrec mozna brac przed badaniem
                Nam wyszly same zera.
                Szczerze mowiac myslalm jedank ze cos wyjdzie bo mala ciagle ma zapalenia uszu
                a to podobno moze miec podloze alergiczne.
                Jak wyszly same zera to nie wiem z czym juz walczyc a mala musi mieckolejny
                drenaz uszka sad

A w ogole moja mała ma 2 latka i 1 tydzien Moze jest jeszcze za mala na takie
                badania? Czy to jest wiarygodne?
                • mata_haari Re: Testy a Zyrtec 15.04.06, 17:32
                  My pierwsze testy z krwi (na lekach) robiliśmy gdy Mały miał zaledwie 5 m-cy. U
                  nas testy te, jak i każde następne, zawsze wychodziły. Wszystko pokrywało się z
                  moimi obserwacjami, a dodatkowo dowiedzieliśmy się paru ciekawych rzeczy. Ja
                  polecam testy. Naprawdę mogą pomóc.
                  • nowajulka Re: Testy a Zyrtec 15.04.06, 18:50
                    Czesć Mata !!!!!
                    • mata_haari Re: Testy a Zyrtec 17.04.06, 03:33
                      Cześć!!!
                • nowajulka Re: Testy a Zyrtec 15.04.06, 18:49
                  Jak ma częste infekcje uszu to spradż candidę.
    • pacynka27 Re: Testy a Zyrtec 18.04.06, 14:17
      Nam mówili w labolatorium żeby odstawić leki na tydzień przed pobraniem krwi.
    • bobinia Re: Testy a Zyrtec 18.04.06, 15:36
      mój synek ma półtora roku. W styczniu miał pobieraną krew w szpitalu na IgE
      całkowite: zarówno lekarz alergolog jak i pielęgniarki pobierające krew
      powiedziały że nie trzeba odstawić Zyrtecu. Leku nie odstawiłam a wynik wyszedł
      zatrważający: norma dla dziecka w tym wieku 17,2 a mały ma 190 ! Miał też
      prywatnie pobieraną krewkę tzw. pollycheck za 150 zł i również nie kazano
      odstawić zyrtecu - wyszlo na sierść kota i psa i śladowo na białko jaja
      kurzego. Myślę więc że zyrtec nie fałszuje wyników skoro potwierdziły to w moim
      przypadku cztery niezależne osoby. A gdyby fałszował to jakie IgE miałby mój
      syn? chyba ze 300?
      • magga7 Re: Testy a Zyrtec 18.04.06, 15:51
        Dziękuję za opinie. Większość z Was twierdzi (z różnych źródeł), że Zyrtecu nie
        trzeba odstawiać. Pocieszyło mnie to bardzo. Jeżeli tak jest faktycznie (a
        myślę że tak)to w takim przypadku pobranie krwi mojego dziecka nie było
        nadaremne. Teraz zastanawiam się w jakim stopniu te testy są wiarygodne. Wyszły
        przecież same 0,a uczulony na coś jest. Byłam pewna że na mleko, jajka, coś z
        pyłków.
        • nowajulka Re: Testy a Zyrtec 18.04.06, 16:57
          Są jeszcze testy płatkowe, które wykrywają alergię IgE niezalezną. Ale kiedy
          się je robi - musisz zapytać lekarza. Poza tym Dziecko może mieć nietolerancję
          pokarmową.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka