09.09.13, 12:31
Już drugi raz córka zgubiła soczewkę raz się znalazła, drugi raz nie, Co może być przyczyną nie płakała nie tarła oka a soczewka wypadła, czy jest źle dobrana nie pasująca do oka. Boje się że znowu zgubi, a wiadomo soczewka twarda kosztuje niemało
Obserwuj wątek
    • ujutno Re: soczewka 09.09.13, 13:07
      Najprawdopodobniej jest źle dobrana. Ale to nie jest pewne.
      Ja starałabym się o wizytę u okulisty/optometrysty. Warto sprawdzić jeszcze raz te parametry. Która to wasza soczewka od początku soczewkowania? Ile córka ma lat?
    • rodzice_karola Re: soczewka 09.09.13, 16:41
      U nas jest ten sam problem. Mamy juz trzecią soczewkę i nadal wypada. 14.09 jedziemy na wizytę do Wrocławia ( aktualnie jeździmy do Warszawy do dr Prost ) teraz po tylu próbach, płaczu dziecka i bezsilności zakładamy na śpiocha, dzięki temu Karolek jest spokojny. W ciagu całego - dość krótkiego soczewkowania, wykmowaliśmy ją zaledwie trzy razy, bo sama wypadała. Mam tylko nadzieje że uda sie dobrać tym razem. Taki wyjazd do Waeszawy nas mało nie kosztuje, choc tu nie chodzi o pieniądze ale naprawdę ręce opadają. Próbowaliśmy wielu metod, teraz Karol jest głównie w pozycji leżącej bo moze musi sie przyzwyczaić ale jak widać marny skutek, a dziecko ma 6 miesięcy i nie chce leżeć ciagle.
      • 22amelia Re: soczewka 09.09.13, 17:40
        Amelka nosi twarde soczewki od 6 lat, nigdy nie zdarzyło się nam, żeby soczewka wypadła. Teraz mamy soczewki z Wrocławia i też jest ok. Soczewka powinna być tak dobrana, że w każdej pozycji powinna pływać po źrenicy.
        • motylk-kk Re: soczewka 09.09.13, 19:52
          Asia ma 3 lata jest to nasza 1 soczewka w dodatku pożyczona od dr z Wrocławia (spectrum). Ma wadę krótkowzroczność -11 na lewe oko prawe zdrowe. Boje się że znowu zgubi a u nas pieniądze są ważne ponieważ mam jeszcze dwoje dzieci
        • rodzice_karola Re: soczewka 09.09.13, 19:59
          Nigdy ? Nam sie zdarzył jeden dzien w którym nie wypadła a tak to po kilka razy dziennie. Druga juz tak wypadała że co 3 minuty - to była mordęga aż nie została przejechana wózkiem. Czytałam że czasami dziecko ma za grube powieki albo dziecko poprostu jej nie akceptuje. Karol ma 6 miesięcy a w wieku 3,5 był operowany; w tym czasie dłużej czekamy na nowa soczewke niż ją nosi.
          22Amelia możesz nam napisac jak zakladaliscie szkielko, u kogo dobieraliscie i jaki problem miała Wasza córeczka ? My jesteśmy dopiero na początku tej drogi ....
          • 22amelia Re: soczewka 09.09.13, 22:56
            Amelka ma usunięte soczewki i krótkowzroczność ma korygowaną soczewkami twardymi, operowana była przez prof. Prosta miała 8 tygodni. Od 3 miesiąca życia nosi soczewki kontaktowe, więc mamy za sobą prawie 7-letnią drogę i powtarzam nigdy soczewka nie wypadła, czasami zsuwa się ze źrenicy, ale to też rzadko. Przez pierwszych pięć lat córeczka używała tylko soczewek, nie mieliśmy nawet awaryjnych okularów, później z powodu różnych perypetii dodatkowo miała okulary. Dziewczynka chodzi do przedszkola, na basen (pływa i nurkuje w okularkach pływackich), na tańce, czyli robi to wszystko co jej rówieśnicy. Gdyby soczewki nieustannie wypadały, nie mogłaby ich nosić, bo nie jest małym leżącym dzieckiem.
            Soczewki zakładamy ssawką, kiedyś "na leżąco" teraz już również "na siedząco". Przez pierwszych kilka lat soczewki dobierała z powodzeniem dr Prost, teraz jeździmy do Wrocławia i jest naprawdę bardzo dobrze.
            • rodzice_karola Re: soczewka 09.09.13, 23:09
              Karol ma PHPV lewego oczka, z tego co sie orientowalam i czytam problem z soczewka mają dzieci jednooczne. Dla mnie nie jest problemem założyć mu szkielko, problemem jest utrzymanie go w oczku. Od operacji minęło trzy miesiące a przed nami tyle lat rehabilitacji. Przeraża nas fakt że nie będziemy mu mogli w odpowiedni sposób pomóc, a na pewno nie chcemy rezygnować i sie poddawać.
      • ujutno Re: soczewka 10.09.13, 22:28
        Moja córka ma obecnie 2 lata i 3 miesiące. PHPV oka prawego, operowana u prof Prosta w wieku 4 miesięcy. Pierwszą soczewkę dobieraliśmy u dr. Prost i z nią mieliśmy ogromne kłopoty. Była źle dobrana. Jednak nie jest tak, że to jedyny powód z jakiego soczewki maluchom wypadają... Męczyliśmy siebie i nasze dziecko przez 4-5 miesięcy. Wizyta we Wrocławiu odmieniła nasze życie (może brzmi to pompatycznie ale wtedy fakt, że soczewka leżała cały czas tam gdzie powinna było dla mnie szczęściem nie do opisania).
        Wyższość soczewek miękkich nad twardymi była opisywana na forum niejednokrotnie. Soczewki twarde ani nie kształtują, ani nie masują. Ich zalety to:
        - mała średnica co jest niezwykle ważne przy zakładaniu, kiedy dziecko na początku zaciska oko i trzeba niejednokrotnie włożyć ją na siłę;
        - średnica jest mniejsza niż rogówka oka. Rogówka oka (mówiąc w dużym uproszczeniu) oddycha częściowo tlenem z powietrza (niech specjaliści wybaczą mi ten opis), odżywia ją film łzowy. Dzięki mniejszej niż rogówka średnicy soczewka twarda pozwala na bardziej fizjologiczne funkcjonowanie rogówki czyli mniejsze zmęczenie oczu.
        - nie opłaszczą się osadami białkowymi w przeciwieństwie do soczewek miękkich, w zasadzie nie spotyka się przypadków infekcji spowodowanych używaniem soczewek tego typu.
        Minusem są:
        -wysoki koszt;
        -to, że czasami może dojść do zassania się soczewki na powierzchni oka co jest bolesne (sporadyczne przypadki, nam zdarzyło się może 4-5 razy w ciągu prawie dwóch lat rehabilitacji).

Jeśli chcecie zabezpieczyć się w duble (czyli drugą soczewkę na wypadek zgubienia by nie przerywać rehabilitacji) poczytajcie o zakupie soczewek w USA.

Wiem co przeżywacie. To bardzo ciężki czas, ale możecie mi wierzyć, że będzie dobrze. A nawet bardzo dobrze!
        Trzymam kciuki. Służę pomocą!
        • 22amelia Re: soczewka 11.09.13, 09:31
          Nie zgadzam się, że soczewka twarda nie powoduje uszkodzeń, właśnie z powodu zatarcia oka,w którym była twarda soczewka Amelka miała bardzo poważne owrzodzenie rogówki, które przerwało soczewkowanie na ponad półtora roku, a do twardych wróciliśmy dopiero w lipcu tego roku i to też tylko dzięki paniom ze Spectrum we Wrocławiu, gdzie jest naprawdę cudownie w porównaniu do... Im dziecko starsze tym bardziej aktywne i możliwość uszkodzeń większa.
          • ujutno Re: soczewka 11.09.13, 09:45
            Tak jak Pani napisała- z powodu zatarcia oka, a nie z powodu właściwości soczewek twardych. Statystycznie (wykazuje to wiele prac naukowych) dolegliwości z powodu użytkowania soczewek miękkich występują zdecydowanie częściej.
        • rodzice_karola Re: soczewka 11.09.13, 11:35
          Uśmiech pojawił sie na mojej twarzy :-) światełko w tunelu. Nie mogę sie doczekać wizyty we Wrocławiu, dziś dostaliśmy faksem kartę Karolka z Warszawy. Mam taką ogromną nadzieje, że tym razem się uda. Bo jako rodzice boimy się o rozwój maluszka, o jego rozwój ruchowy i psychiczny. Na pewno napisze jak po wizycie. Do soboty "męczę" synka jeszcze soczewką z Warszawy, bo mimo iż wypada widzę że mu pomaga.
          Ujutno ! Dziekuje za te słowa
          • ujutno Re: soczewka 11.09.13, 11:56
            Ku pokrzepieniu i by uzbroić Cię w siły i cierpliwość powiem, że najgorsze było pierwsze 1,5 roku. Lila nie rozumiała co się dzieje i z wszystkim walczyła. Rok walki z plastrem wspominam gorzej niż wypadającą soczewkę. Ale naklejałam kolejny, kolejny, kolejny... Lila płakała a ja naklejałam. Codziennie rano trzymałam dziecko nogami i rękami by założyć soczewkę i by przy tym nie zrobiło sobie krzywdy walcząc. Był okres gdy płakałam codziennie. Ze zmęczenia, bezsilności i nadmiaru negatywnych emocji. Czasami byłam wściekła, a czasami niezwykle z siebie dumna bo wiem, że nie każdy rodzic daje radę... Gdy Lila skończyła 2 lata codziennie rano pytaliśmy ją jak chce zakładać soczewkę. Po ludzku? Na krzesełku i w spokoju? Czy na leżąco i w stresie... Sama wybierała. Codziennie próbowała na krzesełku. Ale bała się spróbować, emocje brały górę i w końcu sama wybierała łóżko. Jakieś 2 miesiące temu Lila wybrała krzesło. Ostatecznie. Teraz wszystko wygląda jak normalne życie. Tylko, że po siusiu i myciu zębów jest jeszcze krzesełko i soczewka. Nawet nie ma brawo, nie ma pochwał. Kto by chwalił mycie zębów... Jest normalne życie.
            Plasterek zakłada niechętnie, ale sama mi tłumaczy, że musi ćwiczyć oczko. Zresztą dzieciom na placu też tłumaczy, że nie ma ała tylko ćwiczy. Nigdy nie pozwalaliśmy zdejmować Lilce plastra samodzielnie. Nawet gdy była na to pora. Teraz wie, że "tylko mama i tata mogą zdejmować plaster, nikt więcej!" I go nie dotyka. Jednak zawsze mówiłam,że to plasterkowa wojna. A rodzice wygrywają jedynie bitwy.

Nie martw się o rozwój Twojego dziecka. Pamiętaj, że nie jest dzieckiem słabowidzącym. Ma drugie oko zdrowe. I rozwój będzie się opierał a te doświadczenia jakie będą płynąć z tego zdrowego oka. Karolek wszystko nadrobi. Mózg jest niesamowity!

Powodzenia!
            • rodzice_karola Re: soczewka 11.09.13, 13:45
              :-) jakie to jest ważne że ktoś jest kto może się podzielić swoim doświadczeniem i dać innym rodzicom nadzieje i wskazówki :-)
              Jestem bardzo uparta i taka motywacja mi dodaje sił. Mój mąż i rodzice wiele razy by odpuścili, bo tak bardzo Karolek płakał. W ciagu dnia jestem sama w domu i bywało różnie, ale powtarzam sobie że kiedyś będzie normalnie.
              Czy Lile konsultujecie w Warszawie czy we Wrocławiu ?
              • ujutno Re: soczewka 11.09.13, 13:49
                Na konsultacje okulistyczną jeździmy do prof. Prosta, a soczewki dobieramy we Wrocławiu, w Spectrum.
                • rodzice_karola Re: soczewka 11.09.13, 14:35
                  Z panią doktor nie macie już styczności ? To bardzo miła kobieta i poświęciła nam troche czasu, ale niestety niczym to nie skutkuje. A jak jest z zaklejaniem oczka ? Czy czas się skrucił ?My kleimy na 12 h ale to dopiero początek. Mam tyle pytań :-) tak sie cieszę że udało mi się znaleść kogoś z doświadczeniem i takimi radami ! :-)
    • nulka0101 Re: soczewka 10.09.13, 11:17
      My też z tych gubiących i niszczących... To tylko dzieci, z soczewkami mają też problemy dorośli. Podpowiem rozwiązanie, które nam podsunięto: są firmy, które produkują miesięczne miękkie soczewki kontaktowe w imponującym asortymencie parametrów (byłam ogromnie tym zaskoczona, syna soczewki nie są dostępne na polskim rynku) a cena ich jest sporo niższa od twardych. Podobno są też wygodniejsze w noszeniu. Podpytaj lekarza, czy u Was można by było zastosować takie rozwiązanie.
    • nulka0101 Re: soczewka 10.09.13, 11:20
      Soczewka może wypadać dlatego, że jest źle dobrana lub źle nakładana. Powodów jest wiele. Tylko lekarz rozwieje Wasze wątpliwości.
      • rodzice_karola Re: soczewka 10.09.13, 21:12
        Nulka0101: kilkakrotnie byliśmy z tym problemem u pani doktor, która wmawiała mi że " widzi pani teraz nie wypada" a ja przecież specjalnie ciągnie synka 400km żeby sie przejechać i porozmawiać z panią doktor i zostawić kilkaset złotych :-) jeśli chodzi o prawidłowe dobranie - nie wiem nie znam sie, zaufalam w tej kwestii pani doktor, która jest w tym dobra. Zakładanie - zostałam przeszkolona i kilkukrotnie robiłam to przy pani doktor więc wydaje mi się że robię to dobrze, choć oczywiście mogę sie mylić.

W sobotę zapytamy sie o miękkie soczewki na wizycie we Wrocławiu.
        Czy rodzice dzieciaków jednoocznych nie mieli takich problemów i jak udało im sie ten problem rozwiązać.
    • amelmis Re: soczewka 10.09.13, 12:02
      my właśnie z tych co noszą miękkie soczewki miesięczne i jak na razie nie narzekamy.N awet śpimy w nich tylko trzeba wymieniac co 2 tygodnie i sa fajne nie narzekamy.
      • rodzice_karola Re: soczewka 10.09.13, 21:17
        Czytaliśmy z mężem i dowiadywalismy sie ze twarde soczewki bardziej " kształtują" i masuja oczko. W jaki sposób działają miękkie ?
      • 22amelia Re: soczewka 10.09.13, 21:36

• amelmis Re: soczewka 11.09.13, 08:40
          te nasze mają moc właśnie +20 większych ok 20 zł sztuka. nie produkują.A koszty to raczej niewielkie chodz policzyć że trzeba je dość często wymieniać to takie same ,kosztują ok. 20 zł.Wtej chwili zamawiam w Krakowie przez internet .
          • motylk-kk Re: soczewka 11.09.13, 13:04
            Odebrałam nową soczewkę twarda koszt 600zł szt. A jak znowu zgubi?
            Do mamy Karola we Wrocławiu są świetni specjaliści w Spectrum choć wizyta nie tania doradzą wytłumaczą a na soczewkę twardą trzeba czekać ok 4tyg Na życzenie rodziców wyślą pocztą Zapytaj o soczewki miękkie i daj znać
            • rodzice_karola Re: soczewka 11.09.13, 14:40
              My płacimy 900 zł i 400 zł za wizytę oraz 400 zł dojazd do Warszawy. Mieszkamy koło Tarnowa więc mamy kawałek. Na trzy szkielka czekaliśmy też od 2 do 3 tygodni, a pani doktor obiecywała że trzy dni, potem zamawialismy kuriera na Hartza. Wizytę mamy na 13.30 w sobotę na pewno napisze jak poszło.
            • rodzice_karola Re: soczewka 11.09.13, 17:49
              Życzymy aby ta soczewka " się przyjęła " i wszystko było ok :-)
              • motylk-kk Re: soczewka 12.09.13, 09:11
                A jak pielęgnujecie soczewkę jakie są płyny najlepsze my mamy Concare Codziennie do pojemniczka w którym przechowuję soczewkę nalewam świeżego płynu.
                Czy trzeba zmieniać ten płyn codziennie?
                • ujutno Re: soczewka 12.09.13, 11:53
                  Oczywiście.
                  Wszystkie informacje na temat pielęgnacji i higieny powinnaś znaleźć na stronie producenta albo dystrybutora.

Nawiązując do tego, że niektórzy rodzice uważają wyższość miękkich soczewek kontaktowych w tym, że można w nich spać i wymieniać co tydzień, dwa tygodnie bez wyjmowania. Pytałam o to prof Prosta. Rozpatrywałam jaki rodzaj korekcji będzie odpowiedni. Odpowiedź nie nasuwała kolejnych pytań. Powiedział: Buty też możemy nosić cały czas, a jednak z jakiś powodów je zdejmujemy.
                • rodzice_karola Re: soczewka 12.09.13, 12:12
                  My mamy płyn PILOSET i tabletki raz w tygodniu Enzymatic cleaner PILOSET. Codziennie nowy płyn do pojemnika i przed założeniem czystymi rękami czyszcze przez 24 sekundy na dłoni i plukania płynem. Czasami tego płynu używamy do oczu jeśli wydaje nam sie że " ma sucho " albo używamy BIOLAN, choc pani doktor nam powiedziała że tak małemu dziecku nie ma potrzeby nawilżać oczu, ale my szukaliśmy wszelkich sposobów żeby sie szkielko trzymało.
                  • motylk-kk Re: soczewka 15.09.13, 13:25
                    rodzice_karola - odezwij się jak było we w-u
                    • rodzice_karola Re: soczewka 15.09.13, 13:59
                      Jesteśmy po wizycie :-) pani Maja ( Maria ) i Ania - super, profesjonalne podejście i bardzo miłe :-) nie mogę powiedziec że pani dr Prost była nie miła bo dla nas była tylko skuteczność doboru soczewki jest w naszym przypadku nie trafiona. Karolek nadzwyczaj spokojnie zniósł badanie i wizytę, panie były nim zauroczone :-) oczko w indealnym stanie i rokująco bardzo dobrze, pani Maja ( tak do niej zwracała sie pani Ania ) potwierdziła słowa prof. Prosta iż " gdyby on nie operował to myślałby że oczko jest zdrowe ", były rownież pod wrażeniem że mimo tak długiego braku soczewkowania Karolek tak reaguje ( prawe miał zaklejone ) wodzi i oczko jest w tak dobrym stanie. Jeśli chodzi o soczewke to tu jest troszkę gorzej; została mu założona próbna soczewka po pomiarach ( które w sumie zgadzały sie z Warszawa ) i wyszliśmy do poczekalni gdzie Karolek siedział na kolanach i sprawdziliśmy czy wypadnie ( to zapewne tam normalne, ale w W-wie tak nie było ) i po zmianie pozycji na brzuszek - wypadła, więc założyliśmy jeszcze raz i znów wypadła :-(, więc panie zamówiły trzy próbne i po 23.09 mamy dzwonić do pani Ani i sie umówić na wizytę w celu sprawdzenia która będzie pasować. Karolek ma dość nuestupową budowę rogówki, dość stożkowatą ( myśle że dobrze pamietam )i soczewka jest wypukła i to może być powodem jednym z wielu że wypada. Z biegiem czasu to sie wyrówna i będzie łatwiej dobrć. Są przypadki gdzie można nie dobrać ale panie sie nie poddają i bedą szukać. Jeśli chodzi o miękkie soczewki to w przypadku naszego synka odpadają - Karolek ma za mały rozstaw, przedział zaczyna sie od 12, a on ma dopiero 10 i nie była bym w stanie jej poprostu założyć. Podsumowywując wizyta dała nam jakaś nadzieje i zobaczymy po 23.09 - oby sie udało. Dla nasz dojazd do Wrocławia jest o wiele bardziej komfortowszy ( 3.5 h a nie 5.5 do W-wy) no i podejście genialne. I oczywiście co mi dodała sił i nadzieji - żywy biegajacy uśmiechnięty 2.5 letni chłopiec z soczewka :-) no poprostu uśmiech z budzi nie schodził z twarzy kiedy rodzic widzi że naprawdę można żyć normalnie :-) jestem pełna nadzieji że wszystko będzie dobrze !
                      • motylk-kk Re: soczewka 15.09.13, 19:48
                        tak się cieszę że jest poprawa i Karol świetnie sobie radzi, my z Asia jedziemy 26 października do kontroli do pani Mari i Ani zobaczymy czy jest poprawa. A powiedz mi co to znaczy jaki rozstaw jestem początkująca i jeszcze na wielu rzeczach się nie znam i nie mam pojęcia
                        "Karolek ma za mały rozstaw, przedział zaczyna sie od 12, a on ma dopiero 10"
                        • rodzice_karola Re: soczewka 15.09.13, 21:37
                          Za mały rozstaw powiek. Soczewki miękkie zaczynaja sie od rozmiaru 12. Tak nam tłumaczyły panie ze Spectrum. Karolek jeszcze jest za mały tzn ma za małe oczko. My rownież dopiero zaczynamy więc jeszcze dużo musimy sie nauczyć i dowiedzieć.
                          • rodzice_karola Re: soczewka 12.10.13, 21:39
                            Dostaliśmy soczewki, miały przyjść poczta ale mąż był we Wrocławiu i odebrał je. Tydzień temu byliśmy w Spectrum na "przymiarce" ale niestety wszystkie zamówione szkielka wypadały i panie zamówiły koleje dwie, które już są w domu. Jutro wielki dzień :-) moje podejście jest bardzo sceptyczne. Tydzień mamy testować jedna a potem kolejny druga, chyba że pierwsza sie przyjmie. Pozytywną wiadomością na wizycie było to iż oczko urosło i sie zmienia :-) Bardzo zaskakujące jest to że nie płaciliśmy za wizytę, za szkielka rownież, panie mówiły że to kontynuacja tamtej wizyty a jak się uda dobrać soczewke to wtedy sie będziemy rozliczać. Pani Ania i Maria to złote kobiety; bardzo zaangażowane w to co robią i bardzo cierpliwe, aż chce sie tam jechać :-)
                            • rodzice_karola Re: soczewka 21.10.13, 15:20
                              Dziś mija tydzień " testowania" soczewki :-) tydzień innego życia, funkcjonowania, zabawy z dzieckiem i wielu innych czynności. Niesamowite uczucie :-) oczywiście co chwila patrzę i sprawdzam czy jest, czy sie nie przesunęła itp - I I CAŁY CZAS TAM SUEDZI W ciągu tygodnia wypadła RAZ - ale Karol potarl oczko. Po rozmowie z panią Anią ze Spectrum nadal używamy i traktujemy tę samą, bo to moze być ta właściwa. Po 1.11 jedziemy na kontrole czy wszystko ok. Z rozmowy wiemy że soczewka którą nasz syn używa - nie jest toryczna i astygmatyzm mu sie zmniejsza i oczko rośnie i pracuje, ale jeszcze dokładniej upewnimy sie na wizycie. Zaklejamy na max 6h intensywnego czuwania - nie dłużej - takie zalecenia, choc nie mogę powiedziec że zalecenia pani dr z Warszawy były bezcelowe (12h) na pewno dużo pomogły; dzieki temu forum trafiliśmy do Warszawy i Wrocławia, jesteśmy wdzięczni !
                              • ujutno Re: soczewka 22.10.13, 11:40
                                Bardzo się cieszę!
                                Jeśli masz jakieś pytania to pisz na ujutno@gmail.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka