Dodaj do ulubionych

Z czego gotujecie zupki ?

19.04.06, 00:54
Ja z brokułów, cukinii, czasami pora. I tyle. Do tego sól, czosnek, oliwka,
koperek i kasza jaglana. I tak codziennie. Brak mi pomysłów na inne zupki.
Możecie coś podpowiecie ? Dodam, że Syn nie może mleka, pieprzu, pomidorów i
cebuli. Może kapusniak ? Tylko jak go zrobić ?
Obserwuj wątek
    • magda-lis Re: Z czego gotujecie zupki ? 19.04.06, 01:12
      Ja robię
      1/ krupnik (skład: pietruszka seler marchew ziemniaki, oliwa z oliwek albo
      pestek winogron mięsko z indyka, kostka warzywna bez glutaminianów)
      2/ barszcz czerwony (sok z buraków naturalny na wywarze z warzyw, nie trzeba
      doprawiać, zageszczam kaszką kukurydzianą na mleku kozim)
      3/ wielowarzywna
      4/ kartoflanka
      5/ kalafiorowa
      6/ fasolowa
      7/ krem z brokułów
      8/ pomidorowa
      9/ krem z groszku
      10/ Zupa krem mięsny
      11/ porowa
      Jelśli interesują cie jakies przepisy to daj znać, napiszę jak robię.
      pozdrawiam
      • mkusiciel Re: Z czego gotujecie zupki ? 19.04.06, 08:32
        Ja gotuję kalfiorową: mięso może być indyk ziemniaki marchewka kalafior czasem
        troszke pietruszki, innym razem kalafiora zastępuje brokułem wtedy smakuje
        inaczej robię też z cukiną dynią czasem zamiast ziemniaków daję ryż lub kaszę
        robię też zupkę z buraczka tak kombinuję ważne żeby coś urozmaicić.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=40220022
      • jk64 ?do magda-lis 19.04.06, 10:55
        witaj ja bardzo bym prosila o przepis na kartoflanke i kalafiorowa dziekuje
        • magda-lis Re: ?do magda-lis 19.04.06, 23:33
          Przepisy są proste - ale to chyba nam tylko na zdrowie wychodzi.
          Kartoflanka:
          Kartofle siekam na kostki, zalewam wodą dodaję kostkę watrzywną bez
          glutaminianów (bio), albo odrazu zalewam wywarem warzywnym przygotowanym
          wcześniej i schłodzonym, dodaję cebulę (w całosci), troszkę mrożonej marchewki
          z groszkiem i dwa ząbki czosnku. Wszystko gotuję aż przejdzie smakiem a
          kartofle zmiękną. Przed podaniem zagęszczam mąką kukurydzianą zmieszaną z
          mlekiem kozim.

Kalafiorowa:
          Tak jak kartofle gotuję tylko kalafior - dodaję niewielkie ilości różnych
          warzyw. Na koniec dodaję kluski lane na jajkach przepiórczych.

Małemu smakuje - cały dzień jadałby tylko obiadki smile
          • magda-lis Re: ?do magda-lis 19.04.06, 23:49
            Aha jako tłuszcz dodaje oliwę z oliwek albo pestek winogron - do wszystkich
            zupek no i posiekaną pietruszkę zieloną gdzie się da bo to dużo witaminy C
      • nowajulka Re: Z czego gotujecie zupki ? 19.04.06, 22:52
        Interesuje mnie barszcz czerwony. Powiesz jak robisz ?
        • magda-lis Barszcz czerwony 19.04.06, 23:36
          Śmiesznie prosty - kupuję naturalny sok z buraków "ogrody natury" i dolewam do
          wywaru warzywnego dodaję cebule i czosnek, czasem lisć laurowy. Zabielam
          mlekiem kozim i podaję z ziemniakiem.
          Cała rodzina mój barszczyk wcina! smile
          • nowajulka Re: Barszcz czerwony 20.04.06, 00:56
            Dzieki. Faktycznie prosty. A ten sok kupujesz w zwykłym sklepie czy eko ?
            Pytam, bo nawet nie wiem co jest z nowości na sklepowych półkach. No wiesz -
            dość długo jedliśmy tylko domowe jedzonko.
            • magda-lis Re: Barszcz czerwony 20.04.06, 01:26
              Kupuję w jarzyniaku - facet sprowadza tam różne zdrowe ciekawostki. Nie dam
              sobie głowy uciać czy ten sok jest z eko buraków - raczej nie sądze, ale i tak
              jest zdrowszy od innych typu koncentratowego żeby nie wymieniiać z nazwy.
              pozdrawiam
    • patyska Re: Z czego gotujecie zupki ? 19.04.06, 09:02
      tez niewiele: podstawa jest ziemniak, cebula, dynia, sol, oliwa i makaron kukurydziany. raz dodaje
      kalafiora, raz cukinii, raz brokula. smaczne to nie jest specjalnie, ale zdrowe. chyba...
      • nowajulka Re: Z czego gotujecie zupki ? 19.04.06, 11:48
        Patyska - a skąd masz dynie ?
        • patyska Re: Z czego gotujecie zupki ? 19.04.06, 11:49
          od kruffy wink
    • mavva Re: Z czego gotujecie zupki ? 19.04.06, 09:31
      Zdecyduj się, wczoraj pisałaś polecając kanapki z pomidorem i ogórkiem, że Twoje
      dziecko może jeść pomidory. Dzisiaj już nie?
      Jesteś naprawdę niekonsekwentna i dlatego są takie reakcje. Innym polecasz coś,
      czego okazuje się sama nie stosujesz.
      • nowajulka Re: Z czego gotujecie zupki ? 19.04.06, 11:48
        Bo pomidorów nie może. Dałam pewną alternatywę do ogórków, które Synek je.
        Możesz też dodać rzodkiewką - to co Maluch może.
        • kate_05 Re: Z czego gotujecie zupki ? 19.04.06, 13:38
          a ja do wymienionych tu zupek dorzucę jeszcze ogórkową, kapuśniak ze słodkiej i
          z kwaśnej kapusty i cebulową..Baza zwykle taka sama ( marchew, pietruszka,
          por ). Do zupek dodaję mięsko i,jeżeli sie to dobrze komponuje to : kaszę
          gryczaną,kaszę zwykłą, tzw. mazurską, makaron, ryż, kaszkę kukurydzianą, kaszę
          jaglaną...
          Pozdrawiam! Kasia
          • kate_05 Z czego gotujecie zupki ?-do magda-lis 19.04.06, 13:40
            Magda, a jak robisz zupę - krem mięsny? Możesz podać przepis?
            Interesuje mnie też fasolowa...
            Kasia
            • magda-lis krem miesny, fasolowa 19.04.06, 23:59
              Krem mięsny:
              Marchwka, groszek, pietruszka, por, cebula, seler - gotowane na wywarze z
              kostki (bio). Osobno gotuję mięsko potem miksuję i doprawiam. Proporcje warzyw
              malejąco w kolejności jak napisałam. Dużo mięska z indyka.
              Ja dodaję oliwę, ale najlepiej smakuje z masłem i świeżą posiekaną pietruszka
              na wierzchu - przed podaniem.

Fasowlowa:
              Ugotowaną fasolę i mięsko z indyka (wcześniej ugotowane) wkładam do wywaru
              warzywnego, dodaję majeranek, i troszkę oregano, miksauję i zalewam pomidorami
              takimi co są kawałki (swoje wyroby). Gotuję jeszcze chwilę razem i przed
              podaniem posypuję startym kozim serkiem żółtym. Mniam
              • sta.ania Re: krem miesny, fasolowa 20.04.06, 10:32
                co to jest kostka bio?
                • magda-lis Re: sta.ania 20.04.06, 22:19
                  www.biogourmet.de/index.php?article_id=88&clang=0
                  • sta.ania Re: sta.ania 21.04.06, 13:02
                    ok, dzięki
              • kate_05 Magda-lis - krem miesny, fasolowa 20.04.06, 11:05
                Dzięki Magda, wypróbuję!
          • patyska kate! 19.04.06, 13:40
            jak ja moglam nie pomyslec o kapusniaku, skoro mozemy kapuste! dzieki wink jak go dokladnie robisz?
            • kate_05 Re: kate! 19.04.06, 13:49
              Witaj! Kapuśniak robię bardzo prosto : jeżeli z kapusty słodkiej to do
              gotujacej się się wody wrzucam od razu pokrojone wszystkie jarzyny, tzn.
              marchew, ziemniak, por, pietruszkę, kapustę. Gotuję to wszystko ok. 15 - 20
              min. Po ugotowaniu przeważnie miksuję całość, ale nie na totalna papkę i dodaję
              pokrojone, osobno ugotowane mięsko. Dodaję oliwę z oliwek, doprawiam : sól,
              tymianek, majeranek i już ... smile
              Z kapusty kiszonej dokładnie tak samo, z tym, że najpierw trzeba ugotować
              wszystkie jarzyny, a jak już są miękkie to dodać dopiero kapustę kiszoną i
              jeszcze chwilkę pogotować. Ja robię dosyć gęste te zupki, ale takie mój Maluch
              lubi...Zamiast miksowania mozna oczywiście jarzynki pokroić lub posiekać, tez
              czasem tak robię, ale w tej wersji doprawiam zupkę oliwą i odrobiną dozwolonej
              mąki i zagotowuję, oczywiście do tego przyprawy... smile
              • patyska Re: kate! 19.04.06, 13:52
                ok, dzieki, czyli kapuche razem z baza. moze to okazja, zeby majeranek wyprobowac...???
                • kate_05 patyska! :-) 19.04.06, 13:56
                  tak, kapuchę razem z bazą,całkiem dobre to wychodzi ... smile
                  majeranek jest całkiem OK, u nas nie uczula i podnosi smak zupki, prawdę mówiąc
                  tymianek i majeranek dodaję do wszystkich zupek, oczywiście w rozsądnych
                  ilosciach .. smile
                  a pro pos kapusty...nie robilam jeszcze, ale mam w planie ugotowanie
                  łazanek...smile
                  • sta.ania Re: patyska! :-) 19.04.06, 14:33
                    pora jeszcze nie próbowaliśmy - często uczula?
                    • kate_05 Re: patyska! :-) 19.04.06, 14:35
                      nie słyszałam, aby kogoś uczulał por, w każdym bądź razie nie jest na liście
                      najczęstszych alergenów, ale - jak wszystko - trzeba to przetestować
                      indywidualnie ... smile
                      • onka6 Re: patyska! :-) 19.04.06, 14:47
                        u nas por uczula niestety tak jak marchew pietruszka i seler...
                      • nowajulka Re: patyska! :-) 19.04.06, 22:48
                        Na chyba uczula por. I cebula.
                  • patyska Re: patyska! :-) 19.04.06, 14:48
                    ja sie tylko zastanawiam, jak moj bedacy na kreonie syn zniesie cebule i kapuste w jednej zupie wink no,
                    chyba ze majeranek nie uczuli, to moze jakos da rade wink
                    • kate_05 Re: patyska! :-) 19.04.06, 14:51
                      hmmm...to może na pierwszy raz zrezygnuj z cebuli ... ?
                      mój jakoś to znosi ... smile choć, ciągle szukam czegoś co powoduje utrzymującą
                      się drobna wysypkę na rączkach...
                      • patyska Re: patyska! :-) 19.04.06, 15:16
                        a widzialas moj post o zmianach na raczkach? moze to nie pokarm, pomysl o tym.
                        • kate_05 Re: patyska! :-) 19.04.06, 15:31
                          Patysko, widziałam i czytałam Twój post o zmianach na rączkach... tyle, że
                          zmiany, które obserwuję u Mlodego, nie bardzo wpasowują się w to co tam
                          opisałaś... Młody ma delikatną kaszkę, w kolorze skóry na rączkach - na
                          dłoniach nic - idealne i na udach, tylko z przodu...Skóra nie jest sucha ani
                          zaczerwieniona, po prostu są drobniutkie krostki, które go nie swędzą...
                          Nie mam pomysłu co to może być... Pojawiło się to jakieś 2 - 3 tygodnie temu i
                          nie znika... sad
                          • patyska Re: patyska! :-) 19.04.06, 15:53
                            takie krosteczki (na ramionach) ma Jeremi jak go cos uczuli pokarmowo sad wiec kombinuj co nowego
                            pojawilo sie w diecie 2-3 tygodnie temu...
                            • kate_05 Re: patyska! :-) 19.04.06, 15:56
                              kombinuję jak mogę ... smile i nie mogę na nic takiego wpaść ...ale ciagle
                              próbuję..zastanawiam sie tylko ile czasu musi minąć, żeby po odstawieniu
                              alergenu krosteczki poznikały...
                              • patyska Re: patyska! :-) 19.04.06, 16:11
                                a wiesz, ze moglo zaczac uczulac cos, co nie uczulalo do tej pory? sad(( no nic, wszystko opowiesz
                                specjaliscie, pewnie pomoze wink
                                • izzunia1 krostki 19.04.06, 22:18
                                  U nas krostki (dokladnie o tym samym wygladzie)okazaly sie byc rogowaceniem
                                  przymieszkowym z poleceniem czestego nawilzania i przynajmniej u synka nie ma
                                  ono podstaw alergicznych. Niestety bedzie to najprawdopodobniej "upiekszalo"
                                  raczki i nozki cale zycie, choc po intensywnym nawilzaniu jest nieco poprawy.
                              • nowajulka Re: patyska! :-) 19.04.06, 22:51
                                U nas taka kaszka zniknęła po podaniu witamin i minerałów. Mały też nie jadł
                                glutenu. Ja też miałam taką kaszkę i też zniknęła. Przedtem sądziłam, że
                                to "rodzinne". Bo Tata Lolka też takie "cuś" miał.
                                • mavva Re: patyska! :-) 19.04.06, 22:57
                                  nowajulka napisała:

> U nas taka kaszka zniknęła po podaniu witamin i minerałów. Mały też nie jadł
                                  > glutenu. Ja też miałam taką kaszkę i też zniknęła. Przedtem sądziłam, że
                                  > to "rodzinne". Bo Tata Lolka też takie "cuś" miał.

srebro koloidalne było cudowne
                                  noni jest cudowne
                                  witaminy i minerały są cudowne
                                  akupresura jest cudowna

cdn...

• nowajulka Re: patyska! :-) 21.04.06, 13:55
                                    .cd ale najlepsze są sterydy.............!!!!
                                    wymyśliła MAVA
              • nowajulka Re: kate! 19.04.06, 22:49
                Super przepis. Wypróbuję.
                • kate_05 Nowajulka :-) 20.04.06, 11:04
                  Ciszę się, ze przypadł Ci do gustu... To mój własny pomysł i całkiem dobrze się
                  sprawdza ... smile
                  • kate_05 Nowajulka - a pro pos krostek... 20.04.06, 11:12
                    A jakie witaminy i minerały podawałaś?
                    • nowajulka Re: Nowajulka - a pro pos krostek... 20.04.06, 22:23
                      Napiszę Ci na priva. Bo mnie baby wyklną.
                      • nowajulka Re: Nowajulka - a pro pos krostek... 20.04.06, 22:36
                        Nie mogę wysłaś wiadomości, więc piszę tutaj.
                        Podawałam vibovit bobas lub juiot a potem centrum junior. Teraz kupiłam
                        minerały Schindlea - muszę je tylko pokazać pediatrze i zapytać czy mogę je
                        podać Synkowi. Na razie sama je testję na sobie.
                        • kate_05 Re: Nowajulka - a pro pos krostek...- dziękuję 21.04.06, 09:22
                          Dzięki! Pogadam z naszym pediatrą jak się zapatruje na zaaplikowanie Młodemu
                          minerałów...Poza tym 27go mamy wizytę - 1szą u alergologa ... Zobaczę co
                          powie ...Pozdrowionka!
                          • nowajulka Re: Nowajulka - a pro pos krostek...- dziękuję 21.04.06, 11:00
                            To weź sobie od razu ściągnij z netu ulotkę. Abyś nie musiała chodzić dwa razy.
                        • dziunia_f Re: mineraly 21.04.06, 13:33
                          Mineraly sa do stosowania u doroslych! To, ze je testujesz na sobie i Tobie nie
                          zaszkodza, nie znaczy, ze dla syna beda dobre.
                          "Opis: Dietetyczny środek spożywczy przeznaczony dla osób dorosłych, jako
                          uzupełnienie diety w żelazo i krzem. Mączka skalna zawierająca czysto naturalne
                          makro i mikroelementy."
                          • nowajulka Re: mineraly 21.04.06, 13:55
                            Może w takim razie sama podpowiesz co dawać 3,5 latkowi ?
                            P.S. O ewentualnym podawaniu Dziuniu zadecyduje lekarz. Z pewnoscią nie ja.
                            • dziunia_f Re: mineraly 21.04.06, 14:04
                              Nie podpowiem Nowajulka bo nie wiem po prostu. Sa rozne preparaty witaminowe i
                              mineralne przeznaczone dla dzieci, z dawka odpowiednio zbilansowana dla wieku.
                              Faktem jest, ze wiekszosc z nich zawiera dodatki nietolerowane przez alergikow.
                              Nie wiem jaka jest alternatywa, czy rzeczywiscie musi byc jakas? Suplementacja
                              diety to modna ostatnio dzialka, dzialka na ktorej mozna niezle zarobic. Ale
                              czy odpowiednia, zdrowa dieta, bez sztucznie przetworzonej zywnosci obfitujaca
                              we wszystkie niezbedne, latwoprzyswajalne witaminy i mineraly nie jest
                              najlepszym co mozemy zrobic dla naszych dzieci? Nie dajmy sie zwariowac, zdrowy
                              rozsadek to najlepszy doradca. Lepiej zabrac dziecko na spacer do lasu, na
                              wycieczke rowerowa, duzo witaminki "M" mu dawkowac, dawac zdrowe owoce i
                              warzywa, czesto sie usmiechac i powtarzac ze sie malucha kocha i efekt
                              murowanysmile
                              • nowajulka Re: mineraly 21.04.06, 14:10
                                Dziunia, Ty chyba żartujesz ? Sądzisz, że sama witM wystarczy ?
                                Wiesz, dlaczego ja tak drążę temat tych mienrałów ? Bo Synkowi zeszły w końcu
                                kristeczki i po podaniu minerałó skóra jest idealna. Nie dam rady tego wyrównać
                                jedzeniem - przecież nie wprowadzę mu wszystkiego na raz. U niego są eweidentne
                                braki minerałowe - stąd moje poszukiwanie odpowiedniego środka. Pediatra
                                rozkłada ręce, bo większość aptecznych preparatów szkodzi ze wzgledu na
                                dodatki. Ale cos podać trzeba.
                                • dziunia_f Re: mineraly 21.04.06, 14:22
                                  "Dziunia, Ty chyba żartujesz ? Sądzisz, że sama witM wystarczy ?"
                                  Wit M czyli milosc Nowajulkasmile
                                  A z tymi mineralami to juz nic nie rozumiem, raz piszesz, ze musisz
                                  skonsultowac ich podanie z pediatra, teraz, ze po podaniu skora idealna. To jak
                                  jest w koncu?
                                  Nowajulka mysle sobie, ze to co podajesz swemu dziecku powinnas zachowac dla
                                  siebie. Bo nawet jesli Wam lekarz zaleci podawanie tych mineralow, to zrobi to
                                  na podstawie wiedzy jak ma o stanie zdrowia Twego syna i byc moze uzna to za
                                  dobre wyjscie. Ale polecanie minaralow dla doroslych na forum dzieciecym to
                                  niedobry pomysl wedlug mnie. Z noni jest identycznie. Kazdy przypadek jest
                                  inny. Podajesz jakies tam preparaty swojemu dziecku, ale nie mozesz ich polecac
                                  tylko dlatego ze Ty to robisz, jako informacje sprawdzona, obiektywna i pewna.
                                • ana256 Re: mineraly 21.04.06, 14:35
                                  Twojemu dziecku skóra poprawiła sie najprawdopodobniej po odstawieniu glutenu a
                                  nie po minerałach.
                                  • kate_05 w sprawie zupek... 24.04.06, 08:58
                                    A ja jeszcze w sprawie zupek, czyli odnośnie właściwego tematu tego postu .. smile
                                    Przetestowałam nową dla nas zupkę i wygląda na to , że wejdzie do naszego
                                    repertuaru, bo nie tylko smakowała, ale też nic się po niej nie działo - skóra
                                    i brzuszek w porządku ( kupa też ) ... smile A jest to zupka z soczewicy, nie
                                    tylko smaczna, ale też i bardzo pożywna ... smile
                                    Pozdrawiam i życzę e-Mamom udanego tygodnia, tak pieknie słoneczko świeci...smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka