luty71 23.04.06, 23:49 jak sie robi wymaz ze skóry? Czy mogę zrobić to sama (czym i do czego - mam na myśli pojemnik) czy też u lekarza? Do jakiego laboratorium oddać - jestem z Katowic Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowajulka Re: wymaz ze skóry 24.04.06, 00:31 Musisz zapytać w laboratorium. W Krakowie w jednym z labów mozna samemu zeskrobać naskórek. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: wymaz ze skóry 24.04.06, 00:36 Wymazy w tych polecanych labach robią bakteriolodzy. To niebolesny zabieg. Jednak dziecko musi byc na miejscu. Masz pełen wykaz labów w Polsce - tych polecanych: - oni nie zadają pytań skąd brać wymaz, w przeciwieństwie do zwykłych laboratorów - wiedzą to bo tam pracują bakteriolodzy z wielkim doświadczeniem). Te laboratoria robią też autoszczepionki na swoje znaleziska (w tym gronkowce, paciorkowce), często to jedyne wyjście, ponieważ antybiotykoterapia nie zawsze sobie z nimi radzi: - Kraków Instytut Mikrobiologii przy UJ, ul.. Czysta (naprzeciwko AGH, róg al. Mickiewicza). - Laboratorium "ALAB" we Wrocławiu przy szpitalu klinicznym. Trzeba mieć skierowanie od lekarza. Wrocław ul. Chałbińskiego 4 ( Akademia Medyczna ) - ZAMKNIĘTY LAB - chyba na korzyśc Instytutu od fag. - Liliana Jeżowa, Poznań, ul. Włodkowiaka 34-mikrobiolog. Specjalistyczny Gabinet Mikrobilogi Pediatrycznej ul. Włodkowica 34 60-334 Poznań tel (0 61) 867-33-89 - Dorota Kostrzeńska, gabinet- Warszawa, ul. Inżynierska 1/17, naprzeciwko studia TVp, tel.0226192394-bakteriolog - Katedra i Zakład Mikrobiologii Lekarskiej Akademii Medycznej im Prof. Feliksa Skubiszewskiego, Lublin, ul. Chodźki 1 tel.0817405839-zajmują się leczeniem przewlekłych zakażeń gronkowcowych i paciorkowcowych, wykonują autoszczepionki. - Pracownia Mikrobiologii Sl. Akademii Medycznej ul. Medyków, Katowice- Ligota". A tu wyjaśnienie pojęcia autoszczepionka, które pada w tym zestawieniu: www.cbm.com.pl/autoszczepionki_opis.html Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: wymaz ze skóry 24.04.06, 00:38 Dziecko nie musi być na miejscu. Przynajmniej na Czystej. Pytałam o to półtora roku temu. Chyba że się coś zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś