Dodaj do ulubionych

Prośba - odczytanie wyników kału

06.05.06, 09:19
Witam!
W osobnym wątku, pisałam o biegunce u mojego syna po Corpozie. Zrobiłam
badanie kału i prosze o pomoc w odczytaniu wynikówsmile
Lamblie ujemny, no to rozmumiemsmile))
i na tym badaniu kału było CALL NEG CalcOD 0.031
(wart. referenc. <0,055)

W badaniu mikroskopowym na strawienie było:
Barwa - brązowa
konsystencja - papkowata
Nabłonki- pojed. w pupar.
Leukocyty - pojed. w pupar.
Erytrocyty nieobecne
Włókna mięsiste niestrawione nieobecne
Komórki roślinne pojed w pupar.
Kulki tłuszczu oboj. - nieobecne
Komórki drożdzy dość liczne
Ziarna skrobii pojed. w pupar.
Śluz nieobecny
Jaja pasożytów nie znaleniono

I ja nie wiem, odczytuję tylko to co jest jasno npisanesmile
Sigvaris i inne specjalistkismile napiszcie coś o tych wynikach, prosze.
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: Prośba - odczytanie wyników kału 06.05.06, 10:08
      W swojej wąskiej "specjalizacji" - moge tylko zająć stanowisko co do 3 rzeczy:
      - lamblie - sama widzisz.
      - robaki - jaj nie znaleziono, co oznacza tyle co oznacza, że nie znaleziono
      (nie że ich nie ma, choć może nie ma). Pzepraszam, zale ilekroć czytam
      zachowawczą formułkę "jaj pasozytów nie znaleziono", to mnie to irytuje.
      - drożdżaki liczne - czyli macie grzyby z rodziny pewnie candida (pewnie
      albicans, ale nie napisano) - i to oznacza grzybicę przewodu pokarmowego.

Niestety jak dla mnie brak tu info o bakteriach, ale może po innych parametrach
      dziewczyny wyciągną jakieś wnioski.
      • jaworka Re: Prośba - odczytanie wyników kału 06.05.06, 10:28
        Stokrotnie ci dziękuję!!!
        Też uważamm, że nie zanleziono nic nie znaczy. tym bardziej, że brzydkie kupy
        po odstawieniu Corpozu się nie skończyły.

Co dalej z tą grzybica?? Bede dopiero w pon u lekarki. To będzie odrobaczanie
        tak jak jest niejednokrotnie opisane na forum??

A tak a propos na bakterie powinnam robić jakies konkretne badanie?? Jakie??
        • sigvaris Re: Prośba - odczytanie wyników kału 06.05.06, 10:33
          Nie grzybica to raczej "leczenie" dietą, ale zanim sie za to zabierzesz warto
          sprawdzić bakterie w kale.
          Gronkowce, paciorkowce - badanie nazywa się posiewem kału.
          • jaworka Re: Prośba - odczytanie wyników kału 06.05.06, 10:33
            dziękujęsmile
    • patyska Re: Prośba - odczytanie wyników kału 06.05.06, 10:29
      Jaworko, nie pomoge niestety, ale chcialam zapytac co to za badanie i gdzie je
      zrobic? kupy Jeremiego sa czasem dziwne, chcialabym to sprawdzic. dziekuje.
      • jaworka Re: Prośba - odczytanie wyników kału 06.05.06, 10:33
        Patysko, u mnie Api ostatnio dostał biegunki po Corpozie. Odtsawiłam, bo
        biegunki raniły mu skóre. Po odstawieniu one tylko lekko zelżały, tak kupa
        nadal jest dziwna. Poza tym alergik, teraz pcha brudne ręce na dworze do buzi i
        lepiej spr. Zrobiłam bad na lamblie i pasożyty. ale to nie znaleziono to w cale
        nie jest takie oczywiste.
        chodzi Ci o to drugie badanie?? To było na strawienie kału i takie rzeczy mi
        tam wypisalismile
        • patyska Re: Prośba - odczytanie wyników kału 06.05.06, 10:35
          stopien strawienia, tak? a gdzie robilas? dzieki.
          • sigvaris Re: Prośba - odczytanie wyników kału 06.05.06, 10:40
            Ja jeszcze w kwestii tych bakterii, najlepiej nie łazić znów od labu do labu,
            tylko próbowac w którymś z tych:

- Kraków Instytut Mikrobiologii przy UJ, ul.. Czysta (naprzeciwko AGH, róg al.
            Mickiewicza).
            - Laboratorium "ALAB" we Wrocławiu przy szpitalu klinicznym. Trzeba mieć
            skierowanie od lekarza. Wrocław ul. Chałbińskiego 4 ( Akademia Medyczna ) -
            ZAMKNIĘTY LAB - chyba na korzyśc Instytutu od fag - najlepiej dzwonic i pytać.
            - Liliana Jeżowa, Poznań, ul. Włodkowiaka 34-mikrobiolog. Specjalistyczny
            Gabinet Mikrobilogi Pediatrycznej ul. Włodkowica 34 60-334 Poznań tel (0 61)
            867-33-89
            - Dorota Kostrzeńska, gabinet- Warszawa, ul. Inżynierska 1/17, naprzeciwko
            studia TVp, tel.0226192394-bakteriolog
            - Katedra i Zakład Mikrobiologii Lekarskiej Akademii Medycznej im Prof.
            Feliksa Skubiszewskiego, Lublin, ul. Chodźki 1 tel.0817405839-zajmują się
            leczeniem przewlekłych zakażeń gronkowcowych i paciorkowcowych, wykonują
            autoszczepionki.
            - Pracownia Mikrobiologii Sl. Akademii Medycznej ul. Medyków, Katowice-
            Ligota".

Pracują tam bakteriolodzy (nie laboranci po kursie) i jeśli poprosisz o
            szerokie spectrum przebadania kału pod kątem tzw. trudnych bakteriii - oni
            zwyczajnie to zrobią.
            W zwykłym labie będą siać na salmonellę, shigiellę i inne bezsensowne bakterie,
            których posiadanie jest bardzo charakterystyczne w objawach (a u Was nie ma
            tych objawów). Spróbuj w którymś z tej listy - może będzie Ci gdzieś w miarę
            blisko.
            • jaworka Re: Prośba - odczytanie wyników kału 06.05.06, 10:42
              A nie wiesz, czy jest dobre laboratorium w Częstochowie?? Bo to, w któreym
              robie badania jak na nasze miasto, to moze być, bo ogólnie chyba zbyt dużego
              wyboru nie masad
              • sigvaris Re: Prośba - odczytanie wyników kału 06.05.06, 10:48
                Jaworko, tych labów jest jak na lekarstwo w Polsce. Może zadzwonic do Ligoty
                (bo to chyba najbliżej Ciebie) w Katowicach i może jest możliwość wysłania im
                próbki kału? Przecież nie musisz dziecka z badaniem kału nigdzie tachać, a do
                posiewu bakteryjnego próbki nawet nie nalezy schładzać. Pogoda na wysyłkę jest
                więc idealna!
                Może tak pokombinować?
                Ostatnio co raz częściej przekonuje się (dzięki naszemu forum!!), że jak jest
                sporo drożdżaków, warto sprawdzić bakterie. Podobne obserwacje ma Dziunia w
                swoim labie (ale to Szczecin!).
          • jaworka Re: Prośba - odczytanie wyników kału 06.05.06, 10:41
            tak tak to się nazywasmile W Częstochowiesmile)) A Ty zdajsie z falenicysmile)) Niech Ci
            mamuski ze stolicy porazdząsmile
            • patyska Re: Prośba - odczytanie wyników kału 06.05.06, 11:05
              uch, kupy do Czestochowy to moze nie bede wiozla wink
              dzieki!
              • sigvaris Re: Patysssssko .. 06.05.06, 12:05
                złośliwcze! Ładnie to tak się nabijać z ciężarnej?!
                • jaworka Re: Patysssssko .. 06.05.06, 16:01
                  to już chyba jakaś Wasz prywatna rozmowa, tak????
                  Bo nie mam sprawy, tylko jakoś nie łapię o co chodzismile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka